Skizofrénia (beszélgetés)
Sok sikert hozza!
Teljesen mellekes, hogy en mit gondolok a temarol. A legfontosabb a hatekony kezeles lenne.
Kedves Csikilány,
a petíció igazából a stigmatizáció ellen van. Hiszen a közvélemény.... A "skizo" helyett a PSS maradna, ami kevésbé stigmatizáló. Amúgy az Ébredések Alapítványnál ha jól tudom 55% dolgozik a felhasználók között. Persze nem azt jelenti, hogy nincs, hanem a stigma nincs. S ÖNSTIGMÁT sem kéne.
Mind szakembereknek, mind felhasználóknak és mind közvéleménynek laikusoknak íródott. Minél többen írjuk alá, s névvel, (de lehet nem nyilvánosan is) annál nagyobb teret kap, antistigma elleni harcunk.
Üdv
Ezzel csak az a baj, hogy a betegeket osszezavarja: ki tudja mennyi idobe telt elfogadni a betegseguket, erre jon valaki es azt mondja, hogy toroljuk el a megnevezest.
Velemenyem szerint ezt a szakemberek kellene kivivjak, hiszen a betegeknek mindegy a megnevezes, ok csak teljes eletet szeretnenek elni, s ezt sajnos gyogyszeres kezeles mellett tudjak megtenni.
Kedves Higanyos,
Csontos Erika nem beteg. Dr. Harangozó Judit meg pszichiáter. Ráadásul igen híres. Nem leszedálja az embert....
De remélem csak inkább gúnyos és írónia volt, hogy álmodunk.. Igen a pszichiátriában az Ébredések Alapítvány üttörő módon gyógyít...
Amúgy olvassa el még 20* a petíciót. Egy skizo sem hülye. Ön sem.
Kedves Mindenki,
Akkor remélem nem sértek szabályt, mert ez nem másik fórum, úgy mond. Ellenben skizo elleni petíció.
"JIM VAN OS: NEM LÉTEZIK SZKIZOFRÉNIA!
ELKÉSZÜLT A MAGYAR FORDÍTÁSA DR. HARANGOZÓ JUDIT PSZICHIÁTER BEVEZETŐJÉVEL - KÉRLEK, OSSZÁTOK MEG, ÍRJÁTOK ALÁ!
A LINK, AMIN CSATLAKOZNI LEHET:
„A holland Jim van Os, a ma élő egyik legnevesebb pszichiáter, genetikus kutató indított el egy felhívást, amelyhez én is csatlakozom: szeretnénk, ha megszűnne a „szkizofrénia” diagnózis.
Erre azért van szükség, mert ennek a diagnózisnak az orvostudományi megalapozottsága nagyon csekély, és az orvosi haszna kisebb, mint a belőle fakadó pszichológiai és szociális hátrány.
Nem csupán arról van szó, hogy más nevet adnánk a "szkizofréniának". Új, a stigmától és az előítéletektől megszabadító, mégis jól használható diagnosztikus megközelítést szeretnénk érvényesíteni.
Sorra megdőlnek azok a sokáig és sokak által bizonyosnak vélt állítások, melyek a szkizofréniával diagnosztizált személyeket reménytelen agyi betegségben szenvedő, folyamatosan romló, veszélyes és gyógyíthatatlan eseteknek minősítették. A tudományos és tapasztalati tények az ellenkezőjét bizonyítják, azonban ezek mégsem változtatnak eléggé azon, hogy amikor kimondjuk a „szkizofrénia” szót, még a szakemberek is valamiféle csüggesztő reménytelenséggel tekintenek a diagnózist "hordozó" személyre. Így aztán a diagnózis, mint egy "második betegség", olyan terheket rak az érintett emberekre, azok családtagjaira és barátaira, amelyek aztán valóban hozzájárulnak a „tünetek” rosszabbodásához.
Ezek az előítéletek ma még meghatározzák a legtöbb ember és a legtöbb szakember szemléletét. Nos, ezen akar változtatni a kiemelkedő van Os Professzor, akinek kiáltványát figyelmébe ajánlom. Változtassunk ezen együtt! Csatlakozzon Ön is az aláírásgyűjtéshez! Dr. Harangozó Judit"
A link, amin csatlakozni lehet!
A linkre rákattintva, ha végigolvassuk a kiáltvány szövegét, a szöveg alatt találjuk a kitöltendő rubrikákat:
Keresztnév
Vezetéknév
Város
Ország
E-mailcím
Alatta lehet bejelölni, hogy az aláírásod nyilvános-e: Igen - Nem
(Tehát úgy is alá lehet írni, hogy valaki megőrzi az inkognitóját!)
Utána legalul rá kell klikkelni.: a „Petíció aláírása” mezőre.
Ezek után küld a rendszer a megadott emailcímre egy ellenőrző emailt-a – ennek a megnyitásával hitelesíted az aláírásod.
Sajnos elképzelhető, hogy a t-online-os e-mail címeket kevésbé tolerálja
Köszönet a csatlakozóknak: Csontos Erika
az angol nyelvű kiáltvány:
[link] "
Kiváltottad, azután kuka?
Kár hogy a tájékoztatót nem itt olvastad el.
Patika, weborvos...
( Más problémára szedtem én is. Pedig olvastam róla sokat. Kemény 15 ropim bánta. Hittem hogy használni fog, nekem. Nem sok eredménnyel jártam )
Sziasztok,
szerintetek petíciós linket ide nyomhatok, ami szkizofréniával kapcsolatos. Hol népszerűsítsem, ha nem itt pl? Kitől kérdezzem meg?
További ajánlott fórumok:
- Azthiszem a gyerekem skizofrén! Van valaki hasonló helyzetben?
- Diagnózis: paranoid skizofrénia és ha nem az?
- Testvéremnél skizofréniát állapítottak meg, kapott rá gyógyszert, de nem akarja szedni, hogy értessem meg vele, hogy ezt neki szednie kell?
- Veszélyes egy skizofrén ember?
- Létezik ma Magyarországon olyan elvonó, ahol fogadnak egy skizofrén, Hepatitis B és C-vel fertőzött gyógyulni vágyó drogost?
- Mit lehet tenni egy skizofrén nővel?