Kinek van szívritmuszavara, ki esett át szívkatéterezésen? (beszélgetés)
Köszönöm, hogy írtatok.
Délelőtt lehajoltam valamiért, kijött a psvt, sürgősségi 170-es pulzus, vénásan verapamil, aztán 120-as pulzus, nem akar múlni, orvos megállapította hogy pitvarfibrillációm is van, vénásan rytmonorm.
Most már itthon, borogatom a mai branül helyét - hatalmas "lila pukli". Vagy nem szorítottam sokáig, miután kivették, vagy az aspirin protect-től lasabban alvad a vérem és ezért a jükora vérömleny. Figyelnem kell, ha tovább nő, vagy melegszik a karom, vissza a sürgősségire.
Most már teljes a reménytelenség! :((((
Nati, igen gondoltam pánikra, csakhogy a szívkatéterezés során is ki tudta váltani az orvos az éjszakai rosszullét tüneteit, ezért a psvt mellett ezt is meg szerette volna csinálni.
Ági!!
Ez az éjszakai rosszullét ez nálad nem pánik? Mert nekem is ugyanez van. De én nem emiatt voltam abláción, hanem a PSVT miatt. Én is gyakran ébredek fel arra, hogy felmegy a pulzusom nagyon magasra és a vérnyomásom (2x mértem) 180 körül van. Azóta nem merem megmérni mert ha megtudom mennyi, akkor akkor még rosszabbul vagyok.
Szóval ez tuti pánik, mert ilyenkor bekapok egy frontint vagy a gyógyszeremből még egyet, de az is előfordult, hogy ebből is abból is egyet és kb 10 perc és lassul vissza, múlik el. Mint egy roham. Nos nekem van elég tekintélyes tapasztalatom pánikból. Ez az. Tudat alatt jön, ezért álomból ébredünk arra, hogy felgyorsul. Meleg front és társai csak jobban kihozzák. Mi lenne,ha elalvás előtt szednél valami kis nyugtatót. Egyébként tudjuk kezelni légzéssel stb. Nekem akkor jön elő rendszeresen, ha egyedül vagyok éjszaka, már a tudat, hogy úristen mi van ha rosszul leszek és nem tudok szólni senkinek sem. Ilyenkor a legjobb elvonni a figyelmet valamivel. Éjszakai tevékenykedés otthon:) pl. mosogatás vagy akármi. De próbáld meg, hogy hirtelen hideg vizet engedsz mindkét csuklódra vagy megmosod a nyakad, arcod hideg vízben. Lényeg, hogy ilyenkor fel kell kelni az ágyból és valamit csinálni, múlni fog. Neked nincs utána remegés és verejtékezés? A roham elején hő és melegség, vetkőzök és szinte folyik a víz, a végén ugyanígy folyik csak hideg és majd megfagyok és öltözés vissza. Fene pánik ez:( Neked is ilyen tüneteid vannak??
Sziasztok!
Sokan nem tudják, hogy bizonyos ételek is kiváltanak szivritmuszavarokat. Lehet hogy furcsán hangzik, de nálam sokszor bejött. Elsősorban a glutén tartalmú ételek zavartak be. Megpróbáltam a paleolit kajákat, de gyengének éreztem magam tőle, valószínű kevés szénhidrátot ettem, amit főleg sok gyümölccsel kell pótolni. Most "csak" a glutént, cukrot, tejterméket hagytam ki a ételeimből és jobb a közérzetem, vagyis olyan "fél-paleolit" kaján vagyok. Vannak azért beütések, meg szaporább szivverések, szédüléssel, de sokkal ritkábban, mint régen.
Itt írta valaki, hogy az esti sós csipszek, meg sült krumplik is okoznak ilyet, nos nálam is bejöttek ezek, valóban utána gyakrabban rosszabbul voltam.
Remélem tudtam segíteni, próbáljátok ki az ilyen étkezést, hátha jobban érzitek magatokat.
Ja a front ami még nagyon bezavar és főleg a meleg front, ilyenkor éjszaka is nehezebben alszom, és sajnos most ilyen napok következnek.
Úgy hogy vigyázzatok magatokra, nyugis jó éjt mindenkinek!
Sziasztok!
Köszönöm, hogy írtatok.
Kicsit félreérthető voltam, azt hiszem, ezért leírom pontosan, hogy állok a szívemmel. :)
abláció AVNRT és pitvar tachicardia miatt. Sajnos utóbbi azóta háromszor visszajött, ez tuti, mert ua. tüneteket adta, mint abláció előtt (ez nálam éjszaka "támad" 130-as pulzusra ébredek és hogy egekben az amúgy nagyon alacsony vérnyomásom 160/100). Kicsit rossz, hogy visszajött, de ezt a "rosszullétet" elég jól tudom uralni, nyugis légzés és 10 perc alatt vége...
AVNRT amit eddig PSVT-nek neveztem, azóta nem jelentkezett szerencsére, így ebben bízhatok, hogy sikerült.
Abláció óta egekben volt a pulzusom. 100-115 körül még nyugalmi helyzetben is. Tegnap, mintha elvágták volna, visszaállt 80-90-re. Nagyon örültem, de nem sokáig, mert azóta meg úgy vacakol, hogy kihagy, meg duplázik, aztán 2 perc és újra...... Remélem ez is csak múló állapot és egyszer csak véget ér. Az az elméletem, amivel próbálom nyugtatni magam, hogy talán csak kibillent a szívem az egyensúlyból az abláció miatt - nagyon sok helyen égettek - és idővel visszatér minden a régi kerékvágásba - kivéve az AVNRT, az már ne jöjjön :)
Ha esetleg van valakinek tapasztalata az abláció "utóhatásairól", vagy az orvosa mondott valamit, kérem, írja meg!
Orvosomat nem sikerült elérni, mert külföldön van, belgyógyász ismerősöm pedig nem tudott mit mondani, mert még nem sok ablált beteggel találkozott.
Szép napot mindenkinek! Nálunk már tavasz van, megyek is ki a zöldbe amint lehet! :)
Lara!
Lehet, hogy félreérthető voltam,nem azt mondtam, hogy ezek a készítmények nem tesznek jót, hanem azt akartam mondani, hogy ezek sajnos az én betegségemnél (PSVT) kevésnek bizonyultak.
Szasztok.
Ági,sajnálom,hogy nem hozott eredményt az abláció.
Én szerencsére jól vagyok,azóta nem volt semmi,csak az érzés jött hogy be akar indulni,meg egy kis gyomorideg de hála ennyi.Kop-kop-kop.Bízom benne,hogy nem jön vissza már csak azért is mert nem a szívbe volt nálam a góc.Most kicsit megfáztam ma megyek is le a dokihoz adjon valamit nehogy legyen valami,akármit pedig nem merek beszedni.
Legyen ritmusos a napotok.
Lara!
Nem mondta a doki, hogy még egyszer megcsinálja?
Szia!
Hát ezt még ő sem tudja egyszerűen nem sikerült.A rossz gócpontokat kiiktatva keresett magának ez az ingerület más pontot ahol kialakúlhat nem adja fel sajnos.Érdekes inkább délután vannak a gyógyszerem nem hat 12 órán át ahogy kellene de 2x1 nél többet nem lehet belőle bevenni azt mondta a doki.Már az összes gyógyszert végig ettem egyik rosszabb volt mint a másik.Ezért próbálkozom gyógyhatású készítményekkel hátha.
Sziasztok!
Lara! Ági!
Nagyon sajnálom, hogy nem hozott sikert az abláció, de szerintem nem szabad feladnotok, meg kell próbálni még egyszer, hiszen ennek a betegségnek ez a gyógymódja, Ti is meg fogtok gyógyulni, csak úgy látszik,kerülőúton.Ha nem sikerült elsőre, majd sikerül a többedikre. Adjátok meg ezt az esélyt magatoknak!
Gondolom,egyébként "szerkezetileg" a Ti szívetek is egészséges,"csak" ingervezetési zavar van.
Én is próbáltam mindent, hogy az ablációt elkerüljem (homeopátia,gyógyteák,vitaminok,Himalája só és egyéb ínyencségek), de nekem semmi nem használt.
Néha érzem, hogy próbálkozik a ritmuszavar az indulással, de 2-3-4- mp után rájön, hogy nem tud.
Kiújult a ritmuszavarom - az egyik, az abláció óta másodszor. Szerencsére csak negyed órán át tartott.
PSVT próbálkozik folyamatosan, pulzus egész nap egekben - 95-115 között, mit mondjak? Nem a legjobb hírek abláció után egy héttel...
Orvost kerestem, külföldön van - írtam sms-t, e-mailkt, de még sajnos nem érkezett válasz...
Küzdök a mindennapokkal és bízok, hogy mégis jobb lesz!
Lara, megértelek! Sőt, lehet hasonló a sorsunk!
Nem használtam még a készítményt, amiről írtál.
Ami most kicsit használ: relaxáció, légzésgyakorlat (csak így tudom 100 alá vinni a pulzusom, pedig abláció előtt csak 80 volt ritmuszavarok között!)
Lara, orvos mivel magyarázza az ablációid sikertelenségét?
Hát nem tudom ez az ablátió jó dolog-e. Nekem 2 volt már de én úgy vettem észre jobb nem lett de rosszabb igen.Azóta még több lett és más helyről is kiindúl a ritmuszavar.
Én más módszerekkel is próbálkozom hátha segít folyton kutatok a neten mi lenne jó rá.Valaki szedi a Cardio herb készítmény? Milyen lenne ebben is galagonya van és L-carnitin.Vagy a ginko biloba komplekszben gondolkodom még , a ginkon kivül ebben is galagonya és L-canitin van ami jó a szívre.
Még nem, de holnap úgyis jeleznem kell az állapotomat, majd akkor...
Nagyon bízok benne, hogy csak valami utóhatás, ami napról-napra jobb lesz. Nem szeretnék gyógyszert szedni, meg újabb ablációt sem!
Jó éjt mindenkinek!
Sziasztok!
Köszönöm, köszönöm, hogy gondoltatok rám! :)
Élek és virulok - na jó, utóbbi még nem az igazi, de majdnem.
Még mindig elég magas a pulzusom nap közben és olyan fura érzés majdnem folyamatosan, mintha psvt akarna indulni, de mégsem... Betudom utóhatásoknak....
Megszünt a jóvilág, férjemnek határidős munkája van és igaz, nem ment be a munkahelyére itthon dolgozik, lényeg,hogy nincs segítségem és egész nap rohangálok a gyerekek után, most ültem le először, de jobb így, mert legalább megfeledkezek a "dolgaimról".
A "katéter bemenetek" már nem fájnak, a szinük még elég változatos (lilás-sárgás-zöldes) és mindkettő közepén van egy-egy "görcs", de gondolom ez "normális" ilyenkor.
Ha visszagondolok az ablációra, ááááááááá, szóval nem szívesen élném át mégegyszer azt a bő 3 órát....
De mindezek ellenére nem bántam meg, hogy kipróbáltam, kell ez az esély, hátha ezután minden rendben lesz....
Puszi mindenkinek, ági
Lányok, szerintetek az normális, hogy tegnap fél napig, ma egész nap, folyamatosan 100-120 a pulzusom? Ez lehet az abláció utóhatása? Már nagyon fárasztó érzés és bármit teszek nem múlik?
:(
Köszönöm, Evecee!
Ez azt jelenti, hogy ha még beavatkozás után kb. 3 hónapig "össze-vissza" a szívverés az még lehet "utóhatás"?
Most extrák ezerrel, csak hogy ez a nap se legyen egyszerű! Na de ezt már úgyis megszoktam....
Kettősfront lányok, vigyázzatok magatokra!
Sajnos rossz hírem van...
Első álmomból megint az a bizonyos "éjszakai ritmuszavar keltett". :(
Ez most nagyon nehéz. Igaz, viszonylag hamar megállt, már viszonylag lassulni kezdett, mire előkotortam a vérnyomásmérőt, szóval már csak 120 volt a frekvencia, az végül is nem olyan vészes, de mégis... Nagyon fájt a mellkasom, mert az ablálás miatt még amúgy is fáj és féltem is, de mégis igyekeztem légzéstechnikával lenyugtatni magam, míg szépen lelassult egészen 90-ig, kb. 5-10 perc alatt.
El kell fogadnom, hogy ez van...
Holnap felhívom az orvosomat, hátha van valamilyen gyógyszeres megoldás...
Nekem is néha van olyan mintha...erősebben dobog nagyobbakat.Igyekszem nem figyelni rá és mondogatom magamban,hogy meggyógyultam.Szerintem is nagyon-nagyon ügyesek voltunk.Bevállalnám bármikor mostmár.
Ez az idő nagyon nem tesz jót nekünk.2 napig elég erős fejfájásom volt.Ne aggódj Ági nekem is fáj szurkál,de ez vele jár csak "seb"van ott bent.Idő mire regenerálódik.
Csajok, büszkék lehetünk magunkra,kibírtuk, nagyon erősek vagyunk:)
Ági, igen, nekem is így volt és nekem is fájt utána kábé egy hónap volt, hogy jó erőseket bevert, nekem mindig köhögnöm kellett olyankor, aztán kopni fog meglátod lassanként. Ne erőltesd magad, ne emelj és hajolj. Hagyd a munka összes részét a férfinemre:)
Lavanda, én most a sós ételeket fogom figyelni. Esténként egy kis csipsz, sült krumpli, stb, mintha utána szokott volna lenni beütés. hm.... de van aki azt mondja, hogy a forró víz sem tesz jót, de olyan jó forró vízben zuhanyozni egy ilyen hideg nap után. Arról nem mondok le.
Nati! Köszi a kedves szavakat!
Mensi van, hanyatt fekvés lassan már elfelejtve, mert olyankor fokozottabban jelentkezik,front szintén szerepet játszik, a többit figyelni fogom. Nem marad úgy, mindig visszaáll a ritmus, csak megijedek! Félek, pedig elvileg meggyógyultam. Már majdnem fél éve!
Én is könnyes szemmel olvastam végig az Ági írását, sőt, mindenkiét, aki beszámolt, mert mindig beleképzelem magam, hogy amikor én feküdtem ott, én is hasonlóképpen éreztem.
De a lényeg, hogy túlvagyunk rajta, megtettük a tőlünk telhetőt: bevállaltuk.
További ajánlott fórumok:
- 24 órás szívritmus-mérőt(nem tudom a pontos nevét) akarnak feltenni rám.Mi az? Mekkora valamit képzeljek el?
- Időnként nagyobbat dobban a szívem? Lehet, hogy szívritmus zavarom van?
- Fiatalon szívritmus zavar?
- Ez "csak" sima szivritmus zavar?
- Volt valakinek terhesség alatti szívritmuszavara?
- Valaki tud bővebbet a szívritmuszavar miatti szívkatéterezésről?