Gyomor bypass lefogyásra (beszélgetés)
Töltöttem fel egy új képet. Friss mai:) Az új 42-es kabátomban s hosszúszárú csizmámban. amit rég sosem tudtam felhúzni olyan vastag volt a vádlim:(
Ezen már csak 70 kg vagyok.
Sziasztok,
14-én volt egy hónapja, hogy műtöttek.
A hezitálóknak írok néhány adatot inspirálásnak.
Tehát még egyszer 1 (!) hónapja volt kb. a műtétem, eredmények:
- a testsúlyom 8%-át veszítettem el
- BMI testtömegindexem kb. 4 egységgel lett kevesebb
- egy ruhamérettel kisebbet hordok (kb. 2 hét és ismét csökken egy méretet)
- minden testtájamról egyenletesnek néz ki a fogyás (hetente 1* mérem az alábbiakat
* testsúly
* BMI testtömegindex
* testvíz%
* testzsír % és kg-ban kifejezett érték
* nyak, mell, mell alatt, derék, csípő, comb, boka körméretek)- ezeket hetente feljegyzem
- a műtét utáni első héten vettem be néhány fájdalomcsillapítót-görcsoldót (főleg puffadás miatti feszítésre, fájdalomra)- azóta egy szemet sem
- átlag heti 2 kg-ot fogyok (van, amikor kicsit több, van amikor alig 1 kg- na ezért nem szabad naponta a mérlegre állni :)
- normálisan tudok dolgozni, háztartást vezetni, gyereket nevelni stb. Nehéz tárgyakat még nem emelek, egyébként minden mást lehet már csinálni
- oldalt aludni kb. a varratszedés utáni 2. napon (műtét utáni kb. 9-10. napon) tudtam, hasalni, hason aludni kb. a műtét utáni 14. naptól gond nélkül.
Étkezés:
- attól meg tud egy picit fájdulni a gyomrom, ha nem rágok meg mindent valóban legalább 20-30szor (néha elfeledkezem róla, a gyomrom azonnal jelez)
- elméletileg mindent meg tudok enni, amit megkívánok (az már egy másik kérdés, hogy gyakran megkívánom, elkészítem és 3 kanál után nem kell több)
- nekem étkezés után azonnal van erős szomjúságérzésem, így a fél órát nem szoktam kivárni, de legalább 10-15 percet igen (ha nem tenném, akkor feszülne a gyomrom)
- nagy kortyokban, gyorsan ivott folyadékra is azonnal kisebb fájdalommal, feszüléssel jelez a gyomrom, így ésszel kell innom is
- nem annyira kívánom az édes ízeket, mint korábban, inkább az enyhén sós dolgokat (pl. húsleves, natúr hús, sós vizes (nem olajos!) tonhal stb.)- eddig kb 2 kis falatot kóstoltam az év tortáiból egy rendezvényen (és nem éltem meg tragédiaként, hogy nem ehetek, mert egyszerűen nem kellett, pedig mellettem mindenki evett), egyszer pedig egy kocka 80%-os étcsokit szopogattam el és jól esett. Az édes íz iránti igényemet bőven kielégíti 1-2 szem szilva vagy kis darab alma vagy tejeskávé vagy gyümölcsjoghurt vagy gyümölcsös túrókrém (de pl. az ún. réteges joghurt alján lévő édes lekváros jellegű részt ki kell dobnom, annyira túlédesnek érzem)
- nagyon kevés étel fogy a háztartásban, viszont a főzésnél még nem állt át az agyam a kisebb mennyiségekre, hanem rutinból főzök, fűszerezek sokszor, így elég sok étel végzi a kukában sajnos- ezt még meg kell szoknom
- eddig sem szerettem nagyon a másnap is felmelegíthető ételeket, most kifejezetten undort érzek (főleg húsoknál) attól, ami nem friss
- ugyanígy irtózom a "mű", sok mesterséges ízt vagy színezéket tartalmazó dolgoktól, mint pl. bolti üveges iceteáktól (régen hogy szerettem), ételízesítőktől (pl. füstölt ízű kocka vagy valamilyen kínai szósz alap stb.)
-ettem már olyan extrém kaját is, mint a töltött káposzta (pulykamellhússal)- kb. 5 kanállal és jól esett az íz, ennyi elég is volt
- nagyon kívánom a friss zöldségeket, de sajnos még nem nagyon szereti a gyomrom őket (pl. jégsaláta levéltől vagy káposztától, hagymától stb. direkt fáj a gyomrom, a koktélparadicsomot, uborkát, esetleg kaliforniai paprikát jobban viseli)- itt is kb. 2 szem koktélparadicsom mennyiségre kell gondolni
- pékárut szinte nem is tettem az elmúlt egy hónapban- egyszer ettem egy negyed teljeskiőrlésű kiflit, de nem esett jól, mintha kicsit megszorult volna bennem. Amit esetleg hús mellé pár falat (!) erejégi még kóstoltam és rendben volt az a pita lepény (nem kelesztett ugye), de ennyi.
- eddig is csak csirkemellett, halakat, nagy ritkán pulykamellett, még ritkábban marhahúst ettem, ez most sem változott. Csirkemell és halhús maradt a listámon. A nyers hús szagát elég nehezen viselem, ahogy az állott, másnapos húsos étel szagát sem bírom. Csak natúr, grillen vagy vaslapon vagy sütőben sütve tudom őket megenni, a panírozott, töltött vagy olajban sütött dolgoknak a gondolatától is kiráz a hideg. Sajnos a marhahús is túl keménynek bizonyult nekem, pedig alaposan megrágtam, nem eszem egyelőre többet.
A "mű" dolgokról leállni sajnos teljesen nem lehet:
- egyedül a BIOTECH USA Protein Fuel nevű folyékony proteinjét "erőltetem", amikor egész nap nem eszek húst és tejterméket is alig- még a málnás ízű hasonlít leginkább valami málnaszörphöz, gyenge teában vagy nagyon felhígítva vízzel le lehet gyűrni (1 adag- 50 ml szirup- 122 kcal és 30 gr fehérje)
- csak tejeskávéval (pontosabban a tejeskávé feltunningolásával) tudom meginni a Nutricia gyártó fehérjeporát (100 gr-ban van 380 kcal és 89 gr fehérje, de egy adaggal én max. 10-15 grammot tudok elfogyasztani).
Ezeket is akkor erőltetem inkább, ha nagyon nem jött össze egész nap a fehérjefogyaszás
Már most mindenki észreveszi a változást, megdicsérnek a környezetemben.
Sziasztok.
Rég jártam erre. Sok volt a dolog méretszkedni se tudtam a "rendes" mérlegemen. De most végre hazakeveredtem. jelentem 70.7 kg vagyok. és szeptember 2-án voltam 9 hónapos műtött. Tehát 37.8 kgot fogytam mivel az induló súlyom 108.5 kg volt.
Bátran vállalom nálam nem minden rózsaszín. Bizony kérem fosok sőt még mindig hányok ha nem megfelelően rágom meg a darabos ételt mint pl egy szendvics. Vagy nem elég kis falatokkal eszem s nem elég lassan. Akkor bizony az orromra van koppintva. Dömping szindrómám is van. Nem múlt el sőt néha marha bosszantó mert nem tudom miért jön elő akkor is mikor betartom az evés előtt evés után nem iszunk rögtön, meleg tejes italokat nem iszunk,gyorsan nem eszünk, édességet normál adagot nem eszünk stb szabályokat.
DE Majdnem 40 kilót fogytam amire álmomba se gondoltam. S NEMVAGYOK CUKORBETEG! azt hiszem igy egy hónap inzulin mentesség után már nagybetűvel ezt ideírhatom. Na jó némi túlzás mert gyógyszert azért még szedek rá nehogy elszabaduljon de inzulinos cukorbeteg már tényleg nem vagyok.
Igen fegyelmezettséget igényel a műtét utáni élet. Lehet van olyan akinek nem kell ennyire betartania a szabályokat mint nekem az szerencsésebb mint én de én így is nagyon boldog s elégedett vagyok!
Szia!
Én holnap megyek konzultációra, remélem, hogy nem lesz akadálya a műtétnek. Tudom, hogy nem lesz sétagalopp, de az írásod olvasva megnyugodtam kissé. Lehet, hogy az emberi természet miatt, de a az itt olvasott negatív dolgok kezdtek egyre inkább nyugtalanítani. Végre olvashattam jó dolgokat is. Mások is írtak végre néhány biztató szót. Köszi!
Képzeld, Nome, azt mondja ma az edzőm, hogy tök jó, h 3x járok hetente edzeni, de az edzés nélküli napokra iktassak be 25-30 perc gyaloglást :-)
Hirtelen deja vu érzésem volt, mert edzés előtt olvastam, amit írtál. Nem Enikőnek hívnak véletlenül? :-)
Azt nagyon jól teszed! Ha tudod, próbáld meg még kiegészíteni 2 másik alkalommal, amikor mondjuk csak sétálsz 20-30 percet, hogy meglegyen a heti 5 alkalom, amitől igazán hatékonnyá kezd válni a fogyás.
Műtét után ezt majd fokozatosan, folyamatosan kell felépíteni, arra vigyázva, nehogy felszakadjon valami varrat. Már az első napokban el lehet kezdeni a sétát, de emelni tilos, még néhány kilót se. Hat hét után lehet aztán valami könnyű de a gyaloglásnál intenzívebb mozgásokat csinálni, de valódi sportolással, edzőteremben célszerű megvárni a 3 hónapot.
Persze lehet, hogy mindjárt jön valaki azzal, hogy ő másfél hónaposan már kazánokat emelgetett és megúszta (más meg nem, de ő nem írja ide), de itt nem biztos dolgokról van szó, mint a matematikában, hanem valószínűségekről, hiszen egy csomó tényező egyénileg lassíthatja a hegképződést, életkor, cukorbetegség, genetika, gyulladás, stressz. Átlag műtött 3 hónap előtt igazából ha biztonságra törekszik, akkor még intenzíven ne eddzen. Sok ember sietteti ezt, tudom, dehát jó esetben még évtizedeink vannak hátra az életből, nem mindegy, hogy két vagy három hónap után kezdjük?:-) Egyébként meg a gyors fogyás gyorsabb visszahízással szokott fenyegetni, ezt előző életünkből tudjuk jól, a bőrnek meg különösen rossz a hirtelen fogyás, hiszen nincs ideje összehúzódni, és minél hamarabb fogysz, annál valószínűbb, hogy plasztikára is szükség lesz. Én szerencsére elég egyenletesen fogytam, plasztikára semmi szükségem nincs. Szóval szép folyamatosan építsd fel majd az edzésedet.
:-)
Nem lesz semmi baj! Felírnak valami gyógyszert mindegyikre, és mehetsz aludni:-)
Nem volt meg sajnos, mert a háziorvosom már annyi mindennel ijesztgetett, kb 3x majdnem el is temetett, hogy már nem veszem komolyan, bármit is mond.
Egyébként mindhárom esetben mellé diagnosztizált, és még élek :-)
De azt mondta Mohos doki, hogy állíttassam be a cukromat és a vérnyomásomat, akkor rendben leszünk az altató orvossal is.
De jó, hogy megint itt vagy!
Ez így van, hatalmas köszönet jár neki, hogy Mo-on immár egyedül, de végzi még ezt a műtétet, segítséget nyújtva sok, már szinte teljesen reménytvesztett embernek!
Magam is akinél csak indokolt, mindenkit rábeszélek, hogy műttesse meg magát, ahogy az itt is sok helyen olvasható volt tőlem, hiszen én is megműttettem magam, és nem bántam meg! Az igaz, hogy a szövődményeket (amik egy részében sajnos nekem is volt részem) - valósághűen - el szoktam mondani, mert ezekről Mohos doktor is (neten elérhetően) írt, mégpedig itt:
Javasolni szoktam mindenkinek, hogy olvassa el, szinte minden számunkra fontos dolgot megtudhatunk belőle. Pl.:
"4.7. A műtét gyakoribb szövődményei
(Az eredmények részletesen ismertetésre kerülnek a 7. fejezetben.)
Több százezer beteg adatait felölelő tanulmány szerint a műtét mortalitása 3-5 ezrelék. A
leggyakoribb mortalis komplikáció a varratelégtelenség, ezt követi a pulmonalis embólia és a
myocardális infarctus (17). A varratelégtelenség aránya 0-6 %, ezek mintegy 4-17 %-a vezet
exitushoz. Irodalmi adatok szerint a beavatkozás jellemző szövődménye lehet még a
vékonybél elzáródás és a gastro-entero anastomosis stenosisa, mely az esetek túlnyomó
többségében tágítással (Bougie, ballon) megoldható, mindkét komplikáció gyakorisága 5 %
alatt van. Az intraabdominalis utóvérzések aránya a korai postoperativ szakban 1-2 %, ezek
nagyobb többsége laparoscoposan uralható, a leggyakoribb lokalizáció valamelyik port helye
(különösen az artéria epigastrica lefutása mentén).
A leggyakoribb komplikáció valamely port helyén kialakuló gyulladás a kifejezetten
megvastagodott subcutan zsírszövetben. Ennek gyakorisága eléri a 20 %-ot, de a konzervatív
kezelés az esetek messze túlnyomó többségében gyógyuláshoz vezet (29,44)"
Bár ezekről a dolgokról volt, aki velem vitatkozott, de szerencsére olyan bátor embert még nem láttam, aki Mohos doktor disszertációjával (én se írtam más dolgokat, hiszen én is onnan vettem) vitatkozott volna:-))) Véleményem szerint az igazság megismerése a megfelelő felkészülés része, és akiben kellő az akarat, azt vissza nem tántorítja a műtéttől, az biztos. Legfeljebb - fejben - jobban felkészül rá, jobban figyeli a jeleket, amik esetleg az életét mentik meg.
Mindenkinek sikeres műtéteket, jó fogyást:-) Túlsúlyosak, rászorulók: csináljátok, vágjatok bele!
Ez igen! Mohos doki egy igazi csodadoktor!
Én se merek mérlegre állni, de a műtéthez muszáj lesz, az altató orvosnak ugyebár tudnia kell, hogy hogy adagolja a cuccot :-)
Neked a vérnyomásod és a szíved teljesen rendben volt? Én azért drukkolok, hogy azok az eredmények is elég jók legyenek, hogy altatható legyek. Kicsit ugrándozik néha a szívem...
Sziasztok!
2014.06.04.-én műtött Mohos doktor Veszprémben.
Évek óta nyomon követem ezt a fórumot, mert érdekelt ez a műtét, mivel sajnos óriási túlsúllyal éltem. Kellett volna egy kis lökés hogy rászánjam magam, de amikor időközönként beleolvastam annyi negatív információ ért hogy le is beszéltem róla magam. Most is csak azért jelentkeztem be mert végre olvastam egy tárgyilagos pozitív hozzászólást Chiara77 részéről, és csak megerősíteni tudom azokat az információkat amiket megosztott veletek. Én évek óta nem mértem magam, ha valaki érdeklődött a testsúlyom felől, viccesen azt mondtam hogy error, mert a 150 kg-os mérlegem ezt írta ki ha ráálltam.Utóbbi időben nagyon sok intő jel ért hogy változtatnom kellene, ezért elmentem és vettem egy 180 kg-ig mérőt, de legnagyobb döbbenetemre ez is ezt írta ki. Nagyon ideges lettem mert 170 kg-ra saccoltam magam(Mohos doki is) és kicseréltem egy 200 kg-ig mérőre. Ez végre kimutatta amit nem szerettem volna látni, 199,8 kg. Ez is éppen hogy nem akadt ki.Ekkor döntöttem el hogy változtatnom kell, ha nem akarok idő előtt elhalálozni, mert még van teendőm az életben. Ekkor jelentkeztem be a Dr. Úrhoz, és nagy szerencsém volt mert 1 héten belül kaptam is időpontot.(most a negyedéves kontrollra 2 hónapra előre volt csak időpont)Doki sem gondolta hogy ekkora a súlyom mert 193 cm vagyok. Néhány héten belül túl is estem a műtéten.Akkor azzal biztatott hogy a beavatkozást követő negyedéves kontrollig kb 50 kg mínusz lesz, gondoltam hogy motiválni akar. A tény hogy augusztus utolsó napján 149,7 kg lett a súlyom. Persze ehhez kellett a pozitív hozzáállás, az akarás hogy meglegyen. Nem sportoltam ahogy kérte, igyekeztem az útmutatását betartani. Június -24 kg, július -16 kg, augusztus -10 kg. Szeptembertől még kevesebb lesz valószínűleg a havi fogyás, így is brutális ami lement. Saját erőből sajnos erre nem lettem volna képes. 100 kg a végcélom, amivel már csak enyhe túlsúlyom lenne. Doki szerint minden esélyem meg van a célom eléréséhez. Én csak arra biztatok mindenkit aki a műtéten gondolkodik, hogy vágjon bele, ha nem 10-20 kg a leadni való amit önerőből is meg lehet csinálni, és nincs valami extra egészségi problémája ami kizáró ok, mert meg fog változni az élete, annyi rossz dolog el kezd megszűnni ami a nagy túlsúllyal járt. Én beszéltem SZEMÉLYESEN kb 8-10 olyan nővel és férfival aki már túlesett a műtéten, és egytől egyig azt mondták hogy nem bánták meg, és láttam a szemükben hogy így gondolják.Egyetlen negatív dolog a részemről, hogy amit eddig imádtam ENNI, teljesen sokad rangú dolog lett számomra . Azért eszem mert naponta háromszor kell, nem azért mert éhes vagyok.A régi kedvenc ételeim, nem esnek jól, nem ízlenek. Az a kevés amit megtudok enni, nem okoz élvezetet.
Mindenkinek jó egészséget és gondolkodást kívánok.
További ajánlott fórumok:
- Kb. 1, 5 hónapja tartó szűnni nem nagyon akaró gyomorfájásra milyen nem orvosi alkalmazások léteznek amitől jól de legalábbis jobban leszek?
- Voltál-e már gyomortükrözésen a gastroenterológián?
- Volt már v.kinek gyomor vagy végbél tükrözése?Tapasztalatok?
- Ha már végképp semmi nem segít, végeztetnél gyomorgyűrű műtétet?
- Az én gyomor bypassom
- Bypass és Sleeve gyomorműtét tapasztalatok