Te hogyan csinálod? ... avagy Minden napra egy recept (beszélgetés)
Jó ötlet.
Olvastam, hogy valaki lezart müanyag dobozokba teszi az ilyen apró dolgokat, és összerázza a liszttel stb
Pörköltbe én is szeretem a cs.lábat, de rántva...
Tudod ilyenkor eszembe jut egy nyugdíjas ismerősöm, a kezdő pedagógus lányával élt együtt. Gondolhatod, a lánya sincs túlfizetve. Az anyuka fogalmazott úgy: tudod mi nagyon takarékos beosztással élünk.
Mindig eszembe jut ez a mondat, ha ilyesmit hallok, olvasok, mint ez a rántott cs.láb, vagy régebbről a rántott krumpli, és társai: takarékos beosztás. Gondolom szívesebben enne rántott karajt, vagy hasonlókat.
Most erről jut eszembe, hogy nem mindegy, fiatal vagy öreg disznó...
Annyiszor hallottam már, hogy a sertés köröm rántva nagyon finom, 1x gondoltam egyet, és vettem 2 db. körmöt. Akkor vettem, amikor láttam, hogy egy jól megtermett disznó körme volt az üzletben, gondoltam, azon legalább lesz mit enni, nem csak a vékonyka bőr a csonton...
Mondták, hogy annyira kell előfőzni, hogy a hosszú csontokat ki tudjam szedni belőle panírozás előtt... 4 órán keresztül főztem a vén disznó körmét, és miután bepaníroztam, kirántottam, és az egész csicsogott a hájtól, zsírtól, úgy landolt az egész a kukában. Soha többé rántott köröm! :))
De lehet kapni, 100 Ft-osban néhány éve vettem én is. :))
Én is egyedül járok rá, kb. 4-5 tányérral szoktam megfőzni egyszerre, amikor megaludt, a felét rögtön rakom a fagyóba. Jó lesz az kb. egy hónap múlva is, kienged, átforralom, másnapra már ismét alszanak.
Így elosztva, 2 tányér kb. 4 hétig kitart, majd a következő hónapban is lesz egy hétre való. Szimpla meló, dupla élvezet. :))
Amikor feldaraboltam a húst, előveszek 1 tányért, dobozt (amibe majd beleszűröm) és belerakosgatom a húst, számolom, mennyi tányér kocsonya lesz. Pontosan annyi tányér vizet öntök rá, és még 1 tányér pluszt, elforrásra. Ezt így tanultam édesanyámtól, sohasem kellett ringatnom a kocsonyát.
Persze arra is vigyázni kell, hogy ne egy fiatal malacka körme, húsa legyen, mert annak a bőrében még nincs elegendő kollagén, vagy minek is nevezik, amitől a lé kocsonyásodik.
További ajánlott fórumok:
- Minden napra egy kívánság
- Egyszerű, gyors (olcsó) receptek a mindennapokra
- Minden ami "Kürtőskalács", ide jöhet a tapasztalat, recept, miegyéb!
- Melyik a jó edzés, torna?Ha izomlázad van, vagy nincs?És ha pl hozzá vagy szokva mert minden nap csinálod, és nem érzel izomlázat?
- Nincs meg valakinek ez a savanyúságlé receptje amit nem kell főzni csak mindent rá kell szórni?
- Helló mindenkinek. Tud valaki Turbo Haller multifunkciós edényhez recepteket, és infót adni? Neten nem találtam, nem kaptunk hozzá