Kutyások ide! (beszélgetés)
Jó, csak ködös. :) A pálya másik végében tartott órát nem is láttuk, csak hallottuk. :)
Illetve a láb mellett követést gyakorolni kéne, mert olyan, mintha elfelejtette volna az ifiúr, hogy mi is az. :) Valamint valami baj van a térérzékelésemmel: az elöreküldésnél egy négy bója által kijelölt négyzetbe kell a kutyát elöre küldeni, majd a négyzeten belül távolról lefektetni a korábban hátrahagyott póráza mellé. Ezzel soha nem volt probléma Bátornál, de az utóbbi két hétben egyszerüen olyan hülyén teszem le a pórázt, a négyzet közepétöl olyan messze, hogy mire visszaküldöm szerencsétlen kutyát, ha lefekszik, kilóg valamilye a négyzetböl. :) Pedig nem is iszom óra elött. Se. Van egy 3x3 méterses négyzetem, és nem találom el a közepét. Még csak, kb. sem. :) Világrengetö probléma, ugye?
Semmiképp. Túl vagy pörögve:)
Milyen volt a suli?
Fel vagyok pörögve kutyaiskola után, úgyhogy bátorkodom a 10 hetes kutyás fórumodra itt reagálni.
"csak úgy tényleg egyoldalú a táplálása, ha mindig tápot kap"
A kutyák emésztörendszere miatt, illetve azért, mert ök nem ínyencek, mint mi, a jó (prémium) minöségü táp etetése nem jelent "egyoldalú" táplálást. Náluk nincs olyan, hogy tegnap macskás tápot ettem, ezért ma cápásat kívánok, mert úgy változatos. Egy jó tápban mindenböl annyi és olyan van, ami kell nekik, és nem lesz hiányérzetük az ízek esetleges egyhangúsága miatt.
Köszönöm, ezt mindenképp kipróbálom :) Kíváncsi vagyok, beválik-e... van is itthon ananász :) Szonja a neve, amúgy imádom, kis bébikutya még :)
Nehéz megállni a "puszilgatást", de tényleg muszáj lesz.. ráadásul babát várok, ezért aggaszt kicsit jobban a dolog...
Ne aggódj. :)
A neten keress rá a koprofágia kifejezésre, ha utánaolvasnál a dolognak.
Sok kölyökkutya csinálja, "normális" dolog, és nagy részük leszokik róla. Ha látod, tiltsd le, elöbb-utóbb szobatiszta lesz, akkor az éjszakai csemegézést eleve kizárhatod. Városi legendának indult, de a fórum történetében nem is olyan régen elöfordult, hogy a gazdi ananászt etetett a kutyussal, aki ezután már nem ette meg az ürülékét. Állítólag az ananásztól rossz íze lesz, vagy mi. :) Elég egy kockányi, szerintem.
Ha elöfordul, itass a kutyussal vizet, és ne pusziszkodj vele egy ideig... :)
Persze, hogy nem véletlen, de ennek az ellenkezöjét én nem is állítottam. :)
A saját tapasztalatom (értsd ebben az esetben tapasztalat alatt azt, amit a különbözö fórumokon összeolvasok) egyébként az, hogy néha túlzásba is viszik az ivartalanítás varázserejét. Úgy értem, hogy amellett, hogy maximálisan párti vagyok, többször olvastam olyat, hogy a "domináns kutyát kigolyóztatom, mert nem bírok vele". Szerintem (szigorúan Kat07 saját meglátás :D), ivartalanítsunk eü és egyéb, szaporulat megelözö okokból, de a kutyát emellett neveljük, és ne a sebészeti beavatkozástól várjuk, hogy jólnevelt kutyánk lesz. Tudom, nem ez az általános, de szerintem így is túl sokan vannak, akik a "könnyebbik" oldalról kezdenének neki a kutyanevelésnek. :)
sziasztok,
azt hallottam, hogy itt talán tudtok segíteni :)
Van egy 10 hetes kölyökkutyám és sajnos megeszi a kakiját :( aggódom emiatt... persze ha látom, azonnal összeszedem, de éjszaka, vagy ha elugrok vásárolni nem tudom :((
Igazad van, nem egészen egyről beszéltünk. :)
A társat Benőcinek problémakörtől elvonatkoztatva: azért biztos nem véletlen, hogy az ivartalanítást javasolják megoldásnak családba tökéletesen beilleszkedett, csak egy-egy problémával küzdő kutya esetében a sokat látott, tapasztalt emberek.
Szép estét Mindenkinek!
Nálunk sajnálatos módon a változatosság kedvéért, megint esik az a fránya hó, amit legjobban az én kutyám élvez, mert megint behúzódott az összes kutya a vackába, és megint az én kutyám van talpon a vidéken, de úúúúúgy, hogy játékosan rohangál a hóesés kellős közepén! Öröm, bóóóódogság! Még az sem zavarja, hogy a hó tölcsér szerűen beleesik a pofázmányába! Eszméletlen!
Akkor én is hozzáteszem:
Nem azt írtam, hogy már azonnal megyünk, hanem azt, hogy ha lehetne(!!!), akkor már azonnal mennék! Igen, volt ilyen feltevés, hogy esetleg jövő hét végén, ha kiszedettük a varratokat, de eredeti terv szerint március vége... :D
Na akkor még egyszer, mert ma vagy nem beszélek magyarul, vagy nem tudom, mi van. Nem az a lényeg, hogy vannak-e heréi egy kan kutyának, vagy már nincsenek. Nem érdekes, hogy ivaros, vagy ivartalan. A "mások is fogadnak örökbe ivartalan/ivaros kutyát" meg nem tudom, hogy jön ide, nem másokról írok, hanem a saját véleményemet.
De. Az (állat)orvostudomány mai állása szerint a már ivarérett kan kutyák szervezetéböl a nemi hormonok az ivartalanítást követö 4-6 héten belül ürülnek ki. Hangsúlyozom, hormonokról beszélek, nem viselkedésröl. Az ivartalanitásnak lehet (de nem kötelezö), hogy van a kutya viselkedését, személyiségét bizonyos (kisebb-nagyobb) mértékben megváltoztató hatása (hiszen a korábban szintén kisebb-nagyobb intenzitással munkáló nem ösztön eltünik.) Ez természetesen lehet teljesen pozitív változás is, de ez megint nem fontos a kérdés szempontjából.
Én személy szerint úgy gondolom (függetlenül attól, hogy mások mikor, hogyan, honnan, milyen kutyát fogadtak már örökbe stb. stb.), hogy ha a kutyám egy ilyen változás kellös közepén lenne (ha jól számolom, 7 nappal egy ivartalanítás után), akkor várnék még 4-5 hetet, megfigyelném a a viselkedését, akkor is, ha egy teljesen problémamentes kutyáról lenne szó. Ugyanis ez megkönnyíti egy jó társ választását. Vagyis több információd állna rendelkezésre ahhoz, hogy a legjobb társat válasszam. Végig egyes szám elsö személyben, feltételes módban írtam, arról, hogy én mit tennék. Attól függetlenül, hogy mások tartanak együtt, avagy nem ivaros kutyákat, attól függetlenül, hogy problémamentes-e Rolfi, és attól is függetlenül, hogy mi is volt még? Ja, hogy mások is fogadtak-e örökbe ivartalanítás elött/után kutyákat. Olyat sem írtam, hogy Benöci majd nekimegy a jövevénynek.
Ergo: a kutyád lehet, hogy egy változás kellös közepén van, ezért én nem rohannék szombaton, de még jövö szombaton sem a menhelyre. ÉN nem tenném, de ez saját, személyes vélemény. Most írtam körül harmadszor. Nem tanács, nem beleszólás, hanem vélemény. :)
Nem akartalak megbántani, és nincs müholdam. :) Szintén saját, személyes vélemény, úgyhogy bocsánatot kérek és javítok; szerintem (és a szerintemen van a hangsúly): azokból az információkból, amiket a kutyáddal közös életedböl ezen a fórumon napi rendszerességel megosztasz, én azt a következtetést tudtam levonni, hogy Benöci nem találkozik elég kutyával, de ez az örökbefogadás szempontjából majdhogynem lényegtelen. Az "elég kutya" fogalma persze eltérhet attól függöen, hogy éppen kinek az olvasatában használjuk. :D
Viszont most mennem kell. :)
Annyit hozzátennék az eszmecseréhez, hogy bár Benőci Kat szerint "sokkal kevesebb, mint elegendő kutyával találkozott" - egyébként nem haragszom Kat, csak nem értem, ezt honnan látod, vagy miből vonod le ezeket a következtetéseket??!! Műholdról? :D
Más különben mások is fogadnak örökbe kutyákat, akár kigolyózás előtt, vagy után, és úgy gondolom, hogy ez két kutyus között nem lehet probléma.
Ismétlem: ezért is akarjuk vinni magunkkal Benőcit, hogy segítsen a lányok kiválasztásában! :D
Anatita! Köszönöm, jól látod, Benőci nem problémás kutya, oly annyira nem, hogy abszolulte nem agresszív hajlamú (teszem hozzá kigolyózás előtt sem volt az), hogy rátámadjon más kutyákra, vagy ne fogadja a közeledésüket! Szóval, szerintem ezt akartad kifejezni, és hidd el, ezt jól is érzékeled! :D
Na halljátok, mielőtt visszaolvasok le kell írnom mennyire tehetetlen düh tombolt bennem nem régen. Grrrrrrrrrrrrrrrr....
Híradóba azzal kezdték a híreket, hogy egy szerencsétlen németjuhász kutyát, aki vak, csővel megvertek, és valami gödörbe belelökték hagy pusztuljon. Azért nem emlékszem, hogy hová dobták, mert akkorra már annyira elborult az agyam, hogy még gondolkodni is elfelejtettem. Szerencsétlen kutya az életéért küzdött. Megmentették, szerencsére, és jól van, de ki az az agyament elvetemült emberállat, aki ilyet tesz??? Sírtam tehetetlenségembe, úgy mentem ki Rolfihoz, hogy egy kicsit megszeretgessem!!!
A legszívesebben a tettest ugyan így csővel megverném és belöknék egy gödörbe, hogy na bameg, szenvedj, ha ilyen állatkínzó vagy!!!
GRrrrrrrrrrrrrrrrrr.... még mindig pipás vagyok!
Nem vagy Te egy kicsit elfogult? :D
Egyébként a magyarázat szerintem az lehet, hogy valaki vagy kicsi, zsebkutyut szeretne, vagy jó nagyot. A közepes olyan "semmilyen": nem lehet kistáskában hordozni, és nem lehet vele felvágni, hogy milyen hatalmas. Valamint fekete, egyszerü, semmi kirívó nincs rajta, és valljuk be, az emberek többsége sajnos ilyesmire hajt még akkor is, ha menhelyre megy kutyáért. :( Továbbá olyan, mint egy kisebbfajta Zordó, az pedig nem jó ómen. :D
Az emberek sajnos nem látják, hogy az ilyen közepes, fekete kutyák is igen különlegesek tudnak lenni. A cikk nekem nem rémlik egyébként, de kíváncsi lennék rá.
A szökési hajlam, agresszió és territoriális viselkedés oka a nemi hormonokon kívül még elég sok minden lehet. Tanult viselkedés, fájdalom, akármi.
Az ivartalanítás utáni hormonális változás és a mentett (vagy nem mentett, de viselkedési problémás) kutya lenyugvása szerintem két külön dolog. A hormonok 4-6 hét alatt ürülnek, ez biológia, a mentett kutyák pedig nehezebben, sokszor 5-6 hónap alatt nyugszanak meg. Ez meg nem feltétlenül biológia, inkább kutyapszichológia. Én nem azt mondom, hogy nincs igazad, csak a két dolog két külön történet.
Benöci lehet, hogy nem problémás, de elsö (ha nem jól tudom, javítsatok ki) kutya, aki eddigi életében (ne haragudj, Greenlime) sokkal kevesebb, mint elegendö kutyussal találkozott. A hormonális változások miatt átmenetileg vagy végleg változhat a személyisége, ergo nem az ivarossága vagy ivartalansága, hanem egy nem szükségszerü, de lehetséges viselkedésbeli változás miatt gondolom úgy, hogy könnyebb lenne hozzá társat választani, ha a gazdi látja, hogy milyen változásokat hozott a kigolyózás.
Egyébként meg március vége volt az elsö idöpont, amit Greenlime felhozott, az pedig nagyjából pont az a bizonyos 4-6 hét, úgyhogy felesleges is ezt ragozni. :D
Én csak azt írtam le, mi a tapasztalat sok kutya esetében és itt a hangsúly a sok-on van és nem a mentetten.
Szökési hajlam, agresszió, territoriális viselkedés, stb.
De abban egyetértettünk, hogy Benőci nem problémás kutya, ezért nem is értem, miért kellene kivárni, míg kiürülnek a hormonok. A legtöbb ivaros kutya is alkalmas rá, hogy akár többedmagával tartsák.
Az lehet, de Benöci elég régen otthonra talált már ahhoz, hogy etekintetben ne legyen kivétel. Vagy most nem egyröl beszélünk? Én csak annyit mondtam, hogy egy kan kutya (vagyis Benöci) esetében az ivartalanítás után 4-6 héten belül ürülnek ki a hormonok, és azt megvárnám a következö kutyával.
Egy szót sem ejtettem a nem megfelelö bánásmódból, hányatott életútból adódó stresszröl és az abból való lenyugvásról.
Nem tudom, lehet ide volt belinkelve a cikk, ami a közepes méretű fekete kutyákról szólt, hogy ők azok, akik senkinek nem kellenek..
Nekem mondjuk van kettő. :)
További ajánlott fórumok:
- Boxer kutyások, akik szívesen cserélnének véleményt, történeteket. stbbbb:):)
- Tapasztalt kutyások, most segítsetek!
- Hölgyeim! Működik ez a kutyákkal könnyű ismerkedni lányokkal dolog? Gyakran mennek leányzók kutyásokhoz ismerkedni?
- " Harci " kutyások ide!! :)
- Kertészkedők, cicások, kutyások, szívesen utaztok el otthonról több napra?
- Tapasztalt kutyások segítsetek!