Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Most értettem meg a problémádat. Szóval a te gyerkőcöd még a régi NAT idejében került be nyolcosztályosba, és nekik informatikát tanítanak. Tehát nincs osztályzata digitális kultúrából.
Ez azért elég faramuci helyzet így. Tehát az, hogy érettségizhet-e digitális kultúrából, attól függ, hogy az iskola helyi tanterve ezt lehetővé teszi-e.
Ez minket nem érint, mert az én lányom digitális kultúrát tanul, így ő simán fog tudni belőle érettségizni.
Próbáljátok meg kideríteni az iskolánál, hogy mi a helyzet.
Ha a helyi tanterv nem teszi lehetővé a digitális kultúrából való érettségizést, akkor egy ötletem van: osztályozóvizsgát kell tenni a 3 tanév digitális kultúra anyagából, így biztos lehet érettségit tenni. Csak ez nyilván úgy hiányzik az ember gyerekének, mint púp a hátára.
Feltettem az OH-nak a kérdést az informatikát tanuló fiatalokat illetően. (Az enyém nyolcosztályosban tizedikes, infót tanulnak. Digitális kultúrából nincs jegyük, a kérdés arra vonatkozott, hogy így érettségizhetnek-e belőle.)
Ezt a kitérő választ kaptam:
2023. szept. 25. 9:24
Az érettségi vizsgákkal kapcsolatos információk megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a jobb oldalon látható Érettségi 2023 feliratra kattintva.
Az érettségi jelentkezés benyújtására vonatkozóan részletes információk találhatók a Jelentkezés érettségi vizsgára menüpontban.
Ezen belül a Tanulói jogviszonnyal rendelkező vizsgázó jelentkezése előrehozott érettségi vizsgára című tájékoztató tartalmazza a vizsgázó jelentkezésére vonatkozó feltételeket.
Tájékoztatjuk, hogy az informatika és a digitális kultúra két különböző vizsgatárgy, ezért az iskola pedagógiai/szakmai programjában szükséges meghatározni azt, hogy az informatikát tanuló/tanult vizsgázók milyen feltételek teljesítésével jelentkezhetnek digitális kultúra érettségi vizsgára.
Figyelmébe ajánljuk továbbá a Gyakran ismételt kérdések menüpont Érettségi vizsgakövetelmények változása aloldalát.
A fentiek alapján tehát a vizsgázó számára meghatározott jelentkezési feltételekkel kapcsolatban személyre szabott tájékoztatást a vizsgázó iskolájában kaphat.
Kérjük, kérdésével forduljon az adott iskolához.
Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy az Oktatási Hivatal által kiadott jelen állásfoglaláshoz/tájékoztató levélhez semmiféle joghatás nem fűződik, ezért ezen állásfoglalásban/tájékoztatásban foglaltak a bíróságot vagy más hatóságot eljárása során nem kötik.
Megint én :)
A fórumon belül tudok valahogy keresni korábbi hozzászólások között?
Sziasztok, egy boldog pihenős év után kövi gyerekkel visszatértem, és próbálom magam képbe hozni a hatosztályos felvételi kapcsán.
Két éve volt egy színes-szagos szuper esélylatolgató táblázat meg hasznosinfó gyűjtemény. Ezek esetleg léteznek még? Megszánna valaki egy linkkel?
Annyira nem állok erre készen.
Sziasztok!
A Xantus felől érdeklődnék. Tudom, h kéttannyelvű ès azt is, hogy kinek kesz c1 vizsgàja a végén:)
A 2.nyelv is erős? Elérik a b2-t?
Illetve a C1 “ alap”, vagy van akinek nem sikerül?( nagyságrend érdekelne)
Olvastam, h 3 nyelvet kell angolul tanulni, töri, föci, cèlnyelvi.civ.
Ha a föci megszűnik, mi lesz helyette?
Szóval a nyelvek miatt érdekelne, esetleges átjelentkezès miatt.
Van vkinek ebben tapasztalata?
Köszönöm!
Köszönöm, hogy ezt leírtad.
Akkor nálunk valamit félreértettek. Vagy kifejezetten az infóról volt szó, csak gyermekem ezt nem mondta nekem.
csak nyelvből érettségizett és igen, ők régi NAT szerint kezdtek, úgy volt, hogy az fog rájuk vonatkozni, de 10-ben derült ki, hogy mégsem... attól függetlenül nekik is ki kellett tölteni az űrlapon, melyik érettségi (régi-új), de nekik megmondták, mit kell X-elni
remélem, igazad lesz a könnyű kezdéssel, eléggé félnek, főleg a magyartól
Ha felvetelinel maradunk. Elvileg sok minden nem valtozik most nyolcadikban. De matekbol bekerult egy uj anyag, szamrendszerek.. Aki naprakesz most biztosan megtanitja matek oran. Az en logikam szerint iden még nem teszik bele, hiszen abbol megint lehetne hatalmas balhe ha kiderulne h nem mindenhol tanitottak meg..(tankonyvekben benne van de nem biztos h mindenhol lesz is rola szo ismetleskor..) tehat en hagynek turelmi idot es 2-3 ev mulva tennem bele..vagy ha most max egy 1 pontos feladatkent, de en azt se tennem:)) Ugyanigy pl magyar erettsegin. Ha most nagyon megnehezitik abbol balhe lesz..(tudjatok pl lesz vers, amibe szavakat kell pótolni).. na en tuti vmi extra konnyuvel kezdenek aztan idovel esetleg nehezedhetne..
Nyilvan nem en irom a feladatsorokat de igy tennek😀
Iden pl majusban igencsak konnyu matek emelt sor volt. A feladatok nagy resze inkabb eros kozep szint volt, az emelt anyagreszekbol pedig csak alappeldak voltak.. AZ en logikam szerint: matekbol az uj Natban sok konnyites van , tehat emeltre kerul at sok kozeo anyag.. es ezt mar iden is modelleztek, hiszen igy nem fog elterni a ket emelt eredmenye..
Szerintem Ő a régi NAT szerint kezdett, mert jart nyelvi évre. Vagyis neki még infóból lehetett v régi Nat-os kémiából stb. Most ősszel ugyanígy. De amikor jön májusban az érettsegijuk már az uj szerint kell, mert nincsen mas… Szoval néhány évfolyamnal ez külön szívás. Pl aki hatosztalyosban kezdett es most 10-es. Ok is regi Nat szerint haladnak vegig de uj szerint erettsegiznek. De tiszta kavar minden..
Angolbol pl majusban mindenki ugyanazt irta. Ra volt irva a fedolapra hogy minden vizsgazo..
Foldrajzbol kozep szinten volt regi es uj is, emelten ugyanaz volt..
Pl aki hatosban most 11-es gyorsan le kell infobol erettsegiznijuk most osszel, mert Ok hiaba infot tanultak majusban mar csak digitalis kultura van.. Na ott pl nagyon nagy a kulonbseg. Volt tanar aki mondta h kozepszinten kb 15-20%kal gyengebb eredmenyei lettek dig kult-bol mint infobol… Ez persze hamar helyre fog allni de az átállás ott nehezebb mert a tananyag sokat valtozott.2 evesrol 3 evesre nott , programozas is lesz kozepszinten stb. Biztosan vannak olyan tanarok akiknek nehezebben megy fejben az átállás- akár matekbol vagy magyarbol is… itt vannak nagy valtozasok.. A tanarnak naprakeszen figyelnie kell h melyik temakorbol mi ment ki, mi maradt, mik az uj dolgok. Nyilvan par ev alatt ez menni fog majd de nem egyből mindenkinel.. De az oktatasban mashol sem minden igazsagos, na mondjuk ezert is jo esetleg nevesebb sulit keresni, nagyobb esellyel vannak szuper tanarok:))
Ez érdekes.
Az OH oldalán szereplő tájékoztatás szerint:
"Kik vizsgázhatnak az új vizsgakövetelmények szerint?
A rendes, a szintemelő, az előrehozott, a kiegészítő, az ismétlő, a javító, a pótló érettségi vizsgákat a 2023. október-novemberi vizsgaidőszakkal bezárólag, a korábban a 40/2002. (V. 24.) OM rendeletben szabályozott részletes vizsgakövetelmények szerint kell letennie minden vizsgázónak. Ez alól kivételt jelentenek azok, akik a 2020-ban bevezetett, módosított Nat szerint kezdték meg tanulmányaikat, és 2024-ben vagy később tennék le a rendes érettségi vizsgákat, de előrehozott vizsgát, illetve azt követően szintemelő, vagy pótló vizsgát szeretnének tenni; ők ezt az új vizsgakövetelmények szerint tehetik meg 2022 tavaszán, 2022 őszén, 2023 tavaszán és 2023 őszén.
A 2024 tavaszi vizsgaidőszaktól mindenkire egységesen az új vizsgakövetelmények érvényesek."
Én ebből azt szűrtem le, hogy aki a 2020-as NAT szerint kezdte meg tanulmányait, az csak az új NAT szerint tehet érettségi vizsgát.
Az infó és a digitális kultúra közötti átjárásról van benne plusz infó, ott bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet a régi szerint (infóból) érettségizni (ha az iskola helyi tanterve ezt kifejezetten lehetővé teszi), de a többi tantárgyra ez nem vonatkozik.
sziasztok!
Van valakinek tapasztalata arról, hogy a Fazekasban milyen a református hittan oktatás?Vannak plusz foglalkozások, feladatok órán kívül is?
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?