Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A gyermekem már iskolás - tapasztalatok, tanácsok fórum

A gyermekem már iskolás - tapasztalatok, tanácsok (beszélgetés)

2009. febr. 16. 07:07
jó reggelt
2009. febr. 15. 13:08

Első osztály

Az első osztály talán a legnehezebb. Persze nem csak az elsajátítandó iskolai tananyag, hanem a környezetváltozás miatt is. Az új osztálytársak, a beilleszkedés, a fokozott fegyelem és magatartás mind-mind új kihívást jelent (gyermeknek és szülőnek egyaránt). Ezért nagyon fontos, hogy az iskolára történő felkészítés már évekkel korábban, az óvodában is elkezdődjön. Az óvodai rajz és egyéb foglalkozások megalapozzák a finom motorikus mozgás fejlődését. Így könnyebben megy eleinte a vonalak, ívek stb. rajzolása. Melyekből lassanként kialakulnak a betűk. Persze az óvoda nem minden. A szülőknek épp olyan nagy, de inkább nagyobb szerepük van az újonnan felmerülő akadályok minél könnyebb és problémamentesebb vételében. Sokszor itt jelentkezik először, hogy ami eddig otthon csak aranyos volt, az itt már az elvárt magatartásbeli követelményeknek nem felel meg. Ugyanakkor talán sokan nem is gondolják mennyi probléma van még ilyenkor az olyan apróságokkal, mint késsel-villával étkezés vagy a cipőfűző önálló megkötése.

A kis diákoknak hirtelen alkalmazni kell mindazt, amire az óvodában a játék és a szórakozás közben észrevétlenül fel lettek készítve. Vagyis tudni kell például koncentrálni. Ráadásul legalább 20 percig. Ami hirtelen nem is olyan kevés. És ráadásul mindezt még nehezebbé teheti az a jóindulatú szülő, aki gyermekével beküldi a kedvenc játékot, hogy tegye ki azt a padra, hátha attól jobban otthon érzi magát. Persze ez nem kívánt mellékhatásokkal jár, például a figyelem elterelésével.

Első osztályban a kis diákok tantárgyi bontásban nagyjából a lenti anyagokkal ismerkedhetnek meg:

Matematika

Iskolába lépésnél már követelmény a számfogalom megléte a hatos számkörben.

Első osztályban történik a számok felismerése, számok írásának megtanulása, számfogalom kialakítása a 20-as számkörben. Összeadás, kivonás a 20-as számkörben, összeadás, kivonás 10-es átlépéssel. Szöveges feladatok értelmezése és megoldása először tanítói segítséggel, majd egyedül is. Táblázatok értelmezése, kitöltése, sorozatok folytatása, nyitott mondatok, mértékegységek megismerése, síkidomok, testek felismerése.

Olvasás

Hangok megismerése, (kis és nagy nyomtatott, kis és nagy írott), szótagolás tanulása és alkalmazása olvasás közben. Először hangok, majd szótagok, szavak, mondatok végül rövid szövegek olvasása. A mondat elején nagy betű szerepel, a mondat végén pedig írásjel. Szövegértés.

Írás

Az olvasással összehangoltan, a tanult hangok betűkké alakítása, azaz írásuk megtanulása. Van, ahol rögtön írott betűkkel kezdik a tanulást, van ahol előbb a nyomtatott betűket tanulják írni, s csak utána az írottakat.

Környezet

Az első osztályban a körülöttünk lévő élő és élettelen természet megfigyelése a tananyag. Különös tekintettel az érzékelhető tulajdonságokra (szín, alak, íz szag, felület...).

2009. febr. 15. 11:01

sziasztok felettem a Ricsi jelmezét a naplómba hétfőn lesz neki farsang

na mi lehet ?

várom az öklelteket

2009. febr. 13. 18:57

kész vagyok a jelmezzel holnap teszek fel képeket

annyira jó lett

931. reza
2009. febr. 13. 09:47
A gyerekekre is úgyanúgy hatnak a frontok mint ránk felnőttekre. Biztos, hogy a bezúgások, de a történteket nem is nevezném annak, nem lesznek rendszeresek. Nektek a tökfőzelék mindig isteni finomra sikeredik? :) Ugye nem. Fel a fejjel, lesz itt még egy halom 5-ös.
930. ea9bff1b44 (válaszként erre: 929. - C6b27363e5)
2009. febr. 13. 08:33
Talán a fronthatás teszi, de Bence is csak négyes alára mondott el egy hosszú verset, mert egy versszakot mindíg kihagy. Én is remélem, hogy ez nem rendszer jellegű hiba.
2009. febr. 12. 21:27
sziasztok életünk első legrosszabb dolgozatát megírtuk hurrá remélem ebből nem lesz rendszer
928. reza (válaszként erre: 927. - Tündi7)
2009. febr. 12. 20:38
Ne aggódj Tündi7, a szeptemberi iskolakezdésig még több mint 6 hónap, ennyi idő alatt rengeteget változnak a lurkók.Élvezzétek a jó falusi környezetet, az iskola meg lehet, hogy jobb lesz mint a városi. Én egy falusi tancsinéni vagyok és mi még nem vagyunk annyira "neurotizálva", mint városi társaink, nálunk minden kicsit ráérősebben működik, de nem maradunk le az új dolgokról sem mi, sem a gyerekek. Kezdetben meg nem fogják elvárni az izgőmozgódtól :), hogy 45 percig meg se moccanjon.
927. Tündi7
2009. febr. 12. 15:19

Az jo mi ránk még most vár a suli.hát félek is meg várom is.

igen izgő mozgo a lányom hogy bir majd 45percet végig ülni.

Van aki falusi?

mi most költöztünk ki szeptemberben falura a városbol.kiváncsi leszek milyen lessz itt a suli mennyiben más?

926. uracsvivi (válaszként erre: 924. - Tündi7)
2009. febr. 12. 15:13
Szia Tündi7.Szívesen látunk.Mi itt már mindannyian "tapasztalt"elsősők vagyunk.
2009. febr. 12. 15:12
Nálunk jövő héten lesz farsang.És csak a hercegős jelmez jöhet szóba nálunk.Sajna.Kicsit uncsi de egy igazi kiscsaj a szentem na.
924. Tündi7
2009. febr. 12. 15:10

Sziasztok csatlakoznák a forumhoz.

Én kicsi lányom is most ősszel kezdi a sulit.

hát kiváncsi leszek hogy milyen lesz.

2009. febr. 12. 15:08
Örülök, hogy jól éreztétek magatokat! A miénk szombaton délelőtt lesz.
2009. febr. 12. 14:57

Kinek volt meg a farsangi bál?

Nekünk lement és jól sikerült. Farkas volt a lányom. Meg evés, ivás, dínom-dánom, meg játékok. a pici is élvezte- kapott egy lufit, azzal rohangált.

921. ea9bff1b44 (válaszként erre: 917. - C6b27363e5)
2009. febr. 12. 08:12
Várjuk a jelmezt:-)))
2009. febr. 12. 07:16
sziasztok jó reggelt
919. c6b27363e5 (válaszként erre: 918. - Reza)
2009. febr. 11. 21:05
ez tényleg nagyon jó öklet
918. reza
2009. febr. 11. 20:53

Kedveseim, túl vagyok a temetésen. Végül az anyukák úgy döntöttek, hogy a gyerekek nem jöttek, így is elég borzasztó volt.

Vidámabb téma, jó ötlet farsangi bulira a polipjelmez. Szükséges egy csuklyás sapka és 4 harisnyanadrág, ezeknek a szárából lesz a polip karja, amit ronggyal vagy vattával kell kitömni és a csuklyás sapka aljára erősíteni, már kész is a jelmez. Nagy sikeretek lehet vele.

2009. febr. 11. 20:53

Hát a a szülői érdekes volt

kaptam hideget meleget

nálunk hétfőn lesz farsang és készül a jelmez ígérem ha kész lesz teszek fel fotót

de nem árulom mi lesz rájöttök -e

916. cirmesitompika (válaszként erre: 901. - Reza)
2009. febr. 10. 14:05
Az öcsém (féltesóm) is harmadikos volt, mikor az apja meghalt. A fél osztály kint volt a temetésen. Nagyon megható volt, azt hogy ők mit éreztek, azt nem tudom.
2009. febr. 10. 13:53
Most volt itt nemrégen egy barátnőm, aki a kisfiával volt Bencéék bemutató óráján. Azt mondja, nagyon ügyi volt a gyermekem:-))
914. ea9bff1b44 (válaszként erre: 911. - Alfoldi13)
2009. febr. 10. 09:13
Köszönöm. Azt hittem pedíg, hogy a gyöngyfűzés nem az én műfajom, de sok minden más kreatívitást igénylő elfoglaltságom mellett ebbe is beleszerettem. Bence most azt kérte, hogy majd nőnapra a két tanítónéninek is fűzzek, mert azzal szeretné meglepni őket:-)
913. alfoldi13 (válaszként erre: 912. - C6b27363e5)
2009. febr. 10. 07:56
jaj de irigyellek... én már csak a legszükségesebb esetekben megyek csak...érettségi továbbtanulás stb esetén...
2009. febr. 10. 06:59
sziasztok ma lesz a szülői értekezlet Ricsiéknek
911. alfoldi13 (válaszként erre: 907. - Ea9bff1b44)
2009. febr. 10. 05:04
a jelmez szuper lett sok munka van benne...a gyöngyfüzés is tetszik....
910. c6b27363e5 (válaszként erre: 901. - Reza)
2009. febr. 9. 20:47

nem még pici s trauma nem jó nekik

ép elég az nyomasztó tény hogy nincs ha annyira meg akartok emlékezni tegyetek a padjára 1 szál virágot temetés napján néma felhálás ez elég

909. pmjudit (válaszként erre: 901. - Reza)
2009. febr. 9. 20:32
Nem, semmiképpen.
2009. febr. 9. 20:30
nagyon jó lett
2009. febr. 9. 20:01

Örülök, hogy tetszett a "produkció". Bencééknél holnap lesz a bemutató tanítás, de az már a jövendőbeli elsősöknek és szüleiknek szól. Végre készen van a jelmezünk, naplómban a képe:-)

Szerintem másképpen nem is lehet tanítani a gyerekeket, csak játékos módon. (illetve nem lenne szabad)Úgyis akkora mennyiségű tudást kell magukba szívniuk, ami lassan már egy felnőttnek is becsületére válna.

906. c6b27363e5 (válaszként erre: 900. - Ea9bff1b44)
2009. febr. 9. 13:44

nagyon jó volt

játékosan tanítják a gyerekeket aranyosak voltak a gyerekek csak kicsit izgultak

nagyon jó szerintem ahogy tanítják őket

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook