Dietetikus vagyok miben segíthetek? (beszélgetés)
Szia!
Pontosan mit csinálsz, hogyan eszel, mennyit iszol és mozogsz?
A Te alapanyagcseréd 1437,5 kcal, ez akkor értendő amikor nem csinálsz semmit. Tehát az 1000 kcal alatta van jócskán. Még éppen a nem éhezés szint.
Szia.
Láttam itt, hogy számoltál anyagcserét valakinek,aki 164cm és 70kg. Én 160cm és 69kg vagyok, és 1000 kalóriát eszek, akkor lehet, hogy ez nekem nagyon kevés, és azért indul el nagyon nehezen a fogyás?
Köszönöm szépen,igen,próbálkozom az egyensúllyal,bár az igaz,hogy mostanában a gyümi kimaradt az étrendemből,mivel inkább a zöldségeket ettem a helyett is!
Igen,a szójatejről végül én is erre jutottam,hogy váltogattni fogom,néha sima tej,néha szója,néha rizs.
köszönöm szépen a segitséget:)
egy kicsit még gondban vagyok,hogy hogy állitsam össze az étrendet,na de meglesz az is!
Szia!
Kicsit utána néztem és kérdeztem kollégáktól is. A vége a következő. szakmailag nem tudom neked ajánlani, mert olyan nincs,hogy a szervezet csak savas vagy csak lúgos. Úgy jó ha a szervezetünk egyensúlyban van, mert bármelyik irányba is toljuk el mindképpen egészségkárosító hatása lesz. Változatos étrendet ennek ellenérte össze állíthatsz a receptkönyv használatával is. De inkább törekedj az egyensúlyra.
Tehát az egsézséges életmód alapelveit figyelembe véve zöldség, főzelék féle és gyümölcs az alap a sovány húsok és szárnyasok 2-3 heti belsőség fogyasztás és a teljes kitörlésű termékek.
A szójakérdésről: Igazából nincsen semmi gond a szójatej fogyasztásával kapcsolatban, ha nem esünk túlzásokba. Általánosságban elmondható, hogy 0,5 liter tej vagy annak megfelelő tejterméket fogyasszunk naponta. Az, hogy csakis szójatejet iszol, azon kicsit változtatnék, ha tehéntejet nem is akarsz, de pl. néha zabtej vagy rizstej?
A rizsliszt energia tartalma 100g-ra 359 kcal.
az SM diétát nem ismerem. Hajdina lisztet talán bio boltokban vagy naturában tudsz venni.
Szia!
SM diétát csinálok, amelyben csak rizsliszt ehető a lisztek közül,vagy hajdina liszt, amit még sehol sem láttam. Tudod esetleg hol kapható? Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi a rizsliszt kalória tartalma, ugyanis sehol sem találom. Köszönöm
Kedves Kérdezők!
Mindenkitől akinek nem tudok azonnal válaszolni elnézést kérek. De én sem tudok mindent csípőből. Van ami a gépemen gyorsan elérhető. Akinek pedig nem írnék két percen 2 napom belül az se keseredjen el. Valószínű az ő kérdése, problémája nem mindennapi és részemről is utána járást igényel.
Ezért van, ohgy csak napok múlva írok nekik.
Van amit nekem is tanulnom és átgondolnom kell szakmailag helyes-e.
Szép napot!
Csepelen lakom és itt az sztk-ban nem igen tudtak segíteni csak olyan diétát adtak ami a cukorbetegeknek jó és hogy azt variáljam át:(
amúgy a Tétényi korház veseambulanciájára járok. 4 havonta kell mennem ellenörzésre.
Nagyon köszönöm a segítséget.
El fogok menni dietetikushoz de olyan macerás meg messze van itt s közelben meg nem találtam.
Annyira boldog vagyok hogy külön főzőcskézhetek a családnak meg magamnak. Nehéz beletörödni .
Köszi
szia:)
köszönöm a privit:)
megnéztem:)
2 éves lesz márciusban a lánykám:)
nagyon keveset szopizik már.
mankusz
Szia!
Innen a gép mellől nem tudok neked egyénre szabott és esetedben pontosan kiszámolt étrendet adni, nagyon kevés adatom van hozzá. Javaslom ha étrendet szeretnél keresd fel a hozzád legközelebb eső Vese centrumot- Dialízis centrumot. Ott tudnak neked segíteni vagy az ottani dietetikus, vagy a nővérkék megmondják hová fordulhatsz segítségért.
De ezért én sem engedlek el üres kézzel.
Itt az étrend összeállításának módja leírva
A fehérjék mennyiségi megszorítása mellett fontos, hogy a bevitt fehérje 60-70%-a nagy biológiai értékű legyen, tartalmazza a szükséges esszenciális aminosavakat. Ha ezt diétával nem tudjuk megoldani, akkor gyógyszeres aminosavpótlás válik szükségessé (esszenciális aminosavak vagy azok alfa-keto-analógjai).
A ketoanalógok alacsony fehérjetartalmú diétát tesznek lehetővé, s mintegy felére csökkentik a Nitrogén bevitelt. A ketosavak az esszenciális aminosavak nitrogénmentes előanyagai, melyek a szervezetbe jutva, a nem esszenciális aminosavakkal kapcsolódva esszenciális aminosavakká metabolizálódnak úgy, hogy közben nem növelik a szérumkreatinin értékét. Ilyen ketosavat tartalmazó készítmény a Ketosteril filmtabletta. Ilyenkor a diétában napi 0,5 g/ttkg/nap fehérjebevitel mellett 0,1-0,15 g/ttkg aminosavpótló tablettát kap a beteg. A naponta elfogyasztható fehérje mennyiségét a kezelőorvos írja elő.
Nagyon tudatosan megtervezett étrenddel érhető csak el a betegség előrehaladásának megakadályozása. Megkönnyíti az étrend megtervezését, ha már napi 50 gramm fehérjebevitel esetében is a kenyeret fehérjeszegény kenyerekkel helyettesítjük, melyek fehérjetartalma 100 grammban átlagosan 1-3 g közötti (Nephropáné a több). Ez jóval alacsonyabb a normál kenyerek 7-10 gramm közötti fehérjetartalmánál. Erzsébet (7); Kukoricapelyhes (7,6); Rozskenyér (8,1); Fehér (házi jellegű 8,3); Bakonyi barna (8,5); Alföldi (8,8); Félbarna (9,8); Graham kenyér (10,1)
A fehérjeszegény kenyereket ugyan házilag kell elkészíteni a betegeknek, s kezdetben kísérletezni kell a többféle lehetőség között, de megéri, mert ennyivel több állati eredetű fehérje fogyasztására lesz lehetősége.
A fehérjeszegény kenyeret célszerű kihűlés után felszeletelni és 2-3 szeletet egybecsomagolva mélyhűtőben tárolni. Fogyasztás előtt sütőben felmelegítjük, így tovább eltartható, fogyasztáskor pedig kellemesebb, mint a néhány napos, nem hűtőben tárolt kenyéré.
Ha pl. napi 200 gramm félbarna kenyeret helyettesítünk fehérjeszegény kenyérrel, azzal már 13,6 gr fehérjét spóroltunk meg, ami megegyezik: vagy 65 gr csirkecomb, 70 gr tonhal, 65 gr. marhalapocka, 65 gr sertéscomb vagy karaj, 60 gr gépsonka, 110 gr párizsi, 400 ml tej, 400 ml kefir, 84 gr félzsíros túró, 50 gr trappista sajt, 2 és ½ db tojás fehérjetartalmával.
Fehérjeszegény kenyérből készült zsemlemorzsával is fehérjét takaríthatunk meg, persze jelentősége kisebb, mint a naponta fogyasztott kenyér esetében.
Fehérjeszegény (Fe-mini) tészták alkalmazásával 100 gr felhasználása esetén:
2 tojásos 4 tojásos 8 tojásos
12,4 gr 13,4 gr 15,4 gr fehérjét takarítunk meg.
Sokféle formában kaphatók. Levesbetétnek, köretnek, tésztaételek készítéséhez használhatók. Fehérjetartalmuk: 1,6 g
Sűrítésre búza-, kukorica-, rizskeményítő használható.
Különböző tészták készítéséhez (kalácsok, lángos, gombócok) is keményítőt használhatunk, esetleg 1:1 arányban normál liszttel keverve. Gyümölcslevesek, mártások készítésénél vanília vagy tejszín ízesítésű pudingpor jól használható, a hozzáadott tejszín pedig a készítmény energiatartalmát növeli. A csokoládé ízű pudingpor foszfortartalma magasabb a vaníliásénál. A fehérjeszegény tojáspótlópor is jól felhasználható. 10 g por 30 ml vízzel kikeverve felel meg 1 db tojásnak. Rántottának, különböző sütemények készítéséhez és lazításhoz is felhasználható.
Mivel a húsfélékből csak kis mennyiséget tudunk felhasználni, nem célszerű szelethúst adni, inkább darált húsból készült vagdaltat, ahol megemelhetjük a hozzá adott fehérjeszegény zsemlemorzsa vagy fehérjeszegény kenyér mennyiségét, vagy zöldségfélék, burgonya hozzáadásával pótoljuk a hiányzó húst. Ha a káliummal nincs gond, akkor a burgonyát nyersen reszeljük hozzá, mint a coeliákiás betegeknél, de amennyiben a kálium csökkentésére is szükség van, előfőzött burgonyát használunk. A rakott ételek készítésénél is a többi alapanyag megemelésével palástolhatjuk a kisebb mennyiségű húsfelhasználást. Mivel előfőzött zöldségekből készülnek, az előfőzés kálium tartalmukat kedvezően befolyásolja. Nem ajánlottak a halak, halkészítmények, füstölt húskészítmények, magas nátrium tartalmú felvágottak.
Tejből a megszokottnál kisebb mennyiség. Ételkészítéshez felhasználható, vagy tejeskávé formájában fogyasztható. Az arány megváltoztatásával maradhat 3 dl (1 dl tej, 2 dl pótkávé) Joghurtból, kefirből, túróból, tejfölből a napi fehérjebevitel függvényében fogyaszthat a beteg. A sajtok magas fehérje- Na- és P tartalmuk miatt nem javasoltak, hasonlóképpen a juhtúró sem.
A tojásfehérjéből a megengedett fehérje függvényében használhatunk, a sárgája P- és koleszterintartalma miatt korlátozott mennyiségben (heti 1-2 darab) kerüljön felhasználásra.
Magas fehérjetartalommal rendelkeznek a diófélék és az olajos magvak is, valamint P-tartalmuk is jelentős. Nagyon ritkán, egész minimális mennyiségben fogyaszthatók csak. (18-27,6 g fehérje/100 g; tökmag:33,9g)
35 gr javasolt fehérjemennyiség alatt nehezen valósítható meg az étrend úgy, hogy ne vezessen alultápláltsághoz, mivel többnyire nem tartalmaz elegendő energiát sem. Ilyenkor megváltoztatjuk a növényi és állati eredetű fehérjék arányát: 30% állati és 70% növényi fehérje adása mellett, Ketosteril tabletta adása válik szükségessé, amellyel megakadályozható az alultápláltság kialakulása és az urémiás tünetek súlyosbodása.
Megfelelő mennyiségű, mégpedig ttkg-onként 35-40 kcal. energia biztosítása fontos, elsősorban szénhidrátokkal és kisebb részben zsiradékkal. A zsírbevitelnél azonban figyelembe kell venni a gyakran előforduló magas vérzsírszintet. Ennek csökkentése érdekében a telített zsírsavak mennyiségét csökkentjük, előnyben részesítjük a növényi eredetű olajokat és javasoljuk a testmozgás fokozását. Ha ez nem elég hatásos vérzsírszintet csökkentő tabletták adása válik szükségessé. Energiapótlásra szőlőcukrot is felhasználhatunk. Jól használható a méz is, ha a betegnek nem magas a szérumtriglicerid szintje. Fantomalt tápszer (szénhidrát modul) hozzáadásával is növelhetjük az energiabevitelt. Korlátozott mértékben margarinnal és tejszínnel is dúsíthatunk.
Só- és vízbevitel:
Ha magas vérnyomás és oedema alakul ki, akkor csökkenteni kell az étrend nátrium tartalmát. Arra figyeljünk, hogy a szérum nátrium ne csökkenjen 135 mmol/liter alá és ne emelkedjen 139 mmol/liter fölé. A Na-szegény étrend összeállításánál fő szempont, hogy konyhasót ne használjon a beteg, a nyersanyagok közül Na-tartalmuk függvényében válogassunk, és mindig olyan ételeket adjunk, amelyek só felhasználása nélkül is ízletesek. Alkalmazzuk a különböző szárazfűszereket (édes paprika, borsikafű, majoránna, fahéj, szegfűszeg, kömény…) és a zöld fűszernövényeket (kapor, zöldpetrezselyem, zeller…), savanykás ízhatás eléréséhez citromlevet, ecetet. A cukor karamellizálásával is ízesíthetünk. Használjunk olyan ételkészítési eljárásokat, melyekkel ízfokozás érhető el (pirítás, aromás párolás, rétegezés, töltés, tűzdelés, burkolás…) Magas sótartalmuk (és fehérjetartalmuk) miatt kerülni kell a füstölt készítményeket, a félkész és készételeket, konzerveket, a sóval tartósított termékeket, sajtokat, chipseket, sózott olajos magvakat, vegetát, ketchupot, fűszersókat, sós ropikat és péksüteményeket. A csökkentett Na tartalmú só felhasználása nem javasolt, mert a 60% NaCl mellett 40% KCl-ot is tartalmaz. Hasonlóképpen nem szabad felhasználni a szintén káliumot tartalmazó Vivegát.
A megengedett folyadékbevitel: az előző napi vizelet mennyisége + 500 ml. Ebbe beleszámít az elfogyasztott élelmiszerek (pl. gyümölcsök) és ételek folyadéktartalma is. Célszerű egy gondozási naplóban vezetni a napi vizelet mennyiségét, a bevitt folyadékot és a testsúlyt. Polyuria esetén a folyadékkorlátozás tilos. A szomjúságérzés csökkenthető jégkocka vagy mentolos cukorka szopogatásával.
Kálium bevitel: előrehaladott veseelégtelenség esetén a betegek gyakran hyperkalémiásak. Ilyenkor szükség van az étrend kálium tartalmának csökkentésére is. Ritkán, speciális un. sóvesztő vese esetén K-pótlás is szükségessé válhat. A szérum kálium szint 4-5,6 mmol/liter között legyen. A kálium bevitel 1500-2000 mg lehet naponta. Sok kálium van a zöldségekben, gyümölcsökben, burgonyában, de gyakorlatilag minden élelmiszerben, nyersanyagban található kálium. Banánban 500mg, dióban 1710, földimogyoróban 920, mandulában 890, gesztenyében 553, mazsolában 1000, mákban 1105, csirkemellben, tyúkhúsban 400, marhahúsban 381, sertéshúsban 442, sonkaszalámiban 426, burgonyában 340, petrezselyemzöldjében 1000, karalábéban 300, zöldborsóban 325, gyümölcsökben 150-200 mg kálium található. A gombafélék kálium tartalma is magas, kivéve a laskagombáét (190 mg)
Az alacsonyabb kálium tartalmú nyersanyagok felhasználása mellett különböző eljárásokkal is csökkenthető az alapanyagok kálium tartalma.
• ha a zöldségeket néhány órával az elkészítés előtt beáztatjuk és levüket leöntjük, jelentős mennyiségű kálium oldódik ki.
• Hasonlóképpen az első főzővíz elöntése is káliumveszteséget jelent. Igaz, hogy ezekkel az eljárásokkal csökkentjük egyes vitaminok és egyéb ásványi anyagok mennyiségét is, de akinek nagyon oda kell figyelni a fogyasztható kálium mennyiségére, az éljen ezekkel a lehetőségekkel.
• Gyümölcslevekből a kevesebb gyümölcstartalmút válasszuk.
• A házilag készített kompótnak a levét a beteg ne fogyassza el, csak a benne lévő gyümölcsöt
• A húsfélék ugyan nem férnek nagy mennyiségben az étrendbe, de ezek kálium tartalma is csökkenthető áztatással, előfőzéssel és a főzőlé elöntésével.
A hyperkalaemia a szívben ingerképzési és ingerületvezetési zavarokat idézhet elő, és ezzel életveszélyes állapot kialakulását okozhatja.
A betegség stádiumától és a laboreredményektől függően a naponta javasolt foszfor mennyiség 600-800 mg között van.
Foszforban gazdag nyersanyagok mg/100 g termékben:
• Húsok: tyúkhús 120, csirkemell160, marha, sertés 180, borjú 240, bárány 350;
belsőségek: sertésmáj, velő 380;
halak: 137-177; olajos hal: 324; paradicsomos hal: 217
• Felvágottak: gépsonka 220; kenőmájas 250, májkrémek
• Búzakorpa, búzacsíra – nincs számadat, de magas
• Tej és tejtermékek (főleg az ömlesztett sajtok): tej 40-70, túró 180-200, juhtúró 250, trappista 400, eidami, ementáli 500, kockasajt 900-1000
• Szárazhüvelyesek: bab, borsó, lencse 400, szója 500
• Olajos magvak, diófélék: mogyoró 360, dió 400, mandula 450, pörkölt napraforgó 706, mák 800
• Tojás sárgája 570mg/100 g (1 db 16 gramm = 91,2 mg foszfor)
• Zöldborsó 110, petrezselyem zöld 128, fokhagyma 140, „M” zöldborsó 154, paraj 160,
A többi zöldségféle 100 alatti.
Jelentős P-tartalommal rendelkeznek a Cola-félék is.
Valamilyen mennyiségben minden nyersanyag tartalmaz foszfort.
Húsok előfőzésével és az első főzőlé elöntésével foszfortartalmuk csökkenthető.
A nephropan kenyérporból készített kenyér kálium- és foszfortartalma magasabb, mint a Femini kenyérpórból készítetté.
Mivel a foszfátszint emelkedése hamar hypocalcémiához és hyperparatireozishoz vezet a foszforbevitel csökkentése mellett kalciumot kell adni a csontok és a lágyrészek számára. Az étrendet kb. 1,5 gramm kalciummal kell kiegészíteni. Ez nemcsak a kalciumbevitel, hanem a foszfátkötés és az acidózis kezelése szempontjából is hasznos. A kalciumpótlást aktív D-vitaminszármazékkal javasolt kiegészíteni, hiszen a vese már nem képes az inaktív D-vitaminból aktív D-vitamint képezni a működő veseállomány pusztulása miatt. A vízben oldódó vitaminok pótlására ügyelnünk kell. Ha a táplálékkal az erős megszorítások miatt nem lehetséges, akkor multivitamin készítményekkel pótoljuk. Vasat tartalmazó gyógyszerek adása is fontos.
Az élelmi rostok egy részének az ammónia felszabadulás gátlása révén szérumkarbamid és kreatinin koncentráció csökkentő hatása lehet, de a gabonarostok K és P gazdagsága miatt étrendi alkalmazásuk megfontolást igényel.
Diétás napló vezetése! Ellenőrzése!
Laborértékek állandó ellenőrzése!
A beteg folyamatos oktatása, tudásszintjének ellenőrzése!
Étlaptervezés a beteggel közösen az egyéni igények figyelembevételével!
Az étlapok tápanyagtartalmának kiszámítása, igazítva a laborparaméterekhez!
Új, fehérjeszegény receptek kidolgozása!
Ételkészítési eljárások megbeszélése!
Jól használható táblázatok az élelmiszerek fehérje-, K-, P-, Na-tartalmáról!
A beteg meggyőzése a diéta betartásának fontosságáról!
Szia Serry:)))
26 éves vagyok 112 kiló, 170cm
a kislányom még este szopizik
szeretnénk még 1 kisbabát.
mennyi kalóriát fogyaszthatok így?
miket ehetek?
tudnál nekem tanácsot adni?
köszönöm
szép napot!
mankusz
Szia Serry!
Én épp a lúgos életmóddal próbálkozom,egészségügyi okok miatt is,meg egyszerűen a jobb étkezés miatt.
Erről szeretném ha leirnád a véleményed,esetleg ha tudnál egy két tanácsot is adni...
de ami talán fontosabb az a szójatermékek.
nagyon szeretem a szóját mindenféle kiszerelésben,de rengeteg negativ dolgot lehet olvasni a neten és kicsit bepánikoltam.
Megvettem a Ph csoda könyvet(a receptes változatot)és nagyon tetszik,és ott irja a szójahasználatát...én nagyon szeretem a szójatejet,szójababot..stb.eddig szinte minden nap szójatejet ittam(nemtudom ez mennyire jó)
bár nemtudom a tej mennyire egészséges,mert ott azt irja enyhén savasit.
elivelig 20% savas,és 80 % lúgos ételt kéne ennem.
Tudnál nekem egy mintanapot felirni??mert ott ir recepteket,meg leirja az ételeket,hogy melyik milyen,de még nem nagyon tudtam erre ráhangolódni..
igaz,csak most 1 hete kezdtem el:)
a netben nem bizom meg igazán.valamelyik lúgos étrendben tojást láttam,és na az aztán erősen savasit!!
Nagyon köszi előre is!:)
Szia Serry!!
Szeretném ha segítenél kicsit nekem.
Fehérjementesen kell étkeznem pontosabban 50gr/nap.
vese probláma miatt.
Tudnál nekem tanácsot adni miket ehetek hogy v
vátozatos legyen mert ugye szinte mindenben van fehérje.
Köszi előre is.
serry!
pontosan mit kell érteni a "zsírszegény" étrend/diéta alatt?
zsír szinte nincs is itthon, olajban nagyon ritkán sütök. nem eszem pörkölt-féléket... mi kell még?
Kedves Ilus!
Nagyon összetett problémád van amivel nem árthatsz az tényleg az életmód váltás. Most látatlanban amit merek tanácsolni az a sózás csökkentése és a felesleges cukor bevitelének mellőzése. A só vizet köt meg a cukor meg felesleges kalória.
Mivel van túlsúlyod van és már jó ideje ( 40 éve?) Feltételezem,hogy ez okozza a pajzsmirigy hormon túltengésed illetve a kialakult magas vérnyomást. Hiszen mint írtad rég óta küzdesz vele és többször fogyókúráztál. A mostani súlyod látatlanban lehet a sok-sok jojo eredménye.Szóval itt minden mindennel összefügg. Javasolnám,hogy amikor legközelebb a pajzsmirigyeddel mész kontrollra beszélj a belgyógyásszal a magas vérnyomásról és kérd meg,hogy küldjön el a kórházban dietetikushoz. Aki ott neked tud helyben személyre szabott diétát adni illetve összeállítani.
Érdemes a hormonok mellett figyelemebe venni a vérnyomásod és a megfelelő diétát kiválasztani a fogyáshoz. mivel hormonokat sz4edsz nem mindegy,hogy milyen diétát állítanak össze.
Én így látatlanban nem tudok ennél többet javasolni neked.
Szia, Ilus!
Most pajzsmirigy-túlműködésed van, vagy -alulműködésed? Lehet, hogy rosszul kezelnek.
Az ödémát vizsgálta valaki a körzeti orvoson kívül? Lehet, hogy kellene.
A te esetedben szakszerűtlen lenne a neten diétát ajánlani. A kórházban, ahol voltál, kellene érdeklődnöd személyre szabott étrendért. Mivel a testtömeged, a magas vérnyomásod alapján beteg vagy, szerintem kell kapnod személyre szabott étrendet, de legalábbis irányvonalat. Ezt a neten keresztül senki sem adhat.
Kedves Serry.
Most bukkantam erre a fórumra.Én 60 éves nő vagyok. A súlyommal már régóta gondom van. Kb 40 éves korom óta . Többször próbáltam , már lefogyni. 168 cm magas vagyok és most már sajnos 106 kg.
Betegségeim pajszmirigy túltengés . Ez jelenleg rendben van , nem kell gyógyszert szedni , félévente vérvétel.
Magasvérnyomásom , gyógyszerrel karbantarva.
Valamint vizes vagyok, a körzeti szerint nem sziv, és nem vese eredetü . Vizhajtót szedett velem már hosszú évek óta. Valószinü a hatalmas súly ishozzájárul.
Szeretnék életmódót váltani, talán nem késő még.Tudnál segiteni, hogy milyen diétát tartsak?
Köszönettel
Ilus
Szia!
Persze, tök jó, amit idáig elértem, örülök is neki, de hidd el, még bőven van rajtam háj, az a kg még hiányzik... Tény, hogy már jobban érzem magam a bőrömben, de még azért nem jól...
Hogyan tudnék még kb. ennyit fogyni, ha most kcal körül eszem?:)
Egyik fórumon olvastam, hogy stagnálás esetén a fogyit újra belendítendő érdemes váltogatni a kcal-t, pl. 7közben továbbra is 1200kcal, 7végén pedig 1500-1800 kcal.
Erről mi a véleményed, működhet?
Még egy kérdés, mondjuk ráállok a heti 3-szor fél óra futásra (futógépen), az szerinted elég? Plusz csinálom az 1300-as kalóriát.
köszi
Én azt mondom,hogy szerintem ez amit elértél nagyon jó és inkább tartanod mint fogynod kéne:)
Vagyis egyelőre tartsd még az étrendet annyival, hogy néha néha egy-egy bűnözős napot is beiktathatsz.
A Harrys-Benedickt képlettel számolva az alapanyagcseréd 1496 kcal/ nap. Vagyis ha egy 1200 kcal-s étrendet kezdesz az alapanyagcseréd alá mész kb 300 kcal-val. Ezzel gyors fogyást érhetsz el, de amint beáll erre az anyagcseréd bekövetkezhet a stagnálás. Ami ha elérted célod jó ha nem akkor nem.
Én kicsit magasabb kcal-t javasolnék 1300-at. S utána még mehetsz alá kb 100-200 kcal-val.
Állj rá a rendszeres étkezésre és sportolásra is:) Sok sikert.
Szia Serry!
Jaj de jó, hogy ráleltem erre a fórumra, remélem, te tudsz nekem valami okos tanácsot adni!:)
165 cm vok, 2009.június 21-én kezdtem a diétába (életmódváltásba), azóta 1200 kcal-át eszem egy nap, mellőzöm a fehér lisztet, cukrot, pékárut, édességet, helyette tk. pékárut eszek, sovány tejet, sajtot, sonkát, zöldségeket, gyümölcsöket, lájtosabb édességet néha, bűnözésként:) Barna rizst és durumtésztát kb. 3-4 hetente, krupmlit szinte soha.
Hetente 3-4-5-ször tornázok.
Június 21-től 4 hónap alatt sikerült 18 kg-ot fogynom (86 kg-ról 68 kg-ra), de most november 1. óta sajnos beállt a stagnálás...:( Vagyis inkább 67 és 68 kg között ingadozok. Karácsonykor persze volt bűnözés, de sikerült tartani a súlyomat.
Viszont előtte és utána sem ment lejjebb...:(
Van, akik szerint szerint kicsit meg kéne emelni a kcal-t, van, aki szerint éppen csökkenteni, vagy mást tornázni (több kardiót), vagy elkezdeni vmi diétát...
Te mit mondasz?:)
Szia!
Köszi az jó lenne! 164 cm vagyok, 70 kg,és 29 éves. Ülő foglalkozásom van, sportolás alkalomszerűen futok otthon a futópadon egy fél órát, sajnos nem rendszeresen, erre még rá kell álnom!
köszi
Ahhoz,hogy érdemben mondjak neked valamit többet kéne tudnom. Mióta? Mit eszel egy nap pontosan?
A tej okozhat puffadást és hasmenést akkor laktoze intoleranciáról van szó. Csak sajtokat és savanyított tejtermékeket bírja az ilyen egyén.