Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Egy ilyen szatyi nálunk is landolt. És millió ezmegaz. :) A Pázmányos toll meg a SOTE-s jegyzettömb a kedvencem. Sajnos nem adják nekem.
Az én fiam olyan elképzelésekkel jött haza hogy csak nézünk. Felvetette hogy Japánban tanulna... háát... még alszunk rá.
Lányomék tegnap voltak Educatio kiállításon. Az állatorvosit nem sikerült semminek űberelnie :-) Ellenben olyan értékes zsákmányra leltek a Pécsi Egyetem standjánál mint a nélkülözhetetlen "zsebperiódusosrendszer".Tényleg nagyon boldog volt vele, szerinte rém praktikus!
Ja, örülök ennek én is. Fiam se nagyon ment volna oda így senkihez, de lányom néha meg tud lepni e téren. Most ott tartunk, hogy talán mégis elmegy nyílt napra is, és körülnéz. A petősök tanrendje mindenesetre riasztóan tömény, találtunk vmi órarendet, elképesztő sok, és nagyon komoly óráik vannak, amellett nem lehetne kb semmit csinálni, se rajzolgatni, se finnre járni, az anglisztika sokkal lazább valami, az nem kérdés.
A restaurátort egyelőre nem akarná elengedni, de úgy számol ő is, hogy idén nem valószínű, hogy felveszik.
Egyebirant le a kalappal, hogy csak úgy odamegy es kerdez. Nalunk ez nem volt evidens. Kiveve akikkel németül lehetett beszélni.
Mindenképp, bár oszt társaknak is tuti van. :)))
Anglisztikások nem győzték meg, képesek voltak ilyen biznisz állásokra hivatkozni, ami lányomtól ugye pont nagyon távol áll. Szóval nem hozták meg hozzá a kedvét. (Azt kérdezte, hogy mit lehet vele kezdeni a végzés után valójában.)
Ja és ráadásul mindig ugyanoda jutunk vissza, kérdés majd, épp hol áll meg a kör 15-én.
Odaadjam? Talán megvan meg vhol... ;-)
Jaja, azt mondta, gondolom, főleg az angolra gondolt ő is. Az angol már Aranynak is csak írásban ment ugye, lásd Sir-sír ;) A mostaniaknak sokkal könnyebb, nekünk nem volt az, max magnókazetták voltak, Katónak anno tán még az sem, csak lemezek.
Hát hozzánk ilyesmi nem érkezett, csak eltés toll meg sotés prospektus. :)
Osztályozója nem volt még akkor, aha. Latinból csak most nemsoká csinálja a 4.-et, németből meg szintén nem osztályozózott korábban, abból nem árt neki, ha annyit tanul a suliban, amennyit csak lehet. Főleg mert 2 évig hol volt tanáruk, hol nem, és most tavaly végre jött egy egész jó.
Jövök a metrón. Egy csapat diáklány is. Mindnél IBS-es szatyi az Educatioról. Kb mint lányomék két éve. :-)
Ez hosszú és szövevényes lesz, mint a Foresyte Saga :D
Tavaly ugye azért nem ment, mert nem mehetett még?
Ja, hogy nem javítanak ki, csak nevetnek a kis ördögök?! Félemlítsd meg őket (pl. nem kapnak enni) :D
Nem hallgattam végig az interjút, de tudom melyikről beszélsz. Mintha azt mondta volna, hogy a kiejtése neki se szuper minden nyelvből. Nekünk azért sokkal könnyebb, eleve korlátlan mennyiségű anyanyelvi hanganyag és interaktív feladat áll rendelkezésünkre a neten, "csak" gyakorolni kell.
Na hát megjött a drága, és kb borult az egész. Visszajött a képbe a gyógytorna, pontosabban a Pető. A petősök ugyanis nagyon cukik voltak és pont oda vitte a lába tök véletlenül, és amúgy is... Szóval lehet, mégis azt írja előre. na hát sok idő van még febr 15-ig, meg sok víz a Dunán... :P
A német miatt azért izgul. Ha nagyon rossz lesz, reméljük, nem írják be a bizibe :))) Tavaly nyerő lett volna a szitu, a csak írásbelikkel, neki amúgy is az az erős oldala. Latinból meg főleg a szóbeli a tanulós rész, az írásbelit az ember kisujjból kirázza, ha tud fordítani, de a szóbelire meg kell tanulni sok magolós dolgot.
Hát... :))) Azt nem mondtam, hogy meg is mondják a jót, mellesleg.
Pont nemrég láttam vele a vitrays interjút, és elgondolkodtam, hogy vajon ő a kiejtést hogyan tanulta meg adott nyelvekből? Mert olvasni könnyű megtanulni, na de ő szinkrontolmács-szinten tudta a nyelveket. És nem is volt nyelvzseni a néni úgy alapból, suliban még nem ment neki olyan jól. Aztán valami bekattant, és egymás után falta a nyelveket kb. Valóban lányomnál is hasonló kicsiben, duolingón már jól előrehaladt több nyelvből is, és nagyon élvezi, szabadidejében tanulgat egy kis skót gaelt, franciát... Végül is ennél rosszabb hobbyja sose legyen senkinek. :)
Ez nagyon jó és nagyon hasznos! Lehetne más sulikban is ha az iskoláknak lenne rá kapacitása.
Nagyon tetszik. És bármilyen témát lehet választani, ugye?
Nálunk általánosban volt egy picike hasonló törekvés, 7-8.-ban mindenkinek kellett csinálni egy munkát bármilyen témában, lehetőleg, csoportban, és elő is adták a szülők előtt. Meg a Waldorfban is van a végén egy ilyen magnum opus. Így esetleg aki bizonytalan, az rá is találhat élete témájára, vagy legalábbis az irányra. Nem kell mindenkinek ugyanabban jónak lenni. :)
Az osztrák érettségi 4 vagy 3 írásbeli és 2 vagy 3 szóbeli. Matek, német kötelező.
Viszont előtte van egy 40-60 ezer katakteres érettségi dolgozat valamely témából, témavezetővel, védéssel (előadást kell tartani belőle).
Annyi idő neki elég is, hogy felhozza magát finnből. Tiszta Lomb Kató, ez a lány :)
Ez netto hülyeség. Inkább az lehet, hogy sokan megpróbálják többször is, ha elsőre, másodjára nem sikerül.
Van neked elég önbizalmad. Minek azt még növelni?! :D Egyébként így tutira megjegyzed a kiejtését azoknak a szavaknak. Persze, azért nem szép tőlük, de hatékony :)
Nem ismerem az osztrák érettségi felépítését. Csak a három nyelvet találtam érdekesnek, az fel sem tűnt, hogy a matekkal együtt, az még csak négy tárgy.
A lányod már pluszban választotta gondolom a harmadik nyelvet, mert alapból sehogy se lehetne. Feltételezem így magyar, töri, matek + 3 nyelv lesz neki, ami egy tárggyal több, mint a standard érettségi. Mondjuk annyira hasít a nyelvekből, hogy talán ezek miatt lesz a legkevesebb izgulnivalója.
Sok sikert neki! :)
A nyelv megy neki legkisebb erőfeszítéssel, és nem fog kelleni neki termtud a jelen tervek szerint. Ha meg mégis, akkor majd megoldja.
Az is kepben van meg nala is. Foleg a norveg. :) de vannak mas erdekes minorok is pl vallastud.
További ajánlott fórumok: