Volt már valakinek Bartholin mirigy gyulladása?Milyen tünetei voltak? (tudásbázis)
Sziasztok, en is erintett vagyok a temaban, gondoltam leirom az en helyzetem: nekem mar volt egyszer 2005-ben, akkor begyulladt, iszonyat fajt, kaptam ra antibiotikumot, az helyre tette a gyulladast es a duzzanatot is! aztan most megint kijott, de most a masik oldalon, es semmi fajdalom nincs, csak a dudor. Elmentem gp-hez (en is Angliaban elek) aki adott antibiotikumot megint (penicillint) de most nem tortent semmi sem. Mar masodik honapja ott van, a gyogyszer nem segitett nert nem volt gyulladas. Doki javasolta a kis beavatkozast, de mondtam en inkabb varnek meg, es kepzeljetek Lanyok elkezdett lappadni!!!! szoval lehet idovel magatol is megoldodik, felteve ha nincs gyulladt allapotban! az enyem meg kicsit mindig ott van ugyan, de azert lenyegesen kisebb lett a merete, igy optimista vagyok!
amugy meg egy mondatot az angol rendszerrol: dokim felhivta a korhazat mutet ugyben, es azt mondtak ha nem akarom nem gond, amig nem no, nef faj, nincs valadek belole... barmi ilyesmi nem kell miatta aggodnom, ket honap mulva esetleg kontroll (de remelem arra mar nem kerul sor)
Sziasztok!
Nálam néhány napja kezdődött a cirkusz.
Csütörtökön pici fájdalom, néha van egy pici havibaj előtt, gondoltam nem gáz, pénteken pici fájdalmat éreztem és a dudort is észrevettem de azt hittem csak óvatosabban kell szeretnünk egymást a párommal… de azért biztos ami biztos vettem egy rozmaringos ülőfürdőt amitől lentebb lappadt kicsit. Szombaton megjött napokkal korábban + délutánra az egész testem fájt. Meglévő hátfájás kombinálódott a menstruációs fájdalommal… senkinek sem kívánom. Ezt amúgy olvastam másnál is. Szóval szombaton mire végeztem a melóval azt hittem haldoklom.
Vasárnap megöngoogleizáltam magam, és számomra egyértelmű volt, hogy mi lesz a diagnózis. Bele is olvastam ebbe a fórumba, és be is fostam rendesen, hogy műtét… ne… csak azt ne!!!
Szóval mivel megjött vettem ugye betétet, mert gondoltam az tán csak jobb lesz. Aha… éjjel annyira fájt amikor hozzám ért, hogy nem tudtam aludni. Hatalmasra nőtt megint. Felmásztam a fürdőbe, vettem egy zuhanyt, leszőrtelenítettem magam, hogy a frissen kinőtt szőrök ne irritáljanak, előkotortam a magyarországról beszerzett ob mini tamponjaimat és búcsút intettem a betéteknek, vastagon bekentem a duzzanatot körömvirágkrémmel és nem vettem fel bugyit, csak egy bő puha nacit.
Hétfőn mentem el orvoshoz.
Londonban lakom egyébként, szóval ha te is és ugyanúgy fosol mint én, ne tedd.
Kitöltöttem a papírjaimat. Van egy sor, hogy mik a tüneteim. Leírtam. Kivártam a kellemes kis két és fél órámat amíg sorra kerültem, életem értelme az öcsém és a recepciós csaj felváltva röhögtetett a hülyeségeikkel a dokinő asztalán meg már a belépésemkor fel véltem fedezni egy papírkát, amin a bartholin mirigy gyulladásának leírása van. Elmondtam a tüneteim, megvizsgált, talált még egy rohadt cisztát máshol, antibiotikumot írt fel, majd a kezembe nyomta a papírt amit az asztalán láttam. Nekem volt kinyomtatva.
A nő gyors hatékony és pontos volt és azonnal meg is nyugtatott.
Azt mondta időben mentem el, és nem kell műtét.
Majd megírom mi lett az antibiotikumos kúra vége.
Sziasztok! Elmeselnem az en tortenetem: mar kb 3eve kezdodott... Legelso alkalommal en sem mertem elmenni az orvoshoz, remenykedtem hogy hatha elmulik magatol. Se ulni se allni se fekudni nem tudtam mar a fajdalomtol. Folyamatosan flector port ittam az valamilyen szinten megszuntette egy kicsit a fajdalmamat. Mivel ahol lakom nem voltam megelegedve a nogyogyaszat orvosaival igy egy masik varosban ajanlottak nekem egy holgyet, hogy menjek el hozza. Igy elmentem hozza gondoltam hogy mivel no vele jobb lesz errol beszelni igy is lett.:) pontosan nem emlekszem mar, de gyogyszereket irt fel nekem illetve ilyen intim mosakodot, amit a huvelybe kell helyezni.. En hasznaltam ahogy felirta nekem az orvos de sajnos nem lett jobb tole.. Mar annyira nem birtam elviselni a fajdalmat, hogy bementem a korhazba ahol jegelnem kellett azt mondtak hogy kifakadhat magatol ha nem akkor mutet... Hat szerencsere kifakadt magatol. Bent fekudtem par napot aztan hazaengedtek. Erre ra eltelt egy ev ujra kijott a bal oldalamon elmentem vele orvoshoz irt fel nekem egy kremet de nem hasznalt ekkor megmutottek de csak egy kis vagast csinalt, hogy kitudja ebbol "nyomkodni", ami benne volt. Ugyanebben az evben a masik oldalban fedeztem fel hogy ismet ott van valami, meg kicsike volt es meg maradt abbol a krembol amit felirtak igy elkezdtem azzal kenni, majd halistennek elmult magatol:) Azt hittem be is fejezodott ezzel az egesz de nem. Ebben az evben 3.-jara mutottek, feleven belul... Aprilisban a jobb oldalamon ismet kijott kicsi volt meg es egyaltalan nem fajt en megis elmentem orvoshoz aki azt mondta hogy megmut. Gondoltam csak ujabb kis sebem lesz de tevedtem ekkor egy kiscsovet rakott bele, hogy ami meg benne volt folyadek azon keresztul tavozzon es harom oltesem volt.. Ekkor valamiert nagyon rosszul eltem meg az egesz dolgot. Feszitett a varrat amig nem kellett mennem varratszedesre es minimum ket hetig otthon voltam senkivel sem akartam talalkozni. Nehezen alltam labra is, mert kellemetlen volt lehet csak azert mert elhagytam magam es szinte fekudtem csak egyaltalan nem mozogtam semmit, de sajnos a varratnal azota is erzem hogy nem jol forrhatott ossze :( amikor visszahivtak vizitre az orvos mondja, hogy a masik oldalban talal valamit igy ha meggyogyul a bal oldal atterunk a jobbra. Epp hogy felaltam a padlorol ujra ott talaltam magam, hogy ezt nem hiszem el, a gyogyulas soran bedurrant en elkezdtem jegelni majd koromviragkenoccsel kenni aztan elmult magatol ismet:) ra kb 2,5honapra ujra kijott ezen az oldalon elmentem orvoshoz ujra mutottek ismet azthittem ugyanazt az eljarast csinalja hogy csovet tesz be de nem ismet tevedtem, tamponalast rakott a sebbe amit 3napon keresztul minden reggel cserelt erzestelenito nelkul... Mit ne mondjak milyen fajdalmas volt mikor a sebedben piszkalnak de muszaj volt kifertotleniteni a sebet... Ekkor azt hittem mar meguszom es bucsut intek az egesznek de nem kb 2 hete ereztem egy apro kis valamit megint a jobb oldalon pont masnap akartam orvoshoz menni, hogy gyulladast erzek biztosan felfaztam es akkor kozolte az orvos hogy huvelyiultrahangon megnezi majd kiderul hogy eltavolitja e ujra, sajnos nem tudtam eljutni uh-ra de elozohet penteken ereztem hogy megint feszit ekkor mar lelkileg teljesen kivoltam hogy ilyen nincsen... Otthon kezelgettem magamnak jegeltem es bosegesen kentem koromvirag kremmel vasarnap felkeszitettem magam, hogy megyek masnap a korhazban megint kezdodik elolrol minden... De az ejszaka folyaman kifakadt es teljesen megkonnyebbultem hogy nem feszitett mar.. Hetfon tehat jo kedvel bementem, hogy de jo elmulik magatol meguszom a mutetet.. De az orvos kozolte hogy nem o ezt megmuti nehogy rosszabb legyen a helyzet (hogy begyulladjon vagy betokosodjon) kedden mutottek csutortokon mar kiengedtek es ma vettek ki a varratot most sem kaptam csovet csak ket oltesem volt illetve kicsit nyitva hagyta a sebem hogy magatol uruljon meg belole a valadek... Nagyon remelem, hogy ez volz az utolso mutetem es ez az egesz "betegseg" beken hagy vegre.
Nem csak testileg, lelkileg is kicsinalja ez az embert. Es ha parkapcsolatod van az is ramehet az egeszre 3 fiuval voltam ezido alatt.. Ket kapcsolatom rament akivel most vagyok szerencsesnek erzem magam, hogy mellettem van es tamogat annak ellenere, hogy mondtam hogy keressen mas lanyt.. O azt valaszolta, hogy ezt fejezzem be es isten ments hogy neki mas no kellene:)
nagyon sokat olvastam ezutan a betegseg utan, hogy mitol alakulhat ki, de en arra szavaznek hogy lelkileg okozzuk ezt.. Bennem nagyon sokszor az volt hogy nem akarok lefekudni a baratommal mert felek, hogy ujra kijon, nem ugy eled meg az egyuttletet, feszengsz kozben es sokszor nem ereztem magam igazan nonek mert ugy ereztem magam mint egy kotozott sonka a varratok miatt :D de rajottem hogy aki szeret es melletted van annak ezek nem fognak szamitani csak azt hogy jol legyel mint testileg mint lelkileg.
Ha esetleg valaki ezzel a problemaval kuzdd en a koromvirag kenocsot ajanlanam, hogy kenje be az egesz feluletet jo sok kremmel ez puhitja es gyulladascsokkento hatasa van es ha nincs mas valasztas akkor orvos, mert utana megkonnyebbul az ember ha mar nincs ott. Nekem azert jott ki sokszor az orvosom kozolte velem, hogy hajlamos vagyok ra. De szerintem lelkiokai vannak ennek. Olvasgassatok utana neten az okanak( betegsegek lelkiokai ) es ha ugy erzitek hogy igazat ir akkor valtoztassatok ugyanis minden rajtunk all es minden fejben dol el!! Most en is ezen vagyok:) es ugy erzem hogy rendben lesz mar most minden!
Sziasztok.
utolsó nap olyan fajdalmaim voltak eldontottem masnap bevallalom a mutetet.este forro vizes borogatast tettem ra 10 percenkent csereltem.
reggel felkeltem es elontott a gennyes trutyi.
azt a meg konyebulest else tudom mondani.
szerencsemre kifakadt magatol.3 het szenvedes utan.
nem tudom hogy a sok hazi praktika segitette e vagy a hit hogy igen is meg gyogyulok onerobol de a lenyeg tul vagyok rajta.
Sziasztok.
Az en tortenetem a bartholin cisztaval kb 2-3 honapja kezdodott,amikor eszre vettem egy cseresznye nagysagu dudort.az orvosom azt mondta amedig nem faj nem kell vele foglalkozni.nem is volt soha semmi bajom vele,neha szex utan picit megduzzadt de elis mult.
ket hete viszont rohamosan elkezdett nőni,fajt is.ekkor bementunk a surgosegire ahol azonal muteni akartak amit nem engedtem,gondoltam antibiotikummal kremel orvosolhato a dolog.nem kaptam ra semmit.felkerestem egy nogyogyaszt aki szinten csak a mutetet tartotta megoldasnak.en ebbe sem nyugodtam bele.elmentem egy masik orvostol aki a kamillas ulo furdot javasolta illetve 5 napos antibiotikum kurat majd kontrol.a tegnapi kontrolon megnezett,es masnapra beutalt a korhazba kihamozasos mutetre.ahova en nem mentem el.nem akarok bele torodni hogy mas modja nincs a gyogyulasnak.ugyanis a mutet nem garantalja hogy nem jon vissza x ido mulva.
tegnap ota elkezdtem egesz napra a paradicsomos dunszt kotest(folpakkal korbe tekertem magam) :) es most varok,es nagyon hiszek bizom a javulasban.
azt ki hagytam hogy idő közben a cisztabol ugye egy hatalmas kisebb alma nagysagu talyog lett.iszonyatos fajdalomal.
szerintetek nekem miert nem fakad mar ki magatol?mutet nelkul egyszer csak elkezd vissza huzodni ugye jol gondolom? :) :(
mar az ules jaras fekves se igazan megy....
koszonom ha valaki valaszol.
Remek. =(
Akkor következőleg mondom a dokinak. Bár most épp visszahúzódtak.
Sziasztok!
Az lehet, hogy ilyen a gáthoz közelebb jön ki?
Nekem is van ott valami ami időnként picit nagyobb lesz, néha fáj is, a vizelet pedig csípi.
Nem tudom, hogy nőgyógyásznak, vagy bőrgyógyásznak mutassam-e meg. Valószínűleg először nőgyógyásznak, aztán esetleg ő továbbküld.
Az a baj, hogy mikor nincs vele problémám akkor mindig elfelejtem, mikor kijön meg általában nem alkalmas dokihoz menni. Július utolsó hetében megpróbálok elmenni a dokihoz, addig sajnos esélytelen.
Sziasztok !
Az én rémálom június 14-én kezdődött, este észre vettem egy jòl kitapintható dudort. Két napra rá mire időpontot kaptam a magán nőgyògyàsznál sokkal nagyobb lett. Nekem a doki leszívta tűvel, a dudor maradt majd most hétvégére sokkal nagyobb lett iszonyatosan fájt, kedden elmentem egy magán kòrházba ott kb 30 perc múlva már a műtőben találtam magam. Most itthon lábadozom és remélem teljesen felépülök és többé nem jön elő ez a nyavaja :(
Sziasztok!
Május elején volt egy újabb köröm ezzel a ....
(Tehát akkor eddig összesen 2015. április, december, 2016. március és május, azaz 4 alkalom.)
A magán dokim nem vette fel a telefont, ezért berohantam az ambulanciára, ott megnéztek. Bactroban kenőcsöt és Betadine szappant írtak fel. Korábbi tapasztalataim miatt kértem az antibiót is, szerencsére rendes volt a doki, és felírta. Mint kiderült, szerencsémre, mert a Bactroban kenőcs fél éve hiánycikk...
Úgyhogy ismét antibió, rengeteg Algoflex, jég és almaecet. 7-10 nap alatt lement a dudor.
Mindeközben babát is szeretnénk, és hát finoman szólva nem könnyíti meg a dolgunkat ez a 2 havonta előforduló sztori. Elgondolkodtam azon, hogy talán lelki eredetű lehet, mert egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen gyakran kijön, és pont mindig akkor, mikor épp "élesben" kellene próbálkoznunk...
Az orvosok egyébként csak egy megoldást tudnak javasolni, a mirigy teljes eltávolítását. Ezt én elég drasztikus beavatkozásnak érzem, és attól is tartok, hogy ha az egyik oldalon kivágatom, majd begyullad a másik.
Ezért elkezdtem a lelki okokat feltárni és gyógyítani. Még nagyon az elején járok, de nagyon hiszek benne, hogy segíteni fog.
Azt kívánom, hogy senki ne olvassa ezt a fórumot!!! :)
Sziasztok, újra itt!
Egy hónap telt el. Azóta voltam kontrollon, és kiderült, hogy egy elég komoly fertőzés okozta, ami a véráramomban van... Mikor beléptem a terembe, a doktornő azzal kezdte, hogy mi van a mandulámmal. Mint kiderült, nagyon későn vették ki, így fertőző lett a testemben. Ez azt jelenti, hogy ez a fertőzés meddőséget, vetélést, koraszülést tud okozni, és nagyon jól meg tud bújni a testben... Nagyon elszomorodtam.
Nem írt fel további antibiotikumot, akkor ké majd válogatni a megfelelőt, mikor újra előjön. Néha kenegetem a maradék Dalacinnal, néha jegelem, de alapjáraton már elmúlt. A helye puha, van dudor, ha ülök, néha sugárzik. Félek, hogy újra velem lesz.
Kérlek ne adjátok fel! Hosszú idő, az biztos... :(
Sziasztok!
Nálam is megtörtént a műtét...
"Kihámozás volt"
Szerintetek az normális hogy a 4. Nap még mindig nagyon duzzadt,kicsit lilás is és a varratok mellett ilyen narancssárgás valami van,mintha genny lenne. Próbáltam fülpiszkálóval leszedni,de nem merem nagyon piszkálni és fürdésnél is óvatosan érek hozzá. Várom válaszotokat.
érdemes megnezni ujmedicina szemszogbol, h mitol is jon ki ez a gyulladas.
A konfliktus oka: (és irom a konyvbol)
-"Szeretnem, ha a kozosules, a hazaselet, nemi elet jo menne. Nem tudok kielegulni, nem tudnak kielegiteni. Nem vagyok eleg kivanatos."
-erdemes megnezni, h valoban volt -e ilyen konfliktus a multban.
Sziasztok!
Májusban kialakult nálam is a gyulladás. Elsőnek azt hittem, hogy valami daganatom van, marhára megvoltam ijedve.. Elmondtam vagy hat Miatyánk-ot, majd úgy döntöttem, hogy elmegyek egy maszek orvoshoz. (gondoltam ha fizetek a vizsgálatért talán kedvesebbek lesznek.. mondjuk bevált, tök rendes volt a Dr.nő. ) Na szóval elmentem és elmondta, hogy ez gyulladás és hogy több nőnél is kialakult... Na mondom fasza.. Azt javasolta, hogy ne piszkáljam, max kamillás fürdő.. Bevált, elmúlt. Gondoltam ennyivel le is van rendezve, hogy többé nem fog ez a nyavaja kialkulni.. Aztán egy hete marhára begyulladt, azt hittem agyvérzésem lesz.. egy hét alatt eljutottam arra a szintre, hogy már kapartam a falat.. egyszerűen akkora volt már mint egy ping-pong labda, és olyan kemény volt az a csomó..jesszusom..kértem időpontot az orvoshoz, persze csak 22.-re kaptam.. na mondom addig szenvedhetek vele.. MENNI NEM TUDTAM.. minden egyes lépésnél eltudtam volna sírni magam.. Persze a környezetemben levők el nem tudták képzelni, hogy mi bajom van.. amikor meg elmeséltem mindegyik azt hitte, hogy eltúlzom.. A végén már annyira fájt, hogy kettesével szedtem a Cataflamot, kamillás és sós ülőfürdőt vettem, hideg-meleg zuhany.. Kamilla tea filtert is tettem már oda, gondoltam hátha.. és a végén jegeltem.. mondanom sem kell hogy a jegelésnél majd meg haltam.. aztán ma reggel felkeltem és bumm, elöntött a cucc.. hát ez engem úgy megviselt lelkileg, mert nem elég, hogy gusztustalan volt, még ijesztő is. DE! megkönnyebbültem, úgy látszik használt ez a sok minden. Kifakadt magától.. gondolom, már annyira feszült, hogy a bőröm sem bírta. Na szóval az a lényeg, hogy türelemmel és akaraterővel át lehet vészelni.. Borzasztó ez az időszak, marhán fáj.. katasztrófa, de úgy tűnik idővel ez rendeződik. Ne haragudjatok, hogy ekkora monológot írtam, de senkinek nem merem ezt elmesélni.. mert egyrészt intim, másrészt meg mert úgy sem érti meg az, aki nem élte át soha. Köszönöm, megkönnyebbült a lelkem. Ha valakinek van valami praktikája, amivel gyorsabban átvészelhető ez az időszak, akkor azt nagyon megköszönném.
Sziasztok!
Nekem tavaly decemberben volt először,azt sem tudtam létezik ilyen betegség,borzasztóan fájt , felhívtam az orvosom aki azonnal berendelt ,és még az nap meg is műtöt. Azt hittem,én naív soha többet nem jön elő,na két hónap múlva újra,de műtét előtti este magától kifakadt. Újabb két hónap múlva megint kiújult,most kipróbáltam a paradicsom pakolást,bevált . Köszönöm a jó tanácsokat még a silicia kúrát megcsinálom hátha segít.
Sziasztok!
Én is meg szeretném veletek osztani a tapasztalataimat ezzel a fránya, ostoba betegséggel...
Múlthét kedden viszkető, nyomó érzést éreztem a bal oldalamon, azt hittem, hogy megint hüvelyfertőzésem van, de nem. Egy dudort találtam ott, ami egyik napról a másikra jelent meg. Megpróbáltam a fórumozók által ajánlott almaecetet rajta hagyni, próbáltam a jegelést, a paradicsomos dunsztolást, de semmi. Teljesen kétségbe estem, a fájdalom pedig nem szűnt. Azon a héten pénteken már menni, ülni nem igen tudtam, így végül elmentem a nőgyógyászhoz Édesanyámmal. (megjegy.: 18 éves lány vagyok, és szűz, soha nem éltem nemi életet még.) Sürgősségin fogadtak, soron kívül, pedig nem oda vagyunk bejegyezve. A doktornő eleinte bunkó volt, de amint megtudta, hogy szűz vagyok, egyből kedves lett. A gyanúm beigazolódott, Bartholin cisztám van, ebből pedig tályog lett. Vett tőlem kenetet is a bacitenyészet miatt, hátha kiderül, hogy van-e valami bakteriális dolog, ami ezt okozhatta, és így megvolt a rákszűrésem is.
Dalacin hüvelykrémet írt fel, és egy hét pihit. Azt mondta, hogy az enyém cseresznyenagyságú és kezdetleges. El is gondolkoztam: Ha ez a kezdetleges, milyen a teljes...? Éjszakákat sírtam át a tudatlanságtól, és attól, hogy nem tudom, hogy mi fog rám várni, hogy műteni kell-e, ugyan is nekem volt már műtétem, és ráadásul a vizsgáim is jönnek. Megjegyzem, a mandulaműtét utáni 10 nap nem fájt ennyire, mint ez...
Szóval, Dalacin krémet írt fel. Úgy kellett csinálnom, hogy vastagon be kellett kennem ezt a dudort, rá 3-4 steril gézlap összehajtva, és ezt jegelem. Nagyon fájt eleinte, kisugárzott a bal combtőbe, de diadalittasan kibírtam. Hétvégén a vasárnap volt a legborzasztóbb, ugyanis ülni nem bírtam. Úgy sétáltam végig, mint egy pingvin, és nagyon bravúrosan kellett megoldanom a felállást, az ülést, a fekvést... Még a lábam közé se tudtam tenni párnát, annyira fájt. Időközben szombaton megjött a menstruációm, hétfőre beteg lettem, gondolom a jegeléstől. Csodás.... :D
Aztán kedden egyszer csak tudtam sétálni Cataflam nélkül, úgy, mint azelőtt. Az ülés se fájt, semmmi! Elkezdett leapadni a tályog, habár a mérete ugyanakkora, már sokkal laposabb. Az aggaszt kicsit, hogy a csiklómig feljött ez a nyavaja, és nagyon puha. Remélem, ekkor se fognak vágni.. Na de igazából, pisilés közben is érzem, hogy "szabad" a terület, tehát nyugodtan tudtam pisilni. Megnyugodtam, hogy elkezdett eltűnni a tályog. Természetesen ezután magát a cisztát, a mirigyet fogjuk kezelni.
Az a baj, hogy annyi antibiotikumot szedtem már a bronchitiesemre (hörgőgyulladás), tüdőgyulladásomra (sajnos ugye már tavaly augusztus óta nincs mandulám, ami felfogja ezeket a betegségeket), hogy az immunrendszerem már mínuszban van. :( De igyekszem felülmúlni az orvostudományt a természetes módszerekkel.
A menstruációt pedig úgy oldottam meg, hogy hagytam, hadd jöjjön. Azért jegelés közben tampont tettem fel.
Remélem adtam egy kis reményt a többi, csöndes olvasónak is... Nagyon megviselt ez engem lelkileg és testileg is, nem tudtam a vizsgámra se tanulni, folyton aludtam. Tehát nagyon-nagyon megviselt a dolog..
Sok szerencsét a többieknek! Én is küzdök, de már nem annyira! :) Bízzatok magatokban, és a testetekben!
További ajánlott fórumok:
- Milyen tünetei vannak a vékonybél gyulladásnak?
- Mik a tüdőgyulladás tünetei?
- Bartholini mirigy gyulladás tünetei?
- Bartholin mirigyek gyulladása
- Doxycyclint kaptam Bartholin-mirigy gyulladásra. Mikor fog hatni, ha elkezdem szedni? Nálatok jelentkeztek mellékhatások?
- Bartholin mirigy gyulladásra milyen lehetséges gyógymód van?