Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

8969. logarithmia (válaszként erre: 8968. - Chelsey)
2021. márc. 3. 09:57

Te el tudod képzelni, hogy Levia nem így áll hozzá??

Még a fórum arctalan "versenyzőinek" is állandóan segít!

8968. Chelsey (válaszként erre: 8963. - Levia)
2021. márc. 3. 09:33

Pont erre gondoltam, hogy előjön ez a "kérjen segítséget, ha nem tud valamit és mi szívesen tanítjuk". Ezzel nem is lenne baj, ha srácokból nem ölnénk ki, hogy szóljanak, ha nem tudnak valamit. Tizenvalahány éven át trenírozva vannak, hogy minél jobban palástolják el a hiányosságaikat, mert általában arra repülnek rá, hogy kiderítsék mit nem tudnak - no, nem azért, hogy pótolják, hanem az osztályozás miatt. A többségből sikeresen kiverik, hogy egyáltalán eszükbe jusson, hogy lehet segítséget kérni.

Nem mondom, hogy karold fel, ha nem szimpatikus a gyerek és csak nyűg a nyakadon. De ha esetleg ti "ijesztően mindent tudó öregek" - mert ez van a pályakezdők fejében, még akkor is, ha próbálnak sokkal okosabbnak mutatkozni mindenkinél - tennétek meg az első lépést, hogy "gyere velem, amíg ezt vagy azt csinálom", "megmutatom", "csináljuk együtt" stb? Azt mondod nem hülye, tudja követni az utasításokat. Az elején nem lehet senkire semmit rábízni úgy, mintha már évek óta ott dolgozna. Még a rohadt fénymásolót se ismeri, annak is örül, ha nem téved el a wc-ről visszafelé menet!

Próbáld meg a helyébe képzelni magad, ijesztő élményben lesz részed! :D

8967. akinomuj (válaszként erre: 8966. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 20:43

Bizony, egyetértek.

Az, hogy aygerekeink hogyan fognak hozzáállni - csak remélhetem. Első blikkre úgy nézem, van ilyen meg olyan gyerekem is, de mire rendesen dolgozni kezdenek, még mindegyik fejlődhet.

8966. logarithmia (válaszként erre: 8965. - Levia)
2021. márc. 2. 20:02
A felkészültségbeli hiányosság szorgalommal és szakmai alázattal gyorsan pótolható. A hozzáállás viszont nem változik sztem. De ez itt off, a mi gyerekeink természetesen felkészülten és lelkesen vetik majd bele magukat álmaik munkájába:-)
8965. levia (válaszként erre: 8964. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 19:34

Kétkörös, plusz próba délelőtt. Az kiderült, gondolkodni tud és utasításokat teljesíteni, és képes balesetmentesen dolgozni. Erre volt elég a kiválasztási szakasz.

Hasonló generáció lehetünk.

A korunkbeli technikusok felkészültebbek, mint sokai alapképzést végzett.

8964. logarithmia (válaszként erre: 8961. - Levia)
2021. márc. 2. 19:22

Nehéz a kiválasztáskor mindenre ügyesen szűrni. Kicsit szerencsejáték is ez. Ti hogy felvételiztettek?

Egyébként én is az előbb teljesítés-aztán igénylés híve vagyok. És itt nem a bérigénnyel van bajom, hanem ezzel a hozzáállással. Hogy nekem minden jár, azért mert létezem. De ez már lehet generációs probléma az én koromban:-)

8963. levia (válaszként erre: 8962. - Chelsey)
2021. márc. 2. 18:42
Ha kér, kap a fejlődéshez segítséget. De jól definiált ideje lesz csak itt arra, hogy kiviruljon.
8962. Chelsey (válaszként erre: 8961. - Levia)
2021. márc. 2. 18:29
Még megjavulhat :)
8961. levia (válaszként erre: 8956. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 18:22
Biztosan van olyan is, korábban leginkább jó tapasztaltunk volt. Most viszont a másik pakliból húztunk lapot.
8960. Chelsey (válaszként erre: 8959. - Levia)
2021. márc. 2. 18:22
Nem azt mondtam, hogy ez tökéletes viselkedés, hanem azt, hogy érthető :)
8959. levia (válaszként erre: 8957. - Chelsey)
2021. márc. 2. 18:18

Elégtelen felkészültség, minimális motiváció, nagy pénz? Ez nekem nem áll össze.

Tegyen le a fiatal vmit az asztalra, akkor el is vehet róla. A munkahely nem pályakezdő segélyező hely.

8958. akinomuj (válaszként erre: 8954. - Levia)
2021. márc. 2. 16:18

Nem tudom, hogy hol és milyen színvonalú most az egyetemi oktatás, esetleg hamar elkezdeneke foglalkozni a motivált, érdeklődő diákokkal. (És nem a jelenlegi, COVIDos évről beszélek).

Különben Cambridge egyebek közt azért is volt vonzó, mert ott a labor nem probléma, és az sem, hogy a többi diák visszahúzná a gyereket. (Idén itt is online a kémia labor).

8957. Chelsey (válaszként erre: 8954. - Levia)
2021. márc. 2. 16:12
Az a helyzet, hogy szerénységgel nem tud a sarki közértben fizetni vagy elköltözni otthonról, úgyhogy ez érthető.
8956. logarithmia (válaszként erre: 8954. - Levia)
2021. márc. 2. 16:10
Ez tényleg szomorú. És itt hivatástudatról/szeretetről hogy beszélgetünk?
8955. logarithmia (válaszként erre: 8953. - Akinomuj)
2021. márc. 2. 16:09

Félő, hogy a sulis laborokat hagyják így majd elsorvadni, azaz nem finanszírozzák.

Enélkül hogyan lehet megtanulni? Youtuberól?:-)

Orvosira több ponttal pályázik majd, aki többet tud fizetni a minőségibb prezentációért?

Ez még jót tesz a magántanárokat finanszírozó családi költségvetésnek (már most 1. nyelvvizsga, 2.nyelvvizsga, 2 emelt tárgy=4 tanár sok helyen, és akkor ott még nem kell pl.matek korrepetálás)

8954. levia (válaszként erre: 8953. - Akinomuj)
2021. márc. 2. 16:09
Az igazán szomorú az, ha a középsuliban megtanulja, vagy legalábbis a felvételhez elegendő pontot szerez, majd az egyetemen teljesen elveszti a motiváltságát, kíváncsiságát, gyakorlatilag visszafejlődik. De magas fizut kérni persze megtanul.
8953. akinomuj (válaszként erre: 8951. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 15:59

Szóval megint az lesz, hogy

a, aki olyan mázlista hogy a suliban tényleg fölkészítik (pl. van külön laborgyakorlat is)

b, aki meg tudja oldani másképp (pl. pénzzel)

c, aki valami miatt egyébként is megtanulja

annak menni fog, a többi meg.

Igen, (fekete)piacot teremt.

8952. levia (válaszként erre: 8951. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 15:11
Sajnos le kell lombozzalak. Két napja lépett be hozzánk próbaidőre egy frissen végzett mérnök BSc. (Nem BME). Hát... egyenlőre sírni tudnék.
8951. logarithmia (válaszként erre: 8949. - Levia)
2021. márc. 2. 14:49
Igazad van, tényleg piacot teremt az újítás. És nyilván mindenki meg tudja ezt fizetni...Aki próbál maga boldogulni, annak meg kell ugrania a vegyész által összerakott anyag szintjét, hisz az lesz a mérce pontozásnál. Átgondolt változtatás.
8950. levia (válaszként erre: 8948. - Akinomuj)
2021. márc. 2. 14:41
A magyarról már beszéltünk, ott alap, hogy az új szabályozás nettó visszafejlődés. Ne gondolkozz, magolj.
8949. levia (válaszként erre: 8947. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 14:40

Inkább a feketepiacot. "Vegyészmérnök hallgató érettségi projektmunka kidolgozást és korrepetálást vállal."

A nyelvi osztályban is voltak olyanok, akik csak akkor szólaltak meg, mikor rájuk került a sor. Maguktól nem álltak neki locsogni. (Jól tudták a nyelvet ha beszélni kellett, de nem szerettek szerepelni.) Képzelem mi van egy normál osztályban.

8948. akinomuj (válaszként erre: 8945. - Levia)
2021. márc. 2. 14:38
Igen, lesznek szépen változások. Nekem a magyar a fájdalmas, nem lesz érvelés, összehasonlítás, ellenben lesz irodalmi ismeretellenőrzés. :-/
8947. logarithmia (válaszként erre: 8945. - Levia)
2021. márc. 2. 14:33

Erre az erősebb nyelvi szóbelire hogy készít fel a tanmenet? 20 fős csoportokban veszélyes emelni a tétet.

A projektmunka összehozza majd a családokat:-)))

8946. logarithmia (válaszként erre: 8944. - Akinomuj)
2021. márc. 2. 14:30
A kompetenciaeredmények az iskolák rangsoránál tényezők, ez is jelenthet egy szorongató belső feszültséget egyéni esetekben. Meg már minden azt jelent kb. A realitásérzék is kezd szétcsúszni, a kevés ingerből minden súlyt tud kapni. És feszítő, hogy nem úgy haladnak a nyelvvel, de kellene már a nyelvvizsga, nem gyűlnek az iksz-es órák, minden határidős, bizonyos dogáknál nincs átnézési lehetőség, mert nem lehet a programban visszatérni korábbi feladathoz, stb.
8945. levia (válaszként erre: 8944. - Akinomuj)
2021. márc. 2. 14:04

Ha már említetted az érettségit:

A 2023–2024-es tanévtől a természettudományos tárgyaknál a szóbeli vizsgák gyakorlati részénél nem kell kötelezően kísérletet végezni, ezt ki lehet váltani egy projekt benyújtásával, annak elemzésével, és erről a bizottság tehet fel kérdéseket. (a labor drága, plusz digitálisan nem működik)

Az idegen nyelveknél növekszik a szóbeli szerepe, több pontot lehet vele szerezni, mint eddig. (húzzuk szét a diákok teljesítményét, szóban sokan gyengék)

A digitális kultúrába bekerül a programozás, ami tartalmában komolyabbá és nehezebbé teszi az informatikaérettségit. A vizuális kultúrában (leánykori nevén: rajz) lesz helyszíni alkotómunka is.

8944. akinomuj (válaszként erre: 8943. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 13:13

Én is azt látom. Hogy olyan hosszú már ez az időszak, hogy se eleje, se vége, és így nem egy tizenévesnek, egy felnőttnek si elfogyna a motivációja. mert nincs konkrét cél (jó, érettségizők kivétel, de csak a kivételesen összeszedettek tudják fönntartani az érdeklődést).

Szerintem a kompetenciatesztet nagy ívben le... Nincs tétje. tavaly egyáltalán megírták, vagy teljesen kimaradt? (a 10. osztályosom kétfelé is tanult, de nem volt szó kompetenciatesztről májusban)

8943. logarithmia (válaszként erre: 8942. - Akinomuj)
2021. márc. 2. 11:20
Igen. A jelen forma is gáz. És egyre több a szorongó, alvászavaros, beforduló stb fiatal, a motivációt sem lehet ennyi ideig ebben a formában fenntartani, és így fognak kb visszamenni vizsgázni, érettségizni, évfolyamdolgozatolni, kompetenciamérni,stb, ami mind további pszichés teher. Ezek szükségességét átgondolnám.
8942. akinomuj (válaszként erre: 8939. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 10:50

Nem is csak a folytatás!

Úgy vannak elzárva a spontán szociális kapcsolatoktól, hogy közben közel azonos teljesítményt és haladást várnak el tőlük, mintha rendes oktatás lenne!

8941. Chelsey
2021. márc. 2. 08:58

[link]

Ez is érdekes. Mondjuk a mi kis sulinkban éppen online folyik az oktatás, hogy megállítsuk a vírus berobbanását. Már egyszer volt ilyen, szintén másfél-két hétig valamikor ősszel. Akkor sikerült elkerülni, reméljük, hogy most is sikerül.

8940. Chelsey (válaszként erre: 8939. - Logarithmia)
2021. márc. 2. 08:36
Szerintem komolyan veszik, de mégis mit lehet tenni? Nyitásról még egyelőre szó sincs, inkább szigorításról. :(

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook