Esküvő - gyerek: igen vagy nem? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Esküvő - gyerek: igen vagy nem?
Teljesen más, hidd el. Gyerekként úgy láttam, hogy a szüleim mindenhatóak, nagyon erősek, és mindenre tudják a választ :D Szülőként cseppet sem érzem magam mindenhatónak, a gyerekem mégis ezt gondolja rólam :D Szóval csak akkor ismered meg ezt, ha te is benne leszel.
Egyébként 25 évesen szakasztott úgy gondolkodtam, mint te, iszonyat karrierista voltam, azt mondtam, én ezt a munkát nem adom fel semmiért, nem fér bele nekem ebbe egy gyerek. Aztán eltelt 5 év, voltak sikereim a munkában, mondhatom kiéltem benne magam, és apránként beférkőzött a tudatomba a gyerek-dolog, most meg már el se tudnám képzelni az életem nélküle... És már nem a gyerekemet akarom a munkához igazítani, hanem fordítva...
Felénk a "megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is" a szójárás... :D :D
Én nem megyek külföldre, mert a mai viszonyokhoz képest nekem is és a férjemnek is jó állása van, és egyébként sem tudnám itt hagyni az életem, a családom. Na nem a hazafiság miatt, mert minden ember ember, egyszerűen szeretem itt.
Az embereknek pont ezekkel a buta szabályokkal kéne felhagyniuk. Gyerek kell! Ilyen-olyan esküvő kell! Crystalnéknak is sokkal könnyebb lenne a helyzetük, ha hagynák őket "élni" úgy, ahogy ők akarják. És ebbe az esküvő is beletartozik. Ahogy változik a világ, úgy a szokásoknak is változni kell vele. Ami nem egyenlő azzal, hogy nincs hagyományőrzés.
1. "Igen is jár lemondással, és egy csomó pénz is kell hozzá (pelenka, babakocsi, ruhák, ha nem szop tápszer, később étel, játékok. . . stb)"
Épp az előbb írtam erről, hogy annyiba kerül, amennyire elragad magával a mainstream. A dokit meg a szülést meg kell fizetni, de az se 200 ezer azért. Havonta egyszer kell menni, 8-10 körül van az ára, a szülés ennek a tízszerese. És ez Bp. egyik legjobb nevű kórházának az ára. A havi költségek: nálunk nem jött össze a szoptatás, a tápszer havi 10 volt, a pelenka úgyszintén, gyerekprogram 5. Felesleges 2-3 hónapra új ruhát venni, én bababörzén veszem anyukáktól, ott még egyedibb cuccokra is akadsz :) Illetve a hipermarketben akciósan, vagy nem akciósan. Ez összesen még mindig nincs annyi, amennyit én egy hónapban elköltöttem benzinre, amikor dolgoztam...
Az, hogy később még több pénz a gyerek, tudom. De akkor nekem sem a gyed lesz a bevételem, hanem már dolgozni fogok, ennél jóval többért...
2. "másik meg hogy én pl szeretek túrázni is, de egy csecsemőt mégsem vihetek magammal egy 20 km-es sétára."
Ódehogynem :)Vannak jó kis háti hordozók, magadra kötöd, és szuperjót fog aludni, amíg te sétálsz. Csak vinni kell pelenkát :) És ez ugyanúgy vonatkozik a kiállításra, az étteremre, bármire a koncerten kívül, mert azért az zajos neki. :D
Nekem semmi nincs, amit a régi életemben csináltam, és most nem tudok gyerekkel (vagy a gyerek elalvása után este).
3. "Szeretem, ha nekem megvan mindenem, és nem az van, hogy CSAK a gyereknek legyen meg mindene, én meg nem számítok. Ez lehet önzőség, de én nem akarok hiányt szenvedni semmiből egy gyerek miatt."
Nem szenvedsz hiányt semmiben, csak egy ruhaboltban AUTOMATIKUSAN a gyerekholmikat nézed meg előbb, mert ez van beléd kódolva. Ez nem lemondás, nem önfeladás, egyszerűen ösztön, hogy a gyerekednek a legjobbat add. Az viszont, hogy előbb neki nézel körbe, nem jelenti azt, hogy magadnak nem jut semmi. Csak a saját példámmal tudok jönni, ugyanúgy járok kozmetikushoz, manikűr-pedikűröshöz, fodrászhoz, mint ezelőtt, ruhát kevesebbet veszek, de nem is jelenek meg annyiszor :D, színházba-moziba-étterembe havi 1-szer eljutunk a férjemmel, addig a nagyszülők vigyáznak a leányzóra, sőt a másfél év alatt egyszer még 2 napra is megszöktünk fürdőzni, de folyamatosan arról beszéltünk, hogy ide visszajövünk majd Jankával :) Én nem érzem, hogy bármiről is lemondanék, és mindezt úgy, hogy nekünk is őrült nagy hitelünk van, és nem vet fel minket a pénz..
4. "Másik meg, hogy el sem viselném, hogy állandóan bőg. Lehet, hogy én is ezt csináltam, de az én anyukámnak volt ehhez türelme. . . nekem nem lenne."
Ez a legjobb :D Egy gyerek nem bőg állandóan :))) Illetve az első 2-3 hónap után nem, addig lehetnek sírósabb periódusok. De ha figyelsz rá, és reagálsz a jelzéseire, akkor egészen biztosan nem fog sírni :) A lányom csak az oltásoknál sír, egyébként magyaráz és kacag.
5. "Nem beszélve arról, hogy már a bölcsit is fizetőssé tették, tehát 3 évig otthon kellene ülnöm vele??"
Nem kell otthon ülni, ki lehet mozdulni. Sőt, inkább ki lehet mozdulni, és programokat csinálni, mint munka mellett. Szerintem.
6. "Meg állandóan a pelusát cserélni?"
Na, azt kell. Legalább napi 5-ször. Nálunk a férjem már messziről rohan a peluscserekor, mert ilyenkor lehet puszilgatni Janka lábait, meg csikizni őt, hogy kacagjon. Nem olyan szörnyű azért...
7. "Büfiztetni, nyugtatgatni? Áh, nekem ez rémálom. "
A büfiztetés is összebújás, kell ennél többet mondanom? Nyugtatgatni meg nem kell, csak FIGYELNI rá. Ez nehéz dolog, tény, mert egyszerűbb magunkra, és a saját igényeinkre figyelni, kell egy kis idő, hogy az ember hozzászokjon.
De mondom, én nem korteskedek a gyerek mellett, mert azt gondolom én is, hogy aki nem akar, az ne vállaljon, mert TÉNYLEG érett személyiség szükséges ahhoz, hogy az a pici szépen, minden lelki muníciót megkapva nevelődjön. Mert akármennyire fura, lelkileg sokkal nehezebb megadni mindent egy gyereknek, mint anyagilag. És ehhez kell felnőni.
és meg is kapod a "megrohadt a beföttem, rohadjon meg a tiéd is", nem? :-)
Én mióta külföldön élek, anyámékkal surlódok ebben a legtöbbet. Azt szoktak mondani, elfelejtettem, honnan jöttem. Föleg, mióta kijelentettem, hogy mostmár biztos vagyok abban, hogy nem akarok hazaköltözni. Dehogyis felejtettem! Büszke vagyok a magyarságomra, a városomra és a szüleimre egyaránt. De mivel én nem nagyon tudok az árral szemben úszni, otthon már nem nagyon lenne nekem rendes életem...(itt se fenékig tejföl...de más!!!!)
De basszus, sehol máshol nincs ennyi kedvezmény!!! Nálunk is van ebadó, nálunk levonják az ápolási biztosítást a fizuból, utazási kedvezmény nem sok van (van diákkártya, meg ha 9 után tömegközlekedsz, olcsóbb a havijegy. De azzal csak és kizárólag 9 után szabad menni)...Az anyukák 16 hónapig kapják az utolsó éves fizetésük 67%-át, aztán mehetnek vissza dolgozóba, vagy otthon maradhatnak, de akkor már csak pár száz eurót kapnak. És élnek....persze, a fizetések nagyobbak...De kevesebb hitelböl élnek, nincs annyi tartozásuk, viszont igényük se! Itt nem presztizskérdés, hogy az utolsó szakadt gatyámat is eladom, hogy a kölkemnek megvegyek az új iphonet. Ha telik rá, megkapja, ha nem teli, pech gehabt.
Az emberek gondolkodását kellene megváltoztatni...de azt sürgösen, különben oda jutunk, ahova a görögök (csak mellékesen, hamár úgyis offolok: a múltkor a biztosítónál fültanúja voltam annak, ahogy röhögnek Magyarországon...ciki!).
Tudod eddig amiről én beszéltem mind megvalósult. Jókor szoktam jóhelyen megszólalni.
Ilyen az ápolási díj, ilyen az, hogy a fegyveres erők tagjai erejük teljébe nyugdíjba vonultak, teljes fizetésüket megkapva, és utána dolgoztak, ilyen az eb adó, ilyen az a sok utazási kedvezmény, és még van egy pár.
Persze, hogy sok a 3 év, annak idején azért találták ki, hogy elrejtsék a munkanélküliséget és ezzel kiszorították a nőket a munkaerőpiacról, meg vidéken alig volt bölcsőde és ezt is megoldotta a dolog.
Az egész világon nem lett semmi baja a gyerekeknek, akikkel nincsenek 3 évig otthon az anyák, ez nálunk sem ártana meg nekik. Csak megoldása nincs sokak számára a dolognak.
Mindent egybevetve egy gyerekem sem lett sérült attól, hogy nem ültek a szoknyámon három éves korukig :)
Nem csak a nyugdíj, hanem nagyon sok minden, amit az adóból fizetnek, a mindenkori adóból.
Igazad van, befektetsz, ha megtanultad, mert ahhoz, hogy abból pénz legyen meg kell ám tanulni.
Egyébként engem nem érdekel mert én jól vagyok velük. Majd hajrá melózni a romák országában, meg egy másik csoport országában. Majd akkor megtanulja mindenki a Magyarok Istenét.
Remélhetően nem következik be.
Lehet, de a tények mást mutatnak! :D
Bocsi, ezt nem tudtam kihagyni! :)
Ebben már igazán nem vagyok kompetens, nem is akarok bántani senkit. Engem nem érdekel, hogy ki hány gyereket szül, hogy neveli, csak engem hagyjanak békén. Ne legyek már egy önző dög attól, hogy nem akarok. Békében megférne mindkét tábor (ha a nem gyerekeset lehet-e egyáltalán annak nevezni), de időről időre felbukkannak a megkeseredett nők, akik fröcsögve közlik, hogy mekkora s.ggfejek vagyunk. De ez csak az én tapasztalatom, lehet már nem így van vele... :)
Ja, ahhoz amit írtál még annyi tudnék hozzáfűzni, hogy a három év vége felé még gyorsan meg kell szülni a másodikat, hogy hat évre ki lehessen tolni... szuper!!! :D :D
bocsánat, ezért mocskosul kapni fogom a pofámra, de leírom: a férjednek igaza van. Még annyit tennék hozzá, és itt tudom, vékony a jég: a 3 éves gyes is egy luxus, amit az anyukák kapnak.
Persze, ennek van másik oldala is: mit csináljuk a kölyökkel, ha lejár a gyes, stb...de egész Európában sokkal kevesebb az otthon töltött idö, az anyuka megy vissza dolgozni, mihelyt lehet...Ma már otthon is vannak nepközik, egyre több cég indít saját ovit, bölcsit, hogy a gyerköc mégis az anyja közelében lehessen, de anyuka mégis visszamehessen dolgozni
nem tudom...az én álláspontom az, amit már leírtam egyszer: nem kell minden hidat felégetni csak azért, mert új családot alapítok. Cystaln részéröl annyi, hogy el kell fogadni azt, amit anyósék kívánnak, mert tényleg nem lehetetlen az, amit akartak. Viszont ha már így alakult, anyósék is engedhetnek annyit, hogy "jó gyerekeim, ti ezt akarjátok, legyen így, ott leszünk és veletek örülünk". A másik oldalról a véleményem, hogy szerintem az se jó, ha egy "fogdmeghez" megy feleségül, aki rögtön támad, ha a "gazdit" bántják. Tudom, ez nagyon csúnyán le van sarkítva, de nagyjából így tudom én elképzelni azt, ahogy többen gondolkodtok. Nálunk se divat, hogy párom kiáll mellettem, vagyis de, de nem veszekszik az anyjával, ha látja, hogy én nem jutok dülöre, akkor érvel ö. De ö is, akárcsak én, késöbb...megvárja, míg lecsillapodik anyóspajti, és majd csak aztán beszél vele, hogy "anyu, mi ezt nem így gondoljuk". Szerintem sokkal kevesebb ideget eszünk meg így, meg megmarad a jókapcsolat, mivel nincs "uszítás" szaga a dolognak.
Gyerek: szerintem pont attól érett valaki, hogy el tudja azt dönteni, hogy akar gyereket, vagy nem akar. Most úgy érzi, nem akar. Ha éretlen lenne, engedne a "társadalmi nyomásnak", és elöbb-utóbb teherbe esne, mert ez szokott jönni a házasság után. De ö tudja, hogy még nem akar, még élni akar, ez szerintem abszolút nem önzöség. És olyan sok nö van, akinél ez nem alakul ki...
Attól viszont kinyílik a bicska a zsebemben, amit itt valaki írt, hogy az én adóm, meg a te adód, és a nagy közös...pfff....Ez így van, kár ellene cirkuszolni. Az öregedési piramis a feje tetejére állt, a társadalmi szokások, a munkahelyi elvárások ezt piszkos gyorsan elintézték. Ezért nem azokat kell szidni, akik 25 évesen még nem érzik szükségét, hogy szüljenek. Ahogy írtam: 25 évesen nekem eszembe se jutott az, hogy gyereket akarok. Mert igen önzö dög vagyok és arra koncentráltam, hogy a víz fölött maradjak az új életemben. Nagyon hiányzott volna még egy ember, amikor magammal se tudtam dülöre jutni....
Szóval szerintem nem szabad így pálcát törni afölött, hogy mennyire szeret valaki valakit, csak azért, mert nem látványosan fogja a pártját, vagy nem szül neki adjuramistenderögtön gyereket...nekem ez a véleményem...
Kár a gőzért. Pont tegnap beszélgettünk erről a topikról a férjemmel, hogy nem lesz aki kenyeret adjon nekünk öregségünkre... megkérdezte... "azt miért nem írtad nekik, hogy a jelenlegi munkanélküli ráta mellett simán elférne az, hogy pár százezerrel kevesebben legyünk? Nem lenne ennyi munkanélküli ember (talán az ő majdani gyerekei is), ráadásul mennyit termel egy olyan nő, aki állandóan táppénzen van a gyerek születése után x évvel is ilyen-olyan okokból, plusz a rengeteg gyerekekkel kapcsolatos kiadás amit szintén nem ők termelnek meg...."
Lehet erről beszélgetni napestig, de értelmetlen..... van akinek kell a gyerek és úgy kerek a világ, van akinek nem. A tények meg tények, bármennyit is kozmetikázunk rajta.
De boldogít a tudat, hogy vannak normálisan gondolkodó anyukák! :)))
Az kerül többe, aki kivesz, nem teljes élete folyamán adózik és ki is vesz belőle, ez tény.
Azt meg nem gondolod komolyan, hogy cca. 50 év alatt kihal a komplett emberiség és nem lesz kit megfizetni a munkájáért :)))))
További ajánlott fórumok:
- Csak nekem furcsa, hogy albérletben, bizonytalanságban élő, minden Ft-ot nehezen kiadó nők esküvőt rendeznek a párjukkal, és gyereket vállal
- Annyira cikire sikerült az esküvőnk. A gyerekek elkezdtek...
- Első találkozó! Igen ám, de gyerekekkel, vagy nélkülük?
- Ha a testvéred nem hív meg a gyereke esküvőjére...
- Most 15-én lesz 3 hónapja, hogy nem fizet gyerektartást a volt férjem. Fel lehet jelentenem és ha igen akkor hol? Bíróság vagy gyámügy?
- Tudja valaki, hogy egy esküvő alkalmával hány éves kortól számolnak egy gyerekre saját ülőhelyet és teljes felnőtt menüt?