Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A mostani tizedikesek -mármint akik nyekes képzére járnak- is sokat voltak otthon, de tény, hogy a most tizenegyedikeseknek a legrosszabb, mert jövőre ők fogják először élesben "tesztelni" az új érettségi-, és felvételirendszert. Nagyon sajnálom őket.:(
Nekünk "szerencsénk" van, mert az én gyerekeim majd csak '25-ben és '26-ban érnek.
konkrétan a fiamnál fordítva volt ez a kitűnőség, persze csak 40-valahanyadik gimiben...
én nem feltétlenül hiszek ebben a pakoljunk rájuk minél több terhet, versenyt, nyomást, mert egy idő után kiégnek.. van, aki korábban, van, aki később... top-gimis ismerősök gyerekei pl. sorra abbahagyták a tanulást BSc után, mert elég volt nekik... szerintem pont az i-re nem tették fel a pontot. Kevésbé "sikeres" gyerekek meg külföldön MsC-ztek, PhD-ztak.
Ez igaz, ez adja a sorrendet. Viszont ha az egyén felől nézed, akkor egy jó képességű gyerek (nem az átlag) ugyanúgy sikeres lehet egy 95. rangszámú, mint egy 2. gimnáziumban.
Sőt, és itt jönnek az egyéni pszichés tényezők... van, aki erős versenyközegben ég sikeresebb, van, akit ez lebénít, elkedvetlenít, viszont ahol ő lehet kiemelkedő, szárnyalhat.
Hát azért ez nem teljesen így van.. Nagy különbségek vannak ám, a gyerekek, a tanárok hozzáállása es rengeteg dologban.. Top iskolaba ritkan jut be motivalatlan gyerek, azert hatrebb bizony vannak kozepes tanulok is.. Az emelt erettsegiket erdemes megnezni peldaul, na ott hatalmas kulonbsegek vannak.
Rengeteg dolgot fel lehetne sorolni, amiben kulonboznek. 90 pont felett mar nem lehet veletlenul teljesiteni, abban azert van munka rendesen(akkor is, ha okos a gyerek). Nemreg mondta vki hogy egy okos jo tanulonak minek izgulnia.. Sokan nem ertek, hogy nekik még fontosabb az, hogy jol teljesitsenek es az sem mindegy, hogy 88 vagy 93-at ír.. Pedig a 88 is sok helyre eleg.. A szazas lista kozepen mar 70-75 pont is eleg lehet.. Attol még ugyanugy jo sulik de azert nem ugyanazzal a gyerek”anyaggal” kell ott dolgozni a tanaroknak. Egy top suliban tenyleg topon kell lenni. Van olyan ora, ami csak abbol all h a gyerekek kerdeznek.. Minden erdekli Oket.. Vagy nyelvbol az osztaly 3/4-e mar felsofokon tud mire gimibe megy. Azert az eleg nagy kihivas am a tanaroknak.
Az első és 100. hely között volt kb 10% differencia.
De olyan is lehet, hogy ha valamiről elterjed, hogy túl nehéz, akkor elkezdenek oda kevesebben jelentkezni és végül az lesz a könnyebb. De nem tudom....:)))
Fazekas szülői a 7. c és 7.d osztályoknak május 25-én, csütörtökön 17:30-19:00-ig;
a 9.a és 9. b osztályoknak május 26-án, pénteken 17:00-18:30-ig.
A közös igazgatói tájékoztató után osztályonkénti szülői értekezletet tartanak az osztályfőnökök.
Itt a vége, már a felvételi előtt és közben elfogult voltam a SZIG-gel és a Fazekassal. Még amikor alsósok voltk a gyerekek, rengeteg matekfeladatot találtam a Fazekas oldalán, még leveleztünk is, esetleg bejártunk volna a fiúval nyílt szakkörre, amiből aztán nem lett semmi. Aztán a fiamnál a hosszas szülői győzködés ellenére is kikerült a Fazék a képből, a SZIG lett a favorit, főként kortárs orientáció miatt, a lányom meg teljesen véletlenül beleszeretett a nyílt napon, a Fazékba(korábban szóbe sem jött), így ezek lettek az álomsulik. A sok-sok szóbeli alatt még inkább megerősödött bennünk, hogy a diákokhoz, szülőkhöz való hozzáállás miatt ez a két gimi lesz a befutó.
Mivel mindkét gyerek(hatodikas, nyolcadikas) érintett volt a középfokú felvételi eljárásban, minden érintett gimnáziumnak írtam a kiértesítések végén
Apáczai, Berzsenyi specmat és angol, Madách angol, Szent László angol és informatika/matek, Radnóti, Szig specmat és emelt matek,
Árpád angol, Teleki angol, matek, töri.
Az elutasító határozatok többnyire szűkszavúak voltak(a Radnótiból semmi sem jött), és csak annyit közöltek, hogy nem nyert felvételt, mivel más iskolába nyert felvételt.
Az Api sok sikert kívánt a másik iskolában, erre választoltam, és a levelet kiküldő informatika tanárral hosszasan beszélgettünk arról, hogy ő anno miért választotta az Apit a SZIG helyett, vagy hogy hasonló érdeklődésű gyerekeink miért választották a Berzsenyi specmatot, vagy éppen a SZIG specmatot.
A Szent István Gimnázium volt még az, aki a lányunk esetében gratulált a másik iskola választásához, és kedvesen érdeklődött, hogy milyen okok miatt nem őket választottuk. Írtam a Fazekasnak is, bár oda nem jelentkeztünk a specmatra.
Az igazgató vette a fáradtságot, és gratulált a másik iskolához és sok sikert és vidám napokat kívánt neki, örült, hogy legalább az egyik gyerek a Fazékot választotta.
Teljesen igazad van, bár azért nálunk is akadnak kevésbé tudatos szülők.
Igen, jó lenne, ha minden gyerek esélyt kapna arra, hogy színvonalas iskolába járjon, ahol kiderülne, hogy ő miben tehetséges.
Az iskolák is válogatnak - ha van pontozott szóbeli -, a gyerekek sem egyformán teljesítenek.
A rangsorbéli helyezéseknél sokszor nüansznyi különbségek döntenek, és csak bizonyos standard, számszerűsíthető eredményeket tudnak figyelembe venni. Attól még mindegyik nagyon jó iskola.
Az Eötvösnek nagyon tetszett a lányod, a Trefortnak nem annyira nagyon, az Apinál meg csak a vitt és írott pontok alapján sorolták be a töbi mentes közé, nem szűrtel a sok nagyon jó közt. Ennyi.
2. Eötvös
5. ELTE Apáczai
6. ELTE Trefort
de akkor miért volt az, hogy 6.-os lányom Eötvösben az osztálylétszám-keret közepén volt (szóbelizett, de maxot kapott), API-ban 5-tel volt túl az osztálylétszámon (szóbeli mentes volt), Trefortban osztálykeret duplája volt a rangsora (szóbelizett, nem kapott maxot)
Persze így is mindhárom helyre bejutott volna..
Szóval ha az E5 jobb iskola, miért nem oda nehezebb bejutni és ha Trefort gyengébb akkor miért onnan csúszott le "majdnem"?
Szülők nem tudták a rangsort? :-)
A lista
Nem törvényszerű, hogy elmenjenek, ha színvonalas az iskola, hiszen jó felkészítést kapnak, és nyolcadik után nagyobb a választék.
Mivel ebben az iskolában messze átlag fölötti képzésben van lehetőség részesülni, nem meglepő, hogy a kimeneti teljesítmény is az. Persze az is számít, hogy egy "jó" környéken lévő iskola, és valószínűleg a körzeten kívüliek közül is tud csemegézni az intézmény a túljelentkezés miatt. A tájékozott szülők (=támogató szülői háttér) bizonyára próbálják az állami rendszeren belüli lehető legjobb helyre eljuttatni a csemetéjüket.
Akinek nincs olyan szerencséje, hogy elérhető számára egy jó iskola, de szeretné a gyereke esélyeit javítani egy jó középiskolával, kénytelen saját zsebből (vagy időből) finanszírozni a felvételire való felkészítést.
Sajnos az oktatási rendszer inkább lefelé nivellál. Ki tudja, hány tehetség bukkanna föl, ha másutt is lenne szintek szerinti emelt oktatás.
Azért én annyiban árnyalnám a képet, hogy hatodik után nem mindig szoktak ennyien elmenni. Lányoméknál anno így volt, de fiaméknál nagyon nem, pedig ő is "tagozatos" csoportban volt mindkét tárgyból.
Az is igaz, hogy nyolcadikból minden évfolyamból mennek topgimikbe jó néhányan. Meg az is, hogy akik exáltalánosunkban jelesek/kitűnők, általában 80 pont feletti írásbelit írnak még akkor is ha nem járnak magántanárhoz vagy nem kezdenek el hetedikben készülni. Persze a legmagasabb szintű csoportban heti 5 matekórába nyilván több minden belefér, mint egy átlag általánosban.
Értem.
Hát igen. Bár másutt is így lenne.
Aha, szóval egy matektagozatos általános iskolából startoltak. Így már érthető az irányultság.
Biztos kiemelkedően jó iskola, ahol válogathatnak a gyerekekből, hiszen nem szokott ilyen sikeres társaság összejönni egy osztályban egy noname általánosban.
Sok sikert a középsulikban is!
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?