Pénzkidobásnak tartom ezt a sok felesleges ballagási csokrot. (beszélgetés)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Annak idején biztos te is őrültél a ballagási csokornak.
Bár valóban nagyon drágák a virágok,ilyen alkalomkor ki lehet bírni. Hamarosan mi is tapasztalhatjuk, júniusban ballag az unokánk.
Tavaly voltunk ballagáson, meg előtte évben is.
Nézegettem a csokrokat, de mindent nagynak találtam, így megkérdeztem a virágost, hogy csinálna egy egy pici csokrot?
Mondta, hogy igen, és már csinálta is, és elmesélte, hogy már ritka, ha valaki nagy csokrot kér, mert drága a virág és inkább oda adják a gyereknek a pénzt, hogy vegyen belőle valamit magának.
Tehát, már sokan mennek abba az irányba, amit írsz.
Én is.
Szeretem a virágot.. De...
Nem azt mondom, hogy ne legyen virág, legyen, szép szokás. Csak hogy
1. egy diáknak akkorákat és annyi csokrot a kezébe nyomni, hogy már a feje tetején is az van, teljesen eltakarják és szegény csak roskadozik
2. akkora csokrok a legdrágább virágokkal, hogy el se fér a diákok kezébe, mert a csokor maga 80 centi hosszú, tele nyomva papagájvirággal, meg drága egzotikus virágokkal, pálmalevelekkel.
Szóval szerintem sokakkal elszalad a szekér. Mert tényleg szép látvány a gyerek a csokrokkal, de amikor már túlzásba esnek, az pont nem szép látvány. Én sajnáltam azokat a gyerekeket, mert szenvedtek. Lehet, hogy egy kis ajándék többet ért volna nekik. A drága csokor árából már kijön egy kis charm, vagy nyaklánc, vagy egyéb ajándék. Nálunk a család egyeztetett előre, hogy ki mit hogy, hogy pont ne ez legyen a ballagáson.
A virágárusoknak is meg kell élni valamiből.
Ne sajnálj virágot venni.
Egyrészt ezeket a virágokat nem egy nemzeti parkból szakítják le törvénytelenül káros módon, hanem direkt ezekre az alkalmakra ültetik, nevelik, direkt azért hogy megszépítsék az alkalmakat. Szerintem ne sajnáljuk a növényt.
Másrészt emlékszem hogy felragyogott a gyerek arca, amikor megkapta a virágot, mert körülötte már mindenki virággal ült az osztályban, már csak néhányójuknak nem volt csokra.
Harmadrészt a szép virág évezredekre visszamenőleg hozzátartozik az emberi szokásokhoz, ez hagyomány, nem valami új keletű dologról van szó.
Nálunk sok fiú az utóbbi időben, a ballagók között. Nekik mindig néhány szálas csokrot készíttetünk és azok is kicsik voltak.
Volt lány is, neki is picike csokrot csináltattam.
Nem szeretem a vágott virágot én se, igyekszünk mi is a minimumra csökkenteni.
Attól függ mennyi. Annak én sem látom értelmét mikor egy ballagót a család felaggat 5-6 hatalmas csokorral, nem is látszik tőle, tartani se tudja. De egy szép ízléses, kényelmes csokor "kell".
Az "én időmben" túltolták, de szerintem mostanra megjött az emberek ép esze, vagy csak bacott drága a virág.
Lehet, hogy furán hangzik elsőre, de mi lenne, ha a vágott virágokból álló csokor helyett egy kis cserepes növényt kapnának a ballagók? Ha már mindenképpen növény kell...
Egyébként tényleg a növény legyen kint a szabadban. Mellékesen megjegyzem: A szobanövényeknek is van funkciójuk, hiszen a lakásban közel hozza a természetet egy kicsit.
Visszatérve a ballagási csokrokra: Sok időnek kell még eltelni, mire a szokások átalakulnak és az emberek nem fognak ész nélkül sok pénzt költeni egy pár napig élő virágcsokorra és után végig nézni, ahogy a vázában meghal a virág.
Tavaly ballagtak a gyerekeink. A csokruk egy szál szerencsebambuszból állt, szépen feldíszítve. A mai napig megvan mindkettőnek, vízben gyökeresednek. A rokonságtól is csak egy-egy szál virágot kaptak szintén feldíszítve. Nem szeretjük a vágott virágot, ezért sem akartunk nagy csokrokat.
Én még a kertből sem hozok be vágott virágot. Azok ott szépek. Vázában "élnek" pár napot, a kertben meg hetekig gyönyörködök bennük.
További ajánlott fórumok:
- Most megint feleslegesen áltattam magam, vagy mi lehetett a baj?
- Miért kell segítenünk azoknak a deviza hiteleseknek, akik teljesen feleslegesen vettek fel hitelt?
- 50000ft ballagási ajándék az ovónéninek nem sok egy kicsit? Mi a véleményetek?
- Mi az amire rájöttetek, hogy felesleges pénzkidobás volt az életetekben?
- Hasznos a járássegítő, kell-e egyáltalán v. felesleges pénzkidobás? (Ha igen, melyik márka és miért?)
- Szerintetek érdemes lenne?Vagy felesleges pénzkidobás?