Tápszeres táplálás (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Tápszeres táplálás
enyém is néha túlette magát két üveg bébikaja, vagy 1alma1körte1banánból készült püre mostanában meg 4 szilvásgombóc aztán kicsi visszajön a büfivel.
Az enyém is szeret cumizni, reggel cumisüvegből issza a tejet, és elfekszik hozzá mintha baba lenne :)
valószínű azért láttam neki szorgosan a pürék főzelékek gyártásához mert a szopizás nem sikerült.
A bébiételes üvegekről lekoppintottam a recepteket.
szinte bármelyiket otthon is meg lehet csinálni.Én egy kis lábosba készítettem.
Vettem csirkemellett meg májat és kis darabokra felvágtam, betettem a fagyasztóba.
Általában feltetettem főni egy darab húst,és mikor megpuhult beletettem egy darab krumplit,vagy rizst, vagy valamilyen zöldséget(kelbimbó,karfiol, sárgarépa zöldborsó,brokkoli, gesztenye stb)kis fűszert tettem bele pár szem bors vagy köménymag esetleg pici darab babérlevél petrezselyem.Ha megfőtt összeturmixoltam egy kávéskanál oívaolajjal,vagy fel lehetett önteni paradicsomlével sütőtöklével stb. az enyém nagyon szerette ezeket a püréket(a barátnőm mindig kért belőle!)a gyümiket meg sima túróval vagy natúr joghurttal is kapta.Babakeksz és kölesgolyó volt a nasi.Még most sem kap édességeket,ritkán.Anyum meg is jegyezte milyen jó mert elvitte bevásárolni, de nem hisztizik az édeségek előtt.
És egy ismerősöm pont most panaszkodik, hogy tejci mellé nem eszik a babája-erre mikor nálla voltam
palacsintát és csokistejszeletet adott neki-valószínű a borsópürét ezért köpi ki a drága mert az édes ízhez ragaszkodik.
amikor az enyém 200-250 evett az anytejciből később a tápszerből akkor már nem volt neki ez elég kellett a papi is.Így ennél a mennyiségnél megálltunk, ha pürét kapott utánna nem készítettem neki tejet(tápszert) csak teát, vízet.Azért csak óvatosan
az adagokkal, ha egyre többet többet inna a tápszerből akkor valószínű ezzel már nem lakik jól, mi 9 hósan már gyümit és főzeléket is ettünk néha kis kiflit is,babakekszet azért is mert már fogzott és állandóan csak rágott!
próbáltál többféle tápszert esetleg tejpépet?
Amúgy ez elején az enyém se szívesen ette az almát krumplit de megszokta sokszor kóstoltattam vele.
teát?Nálunk jó étvágyat csinált az édesköménytea,plussz sok levegőzés és séta!
Remélem nem lesz belőle doki:(
Én ebben is elég szerencsétlenül jártam, mert a kisfiam 9hónaposan egyszerűen nem fogadta el a tápszert. Többfélét is kipróbáltunk, a végén már mintákért kuncsorogtam, hogy ne kelljen egy egész dobozt elajándékoznunk. Persze eredménytelenül. Aztán jött a tehéntej, harmadolva, aztán felezve, aztán egészben, a dokinéninknek sokáig meg sem mertem mondani. És szerencsére gondunk sem lett belőle.
És a korábbi hozzászólásokra reagálva elmondanám, hogy én fiam a tápszerből több mint 300 ml-t fogyasztott egy-egy etetés alkalmával. Gondolom, ha szopott volna, anyatejből is ennyivel lakott volna jól. Úgyhogy mindenki annyit adjon a tápiból is, amennyivel jól lakik a gyerkőc, anyatejből sem fogyasztana kevesebbet. Bár az tény, hogy mindig is nagy baba volt, a felső határ felső részén a diagrammnak:-), viszont szép arányos, úgyhogy csak annyi, hogy idősebbnek néz ki a koránál.
sziasztok!szerintetek meddig kapjon tápszert a gyerek?
nálunk 7 hós koráig szopizott,utána elapadt a tej.azóta sokfélét kipróbáltunk,de maradt a Milupa.most 20 hónapos,és követeli a tejcit minden evés után.tehát 5x egy nap.próbáltam leszoktatni,de a vízen kívül nem nagyon iszik meg mást,és abból sem túl nagy mennyiséget.úgy érzem,hogy a rendes evés rovására is megy néha a sok tejci.úgy voltam vele,hogy mivel válogatós és nem eszik sokat,hogy igyon még tápszert,mert legalább abban minden vitamin megvan és amúgy sem kövér,kb. 10,5 kg most.csak szeretném már elhagyni,mert pénzben sem kevés,2 doboz hetente és 2 hónap múlva megszületik a tesó,addigra jó lenne,ha kicsit "nagylányosodna".
egyébként most az egy éves kortól valót kapja,de lehet kapni 2 éves kortól valót is.szerintetek nem butaság egy két éves gyereknek tápszert adni?
vagy próbálj ki valami szaporítót, lent írtam a homeopátiás golyókat,meg alkoholmentes sör(de csak a dreher,mert az nem aromából van).És a fejés, én legközelebb már a szülés után fogok fejni, az tuti.
Az egyik ismerősöm ezek mellé még iszik édeskömény teát is.
az első mérések is segítenek, a szobatársamnak is kevés teje volt, és szopi után mérte, majd adott neki kis potlást hogy ne legyen éhes-mérges, és egyre több teje lett.szépen szopizott a babája.Igaz nálunk a klinikán nem cumisüvegből hanem pohárból kaptak vízet vagy aki kért tápszert, csak úgy kicsit nehezebb adni a babának-mikor tett egy szopó mozgást a szájával beleöntöttek egy kis kortyot a szájába a csecsemősök-nekem a végén adtak cumisüveget, a lefejt tejnek,de nem volt elől és cumi se!
Én 4 hónapig szoptatás mellett adtam a tápszert, pedig tejem alig-alig volt. Szinte az egész nap az etetéssel telt így: háromnegyed óráig szopizott, aztán tápszer kotyvasztás, hűtögetés, etetés, mosogatás...
Ennél a babámnál biztos, hogy erre nem lesz időm, hisz itt a nagylányom, nem mondhatom neki, hogy játsszál egyedül. Csak abban reménykedem, hogy amennyire más ez a terhesség, talán a tejtermelés is máshogy lesz.
:) ezt még én is megenném :)))
amúgy végül a netről a legszigorúbb táblázatot választottam :) Úgy biztos nem tévedhetek:))) mi a tejtermékeket a dokinő tanácsára csak 10 hónapos korában vezettük be. A hozzátáplálást meg hat hónapos korában kezdtem, akkor csak pár kanál almát és banánt kapott még egy hónapig, és így szép lassan mentünk tovább, legalább túl sok fejtörést nem okozott akkor még a bébiétel-kutyulás, nem úgy mint később. Vadásztam a jó receptekre (legközelebb be kell szereznem nekem is egy babaszakácskönyvet:)
így járt a barátnőm is, neki szerencséje volt, mert a babája három hónapos korában végül szopizni kezdett, ő úgy mondta, hogy hozzánőtt a feje a melléhez:)) addig ugyanis sokszor öklendezett és elment a kedve a szopitól
a jól szopizó babásokat én is irigyeltem, nekem is sokszor volt kevesebb a tejem, és emiatt állandóan csináltam a normál fejéseken túl éjjel a fél órás szaporító fejést.
Szintén azt remélem, hogy legközelebb gondtalanabb lesz ez az egész, bár azt is sejtem, hogy ennyire nem fogok rágörcsölni :)
nekem volt egy babaszakácskönyvem...egy védőnő írt az elején külön a tápszeres és külön az anyatejes babák etetéséről hozzátáplálásáról.probáltam azt követni.használtam üveges bébiételt, de volt hogy kevertem, mert elég vízezettek.Pl főztem krumplit vagy gesztenyét és felöntöttem almalével, vagy párolt riszt gyümölcslével, a gyümipürékhez kevertem főtt húsit, vagy a kedvenc két kanál túró 1 banán egy mérőkanál tápszer(fincsi túrókrém)-főleg akkor kevergettem így mikor tél volt, kevés volt a friss zöldség gyümölcs.Az első natúr almapüré és krumplipüré nem nagyon ízlett, de többször megkóstoltattam vele és
egyszer csak lecsúszott neki egy alma, reszelve...igaz innentől már nem a fejéssel voltam elfoglalva hanem a kutyulással-főzőcskével.
De mindent próbálni kell, a baba majd mutatja mit szeretne(de ezért nem szabad az édességekkel ismertetni,mert akkor csak az menne le!)pl. az enyémet elég sokáig meghajtotta a citromlé, narancslé.
igen ezt megértem, nagyon rosszul eshet és tényleg meg van ez a hátránya, hogy lelkiismeretes anyukák úgy érzik kénytelenek magyarázkodni
de sajnos sokan tényleg nem olvasnak utána, túl későn szembesülnek a problémákkal, és biztos van olyan is, akit egyáltalán nem érdekel a szoptatás.
Szerintem is keveset beszélnek a hozzátáplálásról, sokan az anyukájuktól, vagy pedig a védőnőjüktől kérnek tanácsot - az én védőnőm pl. azt mondta, hogy pár hónapos babának adjak citromot (csuklásra!!)
A doki viszont azt mondta ne törődjek azzal, hogy csuklik, így is tettem és nem adtam citrusfélét egy éves koráig.
Végül a neten találtam egy táblázatot....
csak annyit, az anyatejnél is lehet tudni mi van benne, mert ugyanúgy vigyázni kell(alkohol, gyógyszerek stb.) mint amikor még a baba is a pocakban volt.
Amúgy a mai tápszerek tényleg jobbak, nekünk pl. semmi kellemetlenséget nem okoztak.a babatejet is azért kapta, mert van benne kis vitamin, vas, a bolti tejben meg szerintem nincs, leaglábbis nincs ráírva a dobozára.
A mi babánknak sem adtak a kórházban semmit sem enni! Az nap kapott előszőr enni amikor 5 nap után hazaengedtek minket.
4020g-al született és 3550g-al engedtek minket haza!
Jó, hogy született ez a cikk, mostanában a tápszeres babák anyukája ellen szinte keresztes háború folyik, mintha ez csak elhatározás kérdése volna. Az én kislányom 7 napig nem kapott enni születése utén, csoda, hogy "csak" 25 dekát fogyott a kórházban, mert nekem kb. 10 ml tej volt két mellemben. Amit ő szorgosan kiszopizott, aztán üvöltött tovább az éhségtől. De közölték az okosok, hogy csak így fog beindulni a tej. Most már nem engedném ezt. Szerencsére a saját gyerekorvosunk azonnal felírta a tápszert, ami nagyon jól jött, mert bizony akármennyit szopizott is a babám, nem lett több a tejem. (Nagyon súlyos vérszegény voltam.) Később ez isteni gondviselésnek bizonyult, mert amikor a picim 4 hós volt, 3 hétre kórházba kerültem, egyik napról a másikra nem szoptathattam többé, aztán a műtét után teljesen el is apadt a tej. Szerencsére nem akkor találkozott életében először tápszerrel.
Így is makkegészséges, gyönyörű, szupereleven kis gyerkőc, életében eddig 2x volt lázas (egy napig), pedig sokat van társaságban.
Most várom a második babánkat, ha megint úgy alakul, hogy nem lesz tejem, már nem fogok olyan görcsösen ragaszkodni a dologhoz: akkor kap szépen tápit.
Amit még hozzátennék, hogy a rossz beidegződések a tápszerrel kapcsolatban a nagyon régi típusú tápszerek miatt alakultak ki (Oryza), a mai tápszereket ezzel össze sem lehet hasonlítani. Ráadásul pontosan lehet tudni, mi van benne, az anyatejjel ellentétben. Nem kétséges, hogy legjobb a szopizás, de ma már tényleg ne érezze roszzul magát, akinek mégse megy!
További ajánlott fórumok:
- Császárral szülő és tápszeres babát nevelő szülők írjatok!
- Bűn 4 hónapos kor előtt (minőségi!) bébiitallal kínálni a gyereket, mert sokat akar enni?(nem szopik, tápszeres)
- A tápszeres csecsemők később gyakran kövérek lesznek
- Bébiétel evés 4 hónaposan, tápszeres babának...
- Mennyibe kerül havi szinten egy kisbaba ha nem tápszeres hanem anyatejes táplálású?
- Hozzátáplálás elkezdése tápszeres csecsemő esetében. Ki hogy csinálta?