Középiskolai felvételi (beszélgetés)
A legkisebb nálunk is elsős lesz, de nekik szerencsére megkaptunk a szükséges felszerelés-listát.
Pátriában 2 hete le is rendeztem mindent. :-)
(Budapest, Vegyész u. 66-68, 1116) CSak ajánlani tudom.
Most még nincs tömegnyomor, és a saját márkás írószerei szuper minőségűek megfizethető áron.
Igen, köszi.
Mivel a kicsi az elsőt kezdi, szerintem kb beköltözhetek az ápiszba majd szeptemberben :-)
Nálunk se szóltak bele. Többnek nincs füzete se, lapokra jegyzetelnek 9. óta, és a lapokat később tárgyanként otthon fűzik le pk. gyűrűs mappába.
Nyilván más a helyzet ha leendő 5.-esekről beszélünk, és gondolom iskolája is válogatja.
Pl. az Aldiban ősz környékén lehet kapni jó áron nagyalakú, a szokásosnál vastagabb füzeteket. Matekra az ilyenek a legjobbak. szerintem.
A gimiseknek nálunk mindent a szaktanárok mondtak el az első órán.
kisalakú vagy nagyalakú,
kitéphető lapos vagy nem,
spirál vagy épp az a tilos.
sima vagy vonalas (pl bioszból nagyalakú sima kellett)
Épp ahogy írtad, az első hét után rohangáltunk pl milliméter papírért a 7.esnek.
2018-ban 0601 tagozatkód, 5+1 év angol 2tan turisztika szakirány 33 fős osztályba utolsó felvett 70. 122 ponttal. 0602 tagozatkód 5+1 német vendéglátós, ami nem kéttan, a táblázataim szerint végül csak 15 fős felvett listával - de erre már nem emlékszem, hogy miért, utolsó felvett 46. hely 86 pont. + van 2 fő, akik nem szerepeltek id.listán, csak a szóbelin, vagyis közben tagozatot módosítottak.
A idegen nyelvet évente cserélik a 2 nyekes tagozaton, tehát várhatóan 2020-ban a fenti variáció lesz, a vendéglátós lesz német, és a 2tan turisztika pedig angol. Előzetes nyelvtudást nem kérnek.
Ami nekem fura volt, hogy vendéglátón nincs 2. idegen nyelv oktatás, vagyis érettségizni az 5 év középiskola elvégzése után csak némettel mentünk volna, nulla angol tudással. Oka: a magas szakmai óraszám.
Pedig a min 2 nyelv ismerete egy vendéglátósnál sztem ugyanúgy alap, mint egy szállodai dolgozó esetében.
A 2tanos osztályban van 2. idegen nyelv.
Gundelnél a nyílt nap tájékoztató előadásán (asszem 3 is szokott lenni) pár évre visszamenőleg bemutatták a szakok ponthatárát.
A szóba jöhető sulik bemutatkozójára elmentek, biztosan elmondják a bejutási esélyeket.
Sajnos nem tudok szakgimire "szakosodott" ponthatárokat tartalmazó adatbázist ajánlani. A titeket érdeklő szakgimik honlapját érdemes átböngészni, hátha találsz rajta ideiglenes felvételi rangsort. A felvizsga.eu is ilyen forrásból szerzi az adatokat, és veti össze az OH statisztikával. Ha az iskola ilyen-olyan okból nem teszi nyilvánossá az komplett ideiglenest, akkor nem nincs mit tenni. Attól tartok, jövőre a gimikről is egyre kevesebb adatot tudunk gyűjteni, az iskolák láthatóan egyre titkolózóbbak.
Az Oktatási Hivatal október környékén aktualizálja a középiskolai beiskolázási adatait. Ekkor hozzák nyilvánosságra minden gimi szakgimi esetén, hogy gyorsan az elmúlt két tanévben hányadik helyen állt az a diák az ideiglenes listán, aki még biztosan bejutott a rendes felvételi eljárásban.
Példaként itt találod a budapesti vendéglátós sulikat. [link]
Akkor ugyanerről beszélük. :-)
Ránéztem, a programba épp most lehet beíratkozni.
Igen, valami ilyesmire. Pár éve olvastam erről valamit. Meg is van:
Szerintem kiskapu mindig lesz. Most is vannak akik Ausztriába járnak át suliba, meg akik talán amerikai iskola által adott bizonyítvánnyal tanulnak otthon.
Lehet, hogy lesz egy-két magánsuli is, akik valami egyéni engedélyt kapnak.
Persze, hogy nem jött, csak a szöveges értékelés kérdésében akarnak valamit variálni. Mondjuk az a legkevésbé fájdalmas az egész javaslatban.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?