Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Terhességi cukorbetegség fórum

Terhességi cukorbetegség (beszélgetés)

A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1165. 80814b4ecc (válaszként erre: 1164. - Lov.ildi)
2010. nov. 6. 07:08
ki fogom próbálni ezeket! De jó, hogy közzé tetted!! :)
1164. lov.ildi
2010. nov. 5. 22:08
A napokban fedeztem fel,hogy a Ziegler János termékei közül a Bio sajtos tallér teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készül. Most ezt eszem gyümölcs mellé.
1163. lov.ildi
2010. nov. 5. 22:05

Egyszerű sajtos teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók:

20 dkg ráma folyékonyra felolvasztva

3 dl teljes kiőrlésű liszt

4 dl reszelt sajt

1 teáskanál só és ha szükséges egy kevés víz.

Elkészítés:

Az összegyúrt tésztát legalább egy éjszakára hűtőbe kell tenni pihentetni. Majd 3-4 mm vékonyra kell nyújtani, tojással megkenni, s derelyemetszővel felvágva, tepsibe helyezni, kicsi hézaggal. 180-200 fokos sütőben 10-12 percig kell sütni.

Én már többször megsütöttem. Mivel folyékony margarinnal keverem ki nem kellett hozzá vizet adnom. De a liszt,csak így tudja magát igazán megszívni.

1162. lov.ildi
2010. nov. 5. 22:05

Túros pogácsa teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók:

25 dkg ráma folyékonyra felolvasztva

25 dkg teljes kiőrlésű liszt

25 dkg félzsíros tehéntúró

kb 1 teáskanál só

Elkészítés:

Az összegyúrt tésztát legalább egy éjszakára hűtőbe kell tenni pihentetni. Majd ki kell nyújtani és bevagdosni a tetejét. Kis pogácsa szaggatóval kell kiszaggatni. A tepsibe kell helyezni a pogácsákat és tojással meg kell kenni. Előmelegített sütőben kell megsütni.

1161. lov.ildi (válaszként erre: 1115. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 21:52

Sziasztok!

Sajnos tesztcsíkot csak inzulinos betegnek írnak fel. Ilyen esetben a szakorvostól igazolást kell kérni és az igazolást el kell vinni a Házi Orvoshoz. Csak ebben az esetben írhatja fel.

Elég igazságtalan így ez a rendszer.(

1160. 80814b4ecc (válaszként erre: 1159. - Ritmus)
2010. nov. 5. 17:54

Köszönöm a megnyugtató soraidat!!!

A reggeli utáni cukraimmal elégedetlenek leginkább, a héten 6,9 és 9,3 között volt. Emiatt emeltek legutóbb újra két egységgel, de amikor jeleztem, hogy már a korábbi adaggal is hipóztam, kettőbe vették a tízórait plusz 5 CH-tal. Szóval 7-kor (15), 8-kor (10) és 10-kor (10) is eszek, de ez sem elég, tegnap ebéd előtt 3,3, ma 2,5 volt :(

Hipónál vagy tejet, vagy HohesC-t iszok, azok tényleg gyorsan segítenek.

1159. Ritmus (válaszként erre: 1157. - 80814b4ecc)
2010. nov. 5. 17:14

Az ebéd előtti hipóhoz: Reggeli után jó a cukrod? Ha igen, akkor egyél többet tízóraira, vagy egyél meg tízórai és ebéd között egy almát pl. Mit teszel, ha leesik a cukrod?

Én sokszor nem az inzulinon, hanem az elfogyasztott CH mennyiségén változtatok, hogy jók legyenek az értékek

1158. Ritmus (válaszként erre: 1157. - 80814b4ecc)
2010. nov. 5. 17:11

Teljesen értem a kétséged! Ehhez már csak hab a tortán, hogy ha nekem 6 alatti az étkezés utáni cukrom, ki vannak akadva, hogy miért olyan kevés???? Tőled meg épp azt várják el, h 6,5 alatt legyen.

Az a baj, hogy nagyon kevés helyen írják le konkrétan, hogy mekkora cukorérték mit okozhat a babánál. A legtöbb helyen azt hallottam, (orvosok, fórumok) h lehetőleg 4 és 10 között tarsuk a cukrot, akkor nem várható semmi baj a babával. Én erre törekszem. Amikor azt mondják a gondozóban, h miért csak 5.4 pl. ebéd után a cukrom, elengedem a fülem mellett. Csak arra gondolok, h ez egy NORMÁLIS CUKOR, és engem nem érdekel, h ebéd után vagy előtt vagy mikor, a lényeg, h NORMÁLIS! Igen, mert attól tartanak, h onnan meg hamar le esik a cukrunk, de ez nem törvényszerű. ÉN tudom, hogy nem szokott leesni akkor sem, ha 5.4 ebéd után és nem 7, ezért nem foglalkozok azzal amit mondanak. De nem lázítani akarok! Csak nagyon nehéz ez. Nagyon sajnálom is azt, aki épp a terhessége alatt kap először inzulint. Terhesség nélkül is nagyon nehéz a megfelelő CH és inzulinadagolást beállítani, nem még ilyenkor, amikor az állapotunk állandóan változik. És szegény diabos kismama kire tud hallgatni, mint az orvosára? Hiszen nagyon nincs is ideje utána járni ennek az állapotnak, nincs ideje KITAPASZTALNI, h mi hogy a legjobb NEKI. Mondják, a cukorbeteg legjobb orvosa saját maga. Nekem a házirovosom is azt mondja, hogy a cbeteg érti legjobban a saját állapotát, ismeri a szervezetét.

Az első babánál nagyon féltem a magas cukroktól, ezért nagyon sokat hipóztam. Ma már azt gondolom, többet árt, mint a kicsit magas cukor, és meg is fogadtam, h inkább legyen több 8as, 10es, mint 2es érték.

2010. nov. 5. 16:31

Szia Ritmus!

Hadd kérdezzek én is tőled! A diabetológián miért várnak tőlem étkezés után 6,5 alatti értéket? Miért nem lehet örülni, ha már 7,5-8 alatt van? Valahol még 9-t is elfogadhatónak írják.

Inzulinos kismama lettem (kb. 6 hete szurkálom magam), s egyelőre elég szélsőségesek a vércukorértékeim. Emiatt, meg persze a baba növekedése miatt is folyamatosan emelik az inzulint. Viszont a reggeli adag már olyan sok, hogy ebédre már többedszerre behipóztam. Szerintem az sem jó... :(

1156. moncsicsike1 (válaszként erre: 1155. - Ritmus)
2010. nov. 5. 16:17

Szia!

Nekem 25 hetesen csinálták. Az éhgyomori cukrom most is 4,8 volt.

Csak mindent olvastam a neten, hogy ha kiugrik, akkor így meg úgy lesz baj a babának, hogy károsodik az agya, meg ilyenek. Tényleg jobb lenne, ha nem is tudna az ember semmit.

1155. Ritmus (válaszként erre: 1151. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 16:13
Ja, ne aggódj a baba miatt, nem véletlen, hogy a cukorterhelést csak a 20. hét körül csinálják. Előtte - amíg a baba is kisebb, nem valószínű, hogy emelkedettek lettek volna a cukraid. Biztosan volt korábban is vérvételed, azon néztek cukrot is. Ha nem lett volna jó, már jóval hamarabb küldenek terhelésre a megszokott időpontnál.
1154. Ritmus (válaszként erre: 1151. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 16:09
Én sohasem bizom a mások által készített diab. termékekben, mint étterem és cukrászda. De én fafej vagyok, vállalom :) Ettől még lehet, h van akinek bejön. Pl. rengeteg cukrászda árul diétás sütit, fagyit, de azt elfelejtik mellékelni, h mennyi is a CH? Én sütöm a sütiket, szinte mindent meg tudsz sütni fruktózzal, vagy más édesítőszerrel. Persze csak azt érdemes, amibe nem bőgrével mérik a cukrot :)
1153. Ritmus (válaszként erre: 1149. - 80814b4ecc)
2010. nov. 5. 16:04
Én 1-1,5 órát tudok. Nekem van, h 1 óra múlva még nem magas a cukrom, 2 óra múlva pedig már igen. Pl. rizs vagy kukorica esetén.
1152. Ritmus (válaszként erre: 1147. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 16:03
Nem főzök külön, mert a férjem is cukorbeteg sajnos. De kimérve főzök. PL. tésztát csak annyit főzök ki, amennyit ketten megehetünk. A durum tészta nekem sohasem emeli a cukrom. Sőt egy picit többet is kell belőle ennünk, ha nem akarunk cukorleesést. Mindent mérek, számolok, majd a végén osztok, meg lehet szokni.
2010. nov. 5. 16:02

A múltkor írtam , hogy rendelek onnan ebédet, ahonnan eddig is és ha megmérem a cukrom, akkor ehetem. Sajnos 1 órával étkezés után 9,1 lett a cukrom,még a cukorterhelésem is 8,1 volt, így nagyon megijedtem. Többet biztos nem rendelek, inkább főzök, akkor mindig 6 körül volt. Ha most egyszer.egyszer véletlenül több az nem gond?

2. Másik dolog, hogy én már 5 hónapja ettől a cégtől rendeltem az ételt és nem ennyi szénhidráttartalmút, hanem sokkal többet, ráadásul édességet is ettem. Eszembe jutott, hogy akkor milyen magas lehetett a cukrom. A terhesség 24. hete előtt ha netalán magasabb lett volna a cukrom nem ártottam vele a babának?

1150. Ritmus (válaszként erre: 1147. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 16:00
A második babám lesz, azért is irok nektek ilyen bátran, mert már van egy lányom, akit kihordtam, az általatok leírtaknál sajnos rosszabb cukrokkal. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy lazán kell venni a dolgot, NEM! Igenis tegyetek meg mindent, amit úgy gondoltok a baba érdekében, csak feleslegesen ne idegeskedjetek. A HgA1c-im az első babával 5,6 és 6,5 között voltak, ami azt jelenti, h az átlag cukrom jó volt, de azért ennyi, mert nekem sajnos az inzulin miatt becsúszott 2,6-os és 10es érték is. Ritkán akár még 15ös is. Otthon voltam táppénzen, nagyon figyeltem, és mégis megtörténtek a rossz dolgok. De a szervezet a terhesség alatt állandóan változik cukor szempontjából, és ez a nehéz. Aki inzulinozza magát, biztosan mondták neki, hogy idővel majd emelni kell az adagot, és aki diétázik, előfordulhat, h idővel rosszabbodnak majd a cukrai. De nem is biztos. Az a barátnőm, akiről irtam, szerintem csak egy téves cukorterhelés áldozata lett. Vagy lehet inkább az volt a baj, h sohasem evett annyit egyszerre, mint amennyi a cukorterhelésen adott CH mennyiség. Mindenesetre szerencsétlennek a diéta hatására végig 3 és 4es értékei voltak, annyira félt a magas cukortól. A végén a HgA1cje pedig az alsó határon volt. Szerintem neki többet ártottak, mint használtak. Nem tudtam meggyőzni, hogy ne féljen ennyire görcsösen a cukortól.
1149. 80814b4ecc (válaszként erre: 1148. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 15:50
A protokoll szerint mindig étkezés után egy órával kell mérni, akármit is eszel, elvileg akkor a legmagasabb a vércukorszint.
2010. nov. 5. 14:11
Lehet, hogy butaságot kérdezek, de arra lennék kíváncsi, hogy ha pl káposztasalátát eszem, amiben van borsó és kukorica, az után is 1 órával számít a vércukorszint? Mindegy, hogy mennyi idő alatt emésztődik meg?
1147. moncsicsike1 (válaszként erre: 1139. - Ritmus)
2010. nov. 5. 12:50

Szia Ritmus!

Azt szeretném még megkérdezni, hogy terhesség alatt kimérve főzöl külön magadnak vagy a csaláéval egy lábosban. HÁNYADIK BABÁD LESZ?

1146. Tandi25 (válaszként erre: 1143. - 80814b4ecc)
2010. nov. 5. 12:35

Egyetrétek, ki kell tapasztalni, h kinek mi a jó. Én kipróbáltam a diabetikus süteményeket, mértem utána és jók lettek az eredményeim. Persze csak délután, reggel biztos emelné a cukrom. És ahogy Katóka írja, ch beszámítással.

szerencsére a környékünkön felfedeztem egy szuper cukormentes cukrászdát. :)))))

1145. Tandi25 (válaszként erre: 1124. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 12:30
Én is 26. hetes korom óta diétázom... :) Nyugi, eltelik az idő, csak próbálj változatosan enni, mert nekem ezzel van gond. Néha már ötletem sincs, mit egyek. :(
1144. Tandi25 (válaszként erre: 1134. - Ritmus)
2010. nov. 5. 12:28
Azt már nem tudom, h miylen volt az idegállapotom, :) de különösebben nem hiszem, h ideges lettem volna. A kenyér ugyan az volt, ami előtte is és azóta is. Majd megnéztem, mi van a felvágott összetevői között és ott volt, h "Cukor, szőlőcukor". Hát, ebből gondoltam, h ez lehet a hibás, ugyanis semmi mást nem ettem, mint a megszokott, amiktől nem ment fel korábban. Azt a felvágottat mindenesetre többet nem eszem. De mivel különbözőek vagyunk, ami másnak jó, nekem lehet akár rossz is. Nem? Úgy értem, attól, h másnak nem okoz ez magas cukrot, nekem még okozhat, szerintem
1143. 80814b4ecc (válaszként erre: 1141. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 12:22

Moncsicsike, nyilván mindenkinek a maga baja a legrosszabb, de hidd el, kicsit azért irigykedek, hogy neked "csak" diétáznod kell...

Nekem a diab. sütiket, csokit is letiltották, csak a Korpovitot, meg a Detki cukor stop kekszet engedik, de gondolom, neked meg ezeket nem szabad. Szerintem neked is ki kell tapasztalni, hogy hogyan reagál a szervezeted ezekre a termékekre, nyilván csak számolva szabad fogyasztani, s inkább délután.

Fel a fejjel!!!

1142. 80814b4ecc (válaszként erre: 1136. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 12:15

Szia Moncsicsike,

reggelire lehetőleg csak lassú felszívódású dolgokat egyél! Az abonett gyors felszívódású, hiszen rostot alig tartalmaz.

1141. moncsicsike1 (válaszként erre: 1139. - Ritmus)
2010. nov. 5. 11:22

Szia Ritmus!

Köszi a segítséget. Aranyos vagy. Nekem ez 1,5 hete derült ki és 1 hete diétázom, így lelkileg még elég nehéz. Ráadásul lisztérzékeny vagyok 3,5 éve. Te nagyon tapasztalt vagy. Diabetikus sütit szabad ennünk? Menyit érdemes és mikor? Mit kell enni mellé, hogy ne emelje hirtelen a cukrot?

Köszi

1140. Ritmus
2010. nov. 5. 11:19
Reggel a legmagasabb a cukor valóban, én is akkor eszem a legkevesebbet. Ennek főként a hajnalban és reggel termelődő hormonok az okai. Nem kell mindig az elfogyasztott ételt hibáztatni. Próbáljátok ki, h egyétek azt estére, amit reggelre. Más lesz a mért cukor.
1139. Ritmus (válaszként erre: 1136. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 11:16

Kedves Moncsicsike!

Én inzulinos cukorbeteg vagyok 16 éve, és 14 hetes kismama. Már semmi inzulintermelésem nincs, ezért a szervezetem jóval durvábban reagál bármilyen szénhidrátbevitelre. Mindig mérem, ha megtehetem étkezés előtt is a cukrom, mert nekem sajnos előfordul, hogy már étkezés előtt is 8 vagy 10, és akkor annak megfelelően kevesebbet eszem, hogy rendeződjenek az értékek.

Akinek csak egy picit meggyengült a hasnyálmirigytermelése, vagy kicsit későn reagál a hasnyálmirigy a bevitt cukorra, mint nektek, terhességi cukorbetegeknek, szerintem nem fontos étkezés előtt is mérni, mert akkor tuti kevesebb, mint étkezés után. Ez még velem is így van.

Nagyon egyetértek azzal amit mondtál, az a legfontosabb, hogy jók legyenek a cukrok. De a legtöbb laborban a normál cukor felső határa 7,5 körüli étkezés után, tehát a nőgyógyászod jól mondja. Én ezt úgy fordítom le, hogy tök mindegy, hogy 6,8 vagy 5,2, a lényeg, hogy 7,5 alatt legyen, mert az normális. Nincs nagy különbség 4,5 vagy 6,8 között, mert annyira attól függ, h épp mikor méritek meg a cukrotokat. Mindenkinek szokott lenni egy napon belül 4 is meg 6 is.

1138. moncsicsike1 (válaszként erre: 1137. - Anitram001)
2010. nov. 5. 11:02

Köszi, én is gondoltam rá. Viszont este is eszem, és a cukrom csak 4.9.

Mennyi az a határ, ami még jó? Olvastam olyat, hogy 7 fölött inzulinoznak. Nekem a nőgyógyáaszom 7,8-at mondott maxnak.

1137. anitram001 (válaszként erre: 1136. - Moncsicsike1)
2010. nov. 5. 10:30

Nem akarok beleszólni de szerintem a 3 sz. abonett kenyér a gond!

Én annak idelyén 2 sz. light szénhidrátmentes kenyeret ettem, azzal jó volt. Szerintem az abonett helyett próbálj ki másfajta kenyeret.

2010. nov. 5. 09:19
Ma reggeli után 1 órával 6,8 lett a cukrom. Nem értem mért. Ezeket ettem: 3 db Abonett kukoricából, margarin, 2oo g paradicsom, 2o g újhagyma, 1oo g uborka és zöld tea citromlével, édesítőszer nélkül. Mitől lehet ilyen magas? Mindig a reggeli magas nálam.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook