Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A gyermekem már iskolás - tapasztalatok, tanácsok fórum

A gyermekem már iskolás - tapasztalatok, tanácsok (beszélgetés)

995. uracsvivi (válaszként erre: 994. - Ea9bff1b44)
2009. márc. 3. 14:21
Igen az lesz a legelső dolog ha hazajön a suliból hogy lebeszélgetünk vele.
2009. márc. 3. 14:16
A helyedben azért én leülnék Vivivel beszélgetni. Elmagyarááznám neki, hogy talán nem az a legjobb megoldás, ha hagyja, hogy ő kapjon a másik helyett. Mert nagyon szép dolog, hogy megvédi azt a kislányt, de ezzel magának szerez ellenségeket.
2009. márc. 3. 13:42

Szerintetek mit csináljak?

Ma reggel találkoztam a Vivi egyik barátnőjének az anyukájávak és panaszkodott hogy van egy két gyerek akik molesztálják bántják rugdossák az ő lányát.Mindig Vivien védi meg a kislányt úgy hogy eléugrik és sokszor szegénykém kapja meg azt amit a másik kislánynak szántak.De viszont Vivi még ithon nem panaszkodott ilyenről.A tanárnőt ma meg kell kérdezzem hogy mi is a helyzet.Nem lehet hogy mindig az én lányom kapjon a másik helytt de azt is megértem hogy meg akarja védeni a barátnőjét aki cigány lehet ezért bántják?Megjegyzem nagon tiszta rendes kislány az anyukája is aranyos.Szerintetek?Van a Vivin EGY KÉT ZÖLD FOLT DE AZT MONDJA HOGY TORNAÓRÁN ELESETT.Tudom nem kell féltenem megoldja amit meg kell azért is mem mondja gondolom de azért csak tudnom kellett volna róla.

992. ea9bff1b44 (válaszként erre: 991. - Uracsvivi)
2009. márc. 2. 08:48

Ez már csak így szokott lenni:-)

Ma már végre két hét után Bence is ment suliba, remélem jól érzi magát a társaival!

2009. márc. 2. 08:16
Megvolt a farsang a suliban nagyo jó volt.Csini volt az én Hamupipőkém.Sok ócska kacatot nyertünk a tombolán.
990. uracsvivi (válaszként erre: 989. - C6b27363e5)
2009. márc. 2. 08:15
Vidd el orvoshoz.Egy ismerősöm kislányánál ugyanez volt igaz mire sulis lett kinőtte de évekig volt gond.Váratlanul éjjel is vérzett neki.Valamilyen orrkenőcsöt használtak rá.Azt nem tudom mitől volt.Remélem nincs komoly baj.
2009. márc. 1. 19:17
sziasztok aggaszt valami mostanában sokat vérzik Ricsi óra mért lehet ez ?
2009. febr. 27. 09:28

Fejleszthető-e a memória?

Dr. Ádám György akadémikus egy riporter kérdésére (Edzhető-e a memória?) - a következőket válaszolta:

- Nagyon is. Mindenkinek azt ajánlom, hogy foglalkoztassa az agyát, az emlékezetét, mert minél bőségesebb szinaptikus kapcsolat őrződik meg az idegsejtek között, annál bejáratottabbak maradnak azok az idegpályák, amelyek lehetővé teszik a látottak, hallottak felidézését. Aki csak tessék-lássék gyakoroltatja az agyát, ne csodálkozzon azon, hogy az az életévek múlásával egyre jobban "begyöpösödik".

Az eredményes tanuláshoz szükséges mentális képességek közül az emlékezet jelentősége mellett nem szükséges hosszasan érvelnünk. A memória fejleszthető, folyamatosan kell is edzeni. Különösen gyerekkorban fontos ez, amikor a gyerek az élményein keresztül megtapasztalja a körülötte lévő világot. A folytonos "agytorna" az egyetlen garancia arra, hogy a szellemünk idős korunkra is friss maradjon.

Mint ahogy azt az előző levelemben írtam, az emlékezeten belül megkülönböztetjük a rövid távú és a hosszabb távú (megtartó) emlékezetet, illetve más szempont szerint létezik vizuális (látási) és verbális (szóbeli) emlékezet.

Játékötletek a vizuális emlékezet fejlesztésére

A vizuális emlékezetet bármikor, bármilyen helyzetben fejleszthetjük játékosan úgy, hogy a gyermek észre sem veszi. Séta közben, boltban, utazáskor figyeljük meg az embereket, a körülöttünk levő tárgyakat. Játsszuk azt, hogy lefényképezzük a környezetünket, majd később elmondjuk, vagy lerajzoljuk, hogy mi mindent láttunk.

A digitális fényképezőgépeket is segítségül hívhatjuk. Megbeszéljük, hogy pl. a parkban melyik részt, mit figyeljünk meg, jegyezzünk meg alaposan. Ha készítünk egy fényképet róla, utána le is ellenőrizhetjük, hogy ki mennyire emlékezett pontosan a képre. Akár versenyezhetünk is.

Mi változott meg?

Ez a játék is bárhol játszható, bármivel. A konyhában pohárral, tányérral, a strandon a homokozóban, a szobában egyaránt. A lényeg, hogy adott egy helyzet, egy kép, egy bizonyos terület, amit a gyermeknek meg kell alaposan figyelni, megjegyezni. Például a szobában anya az ágyon ül, apa a fotelban. Kettőjük között a hugi a földön törökülésben, egy mesekönyvvel a kezében. Míg gyermekünk kimegy a szobából, gyorsan helyet cserélünk. Azt kell észrevenni, mi változott meg. A leírt játékot ezen a szinten óvodás gyermekkel játsszuk. Nagyobb gyermek esetében ruhát, ékszert cserélhetünk, apróbb tárgyakat is elmozdíthatunk, amit neki észre kell vennie.

Akár csoportosan is játszhatunk, kieséses alapon.

A következő játékokhoz szükséges készleteket innen töltheti le.

Memóriajátékok

A következő vizuális emlékezetet fejlesztő játékot többféle variációban és nehézségi fokon is lehet játszani.

A játékhoz kártya, kártyapár szükséges. Jók a memóriakártya képei, de közösen a gyermekkel rajzolhatunk is ilyen kártyákat.

1.

Helyezzenek az asztalra (4-6-8 db. a gyermek képességeitől és életkorától függően) képeket.

2.

A gyermek jegyezze meg a képeket sorban (így a sorrendiség képességét is fejlesztjük), majd becsukott szemmel mondja el a képek neveit.

Játékvariációk:

-

Fordítsa le a képeket, és a gyermek a képek párját helyezze a lefordított képek alá úgy, ahogy azt megjegyezte .

-

Csukja be a gyermek a szemét, Ön keverje össze a képeket, majd a gyermek tegye az összekevert kártyákat az eredeti sorrendbe.

-

Fordítsa le a kártyákat, és kérje meg a gyermeket, hogy abban a sorrendben fordítsa vissza a kártyákat, ahogy Ön mondja pl. béka, oroszlán, cica, egér.

-

Olvasni tudó gyermek kirakhatja a képek alá a kép nevét is. (Szókártyákat előre készíthetünk.)

-

Szedjük össze a kártyákat, és mondja el (vagy írja le) a gyermek mire emlékszik. Ezt megismételhetjük még a játék után akkor is, ha hosszabb idő telik el. Mondjuk meg a gyermeknek, hogy próbálja meg jól megjegyezni, mert később - fél óra múlva - újra megkérdezzük tőle.

Ezzel a játékkal nem csak a gyermek vizuális emlékezetét lehet fejleszteni, hanem a sorrendiséget is.

Számlálhatnak is kisebb gyermekkel: sorszámnevek gyakorlása, ha elmondják első az oroszlán, második az egér.....

Irányok gyakorlása: az egértől jobbra van a béka, balra a....

Téri relációs szavak használata : az egér előtt van az oroszlán, a cica és az egér között a béka stb.

Iskolába készülő gyermekeknél már játszhatjuk ezt formákkal, jelekkel is.

Keresem-kutatom

A gyermeknek megmutatunk 2-3, nagyobbnak több képet.

1.

A gyermek jegyezze meg a megmutatott kisebb képeket. Ezeket tegyük el, hogy ne lássa,

2.

majd keresse ki egy több, kisebb képet ábrázoló tábláról.

Ilyen rajzokat magunk is készíthetünk, utána a nagy lapon levő képeket a gyermekünk ki is színezheti. Ha nincs ideje, energiája, esetleg nem bízik abban, hogy gyermekének tetszenének ezek a rajzok, innen tölthet le.

Ha kicsi a gyermek, még elmondhatja, hogy ez egy cica, egy kutya, és egy teknős, tehát keresek egy cicát, kutyát..... Nagyobb gyermeknél ezt a segítséget már ne adja meg!

Iskolába lépés előtt, és iskolás korban már jelekkel, jelrendszerekkel is játszhatjuk ezt a játékot. Az adott jeleket kell kikeresni egy adott jelhalmazból.

Nyilvánvaló, hogy minél bonyolultabb a jel, és minél kisebbek az eltérések a keresendő jelek között, a feladat annál nehezebb. Itt már nagyobb szerepe van az észlelésnek és a differenciáló képességnek is. Nem csak a vizuális emlékezetet, hanem a figyelem-koncentrációs készséget is fejleszthetjük.

Tudod, mit rajzoltam?

A feladat egyszerű formák megfigyelése, rögzítése, rajzban való visszaadása.

Rajzoljon valamit. Kérje meg gyermekét, hogy figyelje meg, hogy Ön mit rajzol, majd rajzolja le ő is.

Mindig könnyebb feladattal kezdjenek, mint amit a gyermek el tud végezni, és úgy haladjanak a nehezebb felé. Fontos, hogy sikerélményhez juttassuk, és ne szegjük kedvét a játék közben.

Ezeket a játékokat nem feltétlenül papíron kell játszani. A formákat rajzolhatjuk homokba, vagy egy tálcára kiborított rizsben is rajzolhatunk az ujjunkkal. Egyszerűbb formát még gyurmából is kialakíthatunk.

Építész

Az építőkocka elemeit is nagyon jól tudjuk használni a vizuális emlékezet fejlesztésére.

Kicsiknek jó a következő játék (4-6 elem):

- Építs fel egy ugyanolyat, mint amilyet én építettem!

Nehézségi fokok:

1.

először még megengedhetjük, hogy lássa a folyamatot, hogyan rakom egymásra a kockákat

2.

nem látja a gyermek, hogyan helyezem egymásra, vagy egymás mellé a kockákat, a kész "építmény" van előtte, ezt kell ugyanúgy megépítenie

3.

a kész építményt nézze meg alaposan,- ezt takarjuk el - majd emlékezetből építsen ugyanolyat

4.

megnézi, és becsukott szemmel megépíti az előtte látottat

Nagyobbaknak növelhető az elemek száma.

Ha a gyermek készen van a feladattal, Ő ellenőrizze, hogy pontosan építette-e fel.

Nagyobb gyermeknél ki lehet hagyni egy-egy lépcsőfokot is. Az ilyen típusú feladatok sohasem csak egy célt szolgálnak. Ha például elmondom, hogy az alsó kocka zöld, a felette levő sárga, már a színeket is gyakoroltatom. Ha azt mondom, hogy a sárga alatt van a zöld, a zöld fölött a sárga, és mellé teszek egy kéket, az oly fontos téri viszonyszavakat is gyakoroltam vele.

A becsukott szemmel való kirakásnál a színek természetesen nem játszanak szerepet, de a taktilis (kézzel letapogatás) érzékelés, és a formaérzékelés, felismerés nagy szerepet kap.

2009. febr. 26. 12:37
lehet de hogyan tudnám, felrázni
986. cirmesitompika (válaszként erre: 985. - C6b27363e5)
2009. febr. 26. 08:46
Lehet, hogy elfáradt?
2009. febr. 26. 07:18

sziasztok jó reggelt

kézbevételek az mondják a tanítónénik hogy Ricsi lelassult nem tudom mit csináljak

2009. febr. 25. 19:08
gratulálunk nagyon ügyes
983. c6b27363e5 (válaszként erre: 982. - Cirmesitompika)
2009. febr. 25. 19:08
elhalasztották holnapra izgulhatunk még tovább
2009. febr. 25. 19:05

Köszi a szorítást

MEGNYERTE!!

Továbbjutott a városira.

Köszi nektek is

Ricsinek is jó lett?

981. c6b27363e5 (válaszként erre: 979. - Cirmesitompika)
2009. febr. 25. 17:27
szorítunk
980. ea9bff1b44 (válaszként erre: 978. - C6b27363e5)
2009. febr. 25. 09:29
Ricsinek és Emesének is szorítunk! Bence környezettanárnénije éppen a múltkor mondta, hogy amikor papírt vetett elő a gyerkőcökkel, hogy irasson velük, lelkesen éjjeneznek, annyira tetszik nekik ez a tantárgy:-))
979. cirmesitompika (válaszként erre: 978. - C6b27363e5)
2009. febr. 25. 08:19

Jó reggelt!

Mi még környezetből sose írtunk.

De biztos ügyes lesz a fiad.

Ma lesz Emesém mesemondójának második fordulója. Átmennek a MűvHázba. Kicsit izgul. Én is. Szorítsatok!!!

2009. febr. 25. 07:13

Szép jó reggelt és további szép szerdai napot mindenkinek!

holnap környezetből írnak Ricsikémék

977. cirmesitompika (válaszként erre: 976. - Ea9bff1b44)
2009. febr. 24. 10:21
Köszi nektek.
976. ea9bff1b44 (válaszként erre: 974. - Cirmesitompika)
2009. febr. 23. 19:23
Gratulálunk, szerdán pedíg szorítunk!:-))
975. c6b27363e5 (válaszként erre: 974. - Cirmesitompika)
2009. febr. 23. 18:48
gratulálunk neki nagyon ügyes
2009. febr. 23. 18:43

Sziasztok!

Emesém továbbjutott a szavaló versenyen. Szerdán évfolyamverseny. Olyan büszke vagyok rá!!

2009. febr. 22. 10:56
Szép napot nektek!
2009. febr. 22. 09:08
jó reggelt
2009. febr. 22. 09:08
hétfőn be szeretnék menni ahol tankönyveket árulnak
2009. febr. 21. 20:00
köszi én is gondoltam hogy megvesszük újra
2009. febr. 21. 11:27
Vagy sűrűn elnézést kérsz tanító nénitől, vagy nyitottok egy új füzetet, ezt meg csak berakjátok a padjába, hogy azért meglegyen.
2009. febr. 21. 09:11

Hu történt egy nagy baj miközben írtuk a házit Kedves férjem csinált kávét és oda adta nekem ,én az ügyetlen rá borotváltam a Ricsi füzetére félek mit fog mondani a tanítónéni.

Van rajta nagy barna folt mit csináljak szerintetek ?

967. c6b27363e5 (válaszként erre: 964. - Uracsvivi)
2009. febr. 20. 19:41
szegények jó még az első félét megtanulni
2009. febr. 20. 19:18

Hétfőn már mi is nekiállunk a leckének, tanítónéni összeírta mi mindent vettek ezen a héten.

Bence már nem lázas, én vagyok kicsit cefetül, megyek is vissza az ágyba.

Kellemes hétvégét mindenkinek!

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook