Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

9089. Chelsey (válaszként erre: 9086. - Virgilius)
2021. márc. 9. 13:00
Minden munkahely bizonytalan, de az biztos, hogy a változás mindig stresszel jár. Látok rengeteg ilyet, aki nem lépi meg magától (sem a munkahelyváltást, sem semmin nem akar változtatni).
9088. logarithmia (válaszként erre: 9084. - Virgilius)
2021. márc. 9. 12:59

És a régi gép sem komposztálható, tehát teher a környezetnek.

Én sem éreztem a fogyasztásunkon a gépcserét.

Viszont az sok szempontból bosszantó, hogy a gyártók abban érdekeltek, hogy gyakran cserélj.

9087. virgilius (válaszként erre: 9086. - Virgilius)
2021. márc. 9. 12:55

És amiért az egészet leírtam, az az, hogy IT-ben egy 50 éves programozó nem fogja megkapni ugyanazt a fizetést, mint egy fiatal, mert alapból rondán néznek, hogy valaki ennyi idősen miért beosztott és miért akar még mindig az lenni. És itt van az, ami valahogy nagyon félresiklott.

De befejezem ezt a témát, ígérem, mert valamiért az utóbbi időben mintha folyamatosan nem értenék/félreértenék, amit itt a fórumon írok.

Csak zárójelben meg akartam jegyezni, hogy az IT-s fizetések a valóságban nem feltétlenül úgy néznek ki, mint a táblázatokban. :) De majd fiam csoptársai, akik tömegével mente mérnök-infóra, remélem, nem ezt tapasztalják. 2 ment egyébként külföldre, csak hogy ontopik is legyek. Őrájuk még kíváncsibbak leszünk.

9086. virgilius (válaszként erre: 9085. - Chelsey)
2021. márc. 9. 12:49
Biztos csökkent, de akkor sem fog kilépni a jó munkahelyéről, bizonytalan esetleges bérnövekmény reményében. Sztem ez az, amit elképzelni sem tudsz. :)
9085. Chelsey (válaszként erre: 9081. - Virgilius)
2021. márc. 9. 12:45
Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett. Az utóbbi tíz évben a kumulált infláció meghaladta a 30%-ot. Ha valakinek a bére nem másfélszeres legalább, akkor nem beszélhetünk igazi bérnövekedésről. Ha ezt nem érte el, akkor pedig a fizetésének a vásárlóértéke csökkent. :(
9084. virgilius (válaszként erre: 9083. - Chelsey)
2021. márc. 9. 12:40
Én spec pont tavaly cseréltem le egy 20 éves mosógépet, és baromira nem ugrik ki semmi a villany és vízszámlámon. Persze kérdés, ki mennyit használjha, milyen programon. Minálunk semmi szignifikáns. Ellenben a gép előállítása és szállítása biztos, hogy ennél többe került. Na de mindegy. Nagyban nyilván ezek a dolgok igazak, kicsiben meg nem feltétlenül.
9083. Chelsey (válaszként erre: 9080. - Virgilius)
2021. márc. 9. 12:35
Fogyasztás szempontjából elég kedvezőtlenek a mutatói az új típusokhoz képest.
9082. Chelsey (válaszként erre: 9076. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 12:34
Off. Bármilyen hihetetlen, de a 20 éves gépekkel pont nem valósul meg a felesleges fogyasztástól való tartózkodás. De tényleg törekedni kell arra, hogy nem fogyaszt az ember feleslegesen. Hogy ezen pontosan mit is értünk, arra sem ártana konszenzusra jutni. Persze, lehet úgy élni, ahogy az őskorban. Mindenki csak a gyalog bejárható környéken tartózkodik, azt fogyasztja, amit gyűjtöget és elejt. De biztosan van valami köztes megoldás :D
9081. virgilius (válaszként erre: 9079. - Chelsey)
2021. márc. 9. 12:30
Az itt a baj, hogy akik így gondolkodnak, mint Te, és ezt nem bántásnak szánom, azok el se tudják képzelni, hogy másoknak eszébe sem jut, hogy bármibe is bele kéne állnia, vagy hogy azon kéne gondolkodnia, hogy miért nem keres ennyivel vagy annyival többet, amikor ő azon gondolkodik inkább, hogy megoldja azt a problémát, amin épp dolgozik. Normális kollégái és főnöke van, kellemes munkahelye. Miért nem lehet egyszerűen jó neki ez? Miért kéne mindig több és több?
9080. virgilius (válaszként erre: 9079. - Chelsey)
2021. márc. 9. 12:21
Azért egy 10 éves mosógép még nem roncs. :) Vagy ha az, az elég szomorú.
9079. Chelsey (válaszként erre: 9075. - Virgilius)
2021. márc. 9. 12:18

OFF.

Úgy értettem a belenyugvást, hogy ha nem nyugodott volna bele abba, hogy egyre kiszolgáltatottabb, akkor céget váltott volna. Más cégnél is programozhatna ugyanígy. Csak míg a jelenlegi cégénél esetleg megmosolyogták volna, hogy teszem azt két-három évente 15%-os fizetésemelést kér, addig ez a fizuemelés meg lett volna neki, ha két-három évente vált és mindig magasabb bérért megy egy másik céghez. Vagy éppen átnyergel másik platformra, ami jobban fizet. De ezek mind azt feltételezik, hogy ő proaktív, beleáll és nem ellenáll a változásnak. Ez se megy ám mindenkinek, személyiség kérdése is, nem tudják az emberek megerőszakolni magukat, hogy proaktívak legyenek, mert éppen az a divat.

A Földnek eleve nem tesz jót, hogy itt ücsörgünk a tetején, de az se nyerő, ha 20 évesen gépekkel fogyasztunk sokkal többet. Ezzel olyanok foglalkoznak sok éve, akik szélesebb körben átlátják az adatokat és nem jó, hogy roncsokat üzemeltetünk. Mint ahogy az sem jó, ha valahol tök feleslegesen a kelleténél több ilyen üzemel.

9078. virgilius (válaszként erre: 9076. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 12:11
Hozzáteszem, én szeretek utazni, de nem ha kell, ha nem, sielni pl nem jártunk, Balin nem nyaraltunk, de Európán belül láttunk pár helyet, és ez elég nagy szenvedést okoz most, hogy nem lehet, és ki tudja, meddig nem is lehet majd. Viszont az ember ilyenkor átgondolja legalább, hogy vajon tényleg "jár"-e ez neki...
9077. Chelsey (válaszként erre: 9072. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 12:10

Meg lehet csinálni? Igen, megcsináltátok. Ha kint marad valaki a külföldi egyetem után (innen indult a beszélgetés), jobb pozíciókat tud megpályázni, van esélye, hogy ennél kényelmesebben éljen? Igen.

Ha csak arra gondolunk, hogy mennyivel szélesebb a paletta, ha az iparágakat nézzük, akkor nem kérdés, hogy akár kutatásban, akár szolgáltatásban, akár gyártásban stb. akar elhelyezkedni valaki, sokkal nagyobb a választék, nem beszélve, hogy sokkal több komolyabb cég is van jelen, mint itthon nálunk.

Külföldön sem fog rögtön saját lakást venni egy pályakezdő, sőt. De esélye van olyan feladatok közelébe jutni, amilyenhez itthon nem, mert nem is léteznek.

Egyáltalán nem biztatnék egy fiatalt sem, hogy az igényeit nyomja el. Inkább arra biztatom őket, hogy keresse meg az utat, hogy érvényesülni tudjon, hogy az igényeit ki tudja elégíteni.

Nálunk sose volt könnyű dolga annak, aki egy kicsit is kilógott a nagy átlagból, aki nem fért bele a számára kikészített dobozba, ez manapság csak egyre rosszabb. Egy fantasztikus eredményeket elérő fiatal, szuper diplomával, mit is keresne itthon? Itt még azokat is ellehetetlenítik, akik később, megerősödve visszajönnek, hogy átadjanak, visszaadjanak valamit az országnak. Egy fiatalt beszippant a süllyesztő, ha nincsenek kormánykapcsolatai. Ezért aztán igazán kár elmenni gürizni öt évet, hogy utána még nehezebb legyen neki visszailleszkednie. Azok a srácok nem csak órákra járnak ám be. Ha kulturális sokknak élik meg a kiköltözést, akkor traumának a visszailleszkedést, mert a jót mindig könnyebb megszokni.

9076. akinomuj (válaszként erre: 9075. - Virgilius)
2021. márc. 9. 12:02

Igen, egy ideális világban a tisztességesen végzett hasznos/értékes munkából meg lehetne élni.

Egyetértek az utazásokkal és a gépcserékkel kapcsolatban is. A legzöldebb az, ha nem fogyasztasz fölöslegesen.

9075. virgilius (válaszként erre: 9073. - Chelsey)
2021. márc. 9. 11:58

Nem is az a jó szó erre, hogy belenyugodott. Ő nem cégvezető szeretett volna lenni, nem is ért hozzá, nem is akar érteni hozzá, hanem porgramozó. Gyerekem se céget szeretne, hanem terapeuta szeretne lenni. Ez sem jó, hogy az ember nem csinálhatja kvázi büntetlenül azt, amit szeret és amihez ért. Vagy pl mi sem pályázatírók szeretnénk lenni, hanem kutatni szeretnénk, de a munkaidőnk jelentős része mégis ezzel telik. Sokkal jobb lenne a világ, ha mindenki nyugodtan csinálhatná azt, amihez ért és amit szeret :) Én pl pocsék pályázatíró vagyok, de elég jó kutató :)))

Amúgy a háztartási gépek és egyéb fogyasztási cikkek cserélgetése, de még az utazások is, nem tesznek túl jót a földnek, na és az is kérdés, hogy valóban jár-e a szerencséseknek a havi több mila, miközben máshol konfort nélküli viskókban élnek ma is. Na de ez nem a topikunk témája :)

9074. Chelsey (válaszként erre: 9066. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 11:57
Off. Szerintem mivel a magyar beosztotti fizetések gyengék, ezért sokan olyanok is versengenek a vezetői pozíciókért, akiknek egyáltalán nem való és tulajdonképpen ők sem a pozíciót akarják, hanem a javadalmazását (a milliós fizut, a korlátlan használatú céges autót). A fiatalokat még a külföldi utakkal is el lehet kábítani, míg rá nem jönnek, hogy nem annyira fincsi hetente repülni és a bőröndből élni. De ezt tényleg fiatalon érdemes csinálni, mert később a legtöbben már nem akarnak állandóan távol lenni a családtól és egyébként is hamar rájönnek, hogy a hivatalos utak messze nem olyan pihentetőek, mint egy nyaralás.
9073. Chelsey (válaszként erre: 9065. - Virgilius)
2021. márc. 9. 11:49
Off. Amennyiben valaki nem a saját cégében dolgozik (vagy folyamatosan ugyannak a cégnek dolgozik be kontraktorként és másnak nem), akkor az szinte szabályszerű, hogy egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha pozíciót vált, állást vált, profilt vált stb. De valószínűleg ő ezeket mind tudja, csak nem hajlandó rá és belenyugodott a helyzetébe.
9072. akinomuj (válaszként erre: 9051. - Chelsey)
2021. márc. 9. 11:44

Egy fiatalnak viszont nincs 4 gyereke... És nem kell egyedül albiba menni 150 ezerért. Meg is lehet osztani a lakást.

23 évesen kerültünk össze, 30 évesen lett az első gyerek. Laktunk másik párral albérletben közösen, nagymamánál úgy, hogy a rezsit mi álltuk. Ez nagy segítség volt. A mi gyerekeinknek is jut egy szoba nálunk, elfér a párjuk is - mi is meghúztuk magunkat anno, a mai fiatal is legyen képes. Más városban nyilván albérletbe kell mennie, de ha az öcsém képes volt kőműves mellett dolgozni, mikor kellett a pénz a PhD mellett, talán másnak sem esik le a gyűrű az ujjáról.

Mindketten keményen dolgoztunk a gyerekek előtt (már az egyetem alatt is, talán mert tudtunk, hogy a család nem tud a fenekünk alá tenni semmit), egy gyerek mellett még én is valamennyire, és igen, a 30-40 közti időszak arról szólt, hogy én itthon, a férjem a munkahelyén állt elsősorban helyt.

Van tartalék, mert nem járunk étterembe, nem nyaralunk fizetős helyen (tény, örökölt a férjem másfél szobát egy balatoni apartmanházban - össz örökség -, annak az éves költsége a nyaralási költség, slussz, passz). De én gyerekkoromban csak a nagyszülőknél voltam nyaralni, és semmi bajom nem volt azzal, hogy a panelban telt a nyár nagy része otthon - ahogy a férjemnek sem. Nem utazgatunk külföldre (síelni sem - én 18 év után 2 éve voltam barátoknál Spo-ban -), nem járunk wellnesselni, használt ruhát veszünk, a srácok haját én vágom és magam is 6 évente megyek fodrászroz hajat vágatni, no kozmetikus se műkörmös (tudom, tudom, van, akinek a munkájához kell, de nekem luxus lenne). A mosógépet 20 év után cseréltük, a hűtő még bírja 20+ évesen, a szintén 20+-os tévét azért cseréltük le, mert monitorként is használható az új (a home office miatt). Viszont jut sportra, zeneiskolára, okosan megválasztott fizetős sulira egynek, sőt a nagy különféle terápiáit is tudtuk fizetni, és igen, félre is tudunk tenni.

Meglehet, nincsenek nagy igényeink. De teljesen elégedettek vagyunk.

Tudom, hogy most még sokkal nehezebb egy lakást megszerezni, a CSOK-kal nagyon elszálltak az árak, és a felsőoktatásból is hoiitellel jönnek ki. Nem egyszerű. De azt gondolom, némileg az igényekből, elvárásokból is le lehet szállítani.

9071. Chelsey (válaszként erre: 9064. - Levia)
2021. márc. 9. 11:43
Ez is igaz. A vezetői pozíció sem való mindenkinek, mint ahogy az iparágak és a cégek sem egyformán terhelik le ugyanazt az embert. De az sem mindegy, hogy az életének melyik szakaszában van, mert máshogy éli meg akár a nagyon hasonló helyzetet is 35 évesen, meg mondjuk 50 évesen.
9070. Chelsey (válaszként erre: 9063. - Virgilius)
2021. márc. 9. 11:41

Off.

De még mennyire, hogy kellenek olyan emberek, akik nem vezetők akarnak lenni!!! Egy cég nem állhat csak vezetőkből. Ezzel együtt mindenki megérdemelne egy olyan fizetést, ami árakkal köszönőviszonyban van. Ma a hazai fizetések többsége nem ilyen, sajnos. Lehet ezt szépíteni, hogy nem a pénz jelenti a boldogságot, de ha állandó anyagi gondjai vannak egy családnak, az előbb utóbb rányomja a bélyegét a boldogságukra is.

9069. Chelsey (válaszként erre: 9060. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 11:36

OFF. Gyerekkorodban nem is vártak tárgyalási szintű nyelvtudást és diplomát, meg számítógép használatot egy titkárnőtől. Bőven elég volt, ha tudott gépírni vakon (egy hónap alatt meg lehet tanulni tökéletesen, napi 3-4 óra gyakorlással), amelyik már gyorsírni is tudott és kellett, annak akkor is jobb volt a fizetése.

A pedagógus és eü-s fizetésekkel kapcsolatban teljesen egyetértek.

De lehet, hogy félreértetted, mert én azt gondolom, hogy mindenkinek kellene keresni bruttó másfél millió körül, hogy a mai árak miatt ne kelljen az akciókat, a legolcsóbb dolgokat vadászni. Hogy a háztartási gépeket 8-10 évig használjuk, hogy évi egy családi nyaralás ne legyen luxus, hogy a szülők tudjanak takarékoskodni idősebb korukra és a gyerekeiket is tudják támogatni, amíg tanul.

9068. Chelsey (válaszként erre: 9059. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 11:17
Nem, nincsen máshogy külföldön sem. Viszont ott a fizetésből könnyebb félretenni, mert többszöröse a hazainak, míg a napi megélhetés nem annyi szorosa.
9067. logarithmia (válaszként erre: 9064. - Levia)
2021. márc. 9. 10:42
Ez is nagyon igaz!
9066. logarithmia (válaszként erre: 9063. - Virgilius)
2021. márc. 9. 10:39

Nekem is ilyenem van férjből is, gyerekből is. Én sem versengek, de az én szakmám csak piaci alapon működik. Ha nem így lenne, simán 40 évet húznék le állami hivatalnokként:-)

Sztem ez az erős versengés a pénzért és poziért a 30-asoknál van. Aki 40 éves korra nem kerül be a topligába, valszleg már nem is fog.

De ők is boldogulnak, ebben hiszek.

9065. virgilius (válaszként erre: 9064. - Levia)
2021. márc. 9. 10:39
Ő sose volt vezető :) Kamasz korától kezdve programozni szeretett volna, soha nem vezetni. Másra nem vágyik a munkaerőpiacon, mint hogy ezt csinálhassa. Nem akar előlépni. Ráadásul jól is programoz. Abszurd helyzet, hogy ezáltal jó pár éve egyre nagyobb hátrányba kerül fizetésileg. Na de nem offolok itt róla, egyébként sem ismerem már jó ideje az ő motívumait, de azt tudom, hogy még mindig azon a munkahelyen dolgozik, ahol akkor dolgozott, mikor még velünk lakott. :)))
9064. levia (válaszként erre: 9063. - Virgilius)
2021. márc. 9. 10:35
Van az a pillanat, amikor a hagyják végre élni, az elég a felelősség a közel 100 (le...om habitusú) gyakran fluktuáló fizikai beosztottért, a menjen a termelés mindenáron, de olcsón és gikszermentesen a gyógyuljon a gyomorfekély és a múljon a idegösszeomlás fontosabb, mint a fizetés.
9063. virgilius (válaszként erre: 9062. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 10:26

Hát biztos azért látom az egész témát úgy, ahogy. :)

És sajnos abban szintew biztos vagyok, hogy a gyerekeim sem a versenyszférában fognak dolgozni, szóval... :)

De mondom, még az apjuk sem tudott magának soha közel ilyen fizetést sem kiharcolni, sok éve ugyanannál a kis cégnél kódol 50 évesen, és nem is ambicionálja a 7számjegyű fizetést. Ő programozni szeret, nem akar vezető lenni, nem akar váltani, nem akar alkudozni és versenyezni, csak hogy hagyják békén. Tudom, ez nem túl modern, de ilyen emberek is vannak azért.

9062. logarithmia (válaszként erre: 9061. - Virgilius)
2021. márc. 9. 10:23
Igen, ezt totál elhiszem. De itt akkor nem is előny itthon a külföldi top diploma, sőt.
9061. virgilius (válaszként erre: 9048. - Logarithmia)
2021. márc. 9. 10:17
Én meg "cégek" terén nem vagyok semennyire sem képben :) A mi szakmánkban mindegy, hogy Bp-en vagy Szegeden végzel, úgyis ismernek ezen a picike "szemétdombon", míg ha külföldön, akkor nem annyira (ez sem biztos, hogy igaz). De nem szoktak rögtön Heidelbergbe menni, csak PhD-ra vagy csak részképzésre. Viszont akit nem ismernek, annak kb lehetetlen elhelyezkednie szakmán belülk. Annak se könnyű, akit igen. De ez teljesen más, egy egészen kicsi részterület, bár a tudományos kutatókra valamennyire általánosan igaz azért.
9060. logarithmia (válaszként erre: 9058. - Chelsey)
2021. márc. 9. 09:12

Gyerekkoromban a titkárnők keveset kerestek. Most csak máshogy hívják a pozit. A nettó 500 messze a KSH atlag magyar fizu felett van.

Persze a megélhetés költségei meg nem pozinként jelennek meg...Az óvónő, tanítónő, diplomás ápoló, stb is kereshetne min.ennyit.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook