Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Középiskolai felvételi fórum

Középiskolai felvételi (beszélgetés)

83255. Remedios78 (válaszként erre: 83210. - Nyúlanya)
2021. márc. 24. 12:10
Szia. Nem tudom segit-e valamit, de en kb.15 eve a Toldyban voltam tanitasi gyakorlaton. Nagyon szerettem. Szerintem csaladias es emberseges volt a legkor. A gyerekekek okosak voltak es szeretettel viszonyultak egymashoz. Es sokfelek voltak, mindegyikre szeretettel gondolok ma is. Nagyon orultek hogy kistanaruk volt( 7.sek voltak, de a 12.ben is tartottam par orat az is jo volt).En tul konzervativnak ereztem sajat magam a Radnotihoz meg tudtam hogy ott nagyon sok a kistanar, nem vagytam oda.Es kulon kertem a Toldyt.Szoval szerintem erdemes figyelembe venni a szemelyiseget. De az Eotvost nem ismerem elsokezbol.
83254. virgilius (válaszként erre: 83252. - Matild)
2021. márc. 24. 12:08
Nem is kell rögtön felsőfok, elég a közép, MA diplomához sok helyen kettő kell ebből, és az angol mellé sokan nem a németet szeretnék, hanem valami szebbet-könnyebbet.
83253. Palacsinta3 (válaszként erre: 83187. - Gabi.sz35)
2021. márc. 24. 12:04
Köszi a hozzászólásokat, akkor maradunk az eredeti tervnél (István-Szerb sorrend)
83252. matild (válaszként erre: 83241. - Chelsey)
2021. márc. 24. 12:02

Az olasz nagyon könnyű (se főnevet se melléknevet nem ragoz, dallamos, fülbemászik, és romantikus is), szerintem az (is) lehet, amiért sokan választják, hogy angol úgyis kell, később mindenhol azt fogják használni, de egy másik felsőfok jól jön, és akkor már nem egy nehéz nyelvből.

Mondom úgy, hogy én is olaszt tanultam gimiben ezelőtt ezer évvel, van nyelvvizsgám, és semmire a világon nem használom :( De nagyon szerettem és szuper volt ezt a nyelvet tanulni. A volt osztálytársaim közül, akik használják olasztanárok és idegenvezetők. Sajnos a többiek olasz nyelvvizsga ide vagy oda - céges keretek közt az olasz partnerekkel is angolul beszélnek, leveleznek.

83251. fervadag (válaszként erre: 83241. - Chelsey)
2021. márc. 24. 11:58

Az utóbbi időben sokan feltették a kérdést, hogy mire jó az olasz, hiszen csak egy országban beszélik, stb. stb.

Alapvetően ha nem a hasznát nézzük, akkor egy szép és könnyen tanulható nyelv, nagyon jó alap további neolatin (spanyol, francia) tanulásához is.

Ha meg a hasznát nézzük: én érettségi után (még továbbtanulás előtt) külkereskedelemben dolgoztam, pont olaszokkal. Természetesen elboldogultunk az angollal és némettel is velük, de igazán jó pozíciókat azok tudtak elérni, akik olaszul IS beszéltek.

Úgy gondolom, hogy manapság az angoltudás elengedhetetlen, kihagyhatatlan, de hogy mellette még milyen más nyelv(ek)et tanul valaki, az szinte mindegy. Az olasz is van olyan hasznos és értékes, mint mondjuk a német, hiszen sok kereskedelmi/kulturális kapcsolatunk van olaszokkal. Nem mellesleg nekem a legtöbb külföldre szakadt ismerősöm pont Olaszországban telepedett le.

Nálunk a fő szempont, hogy a gyerek már most elég magas szinten van angolból, ezért jöhet az újabb nyelv. A német nagyon nem tetszik neki, amit megértek, én is utáltam, mikor arra vetemedtem, hogy az angol után tanuljam... Így jöttek képbe a neolatin nyelvek, mégpedig az összes. (Legalábbis ez a terve a lányomnak, hogy mindegyiket el szeretné sajátítani az angol mellé.)

Zárójeles megjegyzés: aki műszaki területre készül, arra nem érvényesek a fentiek, ott a német is kb. kötelező... De nálunk ez nem játszik.

83250. hdolli (válaszként erre: 83241. - Chelsey)
2021. márc. 24. 11:55
Ugyan ez igaz a francia, orosz, spanyol nyelvekkel is szerintem. Maximum a németre van nálunk bármi esély, hogy használni is fogja valaki. Bár én a német nyelvvizsgámmal még síeléskor sem sokra megyek, nemhogy az üzleti életben...
83249. Chelsey (válaszként erre: 83243. - Aquarius76)
A kettes szerintem is necces, abból könnyen lehet bukás.
83248. Chelsey (válaszként erre: 83244. - Aquarius76)
Fel sem merült, hogy angolból menjen két tannyelvűbe és a második nyelv legyen az olasz vagy bármi?
83247. Aquarius76 (válaszként erre: 83218. - Virgilius)
2021. márc. 24. 11:53

De még milyen kalandos volt és szívet melengető a végkifejlet. :)

És mint idén rákérdeztünk, azóta is szeret oda járni.

83246. vgab128 (válaszként erre: 83194. - VeTspKa)
Kizártnak tartom, hogy csatarendbe állítanának bárkit is a Fazekasban. Bunkóság lenne válogatni a jelentkezők között, ami nem fér össze az iskolával (igazából más iskolával sem). Inkább arról lehet szó, hogy a legfeljebb nyolcadikosok közül csak azok mennek, akiket vonz a feladat, a kilencedikesek viszont már beszámíthatják a közösségi szolgálatba...
83245. ggabi39 (válaszként erre: 83235. - Borian)
Nálunk tervben van, hogy a németet folytatná haladó szinten, ha összejönne belőle a létszám. Ha nem, akkor a francia lenne az alternatíva. Azt nem tudom nulladikban az angolt milyen szintről kezdik, ő magánúton tanulja, már nem kezdő szintű, de még nem B2.
83244. Aquarius76 (válaszként erre: 83241. - Chelsey)
2021. márc. 24. 11:51

Lányomnak csak annyi, hogy ezt akarta tanulni az angol mellett. Mondtam neki, hogy ok. de mit akar vele kezdeni de ezt nem tudja. Ő irtózik a némettől. Pl. az oroszt bevállalná de abból a kéttant nem.

Szóval, ő nem fog németül tanulni viszont szeret nyelvet tanulni.

És nem, nem sértődtem meg. :)

83243. Aquarius76 (válaszként erre: 83236. - Fervadag)
2021. márc. 24. 11:47
Oh. Lányom azért ennél motiváltabb. :) pl. fizikából nem zavarná ha hármas lenne, de a kettes igen.
83242. Aquarius76 (válaszként erre: 83234. - Fervadag)
2021. márc. 24. 11:46
Most a Kny9. vége felé volt előzetes felmérés ki mit szeretne második nyelvként. Nyilván azért, hogy legalább kb. be tudják osztani, hogy jövőre mire mekkora az igény. Majd írnak szintfelmérőt akik már tanultak angol/németet, a fr., spanyol, orosz kezdőtől indul.
83241. Chelsey
2021. márc. 24. 11:45
Próbálom úgy feltenni a kérdést, hogy senkit meg ne sértsek, de már egy ideje figyelem ezt az "olasz őrületet". Mit terveztek az olasszal, mire fel van ekkora érdeklődés iránta? Egy csomó gimnáziumnál látom és nem nagyon értem.
83240. Chelsey (válaszként erre: 83231. - Levia)
2021. márc. 24. 11:39

Igen, igazad van. A gyorsaság viszont nagyon számított, mert aki másnap jelentkezett, azt már talán nem is mérlegelték. Jó, hogy észrevetted és szóltál nekik.

Megjegyzem, ha most én ilyen helyzetben lennék, hogy vadászni tervezek ilyen lehetőségre, akkor előre megírnék egy pár soros jelentkezőt, amibe már csak az igazgató után az urat vagy nőt kell bepötyögni és esetleg, ha konkrét kérdésre is kell válaszolni, akkor még azt. De nem akkor kezdeném el fogalmazni, megírni, amikor már küldeni kell. Szerintem most annyira kiélezettebb, bizonytalanabb a helyzet a korábbiakhoz képest, hogy ilyesmi is számít. Most meg még van idő, malmozás helyett bekészíteni ezeket, hogy kvázi csak küldeni kelljen, ha hirtelen adódik egy helyzet. Azokra a honlapokra, amelyik sulikra meg vadászik az ember akár óránként is érdemes ránézni az adott időszakban. Persze, ez időigényes, de úgyis csak egy-két napról van szó. Aki akkor nincs résen, az szinte biztos, hogy lemarad.

83239. Pipacs71 (válaszként erre: 83232. - Nyúlanya)
2021. márc. 24. 11:27
Eredetileg nem volt tervbe véve az az iskola, csak a gyerkőc szeretett volna egy próba szóbelit az álomsuli előtt és ez volt az, ahol pár órával korábban meg tudta méretni magát:)
83238. Borian (válaszként erre: 83237. - Fervadag)
2021. márc. 24. 11:24
nem egy osztályból pakolják össze a csoportokat, hanem legalább kettőből, ezért jó esély van rá
83237. fervadag (válaszként erre: 83235. - Borian)
2021. márc. 24. 11:20

Igen, azt tudom, ezért is választottuk, mert "nyelves" gimi - nálunk ez volt a fő szempont.

A kérdés csak az, hogy jelentkező lesz-e elég az adott nyelvre... A napokban olvastam, hogy valamelyik olaszos évfolyamon egyetlen diák választotta a franciát, más osztályokból összejött a csoport, de az olaszosnak óriási előnye volt az angolosokkal/németesekkel szemben, hogy ő már eleve egy neolatin nyelvet (is) tanult előtte intenzíven.

83236. fervadag (válaszként erre: 83170. - Aquarius76)
2021. márc. 24. 11:13
Ismerős lánya az olaszon annyira komolyan vette ezt a tanácsot, hogy az egyik nem érettségi tárgyból meg is bukott félévkor... :P (De fél év alatt behozta különtanárral és azóta már leérettségizett, külföldre jár egyetemre.)
83235. Borian (válaszként erre: 83234. - Fervadag)
2021. márc. 24. 11:11

a László elég jól el van látva nyelvtanárokkal, ezért 90%, hogy indul a vágyott nyelv

a mi osztályunkban 2. nyelvként németet, franciát, spanyolt és olaszt is tanulnak

83234. fervadag (válaszként erre: 83191. - Kavicsgym)
2021. márc. 24. 11:08

László: két nyelvet kell megjelölni prioritási sorrendben (ez más sulikban is így van, ahol választható a 2. idegennyelv), azok közül az egyiket fogja tanulni.

Tehát mi megjelöltük a franciát és a spanyolt (később is lehet még, de már a jelentkezési lapon is volt rá mód). Ha nem jön össze franciás csoport, akkor marad a spanyol, de a kettő közül valamelyiket biztosra ígérik.

83233. Nyúlanya
2021. márc. 24. 11:08
11 èveset ... bocs csak közben főzök meg 3 online, 4. lábamat rángatja h jatsszak vele...
83232. Nyúlanya (válaszként erre: 83222. - Pipacs71)
2021. márc. 24. 11:07
A 11 egész én sem szerettem volna egyedül elengedni a hévvel, de akkor kiderült h Facebook csoport van meg diákvonat és mindenki azzal megy és màr van is rajta pár ismerős, szóval engedtem a nyomásnak és megy a mókusok közé Gödöllőre... Lehet hogy nálatok is lenne még valaki aki arra megy és felváltva vihetnétek a gyerekeket... persze lehet h nem kellett volna megmutatni a gyereknek - magamról beszélek mert VMG 50 pár perc tőlünk...
83231. levia (válaszként erre: 83225. - Chelsey)
2021. márc. 24. 11:06
Nem mind került be. Csak azok, akiket az iskola közülük kiválogatott. A gyorsak közül a legjobbak.
83230. levia (válaszként erre: 83222. - Pipacs71)
2021. márc. 24. 11:05

Sok gyereknél azt is anya dönti el, hogy hatosztályosba kell menni és azt is, hogy melyikekbe....

Ha megteheti egy család, hogy két jó megoldás közül dönthet, akkor ennyi szabadsagi fokot én megadnék a gyereknek, hadd válasszon.

83229. fervadag (válaszként erre: 83198. - Ggabi39)
2021. márc. 24. 11:04
Én ismerek egyet (létszámon belül van és ez az 1. helye).
83228. meena (válaszként erre: 83227. - Chelsey)
2021. márc. 24. 11:03
Igen, biztos van, aki ilyenkor már örül, hogy van fix helye, és esze ágában nincs újra nekivágni egy bizonytalan eljárásnak. Mármint olyan szempontból bizonytalan, hogy 2. körben vajon meglesz-e az x szabad hely egyike, ahol x nem egy nagy szám.
83227. Chelsey (válaszként erre: 83221. - Levia)
2021. márc. 24. 11:00
Igen, látványos, hogy mennyire nem mindenki akart már akkor pluszban neki futni. Feltételezem az csak ott derült ki, hogy konkrétan 3 kombinatorikai feladat a belépő a szóbelire.
83226. Borian (válaszként erre: 83198. - Ggabi39)
2021. márc. 24. 10:59

biztosan! legfeljebb nincsenek itt a Hoxa-n. :-)

jó kis osztályok szoktak összegyűlni, normál években májusban már van ismerkedős tojásbuli, nyáron gólyatábor, szeptemberben 3 napos osztálykirándulás, mire kezdődik a tanítás összerázódnak!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook