Köteles rész jár a hagyatékból végrendeletben kizárás esetén? (tudásbázis)
Segítségül hívtam a chat Gpt - t aztán küldtem egy újabb levelet, na az annyira hivatalosnek tűnő lett, h elkezdett hívogatni. Beijedt vagy felfogta, h ki kell fizetni előbb-utóbb.
Szóval még a tavasszal pénzhez jutok. Adok atfutasi időt, ne én legyek a bunkó, de amit mondott határidőt az az utolsó. Utána ügyvéd. Meg behajtás.
Ne gondoljam azt, h majd én megkapom azt a pénzt... Ne kovetelózzek...
Nem fogja fel h jár, benne van a papírokban.
Küldök egy tertivevenyes levelet...
Köteles rész az kp lenne... De egyelőre nem jelentkezett...
Nem csak csúnya, de butaság is 😅
Nem fogom kiteregetni a csaladi szennyest. Nem kértem többet, mint a törvényileg járó köteles rész.
Ebből a szempontból mindegy.
A közjegyző által megállapított jogos örökség jár neki.
Az más kérdés, hogy hogyan fog hozzájutni a részéhez.
Törődtek is anyukáddal, vagy csak az örökségért tartod a markodat?
Örökrésznél nem tudsz fizetési meghagyást kérni.
Gondolom az örökség nem(csak) pénzből áll.
Nem volt egyszerű. Nem hajlandó fizetni, de beirattam a papírokba. Bár a közjegyző is elég bunkó volt, mármint nem ellenem volt, de olyan
"Nekem mindegy mi lesz, legyünk túl rajta ez is csak egy ügy a sok közül..." érzetű volt az egész. Mondtam, h ez nem az én kitalációm, törvényileg is jár, de hát sógor tele beszelte a fejét, tuti. Letelik a jogerore emelkedés november közepén, ha jól tudom. Utána írok neki egy tertivevenyes levelet, ha arra se jön semmi válasz érdemben, akkor majd keresek egy ügyvédet fizetési meghagyasra.
Igen pontosan erre gondoltam én is. H 2 gyerekem itt van, jó lesz az majd bármire. Nem magam miatt
Ami jár Neked, azt ne hagyd elveszni! Ha nagyon jól állsz anyagilag, akkor is jöhet olyan helyzet, hogy Neked vagy valamelyik szerettednek szükséged lesz rá egyszer !
Drukkolok én is !
Írd majd meg mi volt. Drukkolok.
Ventilálni járok ide, de kell... Jövő hét
Sok minden kiderül. Vagy beborul.
. Jav. Nem akartak ott látni...
Ahogy közeledik az idő, azért van bennem szorongás. Talán ez a jó szó rá...alap esetben is nehéz egy ilyen "tárgyalás ", bár több, mint 20 éve voltunk, nem még ha úgy megy oda az ember, hogy tulajdonképpen nem akartam ott latnkm
De ha kizártak, akkor a kötelesrész akkor is jár, ha el sem mész a hagyatékira, ezt a tényt akár távollétedben is megállapítják, de persze jobb elmenni. Ez nem képezi vita tárgyát, a köteles résznek éppen ez a lényege, hogy attól nyomós indok hiányában senkit sem lehet megfosztani, és itt nem áll fenn nyomós indok. Az összeg sem igazán vita tárgya, hiszen a köteles rész egy meghatározott, konkrét része a hagyatéknak.
Köszönöm a segítséget, de mivel ilyenben nem volt részem, ezért vagyok bizonytalan. Nem akarok én vitát, de ha ennyi jár, azt nem hagyom "ott". Igazából azért megyek csak el h ezt jelezzem, h nem mondok le róla, de pereskedni se akarok. Ott egyezzünk meg az összegben meg a kifizetés mikentjeben.
Ha "csak" kizárt, akkor a köteles rész az így is, úgy is jár, nem kell külön jelezni, de ha ott leszel a hagyatékin akkor szabad hozzászólni, de ezt mondani fogja magától az ügyintéző, hogy xy örökösnek mi a része. Ez lesz az alapvetés, hogy a köteles részen TÚl nem kapsz mást. Nem olvastam vissza a fórumot, de asszem ezt már írtuk neked páran itt.
Azt hogy ezt milyen formában kívánjátok érvényre juttatni, ott helyben meg lehet beszélni szintén. Nem egy ilyen szupermerev bírósági tárgyalást kell elképzelni, ahol mindenki csendben várja a kiszabott ítéletet, hanem egy... üzleti tárgyalás jellege van.
Ha a köteles részen felül igényt tartasz a hagyatékból valamire, azt szerintem nem igazán fogod tudni érvényesíteni, bár egy próbát lehet, hogy megér.
Kitagadott voltál? Én nem kitagadottként vagyok feltuntetve,ahhoz gondolom elég nyomós okok kellettek volna, az meg, hogy nem kerestük egymást, az nem elég, kizárt anyám az oroksegbol. Elvileg akkor mégis csak jobb, ha meg tudunk ott egyezni, meg a közjegyző akkor ezt is ahogy olvasom, rögzíti határozatban, ami meg majdnem olyan, mint egy első foku bírósági döntés... Ha jól értelmezem... ma megint sokat olvastam, (szabadnap juhe)
Igen. A hagyatékira invitáló levélben fel voltak sorolva a hagyaték elemei, ezek forintosított értéke, és mellékelve volt a végrendelet. Addigra az már meg volt állapítva, hogy a végrendelet érvényes, abból indultunk ki a tárgyaláson. A hagyatékin mondtuk a másik kitagadottal, hogy igényt tartunk a köteles részre, konkrétan forintban mondtam egy összeget, amit a vagyon alapján kiszámoltam, hogy kb. járna. Vitatkoztunk egy darabig a végrendeleti örökössel, ugye itt felmerült, hogy perre vihetjük az ügyet. A mi esetünkben belátta az illető, hogy igazam/igazunk van, valószínűleg nyernénk a pert, mivel semmilyen alapja nem volt a kizárásnak, így neki is előnyösebb volt ott megegyezni. Bármiben meg lehet egyezni szerintem, mármint ami mindkét félnek jó, nekünk ez a kp. volt. Utólag belegondolva, lehet, hogy nem ez volt a legjobb választás. Ott helyben megbeszéltük a határidőt, a kiegyenlítés módját, a határozatba ezeket mind belefoglalták. A közjegyző nagyon támogató volt, segítette a beszélgetést, ha valaki felemelte a hangját, vagy személyeskedett, rászólt, igyekezett mederben tartani a vitát, meg ellátott minket információkkal hogy mihez van jogunk. Nekem ilyen szempontból szerencsém volt, mert a végrendeleti örökös belátta, hogy nem voltam érdemtelen az örökségre, és emiatt relatíve könnyű volt meggyőzni, dolgozott a lelkiismerete. Gondolom, hogyha szilárdabb lábakon áll a kitagadás, pl. tényleg olyat tettél, ami miatt érdemtelen lehetsz, vagy sziklaszilárdan ragaszkodik a végrendeleti örökös, esetleg bizonyítékai is vannak, akkor ennél sokkal nehezebb dűlőre jutni, akár perre is kell vinni, de ezek a hagyatékin kiderülnek, lehet szabadon tárgyalni róla, egyezkedni stb.
Ahogy olvasgattam, te túl vagy egy ilyesmi ügyön. Ott akkor szóltál, h a köteles részre igényt tartasz? És akkor ott ki lett kalkulálva, h mégis kb mennyi, mikor ki fizeti majd ki. Van egy hónapom, jött a levél, de azért nem teljes tudatlanul akarok ott ülni.
Köszi. Akkor majd utána, ha szükséges. De talán nem...
Kik? Miért maradtál ki az örökségből? Neked ez nem esett rosszul?
Hagyatéki előtt felesleges az ügyvéd, csak egy halom pénz lenne
Ügyvéd miben tud segíteni most, gyorsítani? Mármint ami jár az kb majd kiszamolhato... h mikor kapom meg, az meg majd kiderul. Hagyaték után ha nem egyezünk meg, nem ér rá akkor ügyvéd.?
Semmilyenben. Őszintén. Nem vitatkozunk, de nem is tartjuk a kapcsolatot.
Hárman voltunk, így döntöttek.
További ajánlott fórumok: