Akiket gerincsérvvel műtöttek vagy még nem műtöttek, de tanácsokat tudnak adni! (beszélgetés)
Filcike, szívből gratulálok! :-)
Sok boldogságot, és jó egészséget kívánok!
Köszönöm! :)
Azért ekkora buli nem lesz,de vigyáznom kell,mert az időjárás most nem nekem kedvez....hetek óta fájok :(
Remélem az eső megszűnik akkorra :)
Gratulálok Neked!
Engem márciusban műtöttek kizáródott sérvvel, és augusztusban férjehez mentem. Megkérdeztem a dokitól, táncolhatok-e:)) azt mondta, igen. Este 7-től reggel 7-ig rokiztam, semmi bajom nem lett
Sziasztok!
Én csak azt akarom mondani,hogy augusztusban férjhez megyek :D
Kucmorgó!
Mint ahogy a többiek is írták, ezt komlyan kell venni, és nincs kifogás!!:) Ha eolvasod a korábbi bejeg
Nem tudom,hogy a doki mit válaszolna, de abból kiindulva,hogy a műtét után még kb 1 évig nem lehet 1,5 kilónál többet emelni, stb, én biztos várnék még vele legalább egy évet.
Persze, lehet,h nem jön össze elsőre, de mi van ha igen (szerencsére).
Azért elég sok mindennek kell ott regenerálódnia.
Gyorsan legugliztam a dolgot és a babanet.hu régi bejegyzései között van erről szó és ott is egy évet mondanak.
Türelem :-)
szatyi47
Engem Orbay doktor úr műtött 2 és fél hónapja az OITI-ben az Amerikai úton. A doki keze zseniális, de azt tudni kell róla h mint minden zseninek van egy furcsa stílusa. Tehát ő nem az a beteg tutjgatós doki, ő sebész, és végzi a munkáját. De ahhoz nagyon ért :), úh don't fos, minden jó lesz vele. Bár én összesen eddig kb 20 percet beszélhettem vele, ebbe benn van az első találkozásm 4 nap kórház és a 6 hetes kontroll :)... Lehet már az elejn oda kellett volna adni a pénzt, a fene tudja....
Úszást a reumás se javasol rögtön a 6 hát után, először vizitorna pár alkalommal, h erőssödjön a gerinc melletti izom, utánna jöhet az úszás.
Másik kérdés, amire még nem válaszol senki: Az a gyerekvállalás. Bár az orvos tudta h emiatt is döntöttem a műtét mellett mihamarabb, (és helyes volt, hisz a szalagok alatt volt már beszakadva a srév, így sajnos a torna nem lett volna márjó nekem), hisz a párommal idén babát szeretnánk már.
Kérdés, mennyivel a műtét után lehet/érdemes belevágni a babaprojektbe? Mert erre konkrétan egyik doki sem tért ki (Idegsebész, reumatlógus). Márc elején műtöttek, a tervnálunk a nyár második fele (júli/aug) volt. Persze még az sem biztos h rögtön eslőre öszejön stb... Temészetesen közbe tornázom, vizitornára járom, és az úszásba is belevágom hamarosan (még a reumatológus nem ajánlotta).
Köszönöm.
hát nem rajtam múlt,sajnos mindenhonnan elküldtek!
elöször azt mondták,hogy a lábaim nem ettől fájnak,aztán túl fiatal voltam és tudok járni.mostanra meg kiszakadt a sérv.már alig várom,hogy elmúljon a mindennapos fájdalmam.nagyon bízom a műtétben.neked miért csak szeptemberben kell menned?
Szia!
Szeptember vége felé kell visszamennem, ha addig kibirom. Az a baj, hogy már fél éve fájdalom csillapíton élek.
Te miért vártál 5 évig?
Nagyon egyetértek az előttem hozzászólóval. Semmiképp nem szabad elhanyagolni a sérvet, mint ahogy más betegséget sem ajánlatos. A testünk nem véletlenül jelez. Ha időben figyelünk rá és teszünk a javulás érdekében,akkor nagyon sok fájdalomtól és szenvedéstől meg tudjuk magunkat kímélni.
Van TB finanszírozott gyógytorna is, és oda nem csak délelőtt lehet menni,úgyhogy valahogy el lehet jutni,max ki kell venni egy szabadnapot és akkor letudni ezeket a dolgokat.
A gyógytornász a leletek alapján összeállítja a feladatokat, és nem kell feltétlenül hónapokig járni hozzá.
Nekem a kórházban megmutatták mit kell csinálni, illetve telefonra rögzítették és azóta egyedül csinálom. Ha helyesen tanulod meg,akkor nem kell állandó felügyelet, így ha nincs időd eljárni,akkor sincs nagy gond.
Otthon pedig igenis szakítani kell napi 20-30 percet arra,hogy nyújtózz, illetve erősítsd a mély hátizmokat.
Amit én még nagyon szerettem az a gravitációs pad/denevér pad. Ha nincs pénzed rá,akkor családtag segítségével is el lehet érni hasonló hatást.
Nézz utána, megéri.
Jobbulást!
Szia, Kucmorgó!
Nem kezeltek a sérveddel egyáltalán? Mert azért nem szoktak egyből műteni, csak ha egyéb kezelések nem hatnak, és/vagy ha elviselhetetlen fájdalmaid vannak, illetve bénulásos, vagy hasonló súlyos tünetek jelentkezésekor.
Azt kell mondjam, hogy még örülhetsz, ha "csak" 2 havonta jelentkezik a fájdalom, és hogy ha nap közben nem tudsz foglalkozni vele. Mert ha teszem azt begyullad a sérv által nyomott ideg amúgy rendesen, akkor lábra se tudsz állni, és konkrétan kaparod a falat. Ezt nem kéne megvárni, ahogy egyéb súlyosbodást se. Szóval hiába a se idő se pénz, mert előbb-utóbb a gerinced nem foglalkozik majd ezekkel... Tehát el kell menni a dokihoz, ha írnak ki kezeléseket, vagy gyógytornát (természetesen egyértelmű leletek, diagnózis birtokában) azokat végig kéne csinálni, ha pedig ez nem segít, akkor esetleg bevállalni a műtétet, ha muszáj.
A műtét után nem kell folyamatosan feküdni, inkább ez úgy néz ki, hogy járkál, gyógytornázik az ember, és pihen sokat, szükség szerint. Aztán ha minden jól megy, egyre többet mozog, és kevesebbet pihen. Arra számítani kell, hogy a legtöbb esetben kb. 6 hétig nem tud menni dolgozni az ember (egyénenként eltérő, de ritkán kevesebb).
A lényeg, hogy ne hanyagold el magad, mert rosszul járhatsz, és esetleg nehezebb lesz a felépülés.
Minden jót kívánok neked!
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni Tőletek!
Még teljesen új vagyok a fórumon, elkezdtem ugyan visszaolvasni a bejegyzéseket, de még nem jutottam a végére.
Igazából 2 sérvem van. Februárban mondták, hogy majd meg kell műteni. Amitől nagyon félek...
Kb. 2 havonta előjön a gyötrő fájdalom, ami teljesen lesugárzik a bal lábamba, lábfejig
Sajnos, a munkám nem nagyon engedi, hogy gyógytornára járnak. Se időm, se pénzem.
Minden reggel megígérem magamnak, hogy aznap kérek időpontot a dokihoz, de napközben, amikor már nem tudok annyira foglalkozni a fájdalommal, akkor már nincs bennem az az elszántság, mint reggel.
Mit csináljak? Meddig kell feküdni a műtét után?
Válaszaitokat köszönöm szépen előre is!
Sziasztok!
Remélem, mindenki többé-kevésbé jól van. A mostani hidegfront miatt mindenki érezheti kellemetlenebbül magát, én is megéreztem ezt a hirtelen lehülést.
Krozsu, nagyon peches vagy sajnos, valóban jobban kéne lenned. Bízz benne, hogy megoldják valahogy az ödémát, és javulni fog az állapotod. Szívből kívánom.
Hajni, a gerinced karbantartására szerintem a gyógytorna, esetleg az úszás lehet a legjobb.
Az Index gerinces fórumán olvastam rehab kezelésekről, fürdőkórházi beutalóról, de ezeket nem nagyon ajánlgatják a műtött betegeknek sajnos, rá kell kérdezni a reumatológusnál, vagy a kórházban, ahol műtötték az embert.
Bobesbobek, amikor műtöttek, akkor volt a kisebbik gyermekem 2,5 éves.
Akik még műtét előtt állnak, azoknak egy nagy kalappal, erőt, bátorságot, majd sikeres gyógyulást kívánok, a többieknek is további kitartást és fájdalommentes napokat. :-)
szia!
Én is ilyen műtétre várok,5 év után végre!!
téged mikor operálnak?
Koszonom a linket, most meg annak kell utana jarnom elobb h a ket kezdodo servvel mit lehet csinalni h ne jojjenek ki egyhamar es persze a mutottet is kordaban tartani. Tobbiek mivel probalkoztok??
Nekem is rosszabb volt amugy az 4.-5. het. Foleg ma ezek a fontok elegge betettek...egy ora seta utan egesz nap csak fekudtem, eleg gyengenek erzem magam de fajdalmak nincsenek szerencsere. Gyogytornasz mar jar hozzam 2x14 alkalmat irt ki nekem az orvos es azt mondtak uszni inkabb a 8.het utan menjek.Ezt minel elobb kell intezni mert nekem is makom volt az uccso szabad helyet csiptem el.
Azon gondolkoztam milyen utokezelesek lehetnek meg jok. Vki velemeny?? Mit erdemes kiprobalni?
Jobbulast es kitartast mindenkinek.
Szia!
Az Országos Gerincgyógyászati Központban műtött Rónai Márton főorvos.
Igazából csak jót tudok mondani a helyről, meg az ellátásról. A dokim is jó orvos, a stílusa nekem kissé kimért, de nem a stílusával műt :-)
Hát igen, itt leginkább "sima" sérv műtöttek vannak. Ha lenne kérdésed,akkor írj bátran. És ne izgulj nagyon, mert inkább jókat hall az ember erről a műtétről is. Én meg vagyok az 1000-ből az egy :-)
Szia Krozsu! Sajnálom, hogy így jártál stabilizációs műtéttel és hogy nincs javulás az állapotodban. Én is stabilitációs és sérv műtét előtt állok és érdekelne, hogy téged hol, illetve ki műtött.
A fórumokban inkább gerincsérv műtétekről lehet olvasni, a stabilizációsról alig. Válaszodat várom akár ide, vagy priviben illetve a szatyi47@freemail.hu-ra. Köszi.
Fantasztikus,hogy ilyen pozitívan állsz a dolgokhoz. Teljes mértékben egyet értek Veled. Én is két év után mondtam a dokinak,hogy ennyit az alternatív módszerekről, igaz akkor már túl voltam két olyan isiászos fellángoláson,hogy az egyikkel már kórházba kerültem.
5 hónapja volt a fúziós (stabilizációs) műtétem,amit úgy vártam, mint a megváltót. Nagyon hittem benne, szinte nem is izgultam előtte, mert tudtam,hogy ettől jobb lesz nekem és újra minőségi életet élhetek.
Utána javulgattam is,de a 4.héttől inkább romlott a dolog és az lett a vége,hogy a mentő vitt kórházba, mert egyszerre fájt és görcsölt a derekam. A doki elég hitetlenkedve fogadott, majd azt mondta,hogy gyógyszer,pihi,torna és jobb lesz. Hát nem nagyon lett az. Kiderült,hogy két oldalon masszív ödéma van a gerinc melletti izmokban. A dokim még nem találkozott ilyennel,úgyhogy konzíliumot hívott össze meg minden. Csütörtökön vesznek mintát belőlem.
Mára gazdagabb vagyok sok kórházban töltött éjszakával, némi türelemmel, egy pánikbetegséggel és ki tudja még mivel.
Igyekszem én is nagyon pozitívan hozzáállni, továbbra is, de néha olyan nehéz...
De annak örülök,hogy itt a fórumon mindenkinek ilyen jó tapasztalatai vannak, remélem hamarosan én is csak csupa jót írhatok,végre dolgozhatok és élhetek,mint hal a vízben :-)
Szia Nahóka!
Nekem is fájdalmasabb néhány napja, mint az első 2 hétben. (kedden lesz 4 hete, h műtöttek)Nekem sajnos lebénult a bal lábam térdtől lefelé, ez most a tornától és az intenziv elektromos kezeléstől már elég szépen kezd helyreállni, de pár napja érzem ezt a lesugárzó fájdalmat megint a derekamtól egészen a bal vádlimig. Remélem hamarosan elmúlik, mert a műtét után nem éreztem ilyet:-(
Köszi,anyukám sokat segít szerencsém van,mert szülés után csak feküdtem a földön a babával.Rettenetes érzés volt,hogy nem tudom ellátni.Ráadásul elment a tejem ,szóval kész csőd voltam.örök hálám a dokimnak aki s.o.s műtöt,mert a többiek fociztak velem 2 hónapig még.és marha nagy szerencsém,hogy tudtam fizetni az MR mert május vége június elejére kaptam volna időpontot.
Mennyi idős a baba?
További ajánlott fórumok:
- Akik már 30-40 kilót ledobtak itt tanácsokat adhatnak
- Mandulaműtét - étkezési, ápolási tanácsokat kérek szépen
- Mi lehet a gond? Tanácsokat, javaslatokat kérnék....
- Kezelhetetlen gyerek, tanácsokat kérnék
- Segítenétek? Véleményeket, tanácsokat várok! (köszönöm)
- Kérhetnék tanácsokat? Van egy hat éves öcsém, és egy nyolc éves húgom!