Gyomor bypass lefogyásra (beszélgetés)
Szia!Köszi szépen a hozzászólást!
Igazából nekem sem a mennyiség okozza a gondot, ugyanis egy-két kanál ételnél sohasem kívánok többet egyszerre. Ha elakadás van, azt mindig csak pár falat okozza.
Irigylem azt, aki a húst meg tudja enni. Nekem eddig sem ment, gyakorlatilag semmilyen formában.
Mondjuk nem is kívánom, csak a fehérjehiány miatt lenne jó, de ha nem megy, hát nem megy.
Maradnak a fehérjeturmixok (phejj).
A kenyérnek meg már el is felejtettem, milyen íze van:)
Puha zöldség és tejtermék, némi gyümölccsel kombinálva, ezen élek.
Viszont az eredmény bőven kárpótol a kellemetlenségekért, már nem tudom hova bevetetni a nadrágjaimat, hiába mosom 50 fokon őket, buggyosak és csúsznak lefelé:D Rám fér majd egy teljes gardróbcsere lassan:)
Szia!Neked is nagyon szépen köszönöm, hogy próbálsz segíteni.
Tudom, hogy ilyen előfordulhat, az első három hónapban is megesett hébe-hóba, viszont az utóbbi időben gyakoribbá vált, ezért lettem ideges.
Igazából a gyulladásra a főorvos úr azt mondta, hogy 3-4 nap alatt kb. rendeződni fog.Én 2 hetet vártam, mielőtt szilárd étellel próbálkoztam újra. Mondjuk megeshet,hogy nálam az átlagnál lassabban rendeződik a dolog. Az olajbogyó ugyan kemény, viszont eddig semmi gondom nem volt vele, ha jól megrágtam.
A stomális stenosissal kapcsolatban a külföldi fórumokon azt olvastam, hogy a tipikus megjelenési ideje néhány héttel a műtét után van, viszont később is előjöhet,főleg ha egyéb problémákkal (pl. fekélyre való hajlam) kapcsolódik. Ettől még persze lehet, hogy nálam is csak egy elhúzódó gyulladás okoz gondot.
Mindenesetre egy nyelésröntgen nem árthat, amúgy meg továbbra is tartom a bébipapis diétámat még egy jó ideig.
Az pedig biztos, hogy még tanulnom kell, hogyan kell együtt élni ezzel az új helyzettel, hiszen pár hónap alatt senki nem válik az új gyomrának szakértőjévé:)
Még egyszer köszönöm, és én is jó egészséget kívánok Neked!
Gratulálunk!:-)
Ugye, hogy szalad az idő?
A hasmenés egyénfüggő, és attól függ, milyen voltál előtte. Mindenki nagyjából olyan is marad, némileg lazább széklettel. Akinek szorulása volt mindig, az olyan is marad, csak enyhül, akinek meg gyakran volt hasmenése, annak utána sokszor, mégtöbbször lesz. Némileg tehát hígabb lesz, de nemigen fordul át ellenkezőjére, mint ami volt.
Felépülés??? Otthon töltött 2. nap után még annak örül az ember, hogy él!:-)))
Nekem még 10 nap után is kötözni kellett a sebeket, mert folyt a savó, bár volt, akinek ilyet nem kellett. De kell kb. 2 hét, mire akadálytalanul el tudod látni magad és a házimunkákat, úgyhogy még csak nyugodtan! Kérj segítséget, és mégcsak véletlenül se emelj! Még pár kilót se! Erre kell a legjobban vigyázni. Persze nem mindenki tartja ezt be, de egyénfüggő, kinek mit bírnak el a szövetei, meg hogy sikerült a varrás. Ha felszakad a seb, akkor sokáig váladékozhat, esetleg meggyűlik és le kell tűvel szívni. Tehát csak óvatosan a nagymosással. Napról napra jobban leszel, meglátod. Ha pedig néha egy-egy nap beesik, hogy rosszabb, ne ijedj meg, a gyógyulás hullámzó, és majd ha az étel beszorul, akkor se ess pánikba. Legyél talpon, járkálj (amint feszíti a kaja a gyomrot, azonnal köpd ki még azt is, ami a szádban van, mert minden köbcenti számít), jól jöhet olyankor a rágó, mert a sok nyál segít továbbítani a megszorult ételt, de vízivással, ilyesmivel ne erőltesd. És a hányást se, csak ha magától jön, vagy semmi más nem segít, és nagyon fáj. Amúgymeg vigyázz magadra, és jó fogyást:-)
nekem 5 hónaposan is vannak ilyen gondjaim.
a csirkemellet eddig még mindig nem tudtam megenni.
a combjából is csak pár falatot. a disznóhús jobban megy, de abból is a szaftosabb, és csak egész kevés. sajnos a húsfogyasztásom vészesen kevés, de majd jobb lesz talán. főtt tésztát nem tudok enni, pl. túrós tészta, krumplistészta...
a főzelékek, levesek azok nagyon jól mennek.
most jut eszembe! mégiscsak eszek egy kis csirkét! a kínaiban a csípős szecsuánit nagyon tudom szeretni, és lassan jól megrágva meg is eszem egy kis krumplival.
a kelt tészták, kalácsok nem esnek jól.
a hányás elő-előjön nekem is, de már nem olyan sűrűn, mint az első 3 hónapban. most már majdnem tudom, mikor kell letenni a kanalat.
Örülök, hogy más, viszonylag régen műtött is tapasztalja ezeket a dolgokat, mert ezek szerint a műtét nemcsak az első hónapokban működik-)
Én mai napig ámulva és döbbenten olvasok olyan beszámolókat, hogy valaki képes száraz, nagy szeletben készített, pláne rántott húsokat (sültek, rántott szeletek), nyers szalonnát, kenyérfélét, rizst, keményhúsú illetve szárazabb, alacsony víztartalmú, erőshéjú zöldség-gyümölcsöt (borsó, bab, olajbogyó, olajban sült krumpli, vastaghéjú alma hámozatlanul, nyers káposzta, stb.) megenni, ilyenkor szokásosan két eshetőség van: vagy a sokszori ilyen típusú étkezéssel kitágította a kimenetet (ilyenkor veszélyes, hogy idővel valamennyi testsúly majd visszajön), vagy hányni szokott két-háromnaponként. Nekem a főzelékekkel, levesekkel, húsok közül meg a szaftos-apróra vágottakkal, pl. pörkölttel, brassóival nincs csak gondom. Általábanvéve nincs gond a nem ropogósra készített, csúszós, nagy víztartalmú és kevésbé rostos dolgokkal, az apróra vágva elkészítettekkel, puhára főttekkel, kevés gabonafélét és csak vékonyhéjú vagy jól átfőtt zöldség-gyümölcsöt tartalmazókkal. A dömping meg mai napig megvan, különösen alacsony lesz az ingerküszöbe, ha aznap már többedszer rázom meg a pofonfát:-)
A műtötteknek bizonyos mértékig speciális étrendre van szükségük, egy életen át! És még akkor is időnként előjönnek problémák, a legnagyobb odafigyeléssel is (hasmenés, hányás, beszorulás). Ezt jól meg kell jegyeznünk, és egyénileg is, sok türelemmel kitapasztalnunk sajátosságainkat. Semmiképp nem szabad ott folytatnunk, oda visszatérnünk, ahol műtét előtt abbahagytuk! Ha ezentúl igazán új, tartalmas, elhízástól mentes új életet szeretnénk...
Szerintem ezt szinte mindannyiunk megtapasztalja időnként, aki vigyáz a gyomrára, és nem hagyja kitágulni sokszori túlevéssel. Amikor elkap valami vírus (engem elég gyakran elkap, mert olyan "megfázós" voltam világéletemben), bedagad a nyálkahártya, és nehezebben megy le minden. Ezzel én még egy éven túl is így vagyok.
Másrészről hatalmas különbségek vannak az ételek, az evés módja miatt a kaja távozásának sebességében. Elég, ha sietősebb vagy, mint szoktál, vagy mást eszel, mint addig. Én például mai napig nem tudom megenni a rántott csirkemellet, és ámulva nézem azt a műtöttet, aki igen. Általábanvéve se megy könnyen semmilyen száraz hús, hiszen azt nem lehet annyira szétrágni, amennyire kellene (kivétel, ha öt percig is rágsz egy falatot), a durva morzsás panír pedig még a szájban megdagadva beszorul lent a kimeneteli nyílásba. Ha erre rájön egy vírus miatti gyulladás, akkor úgy beszorul, hogy öröm nézni, és ehhez semmiféle rendellenesség nem kell! Ha meg már megerőltetted, a gyulladás meg még tart, és olyan darabos, keményhúsú cuccot eszel, mint az olajbogyó, az eset mindenféle csuda nélkül képes megismétlődni...
Ilyenkor, amikor gyulladásban van a kapu meg a nyálkahártya, különösen vigyázni kell az evéssel! A legveszélyesebbek mindig az első falatok! Azok rágását kapkodja el mindig az ember, mert még nem érez nyomást, viszont nagyon éhes, és ugye azok mennek legelöl, így utána már hiába rágsz gondosabban:-(
Hallottam olyanról, akinek tágítani kellett a kimenetet, de ez szinte csak közvetlenül műtét után szokott bekövetkezni, amikor a luk még kicsi, mivel ez utána folyamatosan tágul az étkezések miatt, csodálkoznék, ha ennyivel műtét után következne be. Valószínű neked is még inkább tanulni kell az új gyomrot, és amúgy nincs semmi baj. Egyszerűen csak mindent újra ki kell próbálni, és egyedileg, mindenkinél eltérően, de lesz egy étellistája, amiket nem ehet, vagy legalábbis csak különös gonddal. Próbálj átszokni a főzelékekre, sűrű levesekre, szaftosabb húsokra.
Türelem, türelem, tanulás, tanulás, tanulás. Ez a bypass-műtét.
Sok sikert a gyógyuláshoz, bízzunk benne, hogy nincs semmi baj!
Szia,
Egyáltalán nem akarom elbagatelizálni a dolgot de nekem lassan 11 hónaposan is gyakran előfordul ilyesmi. S mikor visszajön a kaja teljesen úgy tünik, hogy megrágtam s mégis megakadt. Ja s nekem megint a csirke hússal van gondom főleg a chiken wings amit imádok van tiltó listán. Mindegy mennyire rágom meg milyen lassan eszem az bizony visszajön! Bosszantó tünet de belenyugodtam. az elején minden hússal gondom volt aztán ez elmúlt s most ujra gond van. Annyira azért nem zavar csak bosszant. Persze lehet nekd ettől sokkal zavaróbb a tünet s jobb megnézni mi okozza. Én ráhagytam. Nem eszem most csirkét s minden darabossal vigyázok ennek ellenére néha visszajön. Ja s a dömping szindróma egyre erősebb. Viszont betartom a diétát:_) mert utálok rosszul lenni.
Sziasztok!
Három és fél hónapja műtöttek gyomor bypass-szal Veszprémben. Mivel gyomorgyűrűm is volt, azt is el kellett távolítani, így nem volt olyan egyszerű a felépülés.Négy órás műtét, nyolc seb, három cső…mindegy, bár a hegeim belül még mindig érzékenyek kicsit, nem vészes. A siker átütő: 35 kiló mínusz 3,5 hónap alatt, és még nem is edzettem olyan intenzíven, csak sétálok, mert azért még mindig jó súlyban vagyok. 140 kilóról indultam, most 105-nél tartok. Szerintem lassan elkezdhetek kondizni is:)
A gond körülbelül két hete kezdődött. Addig szinte bármit meg tudtam enni, rostos húsokon és kenyéren kívül, ezekkel nem is próbálkoztam.Mindig maradéktalanul betartottam az alapszabályokat, pici adagokat ettem, lassan, evés után legalább fél óráig nem ittam semmi folyadékot.
Egy este édesanyám csirkemellet rántott, abból törtem le egy apró darabot. Ezután párolt zöldséget akartam enni, de sajnos nem sikerült-megakadt.Sajnos annyira kellemetlennek éreztem a feszítő érzést, hogy muszáj volt kihányni. Hajnalra jobban lettem. Arra gondoltam, hogy esetleg a húsnál lehettem kicsit mohóbb, nem rágtam meg eléggé. Délelőtt újra zöldséget akartam enni, gondoltam, azzal nem lehet baj-eddig sem volt-hiszen olyan puhára lett párolva. De az is megakadt.
Eléggé megijedtem, mert amerikai fórumokon olvastam, hogy az esetek kb. 5%-ában előfordulhat strictura, ami a pouch kimeneti nyílásának (általában hegesedés miatti) szűkületét jelenti. Ennek a kitágítását ott ballonos módszerrel oldják meg, melyet endoszkópon keresztül vezetnek le.Nem tudják egyértelműen, mitől fordul elő egyeseknél, míg másoknál nem. Nyilván egyéni hegképződési hajlam is közrejátszhat.
Felhívtuk Mohos doktort, ő azt mondta, az általa műtöttek között még senkinél nem jelentkezett ez a szövődmény.Szerinte inkább gyulladás okozta nyálkahártya-duzzanat lehet a háttérben, ami miatt akad az áthaladás. Egyek pár napig pépeset, szedjek dupla adag savlekötőt (Noacid 2*40 mg), valamint naponta többször Acido Git-et, és 3-4 nap alatt csökkenni fog a gyulladás.
Az utóbbi két hétben babakaján voltam, nem is tapasztaltam kellemetlenséget. Viszont ma este elrágtam öt db olajbogyót- és ez is megszorult. Nemrég sikerült kihányni, nagyon apró darabos, majdnem pépes formában jött vissza, úgyhogy nem hiszem, hogy nem rágtam volna eléggé meg.
Most igencsak tanácstalan vagyok. Hamarosan mennem kell felülvizsgálatra. Csütörtökön lesz egy nyelésröntgenem, ami által remélhetőleg többet tudok meg. Szeretném megkérdezni, hogy tapasztalt-e már valamelyikőtök hasonlót (szilárd étel gyakori megszorulása, kimért tempójú evés mellett is)?Előre is köszönöm, ha valaki tud valamit erről mondani.
Vas megyei nincs köztetek?
:(
Na már itt is van:-) Mondtam...
Remélem, minden rendben ment! Ha majd tudsz, írj:-)
Nem nagyon. Talán külön kérésre, de nem valószínű. Fertőzésveszélyes, jobb, ha nem kérsz ilyet. A legkisebb gondod lesz az, hogy meglátnak-e úgy.
Másnap osztályra, ott még aznap fel kell állni, onnantól séták, második napon nyeletés, utána lehet inni, valszeg hétfőn engednek haza.
További ajánlott fórumok:
- Kb. 1, 5 hónapja tartó szűnni nem nagyon akaró gyomorfájásra milyen nem orvosi alkalmazások léteznek amitől jól de legalábbis jobban leszek?
- Voltál-e már gyomortükrözésen a gastroenterológián?
- Volt már v.kinek gyomor vagy végbél tükrözése?Tapasztalatok?
- Ha már végképp semmi nem segít, végeztetnél gyomorgyűrű műtétet?
- Az én gyomor bypassom
- Bypass és Sleeve gyomorműtét tapasztalatok