2008 júliusára babát várók (beszélgetés)
Szia Móki! :-) Szerintem ezek a dolgok baba- és mamafüggők. Van, akinél teljesen ok a kizárólag szilárd kaja egyéves kor után, de van, akinél nem jön be.
Alapból én ha tőlem függ, nem akarom Rékát a szopiról leszoktatni, emellett egyre inkább azt eszi, amit mi, egyre kevesebb babakaját veszek neki. Ennek két oka van. Az egyik, hogy "kinézi" a szánkból a kaját, vagyis azt szeretné kapni, amit mi is eszünk. A másik, hogy itt a tavasz, közel a nyár, megteremnek a kertünkben a jó minőségű alapanyagok, nyugodtan adom Rékának is az abból készült ételeket. De ha így folytatjuk, akkor még jó darabig szopizunk is.
Szijjasztok!
Timcsikém remélem nem bántásnak vetted, mi arról írtunk, ha van rá mód kihagynánk a tápit, persze bárkinél bármi előfordulhat... Egy éves kora után miért nem lehet csak szilárdat? Nekem a védőnő azt mondta egyéves korára azt eheti amit mi...akkor nem jól értelmeztem?
Igen, gondoltam, hogy tehéntejből sajtra gondoltál, csak eszembe jutottak a régi idők:-). De ha van kecsketej, miért ne lehetne abból is? Aki szereti...
Nálunk Csaba húga, ugye vegetáriánus, imádja a kecske és juhsajtokat, ahol teheti, azt eszik éttermekben, és venni is szokott gyakran.
Na, én csak ha elém teszik, hogy ez van;-).
Ez azért függ a baba korától is, mert ha Berci csak pár hónapos lenne, vagy még fiatalabb, persze, hogy elsősorban anyatejet szereznék (elsősorban "jól ismert" anyukától, ha nincs, akkor talán az anyatej gyűjtőből...ha persze itt sem lenne, akkor nincs mese, marad a tápszer). De így 10 hónaposan...asszem maradjon a kisebb babáknak az anyatej, nekik sokkal nagyobb szükségük van rá. Másrészt tuti nem adnának, mert az mindig "hiánycikk", sőt még furán is néznének rám...szerintem.
Kecskét itt a teraszon sajna nem tudnék tartani;-).
Ügyi vagy!:-)
Mondjuk sajtot nem annyira kecskéből gondoltam, ezért is írtam a tehenet. Szeretem a "különleges" házisajtokat. Olyat, mint snidlinges, lilahagymás, zöldfűszeres... Van is minden ilyenünk a kertben, mármint fűszernövények...
Na most éhes lettem.:-S
Jövök még vissza, de most ébredt Berci, és kell hami-hamit csinálnom:-). A sz@ros? Ezklvvvvvaaaaaaaai jó:-))).
Ja, Berciéutrdreiáááááááááá is közbeszólt:-).
Mondjuk rólad biztosan tuom, hogy kecsketejet választanál, hisz nem gond beszerezni.
Amúgy elárulhatom, az exem családja régebben foglalkozott marha tartással. A nagynénink mindig csinált nekünk házi túrót és tejfölt. Egyetértek, hogy csuda finom, az íze teljesen más, mint a boltié. És a sütik...főleg a tórós-tejfölös dolgok...na, azok isteniek voltak belőle. Asszem én is tudok túrót és tejfölt csinálni (gondoltad volna? :-)), legalábbis akkoriban néhányszor segédkeztem, mert a nényje már 78 éves volt akkor. Sajtot nem csináltunk még. Viszont ettem már Bulgáriából való friss kecskesajtot, és hazait is egy Mátrai kirándulásunkkor. Az annyira nem lett kedvenc a jellegzetes íze miatt, de bármikor meg tudom enni.
Itt vagyok még, csak a naplókat olvasgatom.
Na, akkor valamikor nekibátorkodom annak a sütinek;-). Bár most kapok egy frankó receptet, hétvégén kóstoltam rokonlátogatóban. Ott intelligens krémesnek hívják;-). a lényege, hogy csak össze kell keverni a hozzávalókat, és a fajsúly alapján a nehezebb alkotók krémszerűen leülnek a süti aljára, a könnyebbek pedig piskótaszerű tésztává válnak a tetején. Kicsit krémes feelingje volt...és nagyon fini. Ismered esetleg?
Timi, ne bánkódj, ha te mindent megtettél, azért így is sokáig szopizhatott Bercike.
Én nagy bajban lennék, ha ne adj isten katasztrófahelyzet lenne: Réka egyszerűen nem tud meglenni szopi nélkül, nekünk a szilárd étkezés még nagyon kevés... Mindenfélét eszik, szívesen is teszi, de szopi nélkül megállna az élet. Gyanítom, én is kénytelen lennék tápszerhez nyúlni (nekem is a szívem tiltakozik ellene) de az is lehet, hogy bepróbálkoznánk kecsketejjel. Nekünk szerencsére teljesen elérhető. Olyannyira, hgy épp azon gondolkodom, elférne egy kecske a lovak mellett... Takarmány is, legelő is, hely is jutna neki, szóval még simán lehet, hogy beállunk kecskefejésre!:-) Egyik fórumon már úgyis megkaptam, hogy amish vagyok.:-)) Mert hogy otthon szültem, magam sütöm a kenyeret, befőtteket, lekvárokat rakok el... :-)) Akkor már igazán belefér a kecskefejés is!:-DDD
De most viccen kívül gondolkodtam rajta. Egyik zenésztársam anyukája megtanít sajtot is csinálni, túrót már tudok!:-) Később akár a tehenet is el tudom képzelni, amikor már kinn lakunk mi is a tanyán. Bár fejtem már tehenet, nem tervezem, hogy naponta ezzel foglalatoskodjak, viszont előbb-utóbb úgyis fel kell majd vennünk segítséget az állatok mellé. Akkor olyat keresek, aki tehenet is fej, ha kell. Na meg mondjuk fejőgéppel nem nagy kunszt.
Lehet, hogy néha úgy tűnik, túllihegem a dolgokat, már ami az egészséges táplálkozást illeti, de valóban azt gondolom, csak arról tudom biztosan, miből van, amit magam termelek, teszek az asztalra. Örülök, hogy van lehetőségem sok mindenből a legjobbat adni a gyerkőcömnek, na meg magunknak is.
Tényleg, csajok, akartam kérdezni: van valakinek bevált, jól eltartható bodzaszörp-receptje? Rengeteg a bodzánk a tanyán, kár lenne veszni hagyni... na meg bodzalekvárt is akarok csinálni. Teának szárítok meg bodzavirágot, annál finomabb nincs, mint a valódi bodzavirág-tea! A bolti a közelébe se jöhet.Szóval ha valakinek van szörpreceptje, szívesen fogadnám!
Hűha, jó kis monológot vágtam ki, bocsi!
Legyen szép napja mindenkinek!:-)
Itt vagy még?
Most jut eszembe, hogy hamarosan vissza tudom küldeni a kis "alkatrészt"...tudod. Most hagyom pár napig a tejcsit odabent, aztán meglátom, mi lesz. Ha nem gyullad, és minden oké, akkor már nem használom (de tudod...inkább még tartogatnám).
Tényleg, el tudtál passzolni sokmindent?