Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Köszi 🙂
Én is feltételezem, hogy meglesz, csak jó lett volna hallani valakiről, akivel ez mostanában megtörtént, hozzáteszem magántanár nélkül gondolom.
Fogalmam nincs a színvonalról. Igazából nem is mondta senkinek h jár, nekem is megtiltotta, mert félt h nagyon rosszat ír és kinevetik, ezért is készült az EKG-ba és nyugodt szívvel mondta, hogy ő nem ír központit. Aztán mégis bemerészkedett egy távoli gimibe megírni, ahol tuti senkivel nem találkozhat...
Mindkét tanárt szerette függetlenül a szinvonaltol, de ő ilyen, szereti a tanárokat... (idős szülei vannak, na)
És végül Ti hova? (Bocsánat, nem követtem...)
Sziasztok!
Valaki tudja, hogy az Árpád gimi,4 évfolyamos német osztályában a német milyen szintről indul?
Nekem a hatodikos járt előkészítőre az E5-be (eleinte off majd online volt) de a matekot nem éreztük nagy számnak én csalódtam benne, ha újrakezdehetném csakis külön matektanár.
(Valszeg sokkal többre jutottunk volna)
A magyar az jó volt, tanár nemkülömben, az más, hogy az enyém annyira nem rajong se az irodalomért, se a nyelvtanért.
Köszi az inputot, azért ez mégis durva, hogy ma a tankönyvek max nehezéknek jók, meg esetleg pusztítani az erdőket ... :-(
Bocsi off
Két gyerekem jár(t) a Fazekasba.
Tutifix, hogy egyik sem tanul(t) előre.
A nagynak megvoltak a maga érdeklődési területei, de azokon kívül csak a kötelezőket hozta. A kisebbik még azt sem. :-D (és nem, nem fáj neki, hogy nem kitűnő).
A többségnek a verseny jó buli, de van egy megszállott kisebbség, aki az eredményre hajt. Nálam a nagy készült a neki fontos versenyeire, a kisebbik még azt sem...
Igen, vannak olyan gyerekek, akik nagyon teljesítménycentrikusak. A legtanulósabb osztály a természettagozatos.
De saját tapasztalatom nem az, hogy a gyerekek egymással versengnének azon, hogy ki jár előbbre a tananyagban. Pláne, hogy olyan pocsékok a központi könyvek, hogy abból rendesen megtanulni anyagokat nem lehet (és ez több tantárgyas tapasztalat), így sok esetben maximum kiegészítőként használják. De sok tantárgyból egyáltalán ki sem nyitják. Úgy pedig nehéz 4-5 oldallal előrébb járni.
Mindkettőt😁😁
De legalább az egyik variációt. Most DSD1-ezik a gyerek, ma volt a szóbeli vizsga. A papír is fontos, de most is az tetszik, hogy könnyedén beszél, gondolkodás nélkül használja a nyelvet.
Én is megcsinálom.
Talán nem baj ha tt-s mellett egy olaszos is lesz.
Egy személyes, nagyon friss tapasztalat, hátha segít. Mi tegnapig úgy voltunk vele, hogy a felkészülésbe ölt rengeteg munkával végül a gyerek elveszítette az aranyat, és az ezst nem igazán csillogott szépen. Maradt a kompromisszum, amíg a szem ellát. Rengeteg fejtörés és dilemmázás után végül tegnap vettünk egy nagy levegőt és böktünk. Gyorsan átalakítottam a döntésnek megfelelően a sorrendet, nyomtam egy entert, és lezártuk a kérdést (top 5-ös iskolák között ment a kesergés, szem nem marad szárazon). Ma nyugi van, jóra hallgattuk, a gyerek megy a frissen választott iskolájába, tuti lesz, megnyerte az ezüstöt és így a legjobb, hurrá. Jó lesz így. Szerintem próbáld ki te is :) Sok sikert!
Az álomiskolát azért letettük az utolsó helyre, bosszúból :) Nyaljanak sünt.
Nagyon egyszerű: ha emelt olaszt letesz vki mellé egy tárgyból olaszul érettségizik, akkor megkapja a felsőfokú nyelvvizsgát.
Matekból "olaszul" érettségizni nem nagy kaland, mert ha látod, hogy x2+2x+36=3X2-2, akkor sejted, mi a dolgod. :-)
Nekem ezt a lányom szinkronúszó példaképe magyarázta el, aki oda járt. De ő egyébként divattervezőnek készül, ezért biztos jó lesz vmire az az olasz nyelvtudás. _:-)
Szia,
én annyit tudok, hogy a jövőre érő tt-s osztályból sokuknak sikerült már a C1 angolból. Második nyelvből is B2 körüli szinten vannak, akiket érdekel/tanulnak. Levia arról biztosan sokkal többet tud, hogy a német C1 mennyivel nehezebb az angolnál, de nyelvi tagozat esetén én szinte biztosra veszem, hogy meg tudják csinálni.
Hát a lányom még nem tudja, hogy MIT, de azt már nagyjából biztosan tudja, hogy külföldön szeretne egyetemen tanulni. A László olasz érettségit ad, szóval oda szabad az út, de mennek más országokba is onnan egyetemre. Láttam nemrég egy videót egy régi olaszos osztályról, felsorolták, hogy kiből mi lett... lényegében bármi lehet, tehát olyan, mint egy általános gimnáziumi osztály, csak ad pluszban egy felsőfokú nyelvvizsgát még mellé.
Én amúgy azt látom, hogy ha valaki az angolon/németen kívül további európai nyelveken is beszél, az előnyt jelent a munkaerőpiacon.
8.
Sziasztok! Még nem volt hozzászólásom, időnként nézegettem, amiket írtok, sok hasznos infót gyűjtöttem, köszönjük! Érdekelne, hogy hány olyan diákról tudtok, aki lemond az E5 biztos bioszos helyéről? Ott sajnos kicsúsztunk az osztálylétszámból, de még 40 alatt vagyunk, szóval látunk esélyt.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?