Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Sziasztok!
Még csak 10.-es a nagylányom, de ránéztünk a felvi.hu oldalra, és a többletpontok számításánál van egy mondat, amit nem tudunk értelmezni :) Segítenétek? :)
Másolom:
"Csak abban az esetben jár az emelt szintű érettségi vizsgáért többletpont, amennyiben – részben – annak az eredményéből történik az érettségi pontok kiszámítása!"
Miből lehetne még számolni az érettségi pontokat? Az érettségi eredménye mindkét pontszámítási lehetőségben tényező.
Bocsi, ha hülye a kérdésem, és egyébként evidens a válasz, de most kerültünk közel a kétszintű érettségihez és az ehhez igazodó egyetemi felvételihez :
Bármilyen emelt érettsegi jó ide! (Annyira nincsen tanarutánpótlás.)
Köszönöm szépen! Jó lenne ha kiderülne mit tervez mert akkor vagy a biosz vagy a töri faktot leadhatná. Biztos hogy nem kell neki mindkettő.
Az könnyebbség lenne és koncentrálni tudna a nyelvekre.
Nem tudtam, hogy már ennyire benne vagytok... Akkor a PPK-ról is lemaradtatok?
Ott kevesebb a visszanézhető.
Fiam jelentkezett nyelvvizsgára. Email jött mikor elfogadták a jelentkezést hogy február 9. és március 9. között kerül sor a vizsgára. Legkésőbb 10 nappal előtte értesítik a pontos időpontról.
Tegnap kapott egy emailt hogy február 4-én kell mennie. Ez kissé meglepett minket. Még jó hogy addigra lejár a karantén.
Lányomnak van egy ilyen 95%os emeltje, meg van egy régebbi C1-e is, amikor azt csinálta, 15-16 éves volt, az emeltnél meg 18. Ezért nem tudom, mennyire áll az összehasonlítás, neki a C1 valamivel nehezebb volt és barátságtalanabb.
Fiamnak szintén van egy 96%-os emeltje és egy C1-e, de az CAE, ezért a nehezebbek közé tartozik. Ő mindkettőt 19 évesen csinálta, és a CAE sokkal nehezebb volt, mint az emelt, vagy inkább úgy mondom, az emelt mindkettejük szt nagyon könnyű volt. (A CAE is nagyon jó lett neki.)
Őszerintük az emelt inkább erős B2, mint C1 szint.
Ha így van, akkor ez lehetett a titok. Én azt hittem, már erre a tanévre sincs támogatás. :(
Többen vmi olyasmivel variltak, hogy bejelentkeztek a londoni követségen vagy nem tudom hol, állampolgárságért. De erről se tudok közelebbit.
Huszonéve Svájcban él - már állampolgár, és a nagyszámú családja is - jó ismerősünk. Professzor kint egy egyetemen.
Ő azt mondja, mesterre érdemes kimenni Svájcba, alapra nem.
Köszönöm szépen, átböngészem!
Amúgy még nagy a homály, de szóba jött az is, hogy esetleg matek-biosszal keresne valamit, és főleg német nyelvterületen. Svájcról elég gyorsan lebeszéltük. Bár ha vannak arrafelé fantasztikus ösztöndíjak, ki tudja.
Ha van esetleg ötletetek, hogy minek és hol érdemes utánanézni ilyesmi orientációval...
Meg kell nézni, milyen szakra menne, mert szakonként eltérő a tandíj. Matekon pl. alacsonyabb, mint termtudos szakokon (ott a labor drága). Az orvosi pláne nagyon drága.
Nézd meg itt: [link]
Szerintem nem olyan egyszerű összehasonlítani őket.
Én annyit tudok, hogy akik fiam osztályából 90-95-100%-os emeltet írtak,azoknak volt már C1, különböző fajta, és biztosra akartak menni a százalékokkal. És nem 60% körüli volt a C1-ük.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!