Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

97055. sajert
2022. jan. 20. 07:59
Én már tegnap óta otthon fogtam a gyereket. A suliban tombol a vírus :-(. Van egy kovid-gyanús osztálytársa, de a fiam szerint csak lógni akar :-D. Karantén rá nem vonatkozva (oltva van), de most nem szeretnék semmilyen göthöt. Egyébként a fiam ment volna, kiakadt hogy nem mehet be. Most már lazít, kutyával játszik, puzzlezik, napi 2*1 órát gépezhet, olvas, fát pakol. Mondtam neki, hogy már direktbe ne gyakoroljon, ha még valamibe bizonytalan, nézze át.
97054. eleonóra123 (válaszként erre: 97045. - Virgilius)
2022. jan. 20. 06:56

De az álomtagozat az Ő álma volt vagy a tiéd?

Felvételizők, hogy vagytok? Tavaly ilyenkor azt gondoltam mekkora pech hogy járvány van pont most, bárcsak lenne még egy éve... Meg hülyének néztek egyes szülők hogy minek irkálok az OH-hoz covid pótpótnapért. Minek maradna otthon előző héten.

Hát most ugyanott tartunk. 😔

97053. virgilius (válaszként erre: 97051. - Aquarius76)
2022. jan. 19. 22:36

Ja, de nem mindig az utolsók a legnehezebbek. Néha becsúszik alacsonyabb sorszámon is valóban nehéz. De különben sztem is így logikus, pláne ha az ember gyereke a nehezet pont nem tudja, gondolkodik rajta egy csomót aztán hagyja, és úgy kezd a többihez, hogy egy kudarccal indít... Na akkor tuti rosszabb lesz az eredmény, mintha az elején kezdené és sorban menne.

A fogalmazás az más, de azzal is csak annak érdemes kezdeni, aki nagyon fegyelmezett és kiméri magának az időt, hogy pl max 8 percet foglalkozhat vele. Ezt egy átlag gyerek sztem nehezen tudja véghezvinni, főleg a kisebbeknél.

97052. Chelsey (válaszként erre: 97042. - Nadjamami)
2022. jan. 19. 22:35

Nálunk a nyolcadikosok ma már nem mentek suliba. Akinek javítani kellett volna a héten, majd a jövő héten kapnak lehetőséget a felvételi után. A suli úgy döntött, hogy jelenleg fontosabb, hogy felvételizni tudjanak szombaton és ne kapják el a suliban a vírust.

A kisebbeknél nem is tudom, hogy mi lesz, mert a negyedikesek karanténban vannak. De ha szerencséjük van, szombaton már szabadulnak.

97051. Aquarius76 (válaszként erre: 97050. - Virgilius)
2022. jan. 19. 22:31

Szerintem valamikor jobban hasonlít, valamikor kevésbé.

Kicsit más...Fiam pl. azt mondja, azért sorrendben oldja meg a feladatokat, mert az elején a könnyebb feladatokkal "indítja be" magát. Neki kell, hogy ráhangolódjon a matekra, ne a várhatóan "sok pontos" feladattal kezdje. Magyarból is hasonló a módszere.

97050. virgilius (válaszként erre: 97049. - Aquarius76)
2022. jan. 19. 22:27

Az a lényeg :)

Csak azért kérdeztem, mert ha netán a pótot írták elsőnek, akkor fordítva igaz az elmélet, hogy a típusfeladatok egymást segítik :) Tényleg érdekes kérdés. De az is igaz, hogy biztos nem minden évben hasonlít annyira a pót az eredetihez. Bár amennyire emlékszem, azért sokszor meglehetősen :)

97049. Aquarius76 (válaszként erre: 97048. - Virgilius)
2022. jan. 19. 22:19

Hű, azt nem tudom. Szerintem igen.

Matekóra, tanár segíteni próbált még régebben amikor a 2019-es (Zsófi számai, padsoros feladat)rendes feladatsort először csinálták. Javasolta nekik, hogy a második padsort vegyék x-nek. Fiam persze a harmadikat vette annak. :) Az eredménye jó volt. :)

97048. virgilius (válaszként erre: 97047. - Aquarius76)
2022. jan. 19. 22:08
És abban a sorrendben csinálta meg, ahogy időben jöttek, vagyis sima-pót-második pót? :) A fiad mindig meg tud lepni, reméljük, élesben majd csak pozitívan ;)))
97047. Aquarius76 (válaszként erre: 97044. - Akinomuj)
2022. jan. 19. 21:44

Fiam ebben is eltért némileg. Legalábbis itthoni ill. sulis gyakorláskor. :) Neki a sima ment legjobban, aztán a pót pót majd a pót.

Tudom, élesben minden más.

97046. virgilius (válaszként erre: 97042. - Nadjamami)
2022. jan. 19. 21:17

Amúgy Plankton ide vagy oda, a Ti mostani sulitoknak is totál versenyistálló-híre van a kerületben, többeket ismerek, akik körzetesként jártak oda és elmenekültek. Az meg nem ritka máshol sem, hogy nem szeretik hatodikban elengedni a gyerekeket... Főleg ahol a ped. programnak másképp 8 év a kifutása, mint az átlag iskolákban (tagozatok esetében pl).

De ha másik általános, akkor a Klébin is érdemes gondolkodni sztem Szentivánról. Sokan járnak onnan kocsival, biztos be lehet társulni. És utána humános lányoknak ideális a gimi rész. Kapásból kettőt tudok, akik elmentek máshová gimibe, de egy félév után visszasündörögtek, mert ez a családias légkör nagyon hiányzott nekik. Egyik pont a Rákócziból.

97045. virgilius (válaszként erre: 97044. - Akinomuj)
2022. jan. 19. 20:38
Igen, főleg mert ha a pótról is lemarad valamiért, na akkor van baj. Bár idén van pót-pót, ez könnyebbség azért. Anno lányom kicsit bosszankodott, bár őt nem nagyon érdekelte az egész felvételi téma, de látva, hogy gyak. ugyanazok a feladatok voltak más számokkal... így azért minimum 10 ponttal többet tudott volna írni a póton. A többit tudjuk (mármint hogy végül ő fél vagy háromnegyed :) ponttal maradt le az álomtagozatról).
97044. akinomuj (válaszként erre: 97037. - Virgilius)
2022. jan. 19. 20:27

A pót könnyebb lehet abból a szempontból, hogy ismered a feladattípust. Tavaly a 2. pót átlaga több ponttal jobb lett - igaz, összesen 20 főt érintett.

Viszont mégiscsak plusz x nap izgalom. Szerintem a gyerekek (is) szeretnének túlesni rajta.

97043. nadjamami (válaszként erre: 97042. - Nadjamami)
2022. jan. 19. 20:21
Pénteken ugyanez nyelvtanból is...
97042. nadjamami (válaszként erre: 97041. - Chelsey)
2022. jan. 19. 20:20

Ezért is remélem, hogy a főnapon mehet.

Iszonyat fárasztó már a félévi hajtás és a felvételi egyszerre.

Holnap geometria tz pótot ír, ha 5 lesz akkor 5, ha 4, akkor 4....

97041. Chelsey (válaszként erre: 97038. - Aquarius76)
2022. jan. 19. 20:16
Ideális az elején túl lenni rajta, de csak az érzés miatt. A pótírásbeli sem rosszabb, csak még tovább kell várni miatta. Ráadásul addigra már mindenki lazíthat, bárhogyan is sikerült nekik.
97040. Aquarius76 (válaszként erre: 97039. - Virgilius)
2022. jan. 19. 19:32

Szerintem az osztályból más(ok) is. Olyan(ok) akik jó tanulók és egy matek/magyar csoportban vannak fiammal, tehát biztos ügyesek. :)

Anno lányomnál is az volt, hogy xx ponttal lehet esélye az olaszra, az alatt nem. Aztán láttuk mi lett végül. :) Pedig akkor együtt temettük a Lászlót.

97039. virgilius (válaszként erre: 97038. - Aquarius76)
2022. jan. 19. 18:16

Sejtettem, hogy ez a fő motiváció. :) Nálunk anno kb mindenki máshol írta, nem is tudom, miért.

Biztos a jók között lesz az eredménye az osztályban. :) Többen is célozzák azt a tagozatot, amit ő szeretne első helyen?

97038. Aquarius76 (válaszként erre: 97037. - Virgilius)
2022. jan. 19. 18:12
Köszönjük, gyerekem egyre jobban. :) Nálunk ofő is azt mondta, hogy ne aggódjunk a pót miatt, mert nem nehezebb. Szerintem olykor az egyik tárgy picit nehezebb, a másik picit könnyebb. Gyerekem a többiek miatt (is) akar rendeset írni. Sokan mennek/mennének a suli melletti technikumba és szerintem gyerekemet felspannolja, hogy ne maradjon le (főleg eredményben) a többiek mögött. :)
97037. virgilius (válaszként erre: 97035. - Aquarius76)
2022. jan. 19. 17:31

Jaj köszi a rám gondolást, mi teljesen jól vagyunk, csak nem akarok túltengeni itt.

Borian remélem, nem miattam nem ír, mert a múltkor nem voltam vele túl tapintatos. Sajnálom.

Nektek jobbulást, remélem, semmi vészes azóta sem, és meg tudja írni a nem pótot, bár hozzáteszem, a pót pont könnyebb szokott lenni a simánál, mert sokszor ugyanazok a típuspéldák vannak más adatokkal... Lányom évében pl látványosan ez volt. De a tanárok riogatásból mindig azt mondják, hogy a pót a nehezebb :)))

97036. Aquarius76 (válaszként erre: 97012. - Macskaringo)
2022. jan. 19. 17:24
Borian, ha te is olvasod, remélem nincs baj, csak pihensz kicsit !
97035. Aquarius76 (válaszként erre: 97012. - Macskaringo)
2022. jan. 19. 17:22

Én Virgiliust sem láttam itt már egy ideje. :(

Virgilius, ha olvasod, remélem nincs baj vagy nagy betegség !

97034. nadjamami (válaszként erre: 97033. - Chelsey)
2022. jan. 19. 15:46

De, mert nem beteg, nincs igazolt fertőzött az osztályba és holnap felel a matek ötösért, pénteken a nyelvtan ötösért.

Ha változna a helyzet, akkor ZZOM-on lefeleltetik.

97033. Chelsey (válaszként erre: 97032. - Nadjamami)
2022. jan. 19. 15:22
De már nem megy be a suliba, ugye?
97032. nadjamami
2022. jan. 19. 15:17

Nálunk ma lebegtetésre került az 5 nap karantén az oltatlanoknak.

Lányom vasárnap kapja az elsőt.

Viszont nincs koronavírusos még az osztályban, akiről tudni lehet, így most még csak a vaklárma megy.

Borzalmas lenne, ha nem tudna menni szombaton.

Eddig nem is érdekelte a sulit, hogy ki oltott és ki nem, most hirtelen a felvételi előtt kezdődik... :O

97031. levia (válaszként erre: 97025. - Dad1f54482)
2022. jan. 19. 14:04

Miért nincs teljes lista? Erre legyen itt az OH válasza:

"11. Hol találhatok információt a középfokú iskolák előző évi felvételi ponthatáraira vonatkozóan?

A középfokú iskolába történő felvételi eljárás során nem értelmezhető a középiskolai „felvételi ponthatárok” kifejezés. Az Oktatási Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) nem gyűjt be adatot arról, hogy egy adott középiskola adott tanulmányi területén mennyi az elérhető felvételi összpontszám, vagy, hogy a felvételt nyert tanulók hány pontot értek el az adott tanulmányi területen lefolytatott felvételi eljárás során. Nem rendelkezik információval továbbá arról sem, hogy az adott intézmény a szóbeli vizsgán történő részvételt milyen további egyedi intézményi feltételekhez kötötte.

Az intézmények évente határozzák meg tanulmányi területeiket, azok jellemzőit, a felvételi követelményeket és a felvehető tanulók létszámát, évente változik azon tanulók száma, akik az adott tanulmányi területre jelentkezést nyújtanak be, így tehát az egyes tanévek felvételi eljárásainak adatainak vizsgálata csak korlátozott mértékben ad lehetőséget arra, hogy abból a jelen tanévi felvételi eljárásra vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni. A pontszámítás módszerének helyi változásai mellett a felvételi eljárás során a jelentkezői teljesítmények, jelentkezési preferenciák és az intézményekben feltölthető felvételi kapacitás együtt határozza meg a tanulmányi területeken a ponthatárokat, így annak jövőbeni alakulása nem határozható meg a korábbi felvételi adatokból. A Hivatal honlapján – www.oktatas.hu – az előző tanévek felvételi eljárásaira vonatkozóan több információ érhető el, melyek a középfokú iskolák által meghirdetett tanulmányi területek adatait is tartalmazzák. A leendő középiskolások és szüleik segítségére, tájékoztatására kereső program is készült, amelynek segítségével az elmúlt évek felvételi eredményei között lehet keresni. Ezek az információk az alábbiak szerint találhatók meg a honlapunkon:

- Köznevelés\Köznevelési közérdekű adatok\Köznevelési intézménykereső

- Köznevelés/Köznevelési közérdekű adatok/Köznevelési intézmények a számok tükrében/Középfokú beiskolázási statisztikák menüpont."

Annyi infó van, amit az itt tanyázók szabadidejükben összeszednek és néhányan ügyesen összerendeznek.

97030. AgiABC (válaszként erre: 97029. - Nadjamami)
2022. jan. 19. 13:21

Nem is azt mondtam, hogy az ofő javasolta, de lelkesítette őket, ahogy írtad, az mégiscsak valamiféle támogatás:-)

Sajnálom, hogy Planktonnak sikerült azt a néhány okos gyereket is lebeszélnie (meg a szüleiket is), lehet, hogy ők jó lehetőséget szalasztottak el.

97029. nadjamami (válaszként erre: 97023. - AgiABC)
2022. jan. 19. 12:25

Nekünk nem az ofő javasolta a 15 főt, hanem a gyerekek és a szülők maguktól éreztek indíttatást, de ez az osztály kimagaslóan a legjobb felső tagozaton.

Plankton osztálya a 3 párhuzamos osztályból a legalsó kategória, de pár okos gyerek ott is van.

97028. akinomuj (válaszként erre: 97024. - Dad1f54482)
2022. jan. 19. 12:20
Hivatalos lista egyáltalán nincsen. Ezt sok bogarászással szerték össze néhányan, ráaádsul úgy, hogy sok iskola ki sem írja a végleges pontszámot.
97027. Chelsey (válaszként erre: 97025. - Dad1f54482)
2022. jan. 19. 12:19
Nem is fogsz többet, mert ez egy lista, amit egy anyuka készített magának, majd bővítette az ismerősök és a csoport által érintett iskolákkal. Szóval ezt önszorgalomból csinálta valaki és megosztotta. De nem tartalmazhatja az összes iskolát, mert nem egy üzleti céllal létrehozott vagy valamelyik hivatalos szerv által generált táblázat, amiért valaki fizetést kapott.
97026. Macskaringo (válaszként erre: 97025. - Dad1f54482)
2022. jan. 19. 12:17
Nincs ilyen hivatalos lista, ez mind szabadidős tevékenység eredménye. Így is igen sok munka van benne, és a semminél azért több...

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook