Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

97080. nadjamami (válaszként erre: 97078. - Virgilius)
2022. jan. 20. 10:23
Nem nem, Újlaki suli a miénk
97079. akinomuj (válaszként erre: 97076. - Virgilius)
2022. jan. 20. 10:23

Valószínűleg ebben is igazad van, ami az E5-öt illeti.

Ettől függetlenül nem tartom igazán jónak a felvételi rendszert. Levia sztorija is megmaradt: ő a reklamáción szedett össze jó pár pontot a gyerekének és ő így kapott esélyt a szóbelire - aztán a suli kiválósága lett.

Megértem én a sulikat, ahol nincs méltányosság (mert mindenki bombázná őket), de valahol meg pont az ilyen esetek miatt mégiscsak kellene, hogy tere legyen.

97078. virgilius (válaszként erre: 97077. - Akinomuj)
2022. jan. 20. 10:21
Ez nem az Áldás... :) Már ha jól tudom egyáltalán, hogy melyik.
97077. akinomuj (válaszként erre: 97073. - Nadjamami)
2022. jan. 20. 10:19

Na igen, az Áldás utca az egyik legeredményesebb általános iskola, de ahogy írod, nem is átlagos a terhelés.

Nálunk egyelőre minimális itthoni meg órai szünetek közti tanulással csinálja a fiam a sulit, mert szerinte tanulni az iskolában kell. És valahol meg is értem.

97076. virgilius (válaszként erre: 97074. - Chelsey)
2022. jan. 20. 10:09

Sztem is jó így, ahogy van, csak ezektől a szuper suliktól én azt remélném, hogy felkelthetik az érdeklődését más tárgyak iránt is esetleg, meg jobban irányba állítják a gyerekeket.

Amúgy én nem azt a tanulságot vontam le, hogy nem igazságos a felvételi rendszer, inkább azt, hogy az E5 pont a jobban uniformalizált, mindenből jó, jól terhelhető gyerekeket keresi, bár nem ez a szlogenjük. Reálzseni gyereket is lepattintottak, míg a Fazékban nagy örömmel fogadták.

97075. Chelsey (válaszként erre: 97073. - Nadjamami)
2022. jan. 20. 10:08
Akkor az egy kihívásos osztály lehet a tanároknak :)
97074. Chelsey (válaszként erre: 97070. - Virgilius)
2022. jan. 20. 10:06
Szerintem pont azért sikerült ez neki, mert van lehetősége és ideje azzal foglalkozni, amit igazán szeret. Nem nyomasztja agyon az összes többi tárgy tanára, meg a többiek színötös bizonyítványa. Úgyhogy így van jól, ahogy van.
97073. nadjamami (válaszként erre: 97072. - Akinomuj)
2022. jan. 20. 09:56

Azért persze örülnék, ha sikerülne, mert akkor nem kell újra kezdeni és izgulni a 7. és a 8.osztályos jegyek miatt.

Viszont az is tény, hogy csak a véghajrában raktunk bele több energiát, kb. október végéig, még csak hezitáltunk, hogy felvételi vagy nem felvételi.

Persze, ha több energiát raktunk volna és előbb kezdjük, több esélyünk lenne, de a jegyei megközelítőleg sem ilyenek lennének ebben a nagyon hajtós suliban.

Nyolcadikban nagyon sokat foglalkoznak velük a felvételire való felkészülés tekintetében és a magyar meg a felső matekos tanár maximalista.

Van az osztálynak egy 4-5 fős extra krémje, akik rendszeresen nyernek matek Bolyait és hasonlókat, a magyar Bolyain meg harmadikok lettek. Na ők is felvételiznek, de Fazékba, Apiba, Árpádba, E5-be, meg tehetséggondozó tagozatokra és van egy Sheldon gyerek is.

Na ő jobban tudja a tényeket, évszámokat, ternészetismeret és mindenféle dolgokat, mint a tanárok, ritka tudálékos fajta, halálra unja magát minden egyes nap. Ő kimehet sétálni az órák alatt, ha kezd látványosan unatkozni.

Ebből van egy Sheldon barátnője példány is, meg a zseni görög gyerek....

Van a top 5 és van a normál 10 és van az 5 teljesen lemaradozó.

Mi a 4.5-el a normál 10 közepén vagyunk kb....

97072. akinomuj (válaszként erre: 97069. - Nadjamami)
2022. jan. 20. 09:45

No, én pont amiatt nem bánnám, ha a gyereknek sikerölne a felvételi, hogy ne kelljen újra végicsinálni a készülést, meg a következő években is feszülni a jegyek miatt.

Ráadásul a mi iskolánk a kanyarban sincs a tiétekhez képest (a leírás alapján), ebben a félévben a 3. matektanárt és angoltanárt fogyasztja a fiam, töriből még minidg az ötödikes könyvben járnak, az idei évtől a Menedék családi erőszak elől menekülő gyerekei közül is sokan jönnek ide (mindenféle támogatás nélkül, ami a pedagógusoknak pluszteher).

97071. akinomuj (válaszként erre: 97065. - Virgilius)
2022. jan. 20. 09:42

A tanulság egyrészt az, hogy nem méltányos a felvételi rendszer. A másik pedig az, hogy aki igazán jó valamiből, azt másutt is ki tudja hozni magából (OKTV!).

Ettől függetlenül abszolút átérzem, hogy még évek múlva is fájó emlék. Mert ha valaki, akkor ő oda való lett volna.

97070. virgilius (válaszként erre: 97068. - Eleonóra123)
2022. jan. 20. 09:20
A szóbeli után azt rakta előre, mert az volt a legjobb élmény, de az E5-ben csak a német szóbelit utálta, a magyart élvezte. Amúgy nem tudom, hogy az E5 humánon hány gyerek jutott be pl idén az OKTV második fordulóba két tárgyból is 95 %-kal. Csak zárójelben és igen, epésen jegyzem meg. ;)
97069. nadjamami (válaszként erre: 97046. - Virgilius)
2022. jan. 20. 09:13

Igen, tudom, szóval mi elvileg nem is akartunk felvételizni, mert nagyon erős a suli a humán tárgyak és az osztály is, plusz nagyon imádjuk az Ofőt (ilyen se volt korábban) és szuper az osztályközösség, de hát ugye a 80% felvételizik és ez könnyen széteshet.

Ha nem sikerül a felvételi, de marad az ofő és nem Plankton jön be a képbe, akkor marad, mert magyarból szárnyalnak és akkor jövőre átmegy a felső matek csoportba, ahol plusz matekok vannak, meg emeltebb szintű.

Tényleg ilyen híre van? Mondjuk sejtettem, hogy elég erős.

Idén jött két gyerek a Lauderből, akik egyáltalán nem bírják a lépést tartani és tavaly nyolcan mentek el, akiknek nagyon nem ment a 4.4 körüli vagy annál jobb átlagot tartani, mentek négyen a pittypangba és SEK-be is meg máshová...

Klébit megnézzük, ha úgy alakul 8. után, amúgyis a Hűvösvölgyi úton van a kiadó, ahol dolgozunk. Szemben avn vele a Szabó Lőrinc, de nekünk azért a Móricz, Rákóczi vagy a Toldy lenne most az álomsuli.

Városmajor is bejöhet a képbe 8. után, a magyar tagozat miatt, meg a Berzsenyi, Toldy, Szinyei és főleg a Schiller Pilisvörösváron.

Ha nem sikerül, akkor elkezd hetedikben már előkészítőre járni, nyolcadikban meg a suli, meg külön matek tanár meg mi foglalkozgatunk vele. Csak addig is tartani kell a jó jegyeket.

97068. eleonóra123 (válaszként erre: 97059. - Virgilius)
2022. jan. 20. 09:09
A humánra emlékeztem, meg hogy hangyányival maradt le. Csak az nem volt meg hogy ez volt a lányod álomtagozata. Ő annyira unicum hogy azt hittem a mostani sulija volt a szerelem.
97067. Chelsey (válaszként erre: 97065. - Virgilius)
2022. jan. 20. 08:56
El se hiszed, de ezeket a gyakoriakat a fiamék megtanulták a suliban idén a felvételi miatt! Remélem, nem szórják meg őket valami ismeretlen gyűjteményből származó közmondással :D
97066. Chelsey (válaszként erre: 97062. - Virgilius)
2022. jan. 20. 08:54
Aztán ki tudja, hogy az jobb lett volna vagy sem. Most van ideje mindenféle nyelvekben elmélyedni a suli mellett. Az E5-ben lehet, hogy nem maradna ideje a sok feladat és program miatt.
97065. virgilius (válaszként erre: 97064. - Akinomuj)
2022. jan. 20. 08:53
Es mi a tanulsag? :) addig nyujtozkodj amig a takarod er? Csak hogy egy mondas is legyen itt gyakorlaskepp :)))
97064. akinomuj (válaszként erre: 97062. - Virgilius)
2022. jan. 20. 08:48

Ez az egyik maradandó és tanulságos sztori a fórumon.

Tényleg nüanszokon múlik néha.

97063. Chelsey (válaszként erre: 97058. - Aquarius76)
2022. jan. 20. 08:47

Ugyanezt a taktikát követi a fiam is. Először mindent megcsinál, amire gyorsan be tudja írni a jó választ - vagy azt hiszi, hogy tudja a jó választ - aztán következő körben, megnézni ismét a macerás feladatokat, majd a maradék időben válaszol valamit azokra valamit, amelyek kimaradtak. Magyarból az elején vannak azok a nagyon könnyű feladatok, sok esetben legalábbis azok, de ha azonnal nem jut az ember eszébe semmi értelmes szó vagy szótag, ami oda illik, akkor percekre le lehet ragadni vele. Ennél mindig mantrázom, hogy azonnal tovább kell menni, mert ráadásul nem szoktak sokat érni, kár lenne a szövegértés vagy a fogalmazás pontjait kockáztatni vele.

Nem, nem, nem borul az egész szombaton!!!! Tök könnyű lesz nekik, míg mi kint megőszülünk...

97062. virgilius (válaszként erre: 97059. - Virgilius)
2022. jan. 20. 08:45
A human vegleges lista alapjan boven bent lett volna egy jo szobelivel, mar nem emlekszem a szamokra de talan 35 ponttal is kb. Na de ez regi tortenet es ugysincs volna meg ha az eletben.
97061. Aquarius76 (válaszként erre: 97059. - Virgilius)
2022. jan. 20. 08:43
igen, emlékszem hogy már írtad. Ez olyan szomorú amikor tizedpontokon múlik a siker. :( Meg az, hogy nem tudjátok a magyar szóbeli eredményét.
97060. Aquarius76 (válaszként erre: 97054. - Eleonóra123)
2022. jan. 20. 08:41

Fiam itthon, mivel covidos. Jól van, nincs láza/hőemelkedése. Tegnap nem tüsszögött, talán háromszor fújta az orrát egész nap.

Feladatsort nem csinált, csak egy-két nehezebb/gondolkodtatóbb feladatot csinált matekból. Magyarból elkezdett nézni magyarázós videót, de hamar megunta mert túl szájbarágósan magyarázták a feladatokat. :)

97059. virgilius (válaszként erre: 97054. - Eleonóra123)
2022. jan. 20. 08:37
A human volt az alom neki is, a nyeket irta be a kedvemért. Oda behivtak szobelizni, de a humanrol lemaradt vmi toredek ponttal a 49 pontos magyar ellenére is. De ezt mar sokszor meseltem, nem? Aztan irtam kervenyt hogy mivel ugyis szobelizik, nem kerulhetne e ra a human listara de nem. A nemet szobeli ahogy varhato volt renes volt de a magyar szuper, viszont sose tudtuk meg hogy hogy ertekeltek, azt sem. Kb ennyi.
97058. Aquarius76 (válaszként erre: 97053. - Virgilius)
2022. jan. 20. 08:35

Fiam taktikája, hogy elkezdi az elejéről, "bemelegít" a könnyebb feladatokkal. Ha mondjuk a 6. feladat nehezebb és nem jut eszébe rögtön, megy a következőkre és ha megcsinálta valamelyik nehezebbet/gondolkodtatóbbat, akkor visszatér a 6.-ra (vagy amelyik nem ment kapásból). Ez a matek.

Magyarból ha az elején valami nem jut eszébe, megcsinálja a feladatot amit tud belőle és otthagyja. Aztán később visszatér rá. Neki "muszáj", hogy legyen ideje a szövegértésre meg a fogalmazásra, mert azok jól szoktak menni neki.

Aztán szombaton lehet, hogy borul az egész és jól elrontja.

97057. Chelsey (válaszként erre: 97055. - Sajert)
2022. jan. 20. 08:30
Mi kedden sem engedtük már be a fiamat a suliba, morcos volt miatt, aztán pár óra múlva jött az e-mail, hogy kérik a nyolcadikosok szüleit, hogy inkább tartsák otthon a gyerekeket szombatig. Szerencsére köztük nincs fertőzött, de sok gyerek és tanár fertőződött meg. Két komplett osztályt hazaküldtek karanténba a nyolcadikosokon kívül, más osztályokból alapból hiányoznak a betegségek miatt. Kb. a suli fele lézeng bent. De jobb is, mert annyi tanár hiányzik, hogy ha mindenki bent lenne, akkor gond lehetne a helyettesítés.
97056. Chelsey (válaszként erre: 97054. - Eleonóra123)
2022. jan. 20. 08:26
Sehogy se vagyunk, már úgyse lehet semmit csinálni, majd lesz valahogy szombaton :D
97055. sajert
2022. jan. 20. 07:59
Én már tegnap óta otthon fogtam a gyereket. A suliban tombol a vírus :-(. Van egy kovid-gyanús osztálytársa, de a fiam szerint csak lógni akar :-D. Karantén rá nem vonatkozva (oltva van), de most nem szeretnék semmilyen göthöt. Egyébként a fiam ment volna, kiakadt hogy nem mehet be. Most már lazít, kutyával játszik, puzzlezik, napi 2*1 órát gépezhet, olvas, fát pakol. Mondtam neki, hogy már direktbe ne gyakoroljon, ha még valamibe bizonytalan, nézze át.
97054. eleonóra123 (válaszként erre: 97045. - Virgilius)
2022. jan. 20. 06:56

De az álomtagozat az Ő álma volt vagy a tiéd?

Felvételizők, hogy vagytok? Tavaly ilyenkor azt gondoltam mekkora pech hogy járvány van pont most, bárcsak lenne még egy éve... Meg hülyének néztek egyes szülők hogy minek irkálok az OH-hoz covid pótpótnapért. Minek maradna otthon előző héten.

Hát most ugyanott tartunk. 😔

97053. virgilius (válaszként erre: 97051. - Aquarius76)
2022. jan. 19. 22:36

Ja, de nem mindig az utolsók a legnehezebbek. Néha becsúszik alacsonyabb sorszámon is valóban nehéz. De különben sztem is így logikus, pláne ha az ember gyereke a nehezet pont nem tudja, gondolkodik rajta egy csomót aztán hagyja, és úgy kezd a többihez, hogy egy kudarccal indít... Na akkor tuti rosszabb lesz az eredmény, mintha az elején kezdené és sorban menne.

A fogalmazás az más, de azzal is csak annak érdemes kezdeni, aki nagyon fegyelmezett és kiméri magának az időt, hogy pl max 8 percet foglalkozhat vele. Ezt egy átlag gyerek sztem nehezen tudja véghezvinni, főleg a kisebbeknél.

97052. Chelsey (válaszként erre: 97042. - Nadjamami)
2022. jan. 19. 22:35

Nálunk a nyolcadikosok ma már nem mentek suliba. Akinek javítani kellett volna a héten, majd a jövő héten kapnak lehetőséget a felvételi után. A suli úgy döntött, hogy jelenleg fontosabb, hogy felvételizni tudjanak szombaton és ne kapják el a suliban a vírust.

A kisebbeknél nem is tudom, hogy mi lesz, mert a negyedikesek karanténban vannak. De ha szerencséjük van, szombaton már szabadulnak.

97051. Aquarius76 (válaszként erre: 97050. - Virgilius)
2022. jan. 19. 22:31

Szerintem valamikor jobban hasonlít, valamikor kevésbé.

Kicsit más...Fiam pl. azt mondja, azért sorrendben oldja meg a feladatokat, mert az elején a könnyebb feladatokkal "indítja be" magát. Neki kell, hogy ráhangolódjon a matekra, ne a várhatóan "sok pontos" feladattal kezdje. Magyarból is hasonló a módszere.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook