Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

9059. logarithmia (válaszként erre: 9057. - Chelsey)
2021. márc. 9. 09:08

Ok, tényleg nem a top pozikra gondoltam az 1 év vs 3 hónap alláskereséskor.

Ez külföldön máshogy van amúgy??

9058. Chelsey (válaszként erre: 9056. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 08:48

Off. A járvány még évekig velünk lesz, sajnos.

Nekem nem furcsa, hogy ennyit szeretnének keresni 33 évesen. Nagyon nehéz felmérni a terepet, hogy hol, mennyit hajlandók fizetni.

Kíváncsi vagyok, hogy végül mikor találtok egy jónak tűnő asszisztenst és mennyiért :)

9057. Chelsey (válaszként erre: 9054. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 08:42

"Ez még ha arányaiban lejjebb is megy, az öngondoskodás sztem még a mi időnkben is csak kiegészítés lesz. Vagy naív vagyok?"

Röviden? Az.

"1 év milyen területen telik el álláskereséssel? "

Próbáld ki, aztán majd meglátod :(

Most én itt a havi bruttó másfél- kétmilliós pozikról beszélek versenyszférában, nem beosztottakéról.

Bármilyen komolyabb pozícióból, ha kikerülsz bármi miatt (valaki úgy kel fel, hogy elad, átszervez, a sógorának kell stb.), akkor bizony nem valószínű, hogy 3 hónap alatt találsz másikat, amelyik elfogadhatóan közelíti az előzőt. És az a "vicces" benne, hogy nem megengedő a piac. Ha elértél egy vezetői szintet, nem nagyon akarnak téged alatta foglalkoztatni, mert nagyobb fizetéshez, komolyabb feladatokhoz vagy szokva szerintük. Azonos szintű pozíciókból viszont egyre kevesebb van, ahogy felfelé megy az ember. Ráadásul most mindenki úgy fogja a székét, mint még soha azelőtt. Az se akar kimozdulni magától, aki utál ott lenni, ahol van. Úgyhogy ezeken a szinteken nem olyan könnyű nyitott pozíciót találni.

"Ezek miatt nehéz nem beleszólni a gyerek pélyaválasztásába, ha nem jól fizető irányba tervez orientálódni."

Ez tényleg nem egyszerű. Azért az szerintem jó irány, ha az ember a gyereknek segít abban, hogy megtalálja az erősségeit, hogy majd tudja kamatoztatni és ha valahogy a hobbiját is bele tudja szőni a munkájába, akkor az fél siker. Hiszen, nem könnyű valamit sokáig kizárólag a fizetésért csinálni.

De a legeslegfontosabb szerintem az, hogy a gyerekek felfogják és elfogadják, hogy bármit is választanak, nyitottnak kell maradniuk tanulásra, mert folyamatosan és viszonylag gyorsan változnak a dolgok mostanság és később se lesz jobb a helyzeten ezen a téren.

9056. logarithmia (válaszként erre: 9055. - Chelsey)
2021. márc. 9. 08:27

Ez biztosan így van. IT-t nem néztem. Reméljük a járvány után visszaáll a piac.

Furcsa, de hozzánk most ügyvezetői asszisztensek jelentkeznek, és nettó 500 alatti bérigénnyel nincs is jelölt, és max 33 éves emberekről beszélünk. Angol-német-ms office és mobilitás mellé nem is kell semmi extra.

9055. Chelsey (válaszként erre: 9053. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 08:17

Nem biztos, hogy jól mérted fel (pl. szakmai tapasztalat terén) másrészt ezek a táblázatok nem mutatják az iparági szórást sem.

Az sem mindegy, hogy IT-n belül mit csinál valaki, mert a járvány egy picit átrendezte a piacot (sok pozíciót bezártak), persze vannak felfutó ágak, de ez nem jelenti azt, hogy akiket kitettek, azokat oda fel tudják venni (mert pl. IT Security nagyon fut, de egy álláskereső Java fejlesztő oda nem passzol).

Korábban ha valaki jó ritmussal lépett be egy piacra, akkor simán ki tudott alkudni magának jobb béreket, mit a táblázatban látható. Ez bizonyos területeken most sem lehetetlen, de általánosságban véve nehezebb még a régi béreket is tartani.

9054. logarithmia (válaszként erre: 9051. - Chelsey)
2021. márc. 9. 07:58

Még van állami nyugdíj. Az utolsó fizud kb 80%-át kapod, ami nem para. Ez még ha arányaiban lejjebb is megy, az öngondoskodás sztem még a mi időnkben is csak kiegészítés lesz. Vagy naív vagyok?

1 év milyen területen telik el álláskereséssel? Turizmusban elhiszem pandémiás időben. Máshol max 3 hónapot mondanék.

Ideális lenne valóban ezt és minden mást lefedni megtakarítással...

És megérdemelne évi 10 napot a Bahamákon, aki becsülettel ledolgozza az évet:-))

Ezek miatt nehéz nem beleszólni a gyerek pélyaválasztásába, ha nem jól fizető irányba tervez orientálódni.

9053. logarithmia (válaszként erre: 9052. - Chelsey)
2021. márc. 9. 07:45
Érdekes, minden általam "felmért" területen többet keres minden ismerősöm. Ezek szerint nem átlagemberekkel barátkozom:-))
9052. Chelsey (válaszként erre: 9049. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 07:38
Természetesen bruttó - "a riport a minimum, maximum és jellemző bruttó havi fizetéseket mutatja be magyar forintban". A munkaerőpiac mindig bruttó bérben tárgyal.
9051. Chelsey (válaszként erre: 9047. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 07:31

De ti nem számoltok azzal, hogy félre kell tenni 15-20 évnyi nyugdíjra valót alsóhangon?! Nem számoltok azzal, hogy ha bár miatt kiestek a munkából, akkor legyen legalább egy évnyi tartaléka a családnak, hogy ne kelljen azonnal beállni a McDonalds pultja mögé, hanem tudjatok egy ha nem is közel azonos, de elfogadható munkát találni a korábbinál. Manapság simán eltelik egy év álláskereséssel. Akkor is elromolhat bármi annyira, hogy cserélni kelljen és ne lehessen halogatni (pl. mosógép).

És mi az, hogy nincs hitele egy fiatalnak? Akkor van 150 ezer forintnyi lakbére.

9050. logarithmia (válaszként erre: 9045. - Levia)
2021. márc. 9. 07:25
A nyugodt gyereknevelés sztem nem elsősorban pénz kérdése.
9049. logarithmia (válaszként erre: 9040. - Chelsey)
2021. márc. 9. 07:23
Nem találtam, hogy ezek bruttó vagy nettó bérek.
9048. logarithmia (válaszként erre: 9037. - Virgilius)
2021. márc. 9. 07:15
Én ezt a kapcsolat-vesztés dolgot nem adom. Vidéki egyetem-fővárosi munkahely (vagy fordítva) kombóval ugyanaz a veszteség, mint külföldi egyetemmel. Aztán az első munkahelyen elkezd új kapcsolati háló épülni, ami az évek és cégek számával gyorsan bővül.
9047. akinomuj (válaszként erre: 9044. - Chelsey)
2021. márc. 8. 23:38

Leviával értek egyet. Bruttó 1M-ból négy gyerekkel kényelmesen meg lehet élni, ha már nincs hiteled.

Az évi egy bahamai kiruccanás nyilván nincs benne :-D

9046. Chelsey (válaszként erre: 9045. - Levia)
2021. márc. 8. 22:17
Persze, ha muszáj. De akkor jó eséllyel valamit nem tudsz megfinanszírozni és most itt nem a legújabb Nike cipőre gondolok, hanem pl. nincs félretéve álláskeresésre, átképzésre/továbbképzésre, tartós betegségre, nyugdíjra, gyerek tanulmányaira stb. A hazai bérekből a többség egyik napról a másikra él, ha egy váratlan nagyobb kiadás jelentkezik, akkor azt jó eséllyel nem tudja fedezni a tartalékaiból - mert mint olyan nem létezik neki. És ez minden csak nem normális. Vagyis itthon az, de nem szabadna, hogy az legyen.
9045. levia (válaszként erre: 9044. - Chelsey)
2021. márc. 8. 22:07
Persze sok minden jó lenne. De halkan megsúgom, hogy a nyugodt gyereknevelés ennél sokkal kevesebből is megvalósítható.
9044. Chelsey (válaszként erre: 9041. - Levia)
2021. márc. 8. 21:54
Nem is tudom, hogy ez jó vagy rossz. Jó, mert ezt mondod. De ismerve a költségeket, szerintem az lenne igazán elfogadható, ha 30-35 éves korukra az emberek elérnék a havi bruttó egy- mársfél milliót, ami további egy millióval nőne a következő tíz évben. Ilyen fizetések mellett lehetne sokkal nyugodtabban gyerekeket nevelni. Sokkal kevesebb feszültség, frusztráció lenne a levegőben, ez megérződne társadalmi szinten is.
9043. Chelsey (válaszként erre: 9042. - Virgilius)
2021. márc. 8. 21:50

Off. Igen, ez hellyel-közzel így van. Vagy több lábra kell állni vagy tényleg csökkennek a lehetőségek. Egyébként 2-3 éve még nagyon fel voltak tornázva a bérek az informatikában, mert előtte mentek ki viszonylag sokan és hirtelen a szokásosnál is nagyobb munkerőhiány támadt a piacon.

Azt tapasztalom se szerencsés a bérek tekintetében (sehol), ha valaki sokáig van egy helyen vagy ha nem ő kezdeményezi a váltást, hanem olyan helyzetbe kerül/hozzák, hogy kikényszerítik. Ha sokáig van egy helyen, akkor nem a piac dinamikáját tükrözi a bérnövekedése, ha kényszerítik váltásra, akkor meg hajlamos rosszabb feltételeket elfogadni, mint amilyeneket kialkudott volna, ha saját maga dönt és indul el új munkahely után nézni.

9042. virgilius
2021. márc. 8. 21:20
Hát, gyerekeim apja informatikusként dolgozik, de nagyon messze nem keres ennyit. Pedig ő elvileg ráadásul a saját területén nagyon jó, de ez a terület már nem a egmodernebb persze. az a baj, hogy ha vki 40 éves koráig nem csinál saját céget, hanem továbbra is alkalmazott marad, az egyre kevesebbet fog keresni infóban is. :S
9041. levia (válaszként erre: 9040. - Chelsey)
2021. márc. 8. 21:14

Számomra a havi br. 2M már bőven a mély kozmosz...

És így is jó.

9040. Chelsey (válaszként erre: 9035. - Logarithmia)
2021. márc. 8. 21:07

Informatikában nem rosszak a bérek - de szigorúan csak a hazai más területekhez viszonyítva igaz.

Az is megállja a helyét, hogy informatikában elfogadottabb az, hogy ha valakinek nincs diplomája. De ugye ez nem egyenlő azzal, hogy nem tanult. Sőt, a diploma legértékesebb része nem is a konkrét tudás, mert informatikában nagyon gyorsan változnak a platformok. Míg egy pék, ha megtanul használni egy berendezést és ismer 30 receptet, amihez be tudja állítani az eszközeit, akkor jó eséllyel évekig elvan, csak bírja a korai kelést és a meleget. Addig egy informatikusnak akár fél évente új környezethez kell szoknia - nyilván attól is függ, hogy mit csinál, lehet még ennél is gyorsabb a váltás. Akik bírják tartani ezt a tempót és jók is abban, amit csinálnak, azok általában megválogathatják a munkáikat. Alkalmazottként ezek fizetése se megy ám a csillagos égig, havi bruttó másfél-két milliónál megáll. Angliában kétszer-háromszor ennyit lehet ugyanezekkel a paraméterekkel keresni (megélhetési költségek mások, de nem háromszorosak).

Ha érdekelnek a hazai bérek benneteket (az IT a 30 oldalon látható): [link]

9039. Chelsey (válaszként erre: 9038. - Akinomuj)
2021. márc. 8. 20:46
Ez teljesen érthető számomra. Ha mérlegre teszi valaki a gyerekkori barátait, emlékeit vagy a jelenét, akkor viszonylag egyértelmű, hogy melyik irányba billen a mérleg nyelve. Persze, ha valami miatt nagyon utál ott lenni, nem találta meg a helyét, akkor nincs mi marasztalja, vonzóbbá válnak a megszépült gyerekkori emlékek.
9038. akinomuj (válaszként erre: 9037. - Virgilius)
2021. márc. 8. 20:42
Igen, ez tényleg komoly probléma lehet. 2 fizikus ismerős is Svájcban ragadt emiatt.
9037. virgilius (válaszként erre: 9036. - Logarithmia)
2021. márc. 8. 20:16
Gondolom, leginkább szakmai ismerősei nincsenek.
9036. logarithmia (válaszként erre: 9034. - Chelsey)
2021. márc. 8. 19:50
Pár egyetemi év alatt miért tűnne el élete első 18-20 évének ismerősi köre?
9035. logarithmia (válaszként erre: 9033. - Levia)
2021. márc. 8. 19:47

Ez így van. Sőt, IT területen diploma nélkül is jók a fizuk.

De óriási szerencse, hogy sokan nem a várható bevételük alapján választanak szakot és hivatást.

És az is szerencse, hogy valahogy végül ők is jutnak egyről a kettőre.

9034. Chelsey (válaszként erre: 9033. - Levia)
2021. márc. 8. 19:44

De egy ITs miért nézegetné a külföldi művészeti egyetemet végzettek bérét? Ha meg külföldön végzett informatikusként, mérnökként, akkor nézheti és látni fogja, hogy több a lehetőség külföldön. A lehetőség, nem pusztán magasabbak a bérek - mert a megélhetés is drágább - de összehasonlíthatatlanok a lehetőségek akár informatikában, akár mérnöki pályán pl. a német piacéval.

A művészeti egyetemet végzett is nagyvalószínűséggel külföldön marad, amennyiben a gyerekszobájába lakni jönne vissza a sok ismeretlen ember közé. Mert mire kijárja az egyetemet, bizony az itthoniak lesznek számára az ismeretlenek, hiszen egész felnőtt léte külföldhöz köthető lesz.

És persze egyéni, mert amennyiben már van itthon külön lakhelye, amit a családjától kapott vagy a párja rendelkezik ilyennel Magyarországon, akkor sokkal könnyebben dönt úgy, hogy visszajön.

Nem légből kapott, amit írok, magam is kint éltem öt éven át, aztán tök véletlenül itthon ragadtam. Nem tudom ezt szebben fogalmazni, mert nem terveztem hazaköltözni, csak akkoriban még nem lehetett ennyire szabadon maradni és munkát vállalni bárhol.

Szóval persze, nem csak kifejezetten anyagiak befolyásolják a döntéseket és a dolgok menetét, ez igaz.

9033. levia (válaszként erre: 9032. - Chelsey)
2021. márc. 8. 19:22

Ha pusztán az anyagi oldalról közelítünk, a bérek bizony szakma specifikusak is kis hazánkban és talán külföldön is. Pl. egy gazdasági vagy IT szakos vagy egy villamosmérnökit végzetté szinte biztosan magasabb lesz akkor is, ha itthon végez, mint azé, aki külföldön fejez be pl. egy művészeti egyetemet.

Továbbra is úgy gondolom, hogy mindenki helyzete egyedi. És a munkavállalási motivációja is.

9032. Chelsey (válaszként erre: 9031. - Levia)
2021. márc. 8. 18:57

Csak reálisan közelítem meg. Mennyi egy kezdő nem multik bére itthon és milyen lehetőségei vannak? Hazajön és teljesen nulláról kezd mindent, beleértve a kapcsolatait is, mivel addigra már senkit nem ismer, mire végez.

Persze, olyanok mindig lesznek, akik hazajönnek a készbe, kényelembe, nekik mindegy, hogy mennyit keresnek, mert az csak a zsebpénzük lesz, nem abból kell finanszírozniuk a lakbért és a rezsit. De akiknek választaniuk kell, hogy itthon kezdjék teljesen nulláról vagy külföldön (ahol suli közben akár még kapcsolatokat, lehetőségeket is szereztek maguknak), nagyobb valószínűséggel fogják választani a külföldi munkát.

Egyébként Magyarországon a kezdőbérek a multiknál is elég nyomottak, nem különösebben csábít haza.

9031. levia (válaszként erre: 9029. - Chelsey)
2021. márc. 8. 18:48
Vagy nem. Minden diák motivációja egyedi. Ezt sem lehet általánosítani.
9030. akinomuj (válaszként erre: 9021. - Logarithmia)
2021. márc. 8. 18:45

Hát az enyémből nem tudom, mit néztek volna ki, a szoc. fogyatékosságai miatt.

Szerintem ez is elég sommás ítélet.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook