Kedvenc idézetek (beszélgetés)
"Én azt gondolom, az erő mindig ott kezdődik, ha valaki ki meri mutatni,
ami fáj, és soha nem ott, amikor valaki
azt mutatja, hogy milyen rezzenetlen
arccal bír ki mindent."
(Csernus Imre)
A filozófia olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek akkor is megválaszolatlanul maradnak, ha már minden részlet és tény a rendelkezésünkre áll.
Julian Baggini
Balga költőm, ne nézz az égre,
nem billen félre fenn a Hold neked,
a csillagoknak dőre fénye
nem érted integet.
Horváth György
A logikus érvelés, az is csak ugyanolyan vitázási módszer, mint a többi, nem? Csak azért hisszük, hogy az az abszolút tuti, mert nálunk, Nyugaton, így szokás vitázni. (...) Pedig hát azt sem szabad ám elfelejteni, hogy a nyelv maga, már csak természeténél fogva is, illogikus. Tehát ki kell okoskodnunk magunkat az okosságból.
Jeffrey Eugenide
Egykor magamról hittem, hogy abszolútnak jöttem
a földre, és elérek, mit akarok, akármit
mint az autochtón zsarnok, úgy térben mint időben.
Azóta ráébredtem, hogy relatív vagyok csak.
Faludy György
A sok milliárd évnyi semmibe
úgy sejtem, nem kísér el senki se,
de örülök, hogy szeretnek, míg élek,
és én is nagyon szerettem, míg éltem.
Sokszor álltam a halál közelében.
Most közelebb jött, s már kevésbé félek.
Faludy György
Mindannyian sebezhetőek vagyunk. Szükségünk van legalább egyvalakire, akivel megoszthatjuk a legnagyobb gondjainkat is - egy emberre, aki azt mondja: "Szeretlek és elfogadlak téged úgy, ahogy vagy, bármi is történjék."
Andrew Matthews
Azért sírok, mert megnyertem mindent, téged, a boldogságot és az életet, és azért sírok, mert elvesztettem önmagamat, mert nem vagyok többé ép és egész tenélküled, mert ettől a pillanattól fogva sosem én fogok igazán fájni magamnak, mindig csak te, s ha vérezni fogok, a te sebeidet vérzem. Sírok, mert velem megtörtént a csoda, amire gyerekkorom óta vágytam, amitől gyerekkorom óta rettegtem, itt a mitológiai szerelem, és mi lesz velem, vagy mi lesz veled, ha elveszítjük, ha kettőnk közül egyszer meghal valaki.
Szabó Magda
Ilyen ára van a becsületnek. Ha nincs mitől félni, a gyávák is lehetnek ugyanolyan bátrak, mint bárki más. Mindannyian teljesítjük a kötelességünket, ha nincs ára. Milyen egyszerűnek tűnik akkor a becsület ösvényeit járni! Előbb-utóbb azonban minden ember életében elérkezik a nap, amikor nem lesz olyan egyszerű, a nap, amikor választania kell.
George R. R. Martin
Azt mondod, látod, és azt mondod érted, De azt, hogy miért van, mégis újra kérded.
Kerestél,
kutattál, s feltártál sok csodát, De nem találtál többet, mint lábnyomaid porát. Mert a szemeddel mindig a távolt
kutattad és a célokat mindig
másoknak mutattad. Nem vetted
észre, hogy a végtelen csodája, benned van elrejtve, s nem a nagyvilágba. Nem. Nincs az útnak vége, csak a tükrön át kell
lépni, meg kell tanulnod most
önmagadba nézni. Te, magad
változz, hogy a titkok örök fénye felragyogjon benned és felébredjél végre. Légy a csend mestere, bírd tudatod szóra
És a legmerészebb álmok válnak
majd valóra.
"Ha kedvelsz valakit, mondd el neki, addig, amíg teheted!
Ha hiányzik valaki, bújj hozzá, mert lehet, hogy az az utolsó ölelés!
Ha szeretsz valakit, éreztesd vele, és ne engedd, hogy a dac, a szeszély elhidegítsen titeket egymástól!
Így élj,tegyél meg mindent a másikért, amennyi csak tőled telik!"
"Ha van még valami tiszta
Ezen az elveszett világon,
Azt máshol nem találom,
Csak a lányom szemében látom."
Hé, Te idegen, ki nem is vagy idegen.
Adhatok-e neked valamit s te cserébe adsz-e vajon többet?
Mit is kérek?
Egy ölelést, mely tőlem száll feléd,
s ha elfogadod, lelkedben árad szét.
S te mit adsz cserébe ezért?
Azt az örömteli erényt, hogy nyílt a szíved,
lelked szabad, mert befogadod mindazt,
amit egy Barát karja ad, s egy pillanatra a társául fogad.
Egyszer volt, hol nem volt, kezdődnek a mesék valahogy így, mondjuk egy messzi, messzi tájon, valahol ott, ahová vágyni még érdemes. Ezért is végződhetnek úgy, megannyiszor, hogy ha nem hiszitek, hát járjatok utána. Mindegyikünk egy-egy vándor, te is, te is, kutatjuk a magunk meséjének igazát. Boldogan élnénk, meg nem halnánk.
Horváth György
Jártam a bánattal, kéz a kézben körbe,
Most megyek a magánnyal mereven előre.
Lelkemet kihajtom egy messzi legelőre,
A szívem mikor hasad, hogy legyek távol tőle!
Anna and the barbies
Néha akkor tudunk a legjobban kijönni valakivel, ha időnként egy kicsit eltávolodunk tőle.
Andrew Matthews
Lélekkel kell megtanulni....
" A test, mint a hegedű, az élet legmagasztosabb muzsikáját is eljátssza.De ha zenét tanulsz, hiába ismered meg a fának vagy a húroknak a vegyi szerkezetét, attól még nem tudod eljátszani a Kreutzer-szonátát vagy a Pacsirtát - mert ezt csakis a lélek útján tanulhatod meg. Nem mindegy, milyen hegedűn játszunk. Hogy miből vannak a húrok s mennyire feszesek. Nyilván az sem mindegy, hogy a rezgéseknek milyen fizikai természetük van. De ha szépen akarsz hegedülni: a muzsikára kell figyelned. A lelkedre. Még csak nem is a füledre: Beethoven süket volt. Így vagy az Élet művészetével is!
Lélekkel kell megtanulni.
/Müller Péter/
S az a szabadság, amikor az ember
erkölcsi ítéletéhez híven,
s tekintet nélkül érdekeire,
választ elv s elv, rendszer s rendszer között,
s magáévá teszi az egyiket,
avagy elfogadja a másikat,
vagy visszautasítja mind a kettőt.
Faludy György
Amikor olyan messzire mentél, hogy képtelen lennél még egy lépést megtenni, csak fele olyan messzire jutottál, mint amennyire valójában képes vagy.
grönlandi közmondás
"Üres lelkű nők nem tudnak sem hűségesek, sem hálások lenni."
Krúdy Gyula
"Mi lehetne emberibb annál, hogy szeretsz és szeretnek?"
Brent Weeks
Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly - minden eshetőségre készen -, hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly meggyőződésem szerint mindig egy kis fényt hoz az életünkbe, meg a máséba is. Kicsike fényt, de sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy.
/Janikovszky Éva/
"Azt mondod, szereted az esőt, de mégis kinyitod az ernyőd, ha esik...
Azt mondod, szereted a napsütést, de mégis az árnyékot keresed a napfényben...
Azt mondod, szereted a szelet, de mégis becsukod az ablakot, ha fúj...
Ezért félek, mikor azt mondod, szeretlek..."