Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Terhességi cukorbetegség fórum

Terhességi cukorbetegség (beszélgetés)

A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1345. 80814b4ecc (válaszként erre: 1344. - Moncsicsike1)
2010. nov. 26. 08:31

Ha belegondolsz, régen is voltak cukorbetegek, de nem voltak extra, ilyen-olyan mentes ételek... Amit én eszek tönkölykenyér, abban is van minimális cukor...

Továbbra is a lényeg, hogy számolva egyél! (persze, a glikémiás indexet figyelembe véve)

2010. nov. 26. 07:02
Olyan kenyeret szabad ennünk, amiben cukor is van? GLUTÉNMENTESBEN NEM TATÁLOK OLYAT, AMIBEN NINCSEN.PONTOSABBAN EGY FAJTÁBAN NINCS, DE AZ MÉG 1 HÉT, MIRE IDEÉR, MERT ÚGY KELLETT MEGRENDELNEM.
1343. 80814b4ecc (válaszként erre: 1337. - Ritmus)
2010. nov. 25. 15:25

A házidokinak nagyon nem tetszett a laboreredményem, szerinte a cukorértékeim is túl szépek. Átküldött a kórházba, ahol meg: minden úgy van jól, ahogy van... Na, ezzel kezdjen valamit a páciens :(

Annyi változás történt, hogy éjszakára +5CH. Illetve a házidoki visszarendelt holnapra, hogy nézzük meg egyidejűleg az ő, meg az én készülékemen is a vércukrot, hátha ott is hibádzik valami...

2010. nov. 25. 14:55
Akkor gondolom kocsonyából is lehet enni bőven, ugye?
1341. Ritmus (válaszként erre: 1336. - 80814b4ecc)
2010. nov. 25. 14:40
Egy link, de gondolom már te is utánaolvastál a ketonnak: [link]
1340. Ritmus (válaszként erre: 1339. - Moncsicsike1)
2010. nov. 25. 14:37
Akkor nem kell számolni. De sztem egyébként sem sok a felsoroltak CHja. Pl. fokhagymából megeszel 10 dkgot? Vagy akár a sárgarépából is? (A levesben) Én ezeket nem szoktam számolni.
2010. nov. 25. 14:34
Néztem, hogy a fehérrépának, a sárgarépának és a fokhagymának is sok a CH-ja. Ha csak belefő nem kell számolni? Nekem ez még újdonság, bocs, hogy ennyit kérdezek.
2010. nov. 25. 14:25

Sziasztok!

A kocsonyát nem kell a CH-ba beszámítani? Ha levesnek a levét eszem, akkor nem gond, ha a sárgarépa belefőtt? A szénhidráttartalma miatt kérdezem.

1337. Ritmus (válaszként erre: 1336. - 80814b4ecc)
2010. nov. 25. 11:11

Nem nagyon :) Csak általánosságokat tudok írni. Mint pl. azt mondják, hogy a vénás vérvételi érték kisebb, mint az újbegyi.

Én már kísérleteztem úgy is, h közvetlen vérvétel után megszúrtam magam, és mindenféle eredmény született. Volt, h a két érték megegyezett, volt, h kisebb volt a vénás eredmény, és volt sajna, hogy jóval nagyobb a vénás... (mostanában nekem ez van....)

A ketonról mit tudsz? Majd írd meg, erről mit mondtak! Elég kicsi az értéke, és terhesség alatt bármi meglehet :)

Egyébként milyenek a cukraid? Van-e még cukorleesés? Mennyi folyadékot iszol egy nap?

1336. 80814b4ecc (válaszként erre: 1328. - Ritmus)
2010. nov. 24. 15:39

Ritmus kedves, mint a legrutinosabb :), hadd kérdezzek Tőled!

Tegnap voltam laborban, nem éhgyomorral (7-kor 15 CH, 8-kor 10 CH). 8-kor mértem is, akkor: 6,0 volt a vércukrom. A mintavétel ideje 8:29, s a laboreredményben a Glukóz 3,63 mmol/L. Normális ekkora különbség, ráadásul lefelé?

Illetve a Keton érték a vizeletben 0,5 mmol/L (ez még felkeléskor otthon vett minta)

Hozzá tudsz ehhez szólni? Nekem kissé furcsa...

1335. 80814b4ecc (válaszként erre: 1327. - Ritmus)
2010. nov. 23. 12:37

huuúh, a krumpli nekem nagyon nem jött..., a csicsóka viszont igen, magam részéről tudom ajánlani!

Amúgy is jó állítólag nekünk az inulin miatt! pl. [link]

1334. 80814b4ecc (válaszként erre: 1332. - Moncsicsike1)
2010. nov. 23. 12:33

Nálunk mindig azt hangsúlyozzák, hogy az 5 CH alattiakkal ne foglalkozzunk!

Például a zöldségek közül paradicsom, paprika (kaliforniai nem!), uborka, retek...

Mogyoróból, mandulából nasiként szerintem senki nem eszik meg 10 dkg-t, az a pár szem tényleg nem oszt, nem szoroz.

Persze, mindenki más, ki kell mindent tapasztalni, de nagy általánosságban azért működik.

Hússal, sajttal, halkonzervvel, tojással szerintem ugyanígy van.

Inzulinosként nálam ezek beváltak! Hajrá!!!

1333. 80814b4ecc (válaszként erre: 1328. - Ritmus)
2010. nov. 23. 12:27

Echocardiographiás készülék biztos sok kórházban van a kardiológián, de könnyen lehet, hogy magzati vizsgálatra nincsenek annyira sokan kiképezve. De azt gondolnám, hogy Debrecenben, ahol orvosi egyetem/klinika van, ott csak van ilyen.

De ha meg tudod szervezni, s kapsz beutalót, akkor mindenképp gyere fel Bp-re, tényleg megnyugtató látni, hallani, hogy a baba szíve rendben!

1332. moncsicsike1 (válaszként erre: 1330. - Ritmus)
2010. nov. 23. 12:24
De a mogyorónak és a zöldségeknek is van GH-ja. Akkor is lehet 2 étkezés között enni? Nekem senki nem mondott semmi. Pl. virslit is lehet étkezések között? Teéjesen kezdő vagyok és bizonytalan, hogy mit szabad és mit nem.
1331. lov.ildi (válaszként erre: 1327. - Ritmus)
2010. nov. 23. 11:31

Én 90 kg voltam Bianka fogantatása környékén. Pont tavaly november végén álltam rá a mérlegre és döbbenten tapasztaltam,hogy 90 kg voltam. Előtte még soha nem voltam annyi.

Szerencsére akkor úgy döntöttem,hogy az ünnepek után kezdek el diétázni és tornázni. Rá pár héttel derült ki,hogy babát várok. Január 6-án már csak 81 kg-t mért a Védőnő. Én nagyon sokáig hánytam. Szülni 84 kg-mal mentem.

Az aceton és a fogyás miatt kellett hizlalóbb ételeket ennem. Meg azért is,hogy ne legyek éhes.

Éhség ellen nekem a húsleves tényleg bejött.Ha azt ettem az étkezés elején,akkor nem maradtam éhes.

A diétát tartom. Bár kicsit többet eszem.Nem számolom a CH-t a legtöbb esetben. Kb tudom,hogy eddig mennyit ehettem és egy picivel többet eszem.

( eddig mértem a kenyeret is,stb és ha több volt pár grammal,akkor nem ettem többet a kiszabott CH-nál. Most azt a pár falatot is megeszem.)

Bianka 3*10 darab oscillococcinum golyócskákat kap és 2*5 csepp cebion cseppet. Csipkebogyó kivonattal itatom és sóoldattal sprayzem a nóziát és orrkenőccsel kenem.

Tegnap a 37.6 hőemelkedésére 2 csepp grapefruit mag cseppet adtam neki és 1 óra múlva már normális volt a hője.

Szerencsére van elég tejem és tudom szopiztatni.)

1330. Ritmus
2010. nov. 23. 11:20

Az éhség ellen én a levesekre esküszöm. Illetve amit írtatok is, mogyoró, zöldségek, husi, stb. De a joghurtos is simán bejön, aminek írtam a receptjét. Ha szénhidrát nélküli édesítővel csináljátok, alig van szénhidrátja. A férjem párossával eszi :)

Én pl. ma is paradicsomos káposztát főzök. Abból majdnem korlátlanul ehetsz. Illetve szerintem senki nem tud annyit enni belőle, mint amennyi a megengedett CH. A múlt héten kelkáposzta főzi volt. Ha a 2.félém rizs vagy tészta, akkor meg vmi fini levest főzök.

Amit még szoktam, felvágottba kicsi pari, vagy ubi, és hamm. :) Csak ha túlzásba esünk, ez már hizlalhat is....

1329. Ritmus
2010. nov. 23. 11:12
A hízáshoz annyit, hogy számít az is, ki mennyivel kezdi a terhességet. Az 1. baba előtt 52 kg voltam, 17 kg-t szedtem fel. Most 60-al kezdtem, és még alig híztam. De van kismami ismerősöm, aki elég jelentős súlyfelesleggel rendelkezik, ő még fogyott is...
1328. Ritmus (válaszként erre: 1321. - 80814b4ecc)
2010. nov. 23. 11:09
Az ismerősöm is Bp.-n volt vizsgálaton, így gondolom elég speckó lehet ez....
1327. Ritmus (válaszként erre: 1322. - Lov.ildi)
2010. nov. 23. 11:08

Sült krumplit? Ennél hizlalóbb köret nincs is a világon. Sült krumpli rántott hússal a vég, a rengeteg zsiradék amit felszív.... én mindenhol ezt olvasom. Mi pl. évek óta nem eszünk sült krumplit már. Én egyébként sohasem laktam jól tőle.

Ildi szoptatod még a kicsit? Mit adsz neki a megfázásra? Mielőbbi gyógyulást!

És mennyire tartod még a diétát?

1326. lov.ildi (válaszként erre: 1325. - 80814b4ecc)
2010. nov. 23. 10:28

Szia!

Köszi szépen!

Remélem,hogy már hamarosan meggyógyul.

1325. 80814b4ecc (válaszként erre: 1322. - Lov.ildi)
2010. nov. 23. 09:29
jobbulást a kislánynak!!
1324. lov.ildi
2010. nov. 22. 23:12
Megint újítottam. A lusta asszony rétesét fruktózzal és édesítőszerrel sütöttem meg teljes kiőrlésű lisztből. Szerintem finom lett. Bár a mennyiségeken változtatnom kellett. Ha valakit érdekel a recept,akkor beírom ha lesz egy kis időm.
1323. lov.ildi (válaszként erre: 1316. - 80814b4ecc)
2010. nov. 22. 23:09
Én genetikai vizsgálaton voltam egy Magán Klinikán,ahol alaposan megnézték Uh-val a baba szívét.
1322. lov.ildi (válaszként erre: 1309. - Moncsicsike1)
2010. nov. 22. 23:07

Sziasztok!

Bianka meg van fázva és ezért vagyok ritkán fent.

Moncsi!

Én étkezéseknél figyeltem arra oda,hogy jól lakjam. Pl köret mellé sütöttem cukkinit, gombát, hagymát, stb. Ha ettem húst, krumplit vagy rizst és sült zöldséget sok salátával,akkor általában jól laktam.

Nekem a Doktornőm a sült krumplit ajánlotta köretnet. Az jobban laktat.

Én a terhesség alatt nem híztam. Így nem kellett a súlyra figyelnem.

Tízóraira és uzsonnára a gyümölcs mellé ettem lassú felszívódású dolgot.

Ha folyamatosan éhes vagy, akkor húslevest is ehetsz étkezésekre tészta nélkül. Akkor nem kell számolnod a CH-t és laktat. Én mindig raktam bele zöldséget és húst.

2010. nov. 22. 19:16

A nőgyógyászom küldött el. Budapesten, az I. Klinikán voltunk, prof. Hajdú Júliánál.

De biztosan van ilyen a debreceni klinikán is (kardiológia // szülészet-nőgyógyászat), ha kérsz a (nő/házi)dokidtól beutalót, tuti, nem utasítja el.

1320. Ritmus (válaszként erre: 1319. - 80814b4ecc)
2010. nov. 22. 18:34

Gratulálok, hogy jók az eredmények :) Hallottam egy kismamatársamtól már erről a vizsgálatról, csak ő nem nevezte nevén. Őt azért küldték el, mert majdnem 40 éves, cukorbeteg, és a HgA1c-je 8 fölötti volt teherbeeséskor. Találtak is valami bibit a baba szívével, de megnyugtatták, hogy szülésig az rendeződni fog.

Biztosan tudod, hogy a cukorbetegség a babánál legtöbbször szívfejlődési rendellenességet okoz, így tehát nagyon jó, hogy nincs semmi baj!!!! Így megnyugodhatsz, h a magas cukraid nem ártottak a kicsinek :))))

Megkérdezhetem, hogy téged a diabetológusod küldött erre a vizsgálatra? Illetve hogy Budapesten, vagy más városban voltatok? Sajnos amikor terhes lettem, nagyon rosszak voltak a cukraim, de előtte 1 hónappal néztek HgA1c-t, ami 6,5 volt, és hiába mondtam, hogy azóta nagyon rosszak a cukorértékeim, nem küldtek el újabb vizsgálatra :( meg tudna nyugtatni engem is egy ilyen vizsgálat. Ráadásul az első babámnak is van szívproblémája, igaz azt mondták a kardiológián, h nem a cukorbetegségem miatt van, de annyi mindent nem tudnak még az orvosok biztosra a mai világban.......

1319. 80814b4ecc (válaszként erre: 1317. - Ritmus)
2010. nov. 22. 17:32
Nagyon tudod ezt a görög/latint :) Igen, speciálisan a baba szívét vizsgálják ultrahangos módszerrel: méretét, szerkezetét, az ereket stb. Ma délelőtt voltunk, egy fő-fő professzor asszonynál, s szerencsére minden rendben van! :)
1318. Ritmus (válaszként erre: 1315. - 80814b4ecc)
2010. nov. 22. 16:55

én épp ezért utálom a családi összejöveteleket. Bármennyire is vigyázok, mindig felmegy a cukrom kb. 10ig, aztán meg jön a kellemetlen közérzet. Pl. a múltkor anyósnak volt a szülinapja. Csinált joghurtos tortát, amiben nem volt más, csak joghurt, meggy és STOP keksz (nem tudom mi a neve pontosan) Ki is hagsúlyozta a "drága", hogy ő már nem mer semmit beletenni, nehogy valami bajunk legyen. Mármint nem tett bele édesítőt sem és cukrot sem. Jól belakmároztam, mondván csak a keksz számít, azt meg nem nagyon találtam benne... A cukrom simán 10 lett, mire mondja a férjem, hogy szerinte a meggy az házi rumos meggy volt, persze cukorral.....

Vagy van még egy mondat, amitől borsózik a hátam.... amikor valaki nem süt diétás sütit, hanem a cukrosat ajánlgatja: "nem sok cukor van benne...." szöveggel. Mintha csak a cukor számítana....

1317. Ritmus (válaszként erre: 1316. - 80814b4ecc)
2010. nov. 22. 16:50
nem. Sőt nem is tudom, h mit jelent? A baba szívét vizsgálják benn? Vagy valami ilyesmi?
2010. nov. 22. 09:19
Ritmus, Ildi! Titeket elküldtek echocardiographiára a baba érdekében?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook