Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

49865. virgilius (válaszként erre: 49864. - Virgilius)
2019. szept. 21. 16:19

"Az előrehozott vizsga másik felhasználási lehetősége, hogy a középszintű érettségi után még a rendes érettségi befejezéséig, de már másik időszakban egy szintemelőt is le lehessen tenni ugyanabból a tárgyból. Ily módon a vizsgázó lehetőséget kap, hogy a felsőoktatási felvételi jelentkezésben a számára kedvezőbb eredményt tüntesse fel. Csak előrehozott középszintű érettségi után van lehetőség mind a két szint megszerzésére ugyanabból a tárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzéséig (utána azonban nincs korlátozás)."

Ez a wikipédiás érettségi oldalon olvasható, de attól még nem biztos, hogy tényleg így is van. Viszont nálunk tényleg elment középszinten az egész csoport 10.-ben (infó tagozaton), és 11.-ben mentek aztán emeltre is a legtöbben.

49864. virgilius (válaszként erre: 49862. - Sütanapocska)
2019. szept. 21. 16:08

Ez szuper, de én eddig úgy tudtam, hogy nem lehet elsőre emelten megcsinálni az előrehozottat, csak középszinten. Mégis lehet?

Amúgy azt se olvastam itt eddig, hogy az Apiban gyenge infóra panaszkodott volna bárki. AAami a gyenge pontja, az a bebetonozott tagozatok, legalábbis erről írtunk a napokban.

49863. levia (válaszként erre: 49862. - Sütanapocska)
2019. szept. 21. 14:41
Szuper. Ennek van még egy tanulsága. Kérdezni és kérni mindenképpen érdemes. :-) Meglepően sokminden lehetséges/megszervezhető, ha az érdekelt felek jól és időben kommunikálnak. Saját prakszisban is tapasztaltuk ezt.
2019. szept. 21. 14:26

Sziasztok!

Azért amikor arról beszélünk itt sokszor, melyik sulinak mi a gyenge pontja, sosem szabad ezt az újaknak szent és megváltoztathatatlannak vennie. A fiam Apiba ment matfiz tagozatra, ahol ugye nincs erős híre az infónak. Szűlőin, amikor bejött az osztályunkba mindkét infótanár bemutatkozni (más tanítja a humános felet) és említették, hogy egy évig van infó, aki viszont szeretne érettségizni a tárgyból, annak majd tartanak szakkört, én rákérdeztem, mi a helyzet, ha az én fiam előrehozottat és mindjárt emeltet akar csinálni. Hogy ezt akkor oldjam meg én, magánúton? És nekem baromi jólesett, mikor azonnal kontráztak, hogy szó sincs róla, majd ők ketten közösen felkészítik erre. Nem beszéltek a levegőbe, megszervezték, a fiam mellé csapódott még két srác és elkezdődött a három diák felkészítése. 🙂

49861. Bogi11 (válaszként erre: 49835. - Akinomuj)
2019. szept. 20. 21:10

Fazekas társtudon 9-10-ben emelt óraszámban van a töri(4), matek(4), magyar(6). A nyelvek átlagosak: 4+3 hetente. 10. végén választani kell, hogy magyar , vagy matek szakirányba megy a gyerek. Tehát 11-től a magyarosoknak 6 magyar+ 3 matek van, míg a matekosoknak 6 matek + 3 magyar. A töri továbbra is emelt marad az egész osztálynak. Ezek a délelőtti órarendben vannak beépítve.

A választható faktok a 7. 8.9. órákban vannak. 1 fakt választása kötelező, de kettőnél többet semmiképpen sem ajánlanak. Viszont bármilyen fakt választható, ha össze tudják egyeztetni az órákat, ami mondjuk nem egyszerű. Bár a többség töri, és nyelvi faktra ment, de többen járnak fizikára, bioszra, kémiára, filozófiára is. A plusz faktot 1 év után lehet leadni.

Én viszonylag rugalmasnak érzem a választási lehetőségeket.

49860. levia (válaszként erre: 49859. - Aquarius76)
2019. szept. 20. 19:04
E5.
49859. Aquarius76 (válaszként erre: 49852. - Levia)
2019. szept. 20. 19:01
A te gyerekeid hova járnak/jártak? Ennyi fórumozás után sem emlékszem. :)
49858. Viku04
2019. szept. 20. 17:14
Köszi szépen, csinálom akkor gépről
49857. Miett74 (válaszként erre: 49847. - Viku04)
2019. szept. 20. 17:08
Az E-ügyintézés menüpontnál. Ki lehet választani, hogy "mulasztás igazolása" vagy valami ilyesmi, és ott fel lehet tölteni fotóként az igazolást.
49856. levia (válaszként erre: 49847. - Viku04)
2019. szept. 20. 16:55

Csak asztali gépről működik, mobilról nem.

Belépsz, aztán e-ügyintézés majd ügyintézés indítása végül tanulói mulasztás igazolása aloldal.

Itt lehet a befotózott/szkennelt igazolást is becsatolni.

49855. vgab128 (válaszként erre: 49836. - Dido75)
2019. szept. 20. 15:47
Fazekas specmaton jó a hangulat (saját benyomás, persze), versenyekre egyáltalán nem kötelező menni (annyira nem, hogy a legfontosabbak kivételével nem is lehet az iskolán keresztül nevezni, csak magánúton). A KÖMAL még 9.-től is csak ajánlott, nem kötelező. A matekórákban (7-8.-ban 5 db, később 8 db/hét) nem is a magas szint a legjobb, hanem az, hogy szórakoztatók tudnak lenni. Lehet, hogy mázlink van, de a zseniális matektanárok mellé fantasztikus ofőt, magyartanárt, töritanárt is kaptak a gyerekek (persze nem minden tanár tökéletes, de a nem felsoroltak közt is van igen jó).
49854. Dido75 (válaszként erre: 49846. - Karott)
2019. szept. 20. 15:15
Köszi szépen! Igazából nem is annyira a versenyzés érdekelt, bár az én gyerekem versenyző típus, nagyon élvezi. Hanem hogy inkább milyen a hangulat, a közösségi élet, szeretnek-e oda járni. De ha jól olvasok a sorok között, akkor igen :). Bár a Tiéd nem specmatos ha jól értem...
49853. Karott (válaszként erre: 49852. - Levia)
2019. szept. 20. 14:57
Igen, nagyon különböző szempontok vannak. Nálunk meg a nyelv nem számított, erős, B2 körüli angol tudással jöttek ki az ált. suliból. Emiatt nyeket nem akartunk, s a termtud vonal volt a fontos. Írtuk a Fazekast, EJG-t, Apit, s tartaléknak a VPG-t és a Karinthyt. Utóbbit a közelség miatt, s az összes osztályát.
49852. levia (válaszként erre: 49848. - Karott)
2019. szept. 20. 14:44
És nem csak a bizonytalanoknak. Nekünk az erős termtud irányultság mellett a nyelv volt még lényeges. Kb. egyformán. Így kiesett a Fazekas és az Api. Sőt igazság szerint fel sem merült egyik sem.
49851. virgilius (válaszként erre: 49850. - Karott)
2019. szept. 20. 13:39
Igen, felek, de itt a felekbe felvételiznek. Ezek az említettek konkrét példák voltak, valós személyekkel és helyzetekkel. A másik fele a mateknak abban az évben az infó volt, onnan se ment mindenki infó faktra, pl enyimgyerek se. De az infósoknál is némileg emelt matek volt, arra viszont ment tovább a fakton is. Másik évben emelt fizika van, onnan is át lehet menni akár magyar-töri faktra is.
49850. Karott (válaszként erre: 49849. - Virgilius)
2019. szept. 20. 13:29

Azok fél osztályok nem? Ilyen döntés nekünk csak az emelt csoport választáskor volt, nem pedig a felvételikor. Ezért ez más, az én kémiás gyerekem is áttért a fizikára. Ha már az elején választani kellett volna, az nem lett volna jó. Az Api is ezért esett ki. A nagynak jó lett volna a matfiz, de ott nem tetszett neki a második nyelv, a kicsinél a nyelvvel nem volt gond, de nem volt biztos abban hogy annyira akarja-e azt a sok kémiát.

Viszont itt tudták, ki lesz az ofő, aki nagyon szimpi volt mindkettőnél, és a főbb tanárokat is, emiatt esett ki az EJG, mert ott meg nem.

49849. virgilius (válaszként erre: 49848. - Karott)
2019. szept. 20. 13:17

Valóban nem, de Api, Berzsenyi eszünkbe jutott, és a megváltoztathatatlan tagozatos-faktos órák miatt mondtunk le róluk.

Amúgy Majorban nem term tud osztály van, hanem emelt matek meg emelt biosz külön, és az emelt matekosok között voltak azért, akik végül mégis az orvosira felvételiztek, illetve a bioszról is mentek bme-re Corvinusra. Ez nagyon nehéz lett volna nekik, ha közben vinniük kell az emelt alaptagozatos tárgyaikat is.

49848. Karott (válaszként erre: 49833. - Virgilius)
2019. szept. 20. 13:11

Nálunk a Vmajori annyira fel sem merült a távolság miatt, hogy még a honlapját sem néztük meg, pedig tudtam róla, hogy van és jó. S az sem, hogy esetleg meggondolják magukat s letérnek a termtud vonalról. Azon belül meg van variálási lehetőség, ez nekünk bőven elég volt, az egyik változtatott is.

A bizonytalanoknak tényleg nem jó. De szerintem nekik nem nagyon jut eszükbe a Fazekasba menni.

49847. Viku04
2019. szept. 20. 13:08

Krétával kapcsolatban lenne egy kérdésem.

Tudja valaki hogy lehet az igazolást feltölteni a gyerek nevéhez a Krétában? vagy marad az, hogy be kell vinnie? Köszi

49846. Karott (válaszként erre: 49836. - Dido75)
2019. szept. 20. 13:04

Verseny szempontjából 3 féle diák van ott:

1. komoly versenyző, aki készül rá, eredményeket ér el, van itt is ilyen szülő, biztos ír majd.

2. komolytalan, aki versenyez, mert a haverok is mennek, különben is buli, meg miért is ne? Nem készül rá, ha mégis eredményt ér el (továbbjutás), nagyon meglepődik. Ezek az én gyerekeim.

3. nem versenyző, aki oda se szagol, nem érdekli.

Mivel az órán nem folyik versenyfelkészítés, ez ott nem szempont. Ha valaki akar versenyezni, jó eséllyel talál hozzá szakkört, lehetőséget a felkészülésre. Inkább egymást viszik bele. De nem a verseny körül forog a világ, nincsenek kivételezett helyzetben sem a versenyzők. S természetesen nem hátrány az sem, ha valaki egy versenyre sem megy oda a gimis évei alatt.

Gyerekeimnek nagyon bejött a suli. Mással összehasonlítani ennyire testközelből nem tudom.

49845. virgilius (válaszként erre: 49842. - Levia)
2019. szept. 20. 13:03
Igen, de ez nyekes osztály, és van valami olyan szabály is, hogy legkésőbb 11-ben a nyekeseknek nyelvvizsgát kell csinálniuk. Godolom, sokan az előrehozottat is bevállalják, ezért úgy látták, hogy gazdálkodhatnak így az órákkal. Szerintem igazuk lehet.
49844. virgilius (válaszként erre: 49841. - Aquarius76)
2019. szept. 20. 13:02
Sajnos igen, a mindennapos tesi felnyomta az óraszámokat... De az általános tagozaton, mint pl lányoméknál 10.-ben "csak" 35 van, illetve ha két tesit sikerül kiváltani akkor csak 33, mégiscsak jó volt a benyomásom, hogy kevesebb, mint a tagozatokon vagy specializáción vagy stb. Viszont van neki két önként vállalt szakkör, ami által ugyanennyire jön ki a végén (egy második nyelv és egy infó, az előrehozott miatt).
49843. levia (válaszként erre: 49842. - Levia)
2019. szept. 20. 13:00
... egyik SEM kötelezò
49842. levia (válaszként erre: 49840. - Virgilius)
2019. szept. 20. 12:59

Igazad van!

A 2. Nyelv minden tagozaton végig megy, a 2. nyelv meg fixen csak 3 évig. Kivéve a bioszt, mert ott egyik kötelező.

Ez egy 2017-es doksi, lehet, hogy változni fog, a suliknak ( főleg az erőseknek) adaptálódni kell az új egyetemi felvételi követelményekhez, azaz el kell vigyék a gyerekeket min. egy B2-ig. Hisz hiába penge vki bioszból, ha a nyelvi feltétel miatt nem tanulhat tovább.

49841. Aquarius76 (válaszként erre: 49838. - Levia)
2019. szept. 20. 12:54

Igen, köszönöm közben már csekkoltam. Így már nem is tűnik annyira szimpinek, persze majd gyerekem kitalálja jelentkezik-e oda.

Más gimiben is ennyi heti óraszámok vannak? Nekem soknak tűnik.

49840. virgilius (válaszként erre: 49839. - Levia)
2019. szept. 20. 12:47
Én angolt sem látok.
49839. levia (válaszként erre: 49838. - Levia)
2019. szept. 20. 12:26
Nagyon sok a biosz, valóban, de nekem fura, hogy 12.-ben a fix órakeretben már nincs 2. nyelv. Csak angol.
49838. levia (válaszként erre: 49837. - Aquarius76)
2019. szept. 20. 12:24

[link]

Ebben van a Szt.L. hálóterve, kb. a doksi 2/3-nál.

49837. Aquarius76
2019. szept. 20. 12:02

Köszönöm a válaszokat!

Most meg csak kapkodom a fejemet, hogy miket írtok :) leadható vagy kőbe vésett faktokról. Értem ( nagyjából ☺) amit írtatok. Órahálót/keretet mindenképpen nézek majd, hogy ne érjen meglepetés minket.

(Előző kérdésem egész konkrétan a Szt. László nyekes, emelt szintű term.tud.-os osztálya kapcsán jutott eszembe.

49836. Dido75 (válaszként erre: 49830. - Karott)
2019. szept. 20. 11:54
Karott, Ti Fazekasosak vagytok? Középsőmnek nagy álma a spec.mat, a suli híre alapján sztem oda is való, igazi kis kocka (versenyez elég jó eredményekkel, egyesületi sakk, ilyesmi), persze azért majd meglátjuk, mire lesz elég. A tájékoztatóban bizonygatják, hogy nem versenyistálló, meg kockanevelde, de tényleg érdekelne, mit mond valaki, aki testközelből ismeri. Elmegyünk a nyílt napra is, de jó lenne egy kis személyes benyomás, hogy igazából milyen a hangulat.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook