Te hogyan csinálod? ... avagy Minden napra egy recept (beszélgetős fórum)
Ezt az eltevési módot ma találtam:
Szerintem ez is jó lehet...
Én helyhiány miatt nem szoktam befőttet-savanyút elrakni, de ezt az almalekvárt 1-2 üveggel lehet hogy érdemes lenne megpróbálni.
Aludttejes túrógombóc (hamis túrógombóc néven is "szerepel") - ehhez mondjuk igazi házi tej kell.
Az aludttejből és grízből sűrű "tejbegrízt" főzünk, ízlés szerint édesítjük - tűzről levéve egy tojást elkeverünk benne. Ha langyosra hűlt, gombócokat formázunk, tetszés szerinti "bundába" forgatjuk.
Nyers túrógombóc - de ha jól értem, a búzadara (gríz) is nyers marad, csak jól megszívja magát?
Pedig nagyon buli lenne, esetleg darált dióba, mákba forgatva - akkor még prézlit sem kellene pirítani -)))
Kaptam egy szatyor hullott rétesalmát.Eltettem reszelve télire, így: kireszeltem a héjából, 1 kg-hoz adtam 15 dkg cukrot és állni hagytam, hogy engedjen levet.Aztán jól kinyomkodtam a léből, dunsztos üvegbe nyomkodtam, rá a csavaros kupakot, és utána kidunsztoltam vizes dunsztban (85 fokos vízben 30 perc)és kész. Semmi tartósítószer, ha sütit akarok sütni, akkor csak a fahéj kell rá, párolni sem kell, pedig az üvegben nem puhul meg, és szépen ki is fehéredik a dunsztolás alatt. Ja, és a levét közben jó hideg szódával megittam.
Ti hogy csináljátok?
Sima gáztűzhelyem van, alul süt.
Teszek egy tepsibe sütőpapírt, és mindenféle zsiradék nélkül szép egyenletesen elterítem benne a tésztaszálakat.
Kb. 180 fokon 6-8 perc alatt barnás lesz, érdemes gyakran lesegetni, mert könnyen pirul, nehogy elégjen.
Ugyan annyi idő alatt fő meg, mint pirítás nélkül, csak lesz egy finom pirított íze.
Én is pont így készítem, és nagyon szeretjük :)
Azzal a különbséggel, hogy a spagettit sütőpapíron beteszem a sütőbe, és középbarnára pirítom, azután főzöm ki. Igazi kínai pirított tészta, nyami:)
Köszi Kata!
Egész biztosan finom, de érdekes íz-párosítások, amiket az életben sem jutott volna eszembe kipróbálni. De azt mondják, a puding próbája az evés! :))
1 nagy csirkemellből es fél kg spagetti tésztából készítem.
A csirkemellet felcsíkozom nagyobb darabokra, sózom, borsozom.
Bunda: liszt, 2 tojás, 1 evőkanál étkezési keményítő, annyi víz, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen. Ezt kikeverjük, a husdarabokat ebbe forgatva bő forró olajban kisütjük.
Máz: egyenlő mennyiségű ketchup és méz keveréke, szezámmag is kell bele. Ebben forgatjuk meg a kisütött húsdarabokat.
Tészta: simán kifőzni sós vízben.
1 kicsi fej káposztát, 1 fej lilahagymát 3 gezerd fokhagymát apróra vágunk, 2-3 db sárgarépát hozzá reszelünk. Ezt a keveréket 1-2 evőkanál olajon megpirítjuk, bőven teszünk rá szójaszószt. Ha készen van, beleforgatjuk a tésztát.
Ha van wok serpenyőtök, abban csináljátok, ha nincs akkor érdemes 2 adagra osztani hogy egyenletesen piruljon.
Ekkora mennyiségből kb. 4 éttermi adag lesz.
Katus!
Nem ismerem, de örömmel vesszük a csirkét is + a tésztát is! Várjuk a receptet!
Túrógombóc eredmény: tökéletes!
(A franc, aki ezek után főzögeti..)
Ma vacsira a kedvencemet készítem, leírom, hátha valaki kedvet kap rá.
Gépsonkát sajtszelettel összetekerni, tűzálló tálra tenni és leönteni tejföllel, amibe előtte egy tojást ütöttünk. Hozzá finom a hasábburgonya, de én most csak salátaleveleket eszem a fogyó miatt. Nagyon gyors, nagyon egyszerű, de szeretem.
* "Annyi vezet rá" = annyi vizet rá! :))
A hamis-vadast ugyanígy készítem, akkor hús helyett csak húsleves kocka + a zöldség. A mártást akkor főtt tészta tetejére más egyéb feltét helyett készítem.
Vadas
Valamikor még jénaiban készítettem, hogy lássam, mi történik odabent:
Kevés olajon átforgattam a húsokat, kérget sütöttem rá, majd a tetejére a karikára szelt répát-gyökeret. Annyi vezet rá, hogy az egészet ellepje, só-bors-bazsalikom-babérlevél bele.
Födő alatt addig főzni (de mindig csak rövid lével), amíg a husi megpuhult, akkorra a répa-gyökér is puha.
Födő le, husit kiszedni, a zöldségen levő vizet még elfőzni, és utána lehet a zöldséget péppé törtni.
Vissza a lángra, tetejére lisztet szórni és pici vízzel, tejföllel (vagy a tejfölbe a lisztet símára kavarni). Mustárt!! cukrot rá, és a húsokat vissza bele! A mustártól egy kicsit pikáns lesz, a cukor a mustár csípősségén javít.
Én imádom benne a sok répát, de mindenki ízlése szerint rakja össze.
El tudom képzelni, hogy kevesebb répát, és helyette karalábét, karfiolt, hasonlót rakni bele, hiszen valami kell, hogy mártás legyen!! :)
További ajánlott fórumok:
- Minden napra egy kívánság
- Egyszerű, gyors (olcsó) receptek a mindennapokra
- Minden ami "Kürtőskalács", ide jöhet a tapasztalat, recept, miegyéb!
- Melyik a jó edzés, torna?Ha izomlázad van, vagy nincs?És ha pl hozzá vagy szokva mert minden nap csinálod, és nem érzel izomlázat?
- Nincs meg valakinek ez a savanyúságlé receptje amit nem kell főzni csak mindent rá kell szórni?
- Helló mindenkinek. Tud valaki Turbo Haller multifunkciós edényhez recepteket, és infót adni? Neten nem találtam, nem kaptunk hozzá