Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Pont ez jutott eszembe.
Plusz haszon, hogy ha kormányváltás lesz és akkor sem indul a program, lehet mutogatni, hogy mi be akartuk vezetni, de lám...
/De továbbra is sokkal jobb ötletnek tartanám az anyanyelvi tanárok ösztöndíjazását/
Pont így, évről évre halogaták az egyetemi felvételihez kötelező B2 nyelvvizsga bevezetését, aztán már annyira nincs is napirenden, mintha sose lett volna.
Ha valaki nem olvasná a közepsulis fórumot, ide is belinkelem: a miniszteri biztos megerősítette, hogy halasztják a nyári nyelvtanulási programot.
[link]
Ja, mi is, egyertelmuen. De Malta is erdekes azert. Persze nem elsosorban nyelvtanulasilag...
Pontosan így. A TáTK nemzetközi tanulmányokon (angol nyelvű képzés) pl. van, a GTI nemzetközi gazdálkodáson (angol nyelven) nincs.
GTK-n? Szerintem ott nincs. TáTK-on igen.
Tudtommal az ELTE-n és a Corvinuson nincs nyelvi hozzájárulás 2020-tól.
Lányomék az angol mint második nyelv alapján Máltára mennének. Én nem örülnék neki és lányom sem. A nyelv miatt sem meg amúgy sem. Lányom Írországot szívesebben választotta volna.
Ez meg, ha nem tévedek angolul: [link]
Szegednek van mas előnye is, azon túl, hogy csodás egyetemi város, remek egyetemmel :-):
Start ösztöndíj
[link]
Coursera on campus:
[link]
Amikor a gyerek22.-es volt, jött a gimibe egy tanár a Coevinusról. Feltettük neki a kérdést. Azt válaszolta, hogy a saját gyerekének ha javasona valamit, az itthon a kizarólagos magyar nyelvű képzés lenne.
De vannak duális programok is, ez például németül: [link]
Én ismertem egy BGE-es tanárt, aki tényleg elképesztő jól tudott angolul, de már két éve elment onnan. Mindenkinek az volt a véleménye, hogy magasan kiemelkedett a mazeőnyből, markmyprof-on sorra írták róla a hallgatók, hogy "végre egy tanár, aki tényleg tud angolul". Szóval valóban ritka az ilyen ott is. És mivel az angoltól a tanárok vmennyire leblokkolnak, valszeg kevésbé jó órákat tartanak, mint magyarul...
Egyébként attól is függ, hogy megéri-e, hogy mi a célod vele.
Amennyiben olyan egyetemről van szó, ahol nem angolul beszélő magyar anyanyelvűek a tanárok, akkor talán igen. Egyébként meg szerintem a többség nem beszél olyan jól angolul, hogy ugyanolyan a színvonalon, hasonló hangulatban tudja megtartani az előadását, mint magyarul. Ezt korábban tapasztaltam Corvinus-os és MATE-s tanárok esetében, de azt hiszem, ez általános. Nyilván vannak olyan tanárok mindenhol, akik külföldi előadói gyakorlattal rendelkeznek. Ők ki is tűnnek a többiek közül.
... a tanárok többsége nem tud igazán jól angolul, ezt mondják az ismerősök. Pszin mondjuk az a pár, akihez fiam angol kurzusra járt, ők jól tudtak.
Na hát BGE-s barát válasza: 160 ezer fél évre az idegen nyelvi hozzájárulás, és szte NEM éri meg oda járni, de ő utálja az egész BGE-t úgy, ahogy van. :)
Van, aki azt mondta, hogy az idegen nyelvű képzés színvonala alatta marad a magyarnak, pl a Corvinuson. De ez csak másod-harmadkézből származó infó.
Szerintetek van előnye idegen nyelven tanulni Magyarországon? Van erről valakinek tapasztalata? Megéri?
Amúgy én nem tudom, hol lehet egyben látni, hogy hol milyen idegen nyelvű képzéseket hirdetnek meg. Sőt, amiket az ELTE elvilkeg meghirdet a fentebbi link szerint, azokra sem tudom, hol lehet jelentkezni, mert a felvin keresztül nem... Hasonlóképp jár ismerős fiatal a BME-re német nyelvű képzésre, ennek se látom nyomát sem a felvin. Márpedig ő oda jár... (És fizet érte pluszban valamennyit, igen.)
úgy kell rákeresni, hogy "idegen nyelvi képzési hozzájárulás". A legtöbb egyetemn a felvire is kiírja, hogy náluk ez mennyi, de a BGE esetében konkrétan én pl nem találom most. Az egyetem honlapján biztos megtalálható.
BGE vagy mi érdekel konkrétan? Ott kell fizetni érte, ez biztos.
Az más, olyan pl a pszin is van, hogy vannak angolul is órák. De a kérdés az angol nyelven meghirdetett képzés volt.
De igen, az összes egyetemen kell fizetni elvileg idegen nyelvi hozzájárulást. Ez 1-2 százezer ft per félév.
Kivéve eszerint az ELTE gazdaságtud. kart, mert ott ingyen variálhatja a magyar és az angol nyelvű órákat. Ha az összeset angolul veszi fel, az is ingyenes, ha jól értem.
"az angol nyelvű oktatásért nem kell külön fizetni"
[link]
Ezen felül pl. a gazdmen. szakon is egyedileg kivalasztható, mely targyakat szeretné a diák angol nyelven hallgatni/vizsgázni.
"Az ELTE gazdálkodási és menedzsment alapszakon a tárgyak jelentős részét – saját döntésed szerint – angol nyelven is hallgathatod.
Nézd meg videón: [link]
Szia! Én úgy értem, hogy ha angolul tanulja pl. a turizmus-t, mert erre vették fel. Így sem kell fizetni?
[link]
Az ELTE-n ezek az idegen nyelvű képzések vannak elvileg perpill.
ELTE GTI-n nem kell külön fizetni az angulul felvett órákért. Ugyanitt nincs német nyelvű alapképzés.
Kedves Csoporttársak! Szeretném kérdezni, hogy arra esetleg hol tudok rákeresni, hogy ANGOL vagy NÉMET nyelven bármely szakon hol indul alapképzés? És az vajon mindenütt úgy lehet, hogy mondjuk 170 E Ft-ot kell fizetni félévenként még nyelvi hozzájárulás címen is, hiába állami ösztöndíjas a gyerek? Köszönöm előre is!
További ajánlott fórumok: