Kedvenc idézetek (beszélgetés)
Csak egy napig fáj minden fájás,
Huszonnégy óra s nem jön rosszabb,
De ez az egy nap egyre hosszabb.
-Ady Endre-
"A tél ölelésében tudja meg az ember,
hogy lelke mélyén a nyár soha nem múlik el."
Albert Camus
A szív az üzlet leghitványabb tárgya
S eladják mégis minden szent hevét.
Akad vevő rá, egymást licitálja,
Hogy a holmit atomként szedje szét.
Folyik a vásár harsogó zsivajban,
Az egyik kinál, másik meg veszen,
Csak néhol egy-egy végképen kiárult,
Kifosztott lélek zokog csendesen.
Ady Endre
Nem az a fájdalom, amitől könnyes a szem, hanem amit egy életen át hordunk mosolyogva, csendesen.
Johann Wolfgang von Goethe
"Kicsit mindig lehetsz szomorú. Ha nem magad – más miatt.
De bízzál az életben – nem ok nélkül kaptad." Szabó Magda
Anna Ahmatova :A hó szironyos taraján át...
A hó szironyos taraján át
mentem lassan teveled
fehér házam fele. Átjárt
a csend, bennünk remegett.
S szólt, szebben, mint öröm-ének,
halk, álomi-tiszta zene:
finom kis ág-remegések,
sarkantyúd könnyü nesze.
- Rab Zsuzsa fordítása
Zelk Zoltán
TÉLI FÁK
Nem fáztok, ti téli fák,
Mikor meztelen az ág?
Eldobtátok a nyári zöld
S az őszi aranyruhát.
Ejnye, ejnye, téli fák,
Ez aztán a furcsaság:
Hideg télben levetkőztök,
Nyáron viseltek ruhát!
Mivel közeledik az év vége, ezért már érezhetünk némi energiaváltozást magunkban. A decemberi hónap nagyon fontos, mert ilyenkor történik a lelki felkészülés a következő esztendőre.
Ilyenkor kell azokat a célokat meghatározni, amelyeket jövőben szeretnénk megvalósítani, most kell a felkészülést megkezdeni, ezért használjuk ki a fennmaradó pár hetet.
Távolodjunk el azoktól az emberektől, gondolatoktól, amelyek a negatív energiáikkal lehúznak, inkább engedjük el a félelmeinket, a rossz szokásainkat, és minden energiánkkal koncentráljunk a 2015-ben megvalósítható álmainkra.
1. Szabaduljunk meg azoktól a gondolatoktól, amelyek azt sugallják, hogy nem tartunk ott az életünkben, ahol tartanunk kellene.
Mindent, amit eddig megvalósítottunk, arra legyünk büszkék, hiszen azt mi értük el.
2. Szabaduljunk meg azoktól a gondolatoktól, amelyek visszatartanak, és arra kényszerítenek, hogy ne tudjunk továbblépni, hanem inkább egy helyben toporgunk emiatt.
3. Nem kell mindent minden pillanatban tudni. Az idő majd megoldja ezt a kérdést is. Lehet, hogy valaminek ma nem látjuk értelmét, de majd pár év múlva fogjuk megtapasztalni, hogy mit is jelent most számunkra az a dolog.
4. Szabaduljunk meg azoktól a gondolatoktól, amelyek megakadályoznak a továbblépésben. A nehézségek legtöbb esetben csak ideiglenesek, de ezekből is lehet tanulni, amit majd később hasznosíthatunk valamilyen területen.
5. Szabaduljunk meg azoktól a gondolatoktól, amelyek azt sulykolják folyamatosan, hogy nem azt az életet éljük, amelyet szeretnénk.
Az életnek két oldala van. Higgyük el, hogy jobb helyzetben nem is lehetnénk. Fontos azonban, hogy mindig mindenért hálásak legyünk.
6. Ne kérdezzük többet azt magunktól: Miért történik mindez velem?
Inkább úgy gondoljunk egy adott nehézségre, hogy mi az, amit tanulni lehet abból.
7. Ne avatkozzunk bele erőszakkal a jövőnkbe.
Lehet, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amit miatt a kitűzött célt nem tudjuk megvalósítani, de ne adjuk fel, hanem higgyünk és bízzunk abban, hogy ez megvalósulhat.
8. Ne azonosítsuk önmagunkat a hibáinkkal.
Mindenki hibázik, mindenki követ el baklövést, de a hibázás a fejlődés elengedhetetlen tartozéka.
9. Ne ragaszkodjunk mindig a saját igazunkhoz
Ismerjük el hibáinkat. Figyeljünk oda a belső hangokra, a szívünkre. Ha ezt tesszük, nem tartózunk senki másnak elszámolással.
10. Ne mondjuk azt, hogy nekünk ez már késő
Az álmaink a legfontosabbak, ezért kövessük azt az utat, amire a szívünk vágyik, és szabadok leszünk.
"Néha úgy hagyunk magunk mögött egy kedves embert,mintha soha semmi közünk nem lett volna egymáshoz."
(Müller Péter)
"Mert a barátom tudhat a titkaimról. Tud is, mert ő valóban szeret. Neki el is mondom, mert én is valóban szeretem Őt."
(Müller Péter)
" A legenda szerint, ha éjjel nem tudunk aludni, az azért van, mert éppen ébren vagyunk valakinek az álmaiban."
(Müller Péter)
"....az igazi szeretet nem legyőzhető. Mi, ha szeretünklakit, elgyengülünk. Kiszolgáltatottak leszünk. Megalázhatóak. Gyakran vesztesek is. Egy szerelemben mindig az veszít többet, aki jobban szeret. A közönyös, akinek egy kapcsolat nem vérre megy, erősebbnek tűnik.
....Azért is félünk szeretni, mert odaadóvá válunk, kiszolgáltatottá. Mobdjuk ki: gyengévé.
Páncélban nem lehet szeretni. S ha levetjük önzésünk páncélját, nemcsak érzékenxek leszünk, de sérülékenyek is...
... A szerelem egífülü kosarát rendszerint az egyikünk cipeli. Annak a nehezebb. Még akkor is, ha néha intenzívebb boldogságot él át, mint a másik. Mert utána ő lesz a boldogtalanabb.
A mi világunkban szeretni, vesztes vállalkozás."
(Müller Péter)
"Az energia az élet lényege. Minden nap eldöntöd, hogyan fogod felhasználni, tudva mit akarsz, és mi kell ahhoz, hogy elérd a célod, és erre összpontosítasz."
Oprah Winfrey, műsorvezető
Káli László :Vers utószóval
Ha lennék az, aki nem lehetek...
És ha lennél az, aki nem lehetsz...
Ha tenném azt, amit nem tehetek,
és ha tennéd azt, amit nem tehetsz...
Ha lennék az, akivé Veled lehetnék,
és tenném azt, amit érted tehetnék...
Akkor is az lennél, aki nélkülem lettél,
és én az lennék, akivé magadért tettél?
Hiányod magába zár. Mint éj a nappal
minden zaját. Mint a zaj saját magát.
Mint könnycsepp zárja a fájdalmat,
mint rózsa zárja vérszirma illatát.
Mint esőcsepp a zuhanást, mint ahogy
csend fojtja magába a néma sikolyt,
ahogyan anya zárja magába magzatát,
és magzat fogadja magába az anyát...
Úgy ölel magába e gyilkos hiány.
De ha én az lennék?
Te is ugyan az lennél?
Ha én Te lennék, Te meg én...
Ki hiányozna? (Hiszen) Te vagy én?
És tudod, már rég
nem azok az esték
hiányoznak, amikor Veled,
hanem ezek fájnak, most Nélküled...
Ha ostobaság és rosszindulat nem volna a világon, mennyivel könnyebb lenne az élet… Könnyebb és szebb is… És mikor e kettő (ostobaság és rosszindulat) egymással párosul, olyankor a legborzalmasabb!
A hülyékből Dunát lehet rekeszteni, de a jóindulatú hülyékkel sosem volt bajom. De mikor valaki harsányan hülye, és ragaszkodik is a saját dőreségeihez, akkor bizony felmerül a kérdés: hogyan nyissunk léket a fején, és hogy tegyünk abba tölcsért, s hogy öntsünk észt a tölcséren keresztül, hogy végre felfogja saját korlátoltságát? Ó, ha ez lehetséges volna!! Mennyi ember fogná fel nagy hirtelen saját marhaságát… Mily’ kár, hogy ez lehetetlen vállalkozás! Pedig, ha ez működhetne, de sok embert állítanék be a sorba, hogy egy kis észt kapjon, sőt, magam is beállnék ott, és akkor, ahol épp hülye vagyok, hogy több legyek, értelmesebb, bölcsebb és jobb legyek, mert az értelem és a jóság, erény, és jóra kamatozik, az ostobaság viszont fogyatkozás, nem is kicsi… A rosszindulatról meg már nem is beszélve, mert az több is ennél: az a hitványság legmocskosabbika…
(Rajnai Lencsés Zsolt)
A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése.
Az a gyerek, aki az első hóesésre vár - jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel.
Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé - szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától.
Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását.
Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.
Pilinszky János
Két szöszi találkozik a menyországban :
- Te, hogy' haltál meg ?
- Én megfagytam...
- Nagyon rossz volt ?
- Eleinte igen, de aztán szépen elaludtam, és Te ,
- Engem a guta ütött meg...
- Mi történ ?
- Kaptam egy telefont a munkahelyemre, hogy megcsal a férjem. Hazarohantam, átkutattam az egész lakást, minden helyiséget, pincétől a padlásig, az összes szobát, konyhát, mellékhelyiségeket, garázst és sehol senki. A férjem ült a tv előtt és csak somolygott. Ekkor ütött meg a guta...
- Na - ha benéztél volna a hűtőbe, mindketten élnénk..
Ha valaki elment, ne hívd többé vissza,
A megsárgult emlék nem lesz többé tiszta.
Ha valaki elment, és el tudott menni,
Nehezen akarva, de el kell feledni.
Alexandre Dumas
Senki sem érdemli meg a könnyeidet, aki pedig megérdemli, az nem fog sírásra késztetni.
Gabriel García Márquez
ez csodaszép, nem ismertem,
köszönöm hogy megismerhettem
Karácsonyi ajándék ötleteim:
az ellenségednek megbocsátás,
az ellenfelednek türelem,
a barátodnak szeretet,
a partnerednek szívesség,
mindenkinek jóindulat,
minden gyermeknek egy jó példa,
magadnak tisztelet.
Oren Arnold
“Légy hasonló az égen szálló madárhoz…, aki a törékeny
gallyon megpihenve átéli az alatta tátongó mélységet,
mégis vígan énekel, mert bízik szárnyi erejében.”
(Victor Hugo)
Karácsonyi ajándék ötleteim:
az ellenségednek megbocsátás,
az ellenfelednek türelem,
a barátodnak szeretet,
a partnerednek szívesség,
mindenkinek jóindulat,
minden gyermeknek egy jó példa,
magadnak tisztelet.
Oren Arnold
"Szeretőd és társad más nem is lehet,
Csak az, aki ismer, és mégis szeretne hozzád érni,
Akit nem kell kétszer kérni, hogy segítsen élni." Ákos
Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.
József Attila