A szoptatásról mindent (beszélgetés)
Már beszéltem is vele, és azt mondta, hogy szerinte nem megfeleően helyezem Barnit mellre, és emiatt alakult ki a seb. Mondta, hogy erre utal az is, hogy szoptatás után nem szimmetrikus a mellem.
Szerinte a kereszttartás lenne a legmegfelelőbb számunkra, egyik nap el is jön hozzánk, és megmutatja, hogy hogyan kell.
Köszönöm a választ, ki fogom próbálni. Az az igazság, hogy szerencsére maga a szoptatás nem fájdalmas egyáltalán, csak az a pármásodperc, ami a mellrehelyezés után eltelik. Utána minden ok.
Lehet oka a sebnek a lapos mellbimbó? Mert nekem sajnos az van.
Barni továbbra sem hajlandó nagyra nyitni a száját, pedig mindent megpróbáltam már.
Kedves Bogi!
Írtad, hogy a sebet a mellbimbómon technikai probléma is okozhatja. Mire gondolsz?
Sajnos elég rossz a helyzet. A jobb mellem, rendben van, de a bal mellbimbóm jobb oldalán, egészen a mellbimbóm csúcsánál múlni nem akaró seb van. :(
Szia Bogi!
Azt szeretném tudni tehetek-e vmit azért hogy szopinál minél előbb jöjjön a tej. Merthogy elég lassan érkezik, fiam meg közben mondja a magáét mert már éhes van hogy el is sirja magát szopi közben mert sokat kell várnia a tejre. Lehet ennek az az oka hogy kevesebbet szopik? Továbbra is csak éjjel hajlandó szopizni nappal fejnem kell lehet hogy azért nincs kedve mert sokat kell várni rá:-((( köszi Réka
Nagyon jól ráéreztél arra, amit szerettem volna átadni neked!
További jó szopizást nektek, és bármi gond adódna gyere, de remélem nem lesz semmi probléma!
Nagyon szépen köszönöm hogy válaszoltál!!Van már egy lányom de mégis tanultam most pár újjat!!
Ahogy leírtad én azt mind úgy is csináltam és csinálom is de azt hogy miért is tértünk rá a 3órákénti etettésre hát ezt nem tudom megmondani!Talán azért mert féltem hogy nem lesz neki elég tej ha úgy etettem ahogy neki kell!De már leírva is hülyeséget írok hiszen ha 2óránként evett is elég volt neki!!
Tudtam azt hogy van ez a rohamos növekedés vagy a fokozott étvágy de nem gondoltam hogy Ádámnál ez ilyen hamar elkezdödött!A lányomnál kicsit később volt ez!
Hála ezt a belőlevést volt szerencsém érezni egy szopi alatt akár 3x-4x is!!:):)
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget nem parázok akkor!!!:))))Akkor csak én érzem úgy hogy kevés de még ha ő nem is eszik annyit akkor lehet hogy neki pont annyi elég!!!:)
Kedves Manócska!
Nagyon örülök, hogy ilyen elszánt és lelkes vagy! Ezzel a sikerhez vezető út nagyobbik részét már meg is tetted!
Gratulálok a nagyfiadhoz, aki szuper jól gyarapszik, így egy dolgot biztosan megállapíthatunk, van neki elég ennivaló!
Úgy látom remekül indultatok az igény szerinti szopival. Miért tértetek át a 3 óránkénti etetésre?
Sajnos általában az általad leírt dolgok történnek ilyenkor. A melled hozzászokott a gyakori szopihoz. Ennek elmaradásakor a mellek túlfeszülnek, és ahogy írtad csomókat érezhet az ember, sőt nem bakteriális fertőzés, hanem steril gyulladás miatt láz is jelentkezhet. Sajnos a túlfeszüléskor a mellekben olyan anyag termelődik, ami jelez a szervezetnek, hogy ennyi tej nem kell, így valóban csökkenhetett a tejtermelés kicsit. Nagyon ügyesen ezután mindkét mellet adtad, és így tulajdonképpen szépen sikerült túljutni ezen a helyzeten, és persze az megint jó döntés volt, hogy visszaálltatok az igény szerinti szopira, ha jól értelmezem amit írtál.
Úgy látom, hogy az a fő gondod, hogy egy mellből szeretnél egy szoptatást megoldani. Ahogy most csináljátok is tökéletes, de persze el lehet érni azt, hogy egy oldal is elég legyen.
A teendő csak annyi, hogy elkezded pl. a jobb oldalon. Ott addig szopizzatok, amíg csak tudtok. Ha a fiad nyugtalankodik, úgy érzed már ott végzett, akkor át a másik oldalra. A következő szopinál azzal a mellel kezdjétek ami az utolsó volt ha a példánál maradunk, akkor a balon végzett, akkor ott kezdjétek. és így tovább. A lényeg, hogy azt az időt, amit egy mellen tölt, próbáld meg mindig picit nyújtani. Percet nem írok, mert nem lehet, fogod te azt érezni, én biztos vagyok benne! Így az egy mellen eltöltött idő egyre hosszabb lesz, több inger éri, és fokozódni fog a tej termelés! A tejleadó reflex többször is kiváltódhat, ha hosszan van mellen a baba.
Amit fontos tudnod, hogy az egy szopi alatt megvett tej legnagyobb része közvetlenül a szopi alatt termelődik. A mellek feszülése nem a sok tej miatt van, hanem azért, mert a mell szövetében ödéma van. És ahogy írtam ilyenkor termelődik a tejtermelést csökkentő anyag.
Az első növekedési ugrás 3-5 hetes korban van, szóval az ilyen időszakban jelentkező állandó szopizási vágy ennek tudható be. Egyetlen teendő a szoptatás, és a termelt tej mennyisége az igényekhez igazodik!
Csak ügyesen, ahogy eddig is! Ha van kérdésed írj bátran!
Gyorsba beleolvastam a többi feltett kérdésbe és ami még fontos lehet!!
Terhesség alatt volt előtejem de hát azt mondják ez nem lényeg!!Mikor hazajöttünk a kórházból kb 3 hétig annyi tejem volt hogy egy mellből majdnem 2dl tej jött le!Az elején nem tartottuk be a 3órás etettést igény szerint evett a fiam!!Majd probáltuk betartani igy a két szoptatás között annyira bedurrantam hogy begörcsösödtem (így jártam sajna a lányomnál is de be is lázasodtam) most nem vártuk meg és elmentem dokihoz aki adott injekciót!Utána ugy vettem észre mintha kevesebb tejem lett volna de a görcsök széjjel mentek!Kellett 2 nap mig helyre jött a tejtermelés addig potolni kellett a lefejt tejcsivel!Majd újra helyre állt a termelés de akkor már mind a két mellem kellett a szopihoz!Egyszer egyik szopi alkalmával bealudt a fiam és végig aludta a 3órát de akkor egy mellből evett igy jött ki az hogy átáltam az egy mellből való etetésre!!Igy igen jó mert elég neki!Érzem azt is hogy belövelek akkor spircolok is szoval ezek a dolgok megvannak de miért lehetséges vagy jön létre az amit a lentiekben feltettem??Mit csináljak?
Sziasztok!!
Nekem is segítség kellene hogy hogy lehet az hogy egyik szoptatás elteltével van elég tejem a másik szopi eljövelével meg alig??Inni és enni eszek rendesen de nekem ez olyan furcsa!!Egy mellből szopizik a fiam és igy a következő mellben 6 óráig termelődik a tej!!!Eddig egy mell elég volt neki!Nem fejem le mert már úgy vettem észre hogy fejés után nem termelődik olyan gyorsan mint eddig!Még nem szedek semmi tejserkentőtt de ez mégis mitől lehet??Kicsit idegesít!Valaki járt már így??
Ja, értem. Ezek alatt a hetek alatt már biztosan ráéreztél, hogy mikor van vége egy szopinak. Amikor úgy gondolod, hogy végzett az egyik oldalon, akkor tedd át a másikra.
A sebeket én azért nem írnám a genetika számlájára. Még nem írtad hol van pontosan. Az a gond a sebekkel, hogy potenciális behatolási kapu a baktériumoknak. Szóval mindenképpen a gyógyulásra kellene törekedni. Mert a bacik ha bejutnak akkor abból mellgyulladás alakulhat ki. Ezzel félre ne érts nem érmiszteni akarlak, csak azért írom, hogy valami technikai dolog biztosan, amin lehet változtatni. Ezért kérdeztem hol van a seb.
Örülök, hogy a méregetéssel kapcsolatban változtatásra készülsz! Nagyon jó! Bizz magadban! Csak így tovább!
Köszönöm a válaszokat. :)
A sebek ezek szerint pusztán attól vannak, amiért a családban mindenkinek. genetika. ;)
A szopi közepén-végén rángat, de a válaszodban benne is van, hogy mi lehet az oka.
Ezek szerint, ha keveset eszik, akkor csak annyit szeretne? Merthogy szopi közben folyamatos a termelődés. Ma nem mérlegelek, elég volt. Csinálok majd próbanapokat, de nem akarom magamat és őt ezzel stresszelni.
Van egy szuper hírem! A tejtermelés annyira szuperül van kitalálva, hogy soha nem lehet a melleket kiüríteni teljesen. Az egy szopi alatt megevett tej legnagyobb mennyisége közvetlenül a szopás alatt termelődik. Egy szopinak akkor van vége, ha a baba magától elengedi a mellet. A komfortszopi részét, amit úgy szoktak mondani, hogy már csak cumizizk is nyugodtan lehet engedni a babának (most nálatok ezt a részét a sebek miatt picit lehet korlátozni). Főleg a pici babáknál a szopi mindig azzal ér véget, hogy a baba komfortszopizik, és elalszik, majd magától elengedi a mellet. ekkor van vége a szopizásnak. A mell azonban ekkor sem üres.
Örülök, hogy jöttél megint. Remélem választ kapsz a kérdéseidre, és sokáig fogtok szopizni!
Szia!
Az, ha a szoptatás nem fájdalmas, akkor valószínüleg jól van mellen Barni. Mióta sebes a melled? Volt már rosszabb is a helyzet, vagy egy ideje ilyen? Hol van a seb rajta alul, felül..stb?
A mellbimbó sebek kezelése úgy zajlik, hogy először is helyesen tesszük mellre a babát, és így a szoptatás folytatása mellett is begyógyulnak a sebek. Ha jól van mellen a baba a sebes mellbimbó a mellrehelyezésnél lehet fájdalmas, de a szopizás beindulása után a fájdalom megszűnik. A mellet sem szopi előtt sem utána lemosni nem szükséges, a mindennapos tisztálkodás alkalmával sem kell tusfürdővel bekenni, mert ezek mind szárítják a bőrt. A szoptatás után érdemes csak azután "elcsomagolni" a melleket, hogy teljesen megszáradtak, ez seb esetén különösen fontos, mert a seb beleragadhat a melltartóba, melltartóbetétbe és utána ha leszakad még nagyobb a keletkező sebfelszín. Sebes mell esetén még szerncsésebb, ha egész nap szellőzhet szabadon a mell. A szopi után a baba nyála és az anyatej, sőt még egy cseppet extrán ki is nyomhatunk és rákenhetjük, jó ha rászárad, mert ezek gyógyítják a sebeket.
Ha úgy látod, hogy türelmetlen, és ezért nem sikerül rögtön jól mellre tenni, akkor még hatványozottabban fontos, hogy már a korai éhségjelek jelentkezésekor tedd mellre őt. Ezek a következők: a baba szeme még csukva alatta a szemgolyók mozognak, cuppog, szopómozgást végez a szájával, kezét a szájához viszi. Amikor ezeket látod, akkor a baba már kész enni, és még türelmes, tehát ha többször kell próbálkozni a mellretétellel, hogy az jól sikerüljön, akkor nem lesz tőle ideges. Ezért is írtam neked a testközelségről, mert ha egy baba egész nap a mamája közvetlen közelében lehet, akkor a korai éhségjelek felfedezése nagyon egyszerű. A mellretételnél a mellbimbóval simogasd körbe körbe az ajkát, és amikor olyan nagyra nyitja, mintha ásítana, akkor tedd mellre!
Úgy gondolom ezek segíteni fognak nektek!
A szopi közbeni nyugtalanságra tudok írni neked lehetséges okokat, csak nem írtad le, hogy pontosan mit jelent ez. A szopi elején, amikor a tejleadó reflex megindul, akkor, vagy ezután, szóval mikor nyugtalan?
Ha az elején, akkor bosszus, mert ahogy írtad nyugtalan a mellrehelyezésnél is. Ha akkor, amikor a tejleadó reflex beindul, akkor azért lehet, mert valószínüleg erős a reflexed, és ezért küzd a nagy tejáradattal. Ha a közepén, akkor elképzelhető levegő ment a pocakba, érdemes a szopi közben is megbüfiztetni. Már a türelmetlenkedés alatt kerülhet levegő a pocakba, főleg ha ilyenkor sír is, akkor még mellretétel előtt büfiztesd meg. Ha a szopi végén bosszankodik akkor a kis csalafinta szeretné, ha ömlene a szájába a tej folyamatosan, és dolgozni nem nagyon kéne érte. Ez természetes dolog, hogy a szopi végére a tej már nem ömlik annyira több szívás után kortyol egyet a baba.
Bogi, felmerültek újabb kérdéseim is. :)
1. Szopi közben Barni hirtelen elkezdi tépni a mellemet, húzza, rángatja, kapálózik a kezével. Mitől lehet?
2. Elég sebesek a mellbimbóim, és bár maga a szoptatás nem fájdalmas egyáltalán, a mellrehelyezés elég kellemetlen. Barni sajnos elég türelmetlen, és nem nyitja elég nagyra a száját, lehet, hogy ez a gond? Mit tehetnék?
Örülök, hogy ilyen pozitívan állsz azokhoz, amit írtam, bevallom, picit izgultam ,hogy nem így lesz! Remélem majd elmeséled, hogyan vált be!
Köszi, igyekszünk gyógyulni!
Kedves Bogi!
Ki fogjuk próbálni, amit javasolsz. :) Köszönöm a választ.
Jobbulást!
Kedves Petra!
Betegek vagyunk ezért késtem a válasszal! Örülök, hogy válaszoltál a kérdéseimre!
A hasfájósság hátterében valószínüleg a túl erős tejleadó reflex állhat, ha az étekezések közötti idő nyújtása pici javulást hozott a dologra. Ez ugyanis apasztja a tejet annyira, hogy ne legyen annyira erős a reflex beindulásakor a tejspriccelés.Én úgy gondolom, hogy erre szerencsésebb lenne azt a technikát alkalmazni, hogy több egymás után következő szopi alkalmával kerüljön ugyanarra az oldalra a baba. Természetesen ha a másik oldal kellemetlenül feszül, akkor onnan csak annyit érdemes kifejni, hogy ne fájjon. Így igény szerint szophat a baba, és a problémát is meg lehet oldani. A baba étkezésének nyújtása nem túl szerencsés, mert ha közben esetleg éhes lenne, és jelezi nem kap, és végül megtanulja, hogy nem jelez, csak 3 óránként. Így nálatok is valószínüleg emaitt van 5-6 szopi napközben. Gondolom védőnő, vagy dokitok javasolta ezt a nagyon nem szerencsés eljárást. Te pedig követted, mert a legjobbat szeretnéd a babádnak. Így sajnos nem igény szerint szopizhat a babátok. Igény szerint úgy tudod őt szopiztatni, ha amikor ő kér akkor szoptatod, és már akkor mellreteszed,ha a korai éhségjeleket tapasztalod. Ha már csak akkor kap enni, amikor sír, akkor a sírással is sok levegő kerül a pocakba, és ez is lehet pocakfájás forrás. Ha a hasfájás minid esténként jelentkezik, akkor tulajdonképpen nem is ez az oka.
A tej mennyiség növelésének a ti esetetekben az lenne a legjobb módja a tejmennyiség növelésének, ha a 2,5-3 órás etetési rendet feladnátok, és igény szerint szophatna a babád. Sokat legyetek testközelben napközben,hogy nagyon hamar észervedd, ha éhes, és tudd szopiztatni rögtön! Nem lesz hasfájós ettől. Tudom, hogy még eü. dolgozók is szokták mondani, hogy az emésztett és emésztetlen tej keveredik, és ezért nem szabad gyakran etetni.
Szopizzatok valóban igény szerint, ne figyeljétek az órát, én még a mérést is napi 1 alkalomra csökkenteném, nagyon jól eszik, ez már ennyi idő alatt kiderült, ügyesek vagytok! Így a tej mennyiség, ami valóban picit csökkenhetett az étkezések közötti idő nyújtása miatt, nőni fog, ha igény szerint ehet a babátok.
Én remélem, hogy még jössz, és meg tudjuk ezt pontosan beszélni! Szopizzatok, szopizzatok!
Szeretettel üdvözöllek!
Bogi
További ajánlott fórumok:
- H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt
- Különös módon népszerűsítették a szoptatást. Mi a véleményetek erről, mert én kiakadtam rajta?
- Miért zavar ilyen sokakat a nyilvános szoptatás?
- Nyilvános szoptatás: Illendő vagy sem?
- Szájak mozgásban, avagy szoptatás nyilvános helyen
- A komfort szoptatás jobb, vagy a 3 óránkénti?