Gyomor bypass lefogyásra (beszélgetés)
Találtam egy régi képet másfél éve készült fél évvel a műtét előtt. Elrettentésül vagy éppen inspirációnak feltöltöttem.
Mostmár van előtte s utána képem:-)
"idealisan nem a dumpingnek kellene valakit megallitania abban hogy ne egyen edesseget vagy csak modjaval, hanem annak hogy esszel eldonti es tudatosan valtoztat az etkezesi szokasain."
Ideálisan el se híznánk:-( Mint sokszor leírtam, ahány műtött, annyi sors, annyi ok és kimenetel. Te nyilván meg tudod állni, hogy ezt vagy azt ne vagy csak keveset egyél, más pedig, akinek az elhízását több más betegség okozta, nem. Én például egy másik betegségemre bizonyos időközönként (a hormonokra is durván ható) kezelést kell kapjak, aminek egyik következménye, hogy utána részint a vasszöget is megeszem, ha le nem kötöznek (elhízásomnak is jelentős mértékben ez volt az oka), részint olyan tartalékolásba kezd a szervezetem, hogy "öröm nézni". Ha ilyen beteg embernek valaki a körülmények tudatában azt mondaná, "csak az akaraterőd gyenge, azért hízol, mert nem formáltad át a tudatod", az meglehetős érzéketlenség lenne. Tudom, te nem lehetsz tisztában itt mindenki elhízásának okaival. Énse vagyok. De egyet sose felejtsünk: ahányan vagyunk, annyiféle sorssal lehet találkozni. Nincs két egyforma, bár kétségtelen, hogy vannak hasonlók. Nekem a beragadás vagy a dömping nagyon kell, hogy az elhatározásra rásegítsen, mint néhány más sorstársamnak is, akik esete nem volt olyan "sima ügy". Másoknak meg valóban nincs erre szükségük.
Csonkoló (a gyomor egy részének eltávolításával járó) gyomorműtétek után kialakuló kórkép.K ét fajtája van: korai és a késői dumping szindróma.
A korai dumping-szindróma elsősorban magas cukortartalmú étel fogyasztása után 10-20 perccel lép fel. A szindróma bármely csonkoló gyomorműtét után 8-15%-ban lép fel, nőkben gyakrabban, vagotomia után lényegesen ritkábban.
Kialakulásában szerepet kap a gyomorszáj záróizomzatának kiiktatása, melynek következtében a gyomortartalom gyorsan és szabályozatlanul zuhan a vékonybelekbe. A szabályozatlan ürülés és a vékonybéltágulat felelős a hasi panaszokért. A béltartalom magas koncentrációja folyadékot von el a szisztémás keringésből, ami keringési zavarokhoz vezethet. A zsigeri erekben létrejövő értágulat következtében a szív vénás visszaáramlása csökken, ami tovább rontja a perifériás perfúziót. A tünetcsoportot különböző gyomor-bél rendszeri hormonok felszabadulása is színesíti (a pontos mechanizmus még nem ismert).
A korai dumping szindróma hasi tünetei: fájdalmas felhasi teltségérzés, hányinger, hányás, fokozott gyomor-bél gázok, böfögés, görcsös hasi fájdalom, hasmenés. A szisztémás tünetek: gyengeség, fáradtság, remegés, verejtékezés, szapora szívműködés, ájulásszerű érzés, amely panaszok gyakran fekvő helyzetbe kényszerítik a beteget. A rohamok kiváltásától való félelem az étkezések mellőzéséhez, fogyáshoz vezethet.
A kezelésben szerep jut a megfelelő étkezésnek: szénhidrátszegény, fehérjegazdag ételek, előbb a gyomorból nehezebben ürülő ételek fogyasztása, étkezés után lefekvés. Gyakran a panaszok 1-2 évvel a műtét után csökkennek vagy megszűnnek. Makacs esetekben naponta gyakori, kis mennyiségű étkezés ajánlott. A gyógyszeres kezelés sikertelen. Legvégső esetben műtéti megoldás lehetséges.
A késői dumping szindróma kialakulásában szintén a cukrok gyors kiürülése a döntő tényező. A vércukorszint gyors emelkedése az inzulinszint párhuzamos emelkedését eredményezi, amely az étkezés után 2-4 órával hypoglykaemiás rosszullétet vált ki.
Klinikai tünetek: éhségérzet, gyengeség, verejtékezés, zavartság, szapora szívműködés. Hasi panaszok általában nincsenek jelen.
Kezelésében szintén nagy szerep jut a gyakori, kis mennyiségű étkezéseknek, amelyet a szénhidrátbevitel korlátozásával kell kiegészíteni. A már kialakult hypoglykaemiát cukor adásával kell rendezni.
De igen megviselnek. DE mindennek két oldala van. S nézzük csak azt a mérleget. Egyik oldal: nincs inzulin, nem kell mindennap 4szer szúrnom magam,nem vagyok rosszul,nem esik le a vércukrom,nem izzadok télen is mint a ló,lassan 43 kg minusz,nem cipelek cemeteszsákot mindjárt kettőt,minden ruhát megvehetek amire futja s ami tetszik, 10 évvel fiatalabnak nézek ki mint a tényleges korom,megnéznek a férfiak az utcán,(aki szerint ez lényegtelen s nőnemű az hazudik) fel tudok menni a 2 sőt a emeletig is nem köpöm ki a tüdőmet,stb stb....mérleg másik nyelve: bizony néha kampányszerűen hasmenéses rohamaim vannak. Ez nem tudni mitől elkezdődik s kegyetlen megvisel. erőtlen gyenge hamuszurke leszek s mint a viz megy a hasam. Nem túl sűrű ez az állapot de van. Naponta egyszer reggel futás van mindig de ez nem zavaró. Zavaró a folyamatos hasmorgás s bizony a bélgázból is több termelődik mint ami illene. Kerekperec fingási rohamaim vannak néha. Szerencsére nem irodában dolgozom s el tudom a dolgot intézni. Aztán a dömping asszem párszor már taglaltam mit jelent s már sokan unhatják de bizony van s még erősebb mint volt. szigorú diétát tartat velem mert nem szeretek rosszul lenni. ennek ellenére a tejeskávét reggel megiszom csak aztán negyedórát kinyúlok mig helyreáll a pulzusom. Kell ennyi mazohizmus:-) Energiám néha rengeteg máskor kicsit kevesebb de ezerszerese a régi önmagamnak.
Egyenleg: MEGÉRTE!!!!!!EGY PERCRE MÉG NEM BÁNTAM MEG MIT TETTEM!
Igen helyreállt a rend:-) f..s megszünt csak reggel van nagy sietség a WC-re.
Köszönöm szépen de azóta már vékonyabb vagyok ott még súroltam a 70kg-ot ugy alulról. Most már a 65 van közrlebb. ha hazaérek majd csinálok újakat s felrakom. Végre vehettem hosszú pulcsit cicanadrággal amit már annyira szerettem volna s nem tünök benne véreshurkának. Vagy legalábbis én azt hiszem már nem. Bááárrrr nem tudom igazán megitélni. ja meg miniszoknyát is vettem hosszú szárú csizmával meg bőrdszekivel. Lányok insiráljon mindenkit:-) nagyon jó azt megvenni ami tetszik s nem azt a mi rám jön.
Nome, a mutet mukodik azoknal is akik nem kuszkodnek dumping-el vagy eppen konnyebben tudnak enni mint te vagy nehany masik sorstarsunk.
En orulok hogy mindent meg tudok enni csak kis adagokban, a mai napig ehes vagyok de az etel mar nem iranyitja az eletemet es nagyon kevessel jollakom. Nem faj semmitol a gyomrom -igaz, mindig is acel gyomru voltam- nincs dumpingem es nem hanyok. Ennek ellenere meg vagyok elegedve a fogyasommal, bizony, meg igy is fogyok hogy neha elnyalok egy gomboc fagyit vagy megeszek egy szelet retest. Nekem es sok mutott tarsamnak is sokkal jobban mennek a szaraz piritosok mint a kenyer, kenyeret en sem eszem, nem izlik es nagyon eltelit, viszont a piritost barmikor meg tudom enni es soha nem zavarja a gyomromat.
Ezert ugy gondolom hogy kijelenteni azt hogy dejo akkor a mutet mukodik a regebben mutotteknel is mert naluk is beragad a kaja vagy dumpingelnek, azert az kicsit tulzas. A mutet mukodik egyebkent is, es idealisan nem a dumpingnek kellene valakit megallitania abban hogy ne egyen edesseget vagy csak modjaval, hanem annak hogy esszel eldonti es tudatosan valtoztat az etkezesi szokasain. Nem azert kellene fogyni mert valaki fel az evestol ill az altala okozott fajdalomtol,hanyastol ezert vagy nem eszik vagy folyekonyon es pepesen tengodik, hanem azert mert joizuen elfogyasztott nehany falat etelt es tobbre nincs szuksege.
Tudatos eletmod valtoztatas, tudom hogy megehetem de nem eszem meg mert mar meg tudom allni, mar nem kell.
További ajánlott fórumok:
- Kb. 1, 5 hónapja tartó szűnni nem nagyon akaró gyomorfájásra milyen nem orvosi alkalmazások léteznek amitől jól de legalábbis jobban leszek?
- Voltál-e már gyomortükrözésen a gastroenterológián?
- Volt már v.kinek gyomor vagy végbél tükrözése?Tapasztalatok?
- Ha már végképp semmi nem segít, végeztetnél gyomorgyűrű műtétet?
- Az én gyomor bypassom
- Bypass és Sleeve gyomorműtét tapasztalatok