Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

9119. Chelsey (válaszként erre: 9118. - Levia)
2021. márc. 10. 10:19

Akkor jól sejtettem. Most azért bele is néztem a tavalyi töri végébe és olyasmi, mint amit a mateknál és a biológiánál is láttam, hogy az utolsó feladatok kifejtősek és kötelezően választható egy rövid és egy hosszú.

Valahogy van tippem, hogy milyen nagyságok publicisztikái fognak bekerülni :(

9118. levia (válaszként erre: 9117. - Chelsey)
2021. márc. 10. 10:13
Kapni fog központilag szöveget.
9117. Chelsey (válaszként erre: 9116. - Levia)
2021. márc. 10. 10:08
Bocsi, de az utolsó pont mit is jelent? Nem vagyok képben a töri érettségivel. Szóval teletűzdelhetik publicisztikai vagy történészinek mondott szövegekkel az érettségi feladatot és azt elemezze a diák? Vagy a diák hozhat fel olyan példát és elemezhet?
9116. levia
2021. márc. 10. 10:03

Töriérettségin 2024-től

-kevesebb gazdaság- és társadalomtörténelmet és több eszmetörténetet fognak számon kérni, de a politikatörténet aránya nem változik;

-megnövekszik a magyar történelem aránya, de a magyar nép eredete és vándorlása középszinten egyáltalán nem fog szerepelni, emeltszinten pedig csak az eredet lesz téma, a vándorlás ott is kikerül a követelményekből;

-a jelenkori témák közül teljesen eltűnik az emberi jogok ismerete és a jogegyenlőségek elvének bemutatása (arról a 2020-tól a tantervben szereplő állampolgári ismeretek keretein belül kell tanulni);

- a vizsgaleírás megengedi a történészi vagy publicisztikai szöveg értelmezését is az elsődleges (azaz korabeli) források mellett.

9115. Chelsey (válaszként erre: 9114. - Levia)
2021. márc. 10. 08:35
Hálás, nagyon diplomatikus jelző. :)
9114. levia (válaszként erre: 9113. - Chelsey)
2021. márc. 10. 08:27
A 95%-át egy hálás apuka vállalta be.
9113. Chelsey (válaszként erre: 9111. - Levia)
2021. márc. 10. 08:19

Pedig egy balatoni nyaralónak jobban örült volna, csak utálta az osztálya, ugye? :D

Egyébként ez egy nonszensz, de tényleg. Mindenki beadott fél milliót a tanár ajándékába vagy negyven fős osztály volt és "megúszták" 200 ezerből? :D

9112. logarithmia (válaszként erre: 9111. - Levia)
2021. márc. 10. 07:46
Te nyertél:-)))
9111. levia (válaszként erre: 9110. - Logarithmia)
2021. márc. 10. 07:06
A legextrémebb, amit hallottam, hogy autót vettek. (Egyházi gimiben, nem nálunk)
9110. logarithmia (válaszként erre: 9108. - Dora68)
2021. márc. 10. 06:48
Én varrógéptől ózonos légtisztítón át wellness hétvégéig kb mindent hallottam a közelmúltból. Milyen szakos az ofő? Hobbiját/érdeklődési körét tudjátok?
9109. levia (válaszként erre: 9108. - Dora68)
2021. márc. 9. 22:04

Ha gondolod, megkérdem holnap a lányt, ők mit adtak. Nem emlékszem már rá, hogy is volt.

A tanárnő viszont nagyon személyes és kreatív meglepetéseket készített mindegyiküknek külön külön Erre jól emlékszem, egész megható volt látni, mennyire megismerte, megszerette őket két év alatt.

9108. dora68
2021. márc. 9. 21:49
Sziasztok! Úgy látom nagyon off leszek az eddigi témákhoz képest, de nincs valakinek bevált ötlete, hogy mit lehet adni a végzős osztályfőnöknek, ami objektív érték is, de személyes is?
9107. akinomuj (válaszként erre: 9106. - Virgilius)
2021. márc. 9. 20:57

Nekik nagyon be van határolva, kivel találkozhatnak. A saját háztartás tagjai, vagy háztartáson kívül egy ember. Spontán összefutások nincsenek.

Neki nincsenek kint haverok, hiszen az első trimeszterben is tkp. így működtek a dolgok, 2x volt karanténban is. A külföldiek túlnyomó többsége, az egyetem kérésének megfelelően, nem ment vissza. Hazajönni viszont kötelező volt a trimeszter végén.

9106. virgilius (válaszként erre: 9104. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 19:58
A haverok viszont folyamatosan kint vannak.
9105. Chelsey (válaszként erre: 9104. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 19:46
Ha szobában ücsörögne elkülönülve, úgy tényleg messze nem ideális és ahhoz meg túl drága. A lényeg, hogy meglegyen neki minden vizsga.
9104. akinomuj (válaszként erre: 9103. - Virgilius)
2021. márc. 9. 19:21

C-ből most írt az egyetem, hogy ápr. elején dönt majd valamit a kormány legkorábban, de az első 4 hét a trimeszterből online lesz, és akik nem tudnak visszamenni, azoknak végig megoldják. valamint a vizsgákat is. Amik nem memória jellegűek, hanem gondolkodtatók lesznek - és ez szerintem szuper.

Nem öröm, de őszintén szólva a zsebünknek jobban tetszik. Ha már ilyen a helyzet, hogy ott is csak a szobájában ücsörögne, akkor ücsörögjön pluszköltség nélkül itthon...

9103. virgilius (válaszként erre: 9097. - Chelsey)
2021. márc. 9. 16:20
Hát a környékről előbb tudnának bármit mondani gyerekeim is, mint hogy hol foglalkoznak robotikával vagy egyáltalán, mit is tanul pontosan ott a haver. És egyáltalán, hol is tanul... :) Infó tagozatosként be van oltva infó ellen (mindkettő). Amúgy ezek az oszt társak már második éve vannak kint, szerencséjükre normálisan is jártak ott egyetemre még tavaly. Hazajönni nem nagyon akarnak, eleve azért is mentek ki. Meglátjuk.
9102. Chelsey (válaszként erre: 9101. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 16:05

Az olyan tömegturista helyeket mi is elkerüljük. Velencét sajnos mindig éjjel "láttam", párszor kellett várni, hogy átkapcsolják a szerelvényeket, amikor vonattal jártam Olaszországba.

Persze, a környezetünkben is jó, ha nyitott szemmel járunk. Sőt, még az udvaron is találok időnként érdekes dolgokat, olyankor kicsődítem a fiúkat (maguktól nem mindig sikerül kijönniük) :)

Nem vagyok a terület szakértője és persze mindenki nagyon máshogy reagálja le a dolgokat. Azt gondolom, hogy ha egyedül eljut a diplomáig Cambridge-ben, akkor hatalmasat visz véghez az önállósodás terén is a fiad. Aztán, ha kimeszel magának valami új célt, meg fogja találni az utat is hozzá, ahogy eddig is sikerült neki. Nagyon szorítok neki, hogy ne vegye el semmi a kedvét!

9101. akinomuj (válaszként erre: 9100. - Chelsey)
2021. márc. 9. 15:55

Ahhoz elég jók voltak a kvalitásai, hogy bekerüljön. De rengeteg egyéb tehetség is kell ahhoz, hogy bekerülj egy kutatócsoporttba. Nem tudom, boldogul-e. Meglátjuk.

Én úgy vagyok vele, a saját környezetemben is rengeteg olyan látnivaló van, ami figyelmet érdemel.

Igen, persze, érdekes lenne sok mindent látni, de speciel az állatoknak nem biztos, hogy az a jó, ha egy tömed csődül a természetes élőhelyükre. Ahogy Velence is fuldoklott a turistáktól.

9100. Chelsey (válaszként erre: 9098. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 14:45

Neeem az összkomfortos lakásról beszéltem, amikor az őskort emlegettem :D

Az utazásra mondtam, hogy nehogy már csak azt a környéket ismerhessük meg, amit gyalog be tudunk járni és csak azt fogyaszthassuk, amit közben begyűjtünk vagy elejtünk. Az lenne őskori :)

Az egzotikus gyümölcsökre nincs igényem itthon, max. hébe-hóba. Arra inkább van igényem, hogy a természetes termőhelyükön lássam az állatokat és nem az állatkertben, a természet csodáit, ahol előfordulnak és a különböző alkotásokat lehetőleg személyesen. Mert más a Stonehenge mellett állni, mint gépen megnézni vagy szemben úszni véletlenül egy rájával és nem üveg falon át nézni stb. Persze, mindent nem lehet személyesen meglátogatni, megnézni, mert ahhoz kő gazdagnak kellene lenni és/vagy folyamatosan utazni. De azért évente egyszer-egyszer jó egy picit többet látni a világból.

9099. Chelsey (válaszként erre: 9094. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 14:35
Sejtettem, hogy a fiad nem a fizetés miatt ment Cambridge-be. Általában véve a UK-ban szélesebb a kutatási paletta is. Aztán lehet, hogy pont itthon talál majd számára érdekes dolgot. De nem innék vennék rá mérget, már csak azért sem, ahogy a sulikat választotta. Kiment, hogy a lehető legjobb helyen tanuljon. Majd miért adná alább, ha a munkáról van szó? A lehető legjobb labort, kutatóközpontot fogja megcélozni, ahová csak bekerülhet és én kívánom, hogy sikerüljön neki! :)
9098. akinomuj (válaszként erre: 9082. - Chelsey)
2021. márc. 9. 14:26

Szerintem egy összkomfortos lakás, ahol mindenkire jut 20nm2, messze van az őskortól. :-D

De valóban, ahogy gyerekkoromban ritka volt a banán, most sem dőlnék kardomba, ha nem kapnék bármikor egzotikus gyümölcsöket vagy télen chilei szőlőt, izraeli epret a sarki üzletben.

Az orvostudomány vívmányai, na, azokat viszont fontosnak érzem, hogy elérhetők legyenek.

9097. Chelsey (válaszként erre: 9095. - Akinomuj)
2021. márc. 9. 14:22
A környéket legalább eltaláltam, ott van egy ugrásnyira Glasgowtól a tengerparton. Micsoda golfpályák! Meg persze, nagyon híres az egyeteme is :)
9096. Chelsey (válaszként erre: 9093. - Virgilius)
2021. márc. 9. 14:14
Diákként egyszerűbb, nem kell annyi mindenhez, mindenkihez alkalmazkodni. Remélem, azért belátható időn belül rendeződik annyira a helyzet, hogy ki tudjuk dugni az orrunkat a házból. Egyelőre még a belföldi utazás is annyira utópisztikusnak tűnik :(
9095. akinomuj (válaszként erre: 9092. - Chelsey)
2021. márc. 9. 14:11
Nem Glasgow, San Andrew. :-)
9094. akinomuj (válaszként erre: 9077. - Chelsey)
2021. márc. 9. 14:11

A fiam nem azért ment külföldre, hogy majd jobban keressen. :-D Nagyon valószínű, hogy leginkább kutatónak való, az nem annyira pénztes szakma, és itthon speciel még nem kevés pénzt is kapott volna, ha marad.

Azért ment ki, mert a lehető legjobb helyen akar tanulni. Csak ezt az egyetemet írta bekint. Ahogy anno hatodikban csak a Fazekas spec-et. Ő ilyen.

A másik három meg nem.

Igen, a versenyszéfában valószínűleg jobb az indulása annak, aki neves külföldi egyetem diplomáját lobogtatja. Ebben egyetértek veled. Valóban van olyan, hogy nehéz visszajönni,e z is igaz.

Régi glépek: ésszel használva (nem azonnal mosva minden sárpöttyöt) nem akkora az a terhelés, és nem, nálunk sem látszik meg a villanyszámlán a csere. A folyamatos home office inkább.

Ami az igényeket illeti: ebben nem értünk egyet. Szerintem nagyon os sok mindenről gondoljuk azt, hogy nekünk jár. Ahelyett, hogy hálásak lennénk azért, mert JUT. Mert a Föld egyik olyan szerencsés országában, és olyan családban születtünk, ahol ezt megengedhetjük magunknak.

Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetnének igényeink. De ne tekintsük szükségleteknek őket.

9093. virgilius (válaszként erre: 9092. - Chelsey)
2021. márc. 9. 13:47
Igen, mi is épp Skóciába nem mentünk idén... de lányom előbb-utóbb mindenképp tervezi, bárhogy is.
9092. Chelsey (válaszként erre: 9091. - Virgilius)
2021. márc. 9. 13:38

Mintha valamelyik glasgowi egyetemről szóltak volna a hírek, hogy távolból lehet laborkísérleteket végezni robotok segítségével. De biztosan más izgalmas dologba is belekóstolnak.

Imádom a skótokat, Skóciát. Az lett volna a következő úti célunk, ha nem jönnek közbe sorozatosan nem várt események, járványhullám egy, kettő, három... :(

Sheffield eddig kimaradt, de biztosan találnék ott is sok érdekes látnivalót, mint ahogy a UK minden zugában.

Remélem, nekik is tetszeni fog legalább annyira, mint nekem és persze gyorsan beilleszkednek, meg a tanulásba is könnyen belejönnek! :)

9091. virgilius (válaszként erre: 9090. - Chelsey)
2021. márc. 9. 13:14
Glasgow és Sheffield.
9090. Chelsey (válaszként erre: 9087. - Virgilius)
2021. márc. 9. 13:02

Persze, hogy nem olyan egy-egy személy élete akár számokban sem, mint egy átlagolt táblázat. Azért is hallani jóval kisebb és nagyobb fizetésekről is.

Hová mentek a srácok, melyik külföldi egyetemre?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook