Te is Ausztriában élsz? (beszélgetés)
Ha osztrák, akkor osztrák. Ha meg magyar, akkor külföldi!
Nekünk amúgy pénzünk is bánta ezt, mert az osztrák hivatalnok rosszul töltött ki egy papírunkat, és a német nagykövetségen rá kellett fizetni, hogy kijavítsák, mert csak úgy fogadhatták el. :S De mondta az ügyintéző, hogy ez majdhogynem mindennapos, egyszerűen alig találnak olyan osztrákok által kiállított iratot, amiben nincs hiba. Pahh...
Ha nem volt osztrak munkaviszonyod, akkor is jar a Kinderbetreungsgeld?
Meg is nezem a honlapot amit belinkeltel.
es koszi a sok infot!
A GYES valszeg a Kinderbetreuungsgeld, mert én csak erre vagyok jogosult, lévén ugye nem volt osztrák munkaviszonyom. A Fam.beihilfe meg a CSP.
Ezt amúgy megtaláltad és elolvastad?
Mert itt tutira le van írva...
Szia!
Huhh, jó kérdés. :D
A Karenzről még nem is hallottam. :S
Meg fogsz érteni mindent, ne izgulj! Tudod, a jelszó: "Langsam, Hochdeutsch und artikulieren Sie, bitte!" :DDD
Halihó!
Üdv az új fórumozónak!!!
Kérdés:ma megyek a Krankenkasse-hoz, izgulok, hogy értsem, amit mondanak...
Most a gyed itt a Karenz???Mert ezt nem értem.Ha gyeden voltam, akkor is a különbözetet fizetik ki?mert ez itt gyes...nem?
sziasztok
es ha az egyik szulo ilyen allampolgar a masik meg amolyan, akkor melyiket kapja a szuletendo gyermek?
Köszi:)
A munka az elvileg nem gond,a páromnak már korábban felajánlották,h felveszik-de nem akarom elkiabálni. Én meg próbálok utána nézni,hogy mi mindent kell elintézni.
Jujj, nem köszöntem, bocsi!
Üdv köztünk! :)
Tényleg sokkal könnyebb lenne minden, ha össze tudnátok házasodni, mi sokszor szívunk miatta, hogy nem tettük meg.
Munkaügyben nem tudok nyilatkozni...
Sziasztok! Örülök,hogy rátaláltam erre a fórumra. A párommal és a másfél éves kislányunkkal mi is tervezzük,hogy kimegyünk Ausztriába. Ahogy látom elég bonyolult lesz a dolog,egyelőre egy kicsit annak látszik-azok alapján amiket leírtatok. Szerencsére lesz kiktől segítséget kérnem itt:)
A párom lenne a munkavállaló,-gondolom előnyösebb lenne,ha addig összeházasodnánk-de én is ki szeretnék menni a gyerekkel. Jelenleg Gyed-en vagyok,ha kint leszek akkor a jelenleg fennálló munkaviszonyomat is meg kell szüntetnem ugye?
Felem azt mondja, menjetek be a Krankenkasséhoz és kérdezzetek rá, hogy ilyenkor akkor mégis mi van? Mert ha senki nem fizet biztosítást rátok, és EÜ szolgáltatást vesztek igénybe, akkor ki fogják számlázni. :(
Ez a Werkvertrag valami hasonló, mint nálunk az egyéni vállalkozó, tehát mindent neki kell maga után fizetni.
Werkvertrag mellett csak akkor lehet regisztrálni az AMSben, ha kevesebbet keres, mint ami a munkanélküli mellett megengedett. De inkább erre is kérdezzetek rá, mert mi nem is tudjuk, mennyi az a határ.
Esetleg nézzétek meg a help.gv.at-n, azon belül a Zusatzverdienst vagy Zuverdienst menüpontban elvileg talán le van írva. Ha nem, akkor séta vagy telefon az AMShez. :S
Párom most nem dolgozik vendéglátásban, de dolgozik "als Zeitungszusteller:-)" és ey ún. Werkvertrag-ot kötöttek vele, azaz nekünk kell majd adózni és biztosítás sincs benne.Erről tudtok valamit?Ha ilyenje van akkor is regisztrálhat szerintetek az AMS-nél?
köszi az előző választ!!!És jól esik, hogy nem csak én járok így a némettel:-) Máris jobban érzem magam.
Ha be van most regisztrálva az AMSben, mint munkakereső, akkor az AMS fizeti a TBteket. Ha viszont nincs, akkor valszeg ki kell fizetni az orvosi ellátást. Lehet, h számlát kaptok, de az is lehet, h csak akkor derül ki, mikor legközelebb dokihoz mennétek, mert nem fog működni az E-Card.
Ezt Felem mondta. Abban nem teljesen biztos, hogy mi van, ha nincs AMS.
Hajaj...
Egyszer Felemmel bementem a postára, még valamikor 2006ban. A postás hölgy olyan 40-50 között lehetett, Felemmel tök jól elbeszélgettek. Én meg pislogtam. Mikor kijöttünk, közöltem Felemmel:
- Ha nem hallottam volna, hogy azt mondja, hogy "und" és "aber", azt hittem volna, hogy olaszul beszél.
- Nem, csak osztrákul, nem németül.
Anyósom itt él tizenakárhány éve, echte német, és sokszor ő sem érti őket!!!
Esetleg ha legközelebb így jársz, kérd meg az illetőt, hogy Hochdeutsch-ul dumáljon. :) Ha nem érti, akkor Schuldeutsch-ul. ;)