Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Amúgy nem. A magyarok hagyományosan nagyon jók. Akár jobbak is. :)
Az Ábel Jenő hazai, a Cicero nemzetközi verseny. Ennyit tudok:) Mondjuk mekkora előnyben lehetnek, akiknek újlatin nyelv az anyanyelve, nem? És a Cicero nem egyéni, hanem csapatverseny.
Minálunk se fejezték mind be, és az OKTV-sek sem. De csomó OKTV-s nem is megy latin szakra, hiszen miért menne. Főleg manapság. Nem tudom, lányom menne-e, én valójában örülnék neki, de ő meg pont miattam nem szeretne.
Ügyesek a lányaid, gratulálok. :)
Berzsenyiben a legjobb a latin szerintem... Illetve NLG-t nem tudom, az sem kizárt, hogy ott is nagyon jó. Megírod, ki volt a tanára ott? (Privi.)
Mi az a Cicero? Az nem ugyanaz, mint az Ábel Jenő? Mármint onnan mennek ki a győztesek Arpinóba, a Ciceróra.
Felkészítő tanárnak azt kell beírnunk, akinél osztályozózik :) Pláne mert én nem vagyok hivatakosan tanár ugye jelenleg sehol.
És kit írtok be felkészítő tanárnak?:)
Sztem Ábel Jenő maioresre azok mehetnek 11-12.-ben, akik 9.-től kezdték tanulni a latint. Akik viszont korábban, vagyis felsőben, azok 10.-ben indulhatnak utoljára, utána OKTV-re és Ciceróra mehetnek. A kis latintanárnőnk mesélte, hogy az egyetemen csoporttársa volt az egyik Cicero exgyőztes, volt is kint Arpinóban, aztán végül be se fejezte a latinszakot... Szintén ő mesélte, hogy nagyon nem motiváló latint tanítani, még a top gimikben sem, és név szeint említette az Apit, E5-öt. (A 9.-es lányom tavaly döntős volt az Ábel Jenőn, dicsérettel végzett. A testvére, a hobbilatinos, 11.-es. Jegyeztem a lehetőséget:))
A tikk tud teljesen mindentől különálló lenni. A fiúknál egyébként sem ritka és általában eltűnik. Tikkelő gyerekkel sokkal lehet találkozni. A Tourette az már keményebb műfaj. Egy Tourettessel találkoztam, pedig jó sok helyen jártam és éltem. Persze, nem ezekkel foglalkoztam, csak ha találkozik ilyennel az ember, azt azért könnyen észreveszi.
Régebben a "sima" ismétlődő cselekvési kényszert és az OCD-t pont a kényszerképzetekkel különböztették meg.
Igen, és a stressz, szintén már magzatként megtapasztalva. Igazság szt mindenkinek kijárna egy saját külön terapeuta.
Szennyezett környezet, levegő, az ételek vegyszerekkel kezelve, gyógyszerfogyasztás nagyságrendekkel megnőtt. Ez is közrejátszik szerintem.Külön-külön és összeadódva nem lehet tudni, kinél milyen hatást váltanak ki.
És ez már magzatként is hat.
Sztem nem volt tömeges. És buta emberből sem lett kevesebb mára azáltal, hogy ami nem az, az spéci nevet kapott:-)))
Igazság szt ez is egy skála, és nagyon enyhe OCD-s tünetek esetén nincsenek kényszerképzetek. Mint ahogy most már mindent csak úgy határozonak meg, hogy pl autizmus spektrumzavar, nincs már asperger meg egyebek, és a skálán lehet valaki egészen enyhe vagy egészen súlyos. Szóval fiamnak pl nincsenek kényszerképzetei, tikkjei pedig még a rémes első általánosban voltak utoljára. De akkor évekig. :(((
OFF. A tikk, nem OCD, az OCD-nek nagyon fontos része a negatív képzetek, gondolatok, kényszer képzetek, az ismétlődő, kényszeres cselekedet csak a látható része.
A tikk és a Tourette csak önkéntelen mozgások, amik ismétlődnek és tudatosan nem kontrollálhatók, de nem kapcsolódnak hozzájuk kényszerképzetek.
Igen, én is hiszek a Waldorf pedagógiában. :)
Ugye? Én is ezen gondolkodom épp... Persze szokás azt mondani, hogy régen is ennyi szorult volna rá, csak nem törődtek vele, de nem tudom, tényleg így van-e. Az tény, hogy régen simán csak lebutázták azt, akinek ez vagy az nem ment. Legrosszabb esetben meg kisegítő iskolába tették.
bocs ezek kissé off topicok, sajnálom a kisebbiket, hogy 24-től újfajta érettségi lesz már - elvileg 26-ban lesz esedékes....szuper
A nagynak meg 15 évesen volt OCD, vicces , hog yugyanez a a rövidítése két betegségnek - az egyik pszichés zavar, egyfajta tikk, a másik csont és porcelhalás, egy sima ksi lábtörés szövődménye, műteni kellett...
Az én kisebbik lányomnak is volt OCD-je, mondjuk ő koraszülőtt volt és hiperszenzitív, aztán egy szemét óvónő elintézte, hogy 5 évesen kijöjjön rajta az OCD, de jelentem mára 14 éves és kijött belüle - kellett egy jó gyerekpszichológus, es a Waldorf iskola, ami maradt, az egy kis vitiligo az oviból...
Mi lehet az oka annak, hogy egyre több gyerek és felnőtt szorul segítőre/fejlesztőre?
Egy főiskolai angoltanári diplomám is van.
Igen és évről évre durvább... Meg még az az ijesztő, hogy valahol kiszámíthatatéan is, hiába a táblázatok meg a kalkulátorok. Másfelől meg nem szabad átesni a ló túloldalára sem. Személyes barátaink között több is van, akit ADHD-vel gyógyszereznek (!), jóllehet, semmivel, de tényleg semmivel nem súlyosabb eset, mint pl enyémek. Ők is megkapták ezt a remek cimkét, szerencsére csak szóban. Fiam öndiagnózisa alapján (:))) Neki OCD-je van , egyébként. :) Na szóval tényleg jó szakemberek kellenek, akik nem ijesztgetnek feleslegesen, viszont lépnek, ha valóban szükséges. De ez amolyan fehér holló kategória, sajnos.
Végigolvastam. Az összes családtagom és én is fejlesztésre szorulnánk.
És igen, teljesen jó irány, ha szóba jön valakinél a továbbtanulásnál.
Viszont ez a felvételi mizéria szörnyű! Ennek sem így kellene zajlania.
Amúgy a másik fórum pörgése és az aktuális téma most döbbentett rá még jobban, mekkora igény van korai fejlesztőkre, Pszichológusokra, gyógytornászokra, fejlesztő pedagógusokra. Nem biztos, hogy saqját gyerekeim rossz lóra tesznek, ha ezt választják/választották. Fiam még inog a fejlődési meg a klinikai pszi között, lehet, a fejlődési még hasznosabb is, mert a gyerekek még fejleszthetők, a felnőtteknél már csak tűzoltás van kb...
Mindig logikus változtatásokkal találkozunk.
Látom, nagyon pörög az a fórum, milyen jól kinőtte magát, szuper!
Nálunk csak a kedvelt tanárnő tudta rávenni az OKTV-re.
Nem, nem arról, hanem arról, hogy vannak ilyen típusú gyerekek, akik valamiért élesben rosszabbul teljesítenek, mint alapból, meg hogy ha valamit azonnal nem tudnak megcsinálni, akkor nem gondolkodnak rajta, hanem begurulnak és hagyják a csudába. :) De nem fontos, csak ha amúgy is olvastad volna. A sok minden más téma miatt nagyon sokat kéne visszaolvasni.
Ja, hogy a középiskolai felvételis! És ott volt szó az OKTV-ről? Megnézem.
Gimis felvételi.
[link]
Amúgy most azt látom, hogy 14-en mehetnek ki Arpinóba, anno ez biztos nem így volt, nahát-nahát. Micsoda változások.
Arról lemaradtam, nem is találom.
Ja hogy a magyar döntőt nyerte 11.-es? Hm, ez nem stimmel. 10.-esnek kéne lennie. Biztos a covid miatt van ez is. Azt hiszem, hivatalosan a "két éve latint tanulók" versenye, de lányomnál az osztályozóvizsgák miatt ez csak jövőre lenne igaz, viszont akkor már végzős lenne, és akkor tuti nem indulhat. Na de mindegy is.
Magyarországon a 10.-esek elődöntőznek, és a következő évben mennek ki a nemzetközire. Azt hiszem. :) Valaki megnyerte? Én nem is láttam amúgy. Na rákeresek. :)
Másik fórum csak a felvételis topik itt, a hoxán.
További ajánlott fórumok: