Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Topgimi, 4,8 oszt.átlag, enyém gyerek hiába 4,5, ha sajnos van félévi 3asa. Nem hívtak be, hogy probléma lenne, én menten be. Elmondták, hogy mire kellene figyelnie. Vagy sikerül, vagy nem. Javítani évvégére sem tud, ellenben nem rontott, míg mások igen.
Az első év úgyis az új tanárok módszerének megismeréséről szól, ki hogyan tud hozzá alkalmazkodni. Pl ha kötelező olvasmány dolgozat lesz, akkor az tartalmazza-e az adott műnemhez tartozó elméleti anyagot is?
Mégis megnyugtatnálak, hogy az enyémek imádják a sulijukat, mindegyik azt favorizálja, amit maga választott. A rosszabbul menő tantárgyakat nem utálják csak a saját teljesítményük miatt. Pedig van, amelyiket nem szeretnek. Ellenben, a nemszeretem tantárgyak bizonyos órái is tudnak számára lelkesítően érdekesek lenni.
Ettől lesz top gimi egy gimi, vagyis ettől lesz egyre népszerűbb, ami egyre magasabb bekerülési pontszámokat fog eredményezni, ami magával vonzza a tanárok közötti népszerűséget is, így egyre jobb tanárokat tud felmutatni, stb.
Szigor vagy lazaság pedig nem 'top vagy nemtop' kérdése.
Ahogyan egy osztályhierarchia sem ettől függ.
Ha nem cél másik középsuliba való felvételizés/átjelentkezés, vagyis nem számítanak a jegyek, akkor jól fogja érezni magát egy erősebb gimiben is, akár éltanuló, akár nem.
Mennyit tanulnak? Enyém sem töri össze magát. Megijedtünk mi is, őszre abbahagyta a sportot, de fél év után újra kezdte, mert nem ettől függ a tanulmányi eredményessége.
Amíg szereti a sulit és a társait, nem kell aggódnod! A tudása bőven elég lesz a továbbtanuláshoz.
Szerintem gyerekhez kell választani az iskolát (ha megengedhetjük magunknak a választás luxusát).
Nekem a legnagyobbnak a Fazekasban volt most félévkor hármasa, és mikor a fogadó órán bementünk a tanárhoz (saját kezdeményezésre), ő azt mondta, semmi gond, tudja, hogy nem ez van a gyerek fókuszában, de hát a teljesítménye ennyit ér. És hogy ez az ő dolga, a szülőnek is semmi tennivalója nincsen.
Megjegyzem, egyáltalán nem ő az egyetlen, akinek egyik vagy másik tárgyból közepese van (sőt!). És nincs belőle tragéda. Volt osztálytárs, aki nem tanult hetedikben és év végén két tárgyból is megbukott. Osztályozóvizsga. Azóta ahhoz eleget tanul a nemszeretem tárgyakból is, hogy ez ne fordulhasson újra elő.
Szóval én nem úgy látom, hogy topgimi, versenyistálló, csak a kitűnő az ember.
Elírtam, bocsánat. :)))
Természettudomànyos osztàly...
Nagyon köszönöm a biztatást mindenkinek!
Persze tényleg izgulok, hogy mi lesz majd, de valójában az zavart, hogy a környezetem (nemcsak a szűk), egészen másképp látta a sulikat mint én, illetve a srác. Emiatt egy kicsit elbizonytalanodtam. Mi úgy csoportosítottunk, hogy szimpatikus suli / kevésbé szimpatikus suli. Persze sok esetben a szimpatikus suli egyben "topgimi" is volt, de volt olyan suli, ami azt hiszem még a százban sincs, és mégis nagyon tetszett az egész családnak, kivétel nélkül.
Nekem személy szerint a Fazekas is nagyon megtetszett. Amikor ezt megosztottam néhány ismerőssel úgy néztek rám, mint egy UFO-ra. Aztán kiderült, hogy a fiam egyik régi kis barátja oda jár. Látni kellett volna, csak mondta, hogy mennyi barátja lett, az xy tanár milyen jó fej, és, hogy mekkora buli. Ugyanezt mondta az egyik kis ovistárs anyukája is, hogy milyen jót tett a srácnak, hogy oda került be. Aztán másnap ennek a totál ellenkezőjéről próbált meggyőzni egy anyuka.A legtöbben a versenyistállós rémtörténetekkel jöttek. És nem volt jó ezt hallgatni. Az tette be az ólajtót, amikor egy tanár ismerős, az Apitól kezdve az E5-ön át a Trefortig minden nekünk viszonylag közel elhelyezkedő sulit lehúzott.
Zsiráf, amit írtál nagyon szimpi hozzáállás. És ezek szerint ha becsúszik egy hármas nem hívják be a szülőt! :) Ilyen történetet is hallottam.
Rekamo! szívből gratulálok!
Anélkül, hogy a hibátlan magyar vagy matek felvételi dolgozatot írók teljesítményét lebecsülném, ez EGY vizsga, nem folyamatos kiemelkedő teljesítmény (talán az USA-ban van valamelyik sportágban több meccs is a döntőkben, hogy tényleg ne egy alkalom döntse el, ki a legjobb).
Van, akinek mély tudása van, de nem elég gyors. Van, aki hiába nagy tudású, nem bírja a stresszt. Illetve mindig ott van az apró figyelmetlenség faktor.
Ha a srácod miatt izgulsz, a leendő suli terhelését elviselhetetlennek végképp nem nevezném. :-)
Nincs kvázi kötelező szakkör, muszáj elindulni rajta verseny. Jó lesz. :-)
Konkrétum? Azokat a sulikat hívják így amelyek rendszeresen előkelő helyezést érnek el a HVG listáján. Top 10-20 körül. A tanulóik rendszerint indulnak versenyeken és jó helyezéseket hoznak el.
Hogy miért mennek oda az változó, van akinek skalp, van akinek szerelem, van akinek ésszerű választás, és még sokféle motiváció lehetséges.
Az hogy ki bánja meg és ki nem az teljesen egyéni. Nem kell ahhoz versenyistállónak lennie egy sulinak hogy pszichológusig fajuljanak a dolgok.
Sziasztok!
Kapott esetleg már valaki pozitív értesítést a Fazekas pótfelvételiről?
Mára igérték,de még semmi.
Köszi!!!
😀
(Csak vele nem készített riportot a Délmagyar, mert nem helyi híresség!)
Így:
"Olvasónk jelezte, hogy például a Budaörsi Illyés Gimnáziumba jelentkezők között is akadt 98 pontos eredményt elérő diák, sőt, egy felvételiző mindössze egy pontot veszített."
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?