Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Kutyások ide! fórum

Kutyások ide! (beszélgetés)

❮❮ ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 ... ❯❯
16627. 5bfba16667
2011. márc. 3. 11:31

Jah, és képzeljétek, tegnap görényeztem páromnál, és úgy megharapott az a szerencsétlen, hogy a jobb kezem mutató ujjamon a körmömön keresztül a másik oldalig tartott a dolog. Szó szerint lyukas lett az ujjam. Tök tuti..

Dömpivel tanulunk ma, úgy h drukkoljatok:)

Amúgy vettem klikkert is, nem tudom miért, remélem ezzel könnyebben mennek majd a dolgok, és nagyon kis designos pöttyös:D

Mindent csak holnap kapok meg, mert a páromnál hagytam, hogy ne kelljen hazabuszoznom az 5kg táppal, meg minden egyébbel:D

Úgyh be fogok számolni mindenről, csak tartsunk már ott:D:D

16626. 75596a56f2
2011. márc. 3. 11:23

Panka! jobbulást Dömpinek! A lakótársaddal valami hasonló félét kéne etetni... - szerintem. :D

Ez a zsiráfhányás jóóóóóóóóóóóó!:D Kellő képpen jellemzi és kiemeli, amire szerintem mindannyian gondoltunk... vagy gondolni sem mertünk...:S :)))

Jó tanulást Neked!

Majd azért írj folyamatosan a Dömpi+új táp storyról, hogy fogadta a kis drágaság!

16625. 5bfba16667
2011. márc. 3. 11:10

Jaj és egy idegesítő stori.

Kiírtam a lakótársamnak, hogy Dömpinek adon tápot a kő mellé vacsira meg reggelire, erre fogta magát ez a szerencsétlen, és odaadta neki a "zsírban" tocsogó, jóóó fűszeres rakott karfiolomat. Hát normális az ilyen? Huh de nagyon kikapott:D

Mégcsak 30x beszéltük meg, h nem kéne, de ezek szerint az agya valahol a hálószobája tájékán maradt. Na mindegy. Sajna emiatt picit hasmenése lett, és 2x hányt is. Úgy h bosszút forralok a lakótársam ellen. Asszem nem sütök ma:S

Szóval ez van:( Ma itthon vagyok, és sok sok tanulás a mai progi:)

16624. 5bfba16667
2011. márc. 3. 11:07

Sziasztok, hahó!

Március 3 vagy mi, és 10 cm hó. Nagyszerű. Bár Dömpi imáda, úgy hogy mégsem fogok nagyot panaszkodni. A lényeg, én nem:D

Tegnap voltunk nagyszemű tápot venni, a pro plan-nál maradtam. Ajánlottam 4000huf-ért habzsolás elleni tálat, hát inkább nem vettem meg. A táp is annyi volt:D Vettünk Neki szájszíjat, ugyan nem halti gyártású, de ugyanaz a rendszer, remélem jó lesz. Holnap tudjuk kipróbálni.

Tüzelőbugyin gondolkodtam én is, de nem akartam kínozni vele, úúúútálja ha bármi is rajta van, a szőrén kívül:D úgy hogy maradt a napi takarítás. Csak a csempés részekre engedtük be, úgy hogy azt még takarítani is könnyű. Napi fél-3/4 óra volt.

Köszi Zorkusz a bemásolt cikket! Az az igazság, hogy én nem hiszem, hogy a nyelőcsövének és a gyomrának jót tenne, sőőőt kifejezetten ajánlott lenne a hányás. Most képzeljétek el a zsiráf hányást. Bocsi, befogtam. Remélem segítettem valamicskét a fogyókúrában:D

Én is szoktam nézni C.M.et, és a könyve is megvan. A sorozat jobb, a könyv annyira nem. Vagyis nem rossz, csak kevéssé konkrét.

Mindenkinek Boldog szülinapot, meg "hó"napot:)

16623. 75596a56f2
2011. márc. 3. 10:06

Anatita!

Nálatok, Balti aztán rafkós kutyuli! :D

Nálunk Benőcit meg tudom ilyenkor fékezni, de van, amikor játéknak veszi, akkor eréjesebbnek kell lennem. De a legtöbb esetben, ha egy "vinnyógó szerű hangot adok ki", és közben megbököm, akkor meglepődik és kibillen abból, ami szerintem rossz szokás.

A tavasz az nagyon nagy kihívás lesz, az egyik a kerítés miatt a másik most, hogy jó az idő előszeretettel viszi a rongyát a szájába véve, végig a birodalmán. Én elhiszem, hogy játék, és a világ összes ellenésge éppen akkor ott gyűlt össze benne, és azt előszeretettel kell szétcincálni, de hát az a fekvőhelye is egyben, és ha éppen a sárba pottyan, akkor a beépített szekrényből vadászhatom elő az újabb fekvő alkalmatosságot, és hát Benőci roppant örül a tiszta finom, új fekvőhelynek.

És olvadok közben, mert a lelkem búúúújik, és nekem ez úgy tetszik!! Imádom! :D

Ma reggel nézte a párom a sebét, azt mondja, hogy annyira nem vészes, már egy éjszaka alatt is sokat javult. Valószínűnek tartom, hogy a bőr nyilt meg neki egy kicsit, és ez megnyugvást ad. Meg hát gondolom az állatkórházban csak nem engedték volna el úgy, hogy ha nyitva van a seb. De mondta is a doktornő, hogy annyira nem vészes, nem leszt gond, már nem fog kinyilni, úgy, hogy bátran ki merte szedni.

A hó nálunk már feledésben... néhol itt-ott látok, de már remélem, hétvégére a semmibe veszlik. Vágyom egy kellemes napsütötte, hó mentes idilli sétára - tavaszias hangulatban ötvözve! hihi

Viszont, amit Zorkusz bemásolt eszembe jutott, hogy akkor nem fogunk átállni a napi 1x étkezésre, csupán estére kevesebbet adok neki. Tegnap este pl. még párolt zöldségre is futotta Őlordságának! :D

Soon3, csak egy vélemény: ha esetleg kevesebbet adnál nekik enni? Úgy, ahogy Zorkusz írta, többször keveset? És úgy próbálnád beállítani az adagjukat???

16622. Anatita81 (válaszként erre: 16621. - D104370848)
2011. márc. 3. 09:44

!!! DANGER !!!

Előzmény csak erős idegzetűeknek és gyomrúaknak!

Még szerencse, hogy fogyózom és elment a maradék étvágyam is. Különben haragudnék! :)

16621. d104370848 (válaszként erre: 16618. - Zorkusz)
2011. márc. 3. 09:31

Szebb márciust Mindenkinek!:)

Jó kis lucskos idő van, lőttek az uszkár frizurájának.:)

Nagyon jó, amit bemásoltál ide. Én mindig sunyítok az állatorvosnál mikor kérdezi hányszor eszik a kutya, mert nálunk is 2X, máskülönben savat hánynak. Na de akkor ezek után vállalom, hogy reggel és este is eszenek.Ja, és ezek után abból sem csinálok gondot, hogy kihányjék a nyers marhát, mert majd visszaeszik, és ez így pont jó. Mellesleg én nem dobtam ki az okádást, sajnáltam a drága marhahúst, inkább megvárom, hogy újra megegyék. :)

16620. Anatita81
2011. márc. 3. 09:02

Sziasztok, szép reggelt!

Végül mi is behavaztunk, nem úsztuk meg. Nem mondhatnám, hogy örülök..

Greenlime: ne aggódj, vsz. csak a bőr nyílt szét kicsit, az nem gond! Több rétegben varrják a műtét után, nekünk a doki azt mondta, hogy a külső csak a gazdának van. Bébi varratait úgy szedte ki, hogy a két öltés közt nyitva volt a bőr. Legalábbis én azt mondtam volna...közben az alatta lévő két (szukánál) réteg, amit felszívódó cérnával varrtak, már rég összeforrt 10 nap alatt!

Köszi a segítséget, megkeresem Pongót és hogy vele hogy feledtették el a csipkedést.

Az emberképzést én is többször megnéztem és pont ezért gondolom, hogy hiába is fajtajellemző, le kell tudnia szokni róla.

A kozmink mindig azt mondja, hogy Balti tök pumis és ők csipkednek, mint ált. a terelők, de neki is mondtam, hogy ő az a kutyám, akinek biztos vagyok a felmenőiben. Bár a pumi és a törpe snaci is csak terrier, bárhogy nevezzük is.

Egyébként C.M. egy gazdái bokáját harapdálva terelő kutyához teniszütőt használt és ő a falkavezérség átvétele után abba is hagyta, Balti attól függetlenül csinálja. :(

Elcsípni egy bökésre röpködés közben vagy mikor utánam kap a csukódó ajtónál nem tudom, max. a hangommal hathatok rá. Amúgy tudja, hogy csípés után rászólok, szinte várja a büdös!

16619. 75596a56f2 (válaszként erre: 16618. - Zorkusz)
2011. márc. 3. 06:59

Sziasztok, szép reggelt!

Zorkusz, ez nagyon jó ez a cikk!!! :D Sokat lehet tanulni belőle! :D

Köszke!! :D

16618. Zorkusz
2011. márc. 3. 00:54

Talaltam egy irast ,a Blue Cross allatorvosi rendelo tudod e oldalan,ahol irnak tobbek kozott a kajalasrol is.Hanyszor,hogyan,a habzsolas is szoba jon.Senkit nem akarok megkavarni vele,csak ez is egy nezopont.

Bemasolom hatha erdekel valakit:

"A koplalónap "pártiak" abból indulnak ki, hogy a kutya számára természetes (ennél fogva minden bizonnyal "jó"), hogy "egyszer hopp, máskor kopp".

Igaz, hogy a vadon élő kutyaféle ragadozók igen jól bírják a kényszerű koplalást, azonban ez a kényszer korántsem feltétlenül jó, vagy "egészséges" számukra. Az emberhez hasonlóan kiegyensúlyozott táplálásra van szükségük.

Bőséges táplálékforrás mellett a farkasok naponta akár többször is vadásznak és táplálkoznak.

Másik tévhit (ugyancsak az ember "kitalációja"), hogy a kutyákat naponta egyszer kell csak etetni felnőtt korban.

Mint az előzőekből kiderül, a kutyák a "szakaszos", hiányos etetést is jól tolerálják, élettani szempontból jobb, ha a felnőtt állatok is naponta legalább 2x esznek.

A napi egyszeri etetés esetén az etetés időszakára az állat igen éhessé, mohóvá válik. Az ételt nagy darabokban, megfelelő rágás és benyálzás nélkül "befalja". Ez a gyomor túlterheléséhez, akár gyomorcsavarodáshoz vezethet.

Jobbik esetben az állat a nem kellően megrágott ételt kiöklendezi, és újra felenné (ha a gazdája "fújj, disznó" felkiáltással el nem venné tőle). Pedig ez a felöklendezés és újra rágás a kutyaféle ragadozók esetében teljesen normális. Olyasmi ez, mint a kérődzőknél a kérődzés: nagy mennyiséget felvesz, előemészti, aztán nyugodt körülmények között egy-egy gombócot felöklendezik, és jól megrágja. Nem azonos, de hasonló funkciójú a kutyák habzsolása (rágás nélküli nyelése), majd a felöklendezés (hányás), majd újra elfogyasztás. Sok kutyás ilyenkor rohan az állatorvoshoz, abban a hitben, hogy betegség miatt hány a kutya, pedig erről szó sincs.

Ha naponta 2x eszik a kutya, akkor a két etetés között kevésbé válik éhessé, nyugodtabban, alaposabban rág, ritkább a felöklendezés, a gyomormegterhelés és gyomorcsavar pedig alig fordul elő. Természetesen a kétszeri etetés nem dupla mennyiséget jelent, hanem azt, hogy azt a mennyiséget, amit egy alkalommal kapna az állat, két részletben etetjük meg. A jobb táplálék hasznosulás következtében rendszerint kevesebb táplálékra van szükség.

Csakúgy, mint az embernél: a napi tobbszöri étkezés egészségesebb!

Egyszer-egyszer nem árt a koplalónap (kiürül az emésztő csatorna), de nem rendszeresen (hetente).

A koplalónapot követően óvatosan, kis adagokban, többszöri etetéssel kell kezdeni.

Ha már az etetésnel tartunk: a ragadozók az áldozat lágyrészeit fogyasztják el először. Amikor ezen túl vannak (időközben a vércukorszintjük jelentősen emelkedik), akkor kezdik el (komótosan) fogyasztani a csontos részeket. Ezt a kutyák etetésénél is figyelembe illik (kell) venni. Ezért először a csont nélküli élelmet (táp, zöldségféle, stb.) etessük, majd kis idő múlva (kb. 20-30 perc) adjuk a csontos húsokat (csontokat)."

16617. Zorkusz
2011. márc. 2. 21:26
Ezt a setat most gyorsan letudtuk.Kicsit tobb,mint egy ora alatt.Zorci huzott hazafele,es mar alszik is.Na igen,mert ejszaka itt kolbizott kint velem,nem hogy aludt volna.Most piheni ki az ejjeli dorbezolast:)Ugy latom ma ez lesz a programja.
16616. 75596a56f2
2011. márc. 2. 20:09

Valami rémlik,most, hogy Zorkusz írja... igen V.S. is jó oktató - szerintem. Ő magas hangon szól a kutyának, ha rossz szokása van, hogy kibillentse az akkori cselekedetéből.

Hangos szó+pici bökés a hátsójába=kutya meglepődés, de leszokatásra hajlamosság! :D

Uhhh, néha én is csinálom Benőcivel, ha valami dilinyós rossz szokás kezdődik nála. Igaz,kitartónak kell lenni, de szerintem is működő képes.

Egyébként valamelyik nap néztem meg C.M.-nek az Emberképzés kutyákhoz, háááát elmondanám, hogy van benne igazság!! :D

16615. Zorkusz
2011. márc. 2. 20:06
Felebredt a csajszli,elmegyunk setalni,utana meg jovok.
16614. Zorkusz (válaszként erre: 16606. - Anatita81)
2011. márc. 2. 20:04
Az egyik Victoria Stilwell-es adasban lattam,hogy errol a csipkedesrol valo leszokatasra van valami modszere.Abban a reszben egy Pongo nevu dalmata volt.Fent van a neten,de most nem talalom.Arra mar nem emlekszek,hogy abbol a kutyabol mi valtotta ezt ki,lehet ott masrol volt szo,mint nalatok.Ha megtalalom atkuldom priviben,mert ide nem rakhatom ki.
16613. 75596a56f2
2011. márc. 2. 20:01

Aranyos vagy Zorkusz! :D

C.M.-et mi is szívesen nézzük... csipkedős szőnyeg, nem rossz! :D

Átlát a kerítésen,nem teli a kerítés, de hát ez őt nem zavarja. Ő nem is támadólag lép fel, hanem inkább játékos. Abszolulte nem agresszív a kutya. Párom mesélte, hogy hétfőn is míg kint vártak az udvaron Benőcivel és volt egy kutyus bezárva volt ketrecbe. Benőci odament hozzá. Egy ideig szagolgatták egymást aztán a másik kutya támadni akart. A mi kutyánk meg csak állt, félrebillentette a fejét, majd elfordult és otthagyta a másik kutyát. Jó mi??:D

16612. Zorkusz (válaszként erre: 16589. - D104370848)
2011. márc. 2. 19:33
Ez nagyon durva,foleg,hogy a Spar be van kamerazva.Marmint kivul is van kamera,ha jol tudom.Hogy mernek ilyet megtenni?Meg egyaltalan.
16611. Zorkusz (válaszként erre: 16593. - Gokart)
2011. márc. 2. 19:09

Nektek meg elore is boldog hofordulot kivanok!

Meglepi az lesz neki,kap valami finomsagot.Meg epp ezen okorkodtunk a parommal,hogy mar ideje a haveroknak korbekuldeni a meghivokat a szulinapi zsurjara:D A kornyeken van par haver akikkel rendszeresen osszefutunk.Na lenne had el had ha mind osszegyulnenek itt hatul a kertben:))Igazabol ez lenne neki a legjobb ajandek,ennek orulne a legjobban.

16610. Zorkusz
2011. márc. 2. 19:03

Sziasztok !

Koszonom szepen a szulinapi koszontoket,meg a kep velemenyezest is:)!

A kanapet egy hazakoltozo barati partol kaptuk ajandekba.Akkor ugy voltam vele,hogy na ennek nem szamit,na ja es ha majd lesz egy olyanunk ami majd szamit?:))Na mindegy.Meg amiota nem alhat velunk,azota a kanape a kozos bujasi hely.Most gondolhatjatok,azon a kis kanapen mikor harman osszebujunk,es hangyaf.sznyi hely nem marad:DDD

Tuzelobugyit,meg bele valo betetet(ami ugy nez ki,mint egy kissebb tisztasagi betet) en is vettem Zoranak,de nem adtam ra,mert ugye nem verzett annyira.De szerintem egy sima pamut gyerek bugyi is megteszi,es tisztasagi betetet beleragasztani,vagy csak cserelni indonkent a bugyit.A celnak nagyon is megfelel.

Greenlime,Benoci kilat a keritesen,vagy teli keritesetek van?C.M.nel lattam,hogy keritesre felugralasnal egy elektromos kis szonyeget raktak a kerites ele,ami ha rament megcsipte egy kicsit a kutyat,kesobb mar nem ugralt a keritesre.Na hat ezt azert hazilag eleg nehez kivitelezni,de sajna egyenlore jobb otletem nincs,ezt csak azert irtam le,mert ezek szerint C.M. se tudott jobbat kitalalni,tehat nehez ugy.

16609. 75596a56f2
2011. márc. 2. 18:45

Sziasztok, szép estét!

Na, Anatita, ha sikerül Benőcit megnevelni, kerítés ugrálás gyanánt, akkor tutti szólok. Kicsit aggódok, mert ma néztük a sebét, hát a vége felé egy picit megnyílt. De szerintem, ha lekötnénk a kutyát akkor sem tudnánk jobban vigyázni rá.:S Lassabban fog gyógyulni, ez van!

Goki, remélem ki Mogyizod magad. :D

16608. Gokart
2011. márc. 2. 15:28

Sziasztok!

Mára letelt a meló:)Megyek haza Mogyesz kisasszonyhoz:D

Holnap jelentkezem!

Szép délutánt mindenkinek!

16607. 75596a56f2
2011. márc. 2. 15:11
Sziasztok olvaslak titeket, este írok! Cupp!
16606. Anatita81
2011. márc. 2. 12:30

Sziasztok! Már háromszor nekiálltam visszaolvasni, de mire végére értem volna, megint termelődött egy oldalnyi új hsz. :)

Goki: nem semmi Mogyi, már biztos nagykutyának érzi magát, azért nem kell neki a kölyöktáp. :)

Zorkusz: cuki a zeb, ahogy senyved a kanapén! :D

Greenlime: örülök, hogy minden ok a kis hisztissel, ha sikerül leszoktatni a kerítésnek ugrásról, várom a receptet! Balti is nekiugrik, szinte lepattan, onnan vesz lendületet a további rohanáshoz...

Deő ilyen pattogós...a vállamig képes felugrani, ez nem is baj, csakhogy belém is csíp. :( Leggyakrabban belém, szerencsére és nem a gyerekekbe (őket szinte semmibe veszi, ha én is jelen vagyok->mindig). Erről hogy a francba fogom leszoktatni??? Nem tudom...

Soon3: ez azért durva, mikor az örökletes szembetegségekre genetikailag lehet szűrni a kutyákat, legalábbis a skót juhászokat biztos, gondolom az uszikat is... Besszikémnek is CEA-ja (collie eye anomalie) van, ezért az egyik szemére már majdnam teljesen és a másikra is meg fog vakulni. :'( 6-7 éves és már voltak kölykei is, a doki szerint nem is egyszer, most meg kidobták a kedves volt "gazdái". Ezek a szaporítók ontják a beteg kutyákat.

16605. Gokart (válaszként erre: 16604. - 75596a56f2)
2011. márc. 2. 11:56

:D:D Ez jó!És egyébként nekem is eszembe jutott, hogy lehet nem veszem meg 1500ft-ért a tüzelőbugyit, hanem beszerzek egy Tündi-bündi gyerekbugyeszt, és ráhúzom a hátsójára tüzelős időszakban otthon:D

A tápos dolgot azt hiszem rosszul írtam le.Mogyesz a kölyöktápot köpködi azóta ki, és a felnőttett meg falja:)Szóval ennyit a fokozatosan álljunk át az egyik tápról a másikra dologról.....:)

16604. 75596a56f2 (válaszként erre: 16602. - Gokart)
2011. márc. 2. 11:40
Tüzelőbugyiról jut eszembe: ezelőtt 10 évvel sehol nem volt ilyen herkentyűs rucidarab. Uncsiméknak volt egy kis fekete keverék kutyusuk, persze kislány, Lady volt a neve. Amikor tüzelt az uncsimék vettek neki egy normális bugyit, persze, ami kényelmes és azt adták rá, arra az időszakra. Mi meg gyerekként estünk le a székről a végelláthatatlan röhögéstől, hogy a kutya fekete, és jobb hijján fehér, vagy rózsaszín bugyesz volt rajta! :))
16603. 75596a56f2
2011. márc. 2. 11:38

sziasztok!

Zorkusz, tündériek a képek! :D nagyon tetszenek!!!:DD Előre is boldog szülinapot Nektek! :D

Goki, ne keseredj el, van még elég időtök a közös tanulásra Mogyival! Már most egyre később sötétedik, majd ezt ki lehet használni ezerrel! Már mi is alig várjuk! :D

A tavasz nálunk is a nevelésről fog szólni, mert Benőci úgy ugrik a kerítésnek, mint egy őrült! :S

Hááát a táppal kapcsolatban szerintem idő kérdése és meg fogja szokni, főleg ha fokozatosan átáltok a felnőtt tápra. lehet, hogy még ez újdonság nála. Várj egy hetet, addig adagolt fokozatosan, aztán meglátod milyen hatást értél el vele! :D

Ez tetszik! Most érzem igazán, hogy "fiús anyuka" vagyok! :) Mert a tüzelési témához-kislány ügyben sajnos nem tudok hozzászólni. Nálunk is van hiszti, de más miatt!

A rendelőbe amikor szedték a varratot, olyan hisztit produkált, nyüszögött, meg minden, hogy más kislánykutyus megirigyelhetné. Doktor nő meg is jegyezte, hogy nem szokott a varratszedés így fájni, én meg haláli nyugalommal mondtam neki, hogy csak dolgozzon a kutyán mert ez Benőcinél tömény rájátszásos hiszti! na erre a dokinő is mosolygott rögtön!

Rafkósak ezek az ebecskék, nagyon is halljátok!!! :D

16602. Gokart (válaszként erre: 16601. - 5bfba16667)
2011. márc. 2. 11:37

Szia!

Ha nem szeretnél vércsíkokat,pöttyöket takarítani Dömpi után, akkor nézz körül kutyás boltokban tüzelőbugyi után.Mi már kinéztük Mogyisz-Csipisznek,de nem vettem meg,mert vér auz nem volt...

16601. 5bfba16667
2011. márc. 2. 10:54

Na, uff beszéltem.:D Most meg megyek takarítani a vércsíkokat eb után. :S

Szép napot, később jövök!

16600. 5bfba16667 (válaszként erre: 16589. - D104370848)
2011. márc. 2. 10:53
A közbiztonság nagyon király..:S Mi az h szerencse, hogy ott volt a bizti őr? Hát nem ez a dolga? Ő felel a bolt és körülötte levő bűncselekményekért. Bírom, mikor beállnak bizti őrnek a kb 150 kg-s bácsik. Ha utána kell futni valakinek, azt hogy oldja meg? Én ezt a részt sosem értettem..
16599. 5bfba16667
2011. márc. 2. 10:52
Jaj ez a tegnap esti hajléktalanos stori ma is folytatódott, ugyanis reggel mentünk a szokásos sétánkra, és a szemetet még nem vitték el az illetékesek.. Az összes kuka nyitva, és körülöttük szétpakolva minden szarság. Sörös doboz, cigis doboz, bonbon-os doboz, szörnyű volt. Én már tegnap este a mi kukánk tartalmát összeszedtem, de látszik, hogy nekik nincs kutyájuk, s este 9 után már nem voltak eü sétán:D
16598. 5bfba16667 (válaszként erre: 16588. - D104370848)
2011. márc. 2. 10:50
Hát igen, amint eljutok a bótba, fogok keresni neki valami nagyszemű kaját. Hátha. Nekem megéri próbálkozni:)
❮❮ ... 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook