Terhességi cukorbetegség (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
nekem 100gr-ra 22 CH
ennyivel jobb a rozsliszt?
Mennyire jött ki neked a sajtos CH-ja?
Nekem a sajtos és a pogácsa is 36 körül szokott lenne 100 grammra számolva.
Én a sajtosat és a pogácsát sohase ettem magában.
Általában gyümölcs mellé vagy CH kiegészítőnek.
nem tudom, mi van ma, de még soha nem voltak ennyire alacsony értékeim
reggel: 4,0 /5,7
ebéd: 3,6 / 5,5
vacsora: 4,2 / 4,0
Ez a vacsora utáni elég alacsony, nem? A CH-jaim megvoltak, pont az Ildi féle sajtost ettem kefírrel. Jobb híján ittam még egy deci tejet.
Ilyenkor mi a teendő??
Köszönöm a hasznos infókat! Holnap megyek a szokásos kontrollra, most nem az asszisztensekhez, hanem a főorvoshoz, meglátjuk, mit mond majd.
Fura, azt gondoltam volna, hogy pont nem alváskor esik le a cukorszint, hanem mozgáskor...
Megértem az aggodalmad, én baba nélkül is nagyon szigorú életet éltem évekig. Évekig nem ettem semmi cukrosat, minden szabályt betartottam. :) Ma már sok dolgot kitapasztaltam. Pl. ha leesik a cukrom, rendszerint megeszek egy pohár cukros gyümölcsjoghurtot. Soha nem megy fel ezek után 6.5 fölé a cukrom :) Na de ti tényleg ne próbálkozzatok lyesmivel, reménykedni kell, h a terhesség után minden elmúlik!
Nálunk nem szoktak haragudni, ha a beteg módosít a diétán, pláne, ha az jó irányba vezetett. Én csak sajnállak a sok cukorleesés miatt. Nem jó ezeket megélni, ugye tudod, h ilyenkor nem kapunk elég oxigént, csak a létfontosságú szerveink jutnak oxigénhez, és bele se merek gondolni, h a babával ilyenkor mi lehet? Annyi csak vígasztalásképp, hogy van egy drága kislányom, akivel szintén sokat leesett a cukrom, de én igyekszem elkerülni amennyire csak lehet.
Ebéd után szoktam aludni a kicsivel, és ha nagyon elalszom, és nem ebédeltem eleget, nos akkor esik le a cukrom 2.1-re. Az első babával volt 1.4 is, borzasztó leírni. Ugyanis vele a terhesség alatt egyszerűen nem éreztem meg a cukorleesés tüneteit. Most hála nincs ilyen baj, már sokszor 3.7nél érzem, h vmi nincs rendben. Az alvás az más, sajna csak akkor ébredek fel, ha már nagyon alacsony.
A csokit és almát nem számolom be, az épp arra kell, h normalizálódjon a cukrom, és jöhet a normál mennyiségű ebéd.
Az utolsó kérdés jó kérdés :) Ma az inzulinhoz képest mértem 1 órával. De mivel nem jut minden alkalomra tesztcsík, nem mérek minden evés előtt és után sajna. Azokat hagyom ki, amik jók szoktak lenni. Ált. már 8 fölötti cukrokat is érzem, szomjas vagyok, szárad a szám.
Nekem a Dietetikusom és a dokim is ugyanarról mást mondott. A könyvekben is más van leírva. Így elég nehéz diétázni,stb.
Tényleg ki kell tapasztalni.
Az acetont nézik Neked hetente?
"Kezdőként" valószinűleg nem vagyok elég bátor, inkább azt csinálom, amit mondanak... :(
2,1-re mitől esik le nálad?
Csokit, almát - gondolom - beleszámolod az ebéd CH-jaidba?
S mihez képest mérsz egy órával, ha előbb eszel, s utána szúrsz?
Köszönöm a tanácsaidat!!
Szerintem ez már mind alacsony érték. :( Szerintem inzulinosoknál 4,5től már OK étkezés előtt. Alatta azért veszélyes, mert beadod a szurit, plusz elhúzódó szénhidrátot eszel, és percek alatt még lejjebb esik. Én elégedett vagyok, ha evés előtt 4,5-6.5 közötti a cukrom.
Sajnos nekem is szokott 2.1 2.6 is lenni. Az kikészít.
Én változatlanul azt mondom, h ne 5, hanem 10g Ch-val egyél többet, és vizsgáld a cukrod. Lehet még kell emelni.
Ha esetleg nem akarsz annyit enni, akkor az inzulinból kell mégis kevesebb, kevesebb reggelivel, bár úgy emlékszem, így is nagyon kevés a reggeli adagod. :(
Sajnos én még nem találkoztam olyan diabetológussal, aki a szívén hordta volna az ügyem, próbálkozz magadnak kialakítani!
Amit még tudok javasolni, ha már eleve pici ebéd előtt a cukrod, akkor valami gyorshatásút egyél és utána ebédelj! Én két kocka csokit szoktam, vagy egy almát. De a cukor hamarabb szívódik fel egy picivel, mint a fruktóz, ezért érdemes vmi cukrosat enni, csak ne sokat!
A másik tippem, hogy ilyen alacsony cukros esetben ne add be a szurit, csak ha megebédeltél.
Nekem inzulin esetében se esett le soha a cukrom. Arra gondoltam és nem a mostani állapotra.
Szülés után azonnal abba kellett hagynom az inzulint és 175-ről 180-ra emelték a diétámat. Pénteken megyek terheléses cukorra.
Igen, aztűn átgondoltam, h 1-2 szénhidráton erősködök, amit végülis tökmindegy, h beleszámolunk-e a pogis recept esetében, mert annyira nem oszt, nem szoroz. Nem a poginál gondoltam, h leesik a cukrod. Hanem ha túl sok kevés szénhidrátú dologból készítesz kaját, és mindent szigorúan számítasz, annak lehet cukorleesés a vége. Mint ahogy a rakott babos esetem írtam.
Amúgy szerintem a tejet kell nagyon számolni, a többi tejtermék nem annyira lényeges, pláne, mert nem is eszünk belőlük olyan őrült sokat.
Jó étvágyat hozzá!
Én teljes kiőrlésű búzalisztből szoktam csinálni. Ha túl töménynek érzed,akkor legközelebb változtss rajta egy picit. A túros pogácsát tejföllel lágyíthatod. De szerintem a sajtost is lehet vele vagy kevesebb lisztet vagy több margarint tegyél bele.
Én direkt rákérdeztem a sajtra a Doktornőtől. Azt mondta,hogy a tejtermékeket számoljam bele.
Nekem még sose esett le a vércukrom. Az éhgyomri is mindig határértéken belül van.
160gr-on vagyok
Az elmúlt öt napban közvetlenül ebéd előtt 3,3 / 2,5 / 3,3 / 4,0 / 3,6 volt; az 5 gr CH plusz nélkül ez már 11-n12 körül bekövetkezett.
Nálad mi az alsó határ, mit tartasz még elfogadhatónak?
jól sikerült! :)
talán kicsit tömény, mert rozslisztből csináltam, legközelebb talán szerzek hozzá tönkölylisztet.
Te milyen lisztből szoktad csinálni?
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- Terhesség alatti cukorbetegségnél miket szabad enni?
- Akiknek terhességi cukorbetegsége volt/van, azoktól kérdeznék
- Ingadozó vércukorszint terhesség alatt (inzulinrezisztencia, terhességi cukorbetegség)
- A terhességi cukorbeteg kismamáknak mindenképpen hetekkel a szülés előtt be kell feküdni a kórházba? Részletek lent.
- GDM terhességi cukorbetegség