2008 júliusára babát várók (beszélgetés)
Jajaj...tudom én, hogy lesz még "vagány", nem lesz mindig ilyen óvatos. Csak a naplódat olvasva mindig égnek álla anem létező szőr a hátamon:-).
86-os? Éreztem én, hogy Marcus jól elhúzott;-D. Bár tudom, vannak itt még 86-os méretű béjbikék, talán még nagyobbak is.
Bumbu, Davidre melyik méret jó most?
De talán már Bazsa, és Lulu is 86-os. Nem?
Egyébként kérdezek mindenkit. Mit adnátok a babátoknak, ha valami oknál fogva nem tudnátok szoptatni? Csak feltételezve valami extrém esetet, mondjuk (sose legyen!), de egy baleset, műtét), ami miatt nem lehet már szoptatni többé. Nem adnátok neki tápszert? Mivel pótolnátok a megfelelő létfontosságú anyagokat? Ha van más megoldás, szívesen veszem én is. Csak én egyenlőre nem tudok mást, amivel biztosan nem ártok. Napi ötszöri szilárdat nekik még nem lehet adni. Pedig de jó lenne! Akkor megoldott lenne a dolog.
Egyébként, számomra így is extrém eset súlyú, hogy már nem tudom szoptatni Bercit, mert én is tovább terveztem:-((.
Semmi baj Nelly, csak helyesbítettem. Mert dehogy akarnám elapasztani a tejemet! Sosem tenném! De nekem már a közelében sem jár(t) a 30-50 ml-nek, a kettőben volt 20, és pumpáltam-pumpáltam, de nem lett több:-((. Igen, én is hiszek abban, hogy a szoptatás agyban dől el (bár, bárkinél előfordulhatnak extrém esetek/helyzetek). De egy idő után azért feltételezem, hogy beleszól a biológia is. Mert nagyon jól tudom, hogy lehet visszahozni a tejcsit, nem kevésszer "gyakoroltam" és küzdöttem vele én is.
Tápszer: nekem sincs vele kapcsolatosan jó érzésem, az én szívem is ellenkezik. De mégis mit adhatnék neki helyette, hogy a megfelelő vitaminokat és létfontosságú anyagokat biztosan megkapja? Mert ugye ezért vannak a tápszerek. Babatejet is csak egy éves kor után ajánlanak. Kecsketej nem elérhető. Egyébként a lehető legjobbat kértem én is a dokinktól, és a Humana, amit én most adok, az babatej alapú, ha jól tudom. Másrészt, akkor lenne igazán ellenérzésem, ha minden étkezésre azt kellene adnom. De Berci már eléggé későn kapta, és csak reggelre és estére. Így is csak 2-2,5 hónapig tervezem adni, utána jöhetnek az alternativák. Nem gondolom, hogy ártanék neki ezzel.
Sziasztok!
Csodásan süt a nap, olyan meleg lesz ma is, hogy csuda! Azon gondolkodom, kimegyünk Rékával strandolni.
Kár, hogy mindenki olyan messze lakik tőlünk! Milyen jó lenne összeterelni a gyerkőcöket és közösen pancsizni egyet!
Legyen szép napotok!:-)
Szia bumbu!
Sok sikert es minden jot majd a mütethez!
Sziasztok!!!
Jo, hogy ujra van mit visszaolvasni;-)Igazsag szerint en abszolult nem vagyok tapszerellenes.Az vitathatatlan, hogy a babanak az anyatej a legjobb.De itt jon kozbe ha...Nem akarom mar szazszor leirni de az en fiam alapbol nagy volt.Az elejen nagyon lelkesen szoptatam is.De sajnaltam szegeny mert volt is tejem boven,szerettem is szoptatni de egesznap rajtam csungot es ehes volt.Majd decemberben mikor 4.5 honapos volt es kibujt az elso fogacska egyszeruen nem fogadta el a mellett tobbet.Eroltetem meg vagy jo ket hetig de egyszeruen nem.Igy fejtem meg tobb mint egy honapig de sajnos egyre kevesebb volt.Igy a nap vegere orultem ha egy 120ml uveg megtelt.Januarban mikor hazautaztunk hagytam vegleg abba mert ennek mar igy nem lattam ertelmet.Nekunk itt eleg jo kis tapszerunk van.Hala istenek nem hizlal.Valamint ugye itt nem adnak D vitamint a gyerekeknek szuletes utanmint otthon.Igy legalabb a tapszerben benne volt az is.En is szerettem szoptatni,imadtam mikor odabujt.Viszont ez a szoros kotelek megmaradt koztunk.HIaba iszik tapszert ugyanugy osszebujunk,erzi az en kozelsegem,illatom stb.Valahogy nehezen tudnam elkepzelni,hogy az en 7.5 fogu capam szivja a mellem.En is ugy terveztem terhesseg alatt, hogy ahhhhhh en csak szoptatok.Aztan az elet felulirta a dolgokat.Ez van.
Latod-latod Annelly!Nem volt semmi.
A bürokracio utalatot megertem,de gondolj arra,hogy a sajatotokba vagytok mar.;)
Szia Timi!
Nagyreszt 86-os ruhakat hord Marcus.Igaz,ez valtozo,van meg 80-as is.
Bercike is lesz meg "vagany",ne aggodj!;)
Tejelapadshoz annyit,hogy amig volt 30-50 ml,addig en pumpaltam,mert remeltem,hogy "visszater" meg,de sajnos nem ez lett.Utana nekem minden tovabbi nelkül elapadt,nem gyulladt be,stb.
Sziasztok!
Tej,tapszer stb ügyben annyit irnek csak,hogy itt a babatejet 1 eves kortol ajanljak.Az is van rairva.
Kecsketej:Anyukam regen azt kapott,eleg komoly problemai is lettek utolag.Tudom a reakcoik egyentöl függöek.
Mindenki joga eldönteni mit gondol a Babajanak a legjobbnak.
En mar beletörödtem abba,hogy eleg koran elapadt a tejem,de a kapcsolatunkat Marcussal ez nem tette kevesebbe es en sem erzem magamat ettöl kevesebbnek,habar sok helyen olvastam,hogy a szoptatas akarasa az agyban döl el.
Ilyenkor arra gondolok,hogy masnak is ott kellenne eldölnie.
A tápszerrel kapcsolatban szintén pontosan így érzek, pedig Bence azon nőtt fel.. talán azért???-nem tudom, de makk egészséges..:)))
Ha valaki nem érez így, nekem teljesen jó, és értem is, azt viszont nem, ha engem kiröhögnek azért mert azt gondolom, hogy vannak nekem megfelelőbb lehetőségek is a tápszer kiváltására. Én is vagy babatej, vagy kecsketej mellett döntenék, persze onnantól amikor már adható. Egy éves kor alatt azt hiszem maradnék a tápszer mellett. De hála ez ez csak science fiction..:)))
Valahogy én is így gondolom... Nálunk is még csak nagyon kevés a nem cici, régen fogynia kellene ha nem lenne tápértéke a tejnek.
Az alkalmazkodás-ilyen szintű nevelés tőlem is nagyon távol áll, más kérdés, hogy én sem tudtam nyilvánosan szoptatni soha, ettől függetlenül ha kér, akkor kap, vannak alternatív megoldások.:) Nálunk az autó mindig ott van.:)
Én nem értek egyet veletek, csajok, de nem állítom, hgy nekem van igazam, egyszerúen csak én ezek szerint másképp működöm. Szerintem egy 9 hónapos babának még nem kell megtanulnia alkalmazkodni. Korainak tartom. Nekik még igenis nagy dolog az az 1 óra, amíg hazaérünk és szopizhatnak. De ezt senki ne vegye bántásnak vagy észosztásnak, ez az én véleményem és nem várom el az egyetértést.
Azt sem gondolom, hogy nincs tápértéke a tejnek. Réka már mindenfélét eszik, de nagyon keveset. Ő még mindig a tejtől fejlődik. Nálunk egy üveg babakaja 2-3 alkalomra fogy el. Nagyjából ezt a mennyiséget eszi az általam készített kajákból is.
Sziasztok!
Bocs Timi nem akartalak félreérteni, csak felületesen olvastam vissza, ez lehet a ludas.
Igazad van, ez nagyon szép eredmény, büszke lehetsz magadra.
Alexa, én is megdzoptattam bárhol, de azt gondolom már elég nagy ahhoz, hogy megvárja azt az egy órát, míg hazaérünk, mert olyan sok időre nem megyünk el, vagy ha vendégségben vagyunk, ott kap. Ennek két oka is van. Az egyik, hogy lassan el kell kezdenie megtanulni, hogy nem mindig az van amit ő akar, alkalmazkodni kell a körülményekhez, egymáshoz, stb..., a másik, hogy már nem olyan pici baba, hogy visszamaradna a fejlődésben, ha nem kapna azonnal.
Ja, és ez a tápi dolog. lehet, hogy zakkant vagyok, de valamiért nagyon nem szimpatizálok a tápival. Ha most elapadna a tejem tuti nem adnék neki, 10 hós kortól van babatej, inkább azt vennék, vagy kecsketejet, vagy nemtudom. Fogalmam sincs honnan ered ez az érzésem, és nem is tudom hogyan bírkóznék meg a gondolattal, ha a szükség úgy hozná, de az biztos, hogy valami belső hang azt mondja nekem, hogy az nem jó. Nyilván ez nem, vagy nem teljesen igaz, ezt józan észel tudom, de a szívem...hát hóbortos egy jószág.
Nálunk meg ma van kánikula, tegnap szelesebb volt az idő. A kis medence már nálunk is megvan, de ma már nem nagyon érdemes beizzítani, mert még 31 kör van a forma1-ből, aztán pakolunk és go back to Pécs:-).
Kész lett a 6 láda virág? Tehetnél szép képeket a virágzó kertedről/teraszodról:-)!
Bumbu, jobban van már David? Emlékszem még, milyen a lázas, kipirult kismanó:-(. Szerencsére nem kellett antibiotikum, de ki kellett várni, míg a saját kis szervezete elkezd dolgozni és védekezni a vírus ellen.
Azért a - 2 kiló az nem kevés...és ilyenkor milyen jó, hogy Davidnek volt miből leadnia, és igazából meg sem kottyant neki, hisz még így is nagyobb a kortársainál:-).
Pici, hány centi Marcus? 80-as rucikat hordotok még, vagy már 86-osok is vannak használatban? Mert mi most kezdjük kinőni a 74-es kollekciót.
Látom, Marcusra már nagyok oda kell figyelni...veszélyes a kis úrfi ;-D. Berci még egyenlőre eléggé megfontolt és óvatos. Kisebb baleseteink már voltak, de nagyon parázok az első nagyobbtól.
Köööösziiii:-DDD!
Móki, sose azt nézd, mások mikorra tervezik a kistesót...tegyetek szívetek szerint, és az úgy lesz tökéletes. Mi is így teszünk;-).
Félre értetted Nelly, én nem elapasztani akarom. Nekem már nincsen, illetve csak alig 10-20 ml. Ezt Berci már nem tudja kiszopizni, mert olyan nehezen indul el. Illetve sok idő, ennyit Ő nem tud már várni, azt hiszi, nincs is már benne semmi.
Csak azt akartam megtudni, hogy a ki nem szopizott mennyiséggel mi lesz? Bent marad, és kész...vagy esetleg azt ki kell fejni?
Amúgy én is nagyon büszke vagyok, hisz 9,5 hónapig tudtam szoptatni, ebből az első 6 hónap szinte kizárólagos szopizással telt (a kis kóstolásokat leszámítva). De mostanra már annyira lecsökkent a mennyiség, hogy már nem megy. Én pedig már el tudom fogadni ezt, mert úgy érzem, mindent megtettem, és Bercinek a legjobbat adtam, amíg az szükséges volt. Mostanra már nagyon szépen eszik szinte mindent, semmi gondunk az evéssel, fejlődik is, ahogy kell. És ami a legfontosabb, a kettőnk közötti testkontaktus és kapcsolat mit sem változott ezzel, hisz a reggeli és esti tápszer (ezt a dokink min. 1 éves korig javasolta, napközben pedig a korának megfelelő szilárd étkezést) közben ugyanúgy összebújunk, ugyanúgy együtt alszunk sokszor, és a napközbeni ölelések és puszik száma sem változott. Egy biztos, Berci anyásabb és bújósabb lett a csökkenő szopik alatt/miatt, de amikor Neki arra szüksége van, mindig ott vagyok, és éreztetem Vele, hogy semmi nem változott közöttünk. Szóval nagggyon boldogságos vagyok így is!:-)))
Sziasztok!
Csak kutyafutaban leultem a kavem melle kicsit olvasni.Terhesseg alatt csinaltam mindig ezt.
Alexa:dehogy vagyok en stramm.Csak sajnos en is eleg erzelgos fajta vagyok.Igy mar az elejen eldontottem, hogy ebben a kerdesben eros leszek es probalok higgadt maradni.Amugy hala istenek ha lesz is mutet nem egy eletbevagop mutet lesz.De meg hetfon kikerem a pecsi orvos velemenyet is telefonon.
Szopi:hat nekem sajnos mas valasztasom nem volt.Hamarosan 9jovo honapban megyek vissza dolgozni)Masreszt en nem vagyok ez a tipus aki szoptat barhol.Engem fusztralt,na.Mivel en egyedul vagyok a gyerekkel igy szinte egesznap uton vagyunk.Igy eleg nehezen lett volna kivitelezheto ez az egesznapi szoptatas.Igy is buszke vagyok magamra mert 5 es fel honapig szoptattam.De valahogy nem erzem kudarcnak, hogy abbahagytam.Megyek mert indulunk.Most viszont szep napot,olyat mint ami itt van;-)
Szia Anelly, üdv újra itt! Gratula a lakáshoz!:-)
A szopival kapcsban én is úgy vagyok, hogy igény szerint. Nem is szeretném elapasztani, inkább szurkolok, hogy még sokáig szopizzon Réka. Viszont nálunk akkor sincs változás a szopiban, ha nem vagyunk itthon. Én ugyanis simán megszoptatom akár a főtér közepén egy padon, a múltkor a bankban szopiztunk, de bárhol hajlandó szopizni Réka szerencsére. Engem meg nem nagyon izgat fel, ki mit gondol, a gyerkőc fontosabb. Van ismerősöm, aki terhesség alatt is végig szoptatta a nagyobbat. Én is így szeretném, ha Réka még igényli a szopit, amikor a következőt várom.:-)
Hát izé, most megijesztettél pici, aszittem valami olyasmi volt, mint annak előtte, de semmi extra hálistennek. És nagyjából végigzongoráztam az egészet....
Timi miért akarod elapasztani?
Meg nem nagyon értem ezt a hány szopit hagyunk ki című fejezetet. Mi még mindig igény szerint szopizunk, ha itthon vagyunk, annyiszor kap, ahányszor kér, de ha megyünk vhová, akkor nincs, ezt hamar elfogadta.
Na minnyá lecsekkolom azt a pangásos dolgot....
Tavaly ijenkor én már nem voltam "szabadlábon", de rengeteget gondoltam arra, hogy milyen sokat firkálgattok, és milyen jó lenne.
Köszönjük szépen, már ideje volt beköltöznünk, elég régóta megy ez a herce-hurca...ha ezt tudom, nem is veszünk, inkább mentem volna albiba. Katasztrófa amit művel a bürokrácia...
Sziasztok!
Nalunk is ma jo meleg volt.Nagyon.
Most meg iszonyu szellökesek vannak.Remelem holnap jo idönk lesz,mert kirandulast tervezünk.
Szia anelly!
Volt egy "kis" pangas szo mi szo.Kicsit mar jobb a helyzet azota.;)
Persze a jo idö is itt van.
Tavaly ilyenkor meg napi 5-6 oldalak is voltak.
Ja,nem utolso sorban gratulalok az uj lakashoz!