Ki milyen praktikák alapján tudja beosztani úgy a konyhapénzt, hogy ne érezze hóvégén azt, hogy megfullad a nadrágszíj szorításától? (beszélgetés)
Köszi a választ.
Nincs a hipónak erős, zavaró szaga a hűtőben? A WC-nél oké, de a hűtőszekrénybe élelmiszerek közé nem biztos, hogy betenném.
mi pici pohárban hipot rakunk be időnként, ez nemcsak a hűtőnél jött be....
pl wc szagtalanítására is ... gyors és olcsó
5 természetes szúnyogriasztó tipp
A DEET-ről (dietil-metil-toluamid) nemrégiben kimutatták, hogy károsítja az agysejteket. A Duke Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a DEET-hez hasonló rovarriasztó vegyszerek rendszeres használata káros hatást gyakorolhat az agysejtekre, és kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel. Egy másik kutatás azt mutatta, hogy a DEET akár tizenöt százaléka is felszívódhat a bőrön keresztül a véráramban.
Mi a teendő tehát akkor, ha el szeretnénk kerülni a DEET veszélyeit, ugyanakkor a szúnyogokat is kordában akarjuk tartani? Az anyatermészet több tucat lehetőséget kínál, az alábbiakban azonban csak a leghatékonyabb szúnyogriasztókat soroljuk fel:
Citronella: a megbízható segítség - ne illatolajat, hanem tiszta illóolajat használjunk. A nagy tételben, füstölésre szolgáló olajokat nem lehet helyileg a bőrünkre alkalmazni. A bőrünk szempontjából az a legjobb, ha bio élelmiszerboltban jó minőségű citronella illóolajat vásárolunk.
Szójaolaj: a szójababolajból készült természetes rovarriasztók ugyanolyan hatékonyak, mint a DEET tartalmú riasztószerek. A szójaolaj olcsó és könnyen beszerezhető, így kiváló választás. Nem is beszélve arról, hogy nagyszerű bőrhidratáló. Járulékos információként érdemes megjegyezni, hogy a kutatások szerint a szója egyik összetevője helyi alkalmazás esetén lassítja a szőr növekedését.
Illatos macskamenta: az Iowa Állami Egyetem egyik kutatása kimutatta, hogy az illatos macskamenta illóolaja laboratóriumi körülmények között körülbelül tízszer hatékonyabban riasztja a szúnyogokat, mint a DEET.
Neem-mag olaj: a neem-olajat az Indiában őshonos neem fából nyerik. Az indiai maláriakutató intézet egyik tanulmánya azt mutatta, hogy a neem-mag olaj egyik összetevője a DEET-nél hatékonyabban riasztja a szúnyogokat.
Levendula illóolaj: a fantasztikus illatú anyagot gyakran és hatékonyan használják szúnyogriasztásra.
Fokhagyma: ha sok friss fokhagymát eszünk, a szúnyogok nem bírják elviselni a szagát.
Ha a szúnyogok mellett a DEET káros hatásait is el szeretnénk kerülni, használjunk bátran természetes szúnyogriasztó szereket.
Szió!
Hol lehet ilyen gyertyát kapni? DM-ben van szerintetek? Mennyibe kerül 1 db? Mert nekünk a lakás minden szegletébe kellene.
Hidd el, én is nagyon utálom a füstölőket. Már 6 éve állt a gardróbszekrény aljában 2 doboz füstölő, még anno ajándékba kaptuk, de sose szerettem, mert szerintem is nagyon büdösek. Amúgy sem bírom a füstöt. Nem is értem, miért nem dobtam ki, vagy ajándékoztam el őket.
A lényeg, hogy a legyeket, még a füstölő szagánál is sokkal jobban utálom, mert mindig az jár a fejembe, hogy régen láttuk, amint bizonyos kutyatartók sétáltatás közben nem szedték össze a kutyájuk végtermékét és dobták ki az arra kijelölt kukába, hanem otthagyták a járda szélén és a legyek úgy dongták körül és szálltak rá, mint méhek a mézre. És ha belegondolsz abba, hogy utána a kakit csócsáló legyek rászállnak a frissen sütött-főzött ételedre, vagy a poharad szélére, amiből utána iszol stb., hát a gyomrom fordul ki tőlük.
Így nálam győzött a füstölő, és inkább elviselem a szagát, mint a legyeket. Egyébként megfigyeltük a lányommal, hogy amint a füstölő ontja a füstjét, a legyek ahogy közelítenek az ablak felé és megérzik a füstszagot, inkább elszállnak a másik irányba.
Sajnos a babérlevél nem vált be. Mikor visszatért az eső után ez a nagy meleg, visszatértek a legyek is.
A füstölőt én biztosan nem fogom kipróbálni, mert utálom a szagát.
a mosogép vízkőtelenítésére is joo a szódabikarbóna + ecet :)
utánna kell egy üres program....
Szia!
Még sütőporral sose próbáltam, én szódabikarbónával szoktam és bevált. Kilós kiszerelésben olcsóbb...
sziasztok!
régen jártam erre!
mi lett a szőnyegen a folttal????
bejött a por???
mosáshoz anyukám a sütőport istenítni, mármint a fehérekhez....
Szia!
Kipróbáltad azóta a babérleveles megoldást a legyek ellen?
Akkor csináljuk együtt! :) A szódabikarbónáról én is ódákat tudnék zengni, tényleg annyi mindenre jó.
Fésűket is remekül lehet tisztítani vele.
Nagyon sokoldalú háztartási szer.
Az ecet ugyancsak, egy baj van vele, a förtelmes szaga. Én még csak-csak kibírnám, de a családom többi tagja nem igazán díjazza, de azért néha muszáj elviselniük, mert ecet mindig van itthon, viszont drága tisztítószerekért pénzt sem adok szívesen, nemcsak a vegyianyag tartalmuk miatt, de az áruk miatt sem.
További ajánlott fórumok:
- Nyugdíjas élet - ügyek-bajok, tapasztalatok, praktikák
- Sütés főzés praktikák fortélyok
- Ti milyen területeken "szorítjátok meg a nadrágszíjat"?
- Mindenféle praktikák, gyógynövények, teák, stb...amik segítik a fogamzást.
- Reformkonyha - élelmiszerek, receptek, praktikák
- Milyen fogfehérítési praktikák és kezelési módok vannak?