Könnyű saját kezűleg laminált padlót lerakni? (beszélgetés)
Annyira nagy kosz volt ebbe a házban, hogy inkább mindent felszedtünk.
És ugye salak volt alatta, így inkább azt javasolta az unokatesóm, aki a felújítást csinálta, hogy inkább betonozzunk, mert kell semminek feljönnie a réseken (por), mert nem tudjuk, hogy mit lélegzünk be.
Igen, én is sokkal fiatalabbnak érzem magam a koromnál. Szoktam kérdezni a nénikéimet. Ők is fiatalnak érzik magukat lélekben, bár vannak már olyan bajaik, ami miatt érzik az öregséget is, illetve már mondják is magukra, hogy öregek. Ez néhány éve kezdődött náluk, úgy a 70-es éveik elején. Addig eszükbe se jutott, hogy öregek.
Mi egy következő generáció vagyunk, így simán lehet, hogy nálunk már kitolódott ez az idő úgy 80-ra;)
Nem lehetett megmenteni a hajópadlót?
Nekem nagyon tetszik. Szomszédban direkt olyat tettek le, és valami fehér kencével itatták be. Felületkezelték, matt maradt.
Nincs szőnyeg sem lerakva náluk, és bizony a semmi csicsa nekem nagyon bejött, a kevesebb néha több.
Pasik: Még jó, hogy mi örökfiatalok maradunk. :)
Én egyébként a lelkemben megmaradtam a harmincas-negyvenes éveimben. Leszek-e öregebb lélekben? Remélem nem.
Nálunk is úgy volt a lakásba, azaz háború környéki parketta. Gondolom alatta salak volt, ahogy a mostani házunkban is a hajópadló alatt.
A lakásban, meghagytuk a parkettát, arra tettül le a laminált parkettát, itt a házban, felszedték a hajópadlót és betonozták, majd kivárva az 1 hónapot, lamináltoztunk.
Igen, ezért is írtam, hogy könnyen beszélek 2 férfival. Ráadásul nem csak én, de a leendő menyem is elég kreatívak vagyunk, így négyen együtt simán megcsinálunk sok mindent.
Persze, nálunk is vannak korlátok, mert a fiamnak tériszonya van, így csak 1 fokot lép fel a létrára:DDDD
Szerencsére jó magas, így sokszor még azt az 1 fokot sem kell fellépnie.
A férjem pedig öregszik, így lassul, kevesebb az energiája.
Nem minden pasi ügyes, nem mindegyik szeret barkácsolni.
Szerencsére lányom és a fiam is ügyes. Nem az apjuktól örökölték a "tehetségüket".
Mondjuk neki nem is volt lehetősége szüleitől tanulni, náluk bejárónő volt mindenre, és iparost hívtak, ha valamit javítani kellett.
Nálunk meg a "magad uram, ha szolgád nincs" esete volt.
Nyáron szeretném a háló egyik falát lefesteni más színűre, 3 maradna. Előtte maszkolóval a sarkokat leragasztom. Sajnos éppen itt van falmatrica, majd veszek másikat.
Férjem is menekül, ha ilyesmi munka adódik. Inkább keres szakembert és fizet, de hozzá nem fogna egeknek sem.
Szerencsés vagy, a férjem nagyon béna és lusta is ilyen téren.
Én édesapámtól és testvéremtől lestem el sok dolgot. Egyik sem él már.
Szerszámaim vannak, megörököltem tőlük.
Az én hálómban nem volt szép már a parketta, és nem akartam nagy és koszos melót, hogy felszedessem, újra lerakassam, szerintem a háború után került felrakásra.
Tehát vettem, nem olcsó lamináltat olyan, mintha többfajta színű falécekból lenne összerakva,a világostól a sötétig.
Mivel a fal ferhér, csak a festmények színesek rajta, a szőnyegem fehér, így számomra kellemes a harmónia.
Nem volt (szerintem)teljesen sima a felület, hiába volt aljzatkiegyenlítő is.
Remélem a FI-nak sikerülni fog.
Ui:annyira nem rossz ,de egy két helyen recseg a padló ,ami nem sok jót ígér.
Valahol azt olvastam, hogy nem vált be az illetőnek, de mivel engem nem érintett nem is figyeltem meg.
A munkahelyemen, a padlófűtés felett ilyen van. Ott jól bevált.
Illetve, a takarításnál nem mindegy mit használnak, mert foltosodik, ha erősebb vegyszerrel mosnak fel.
Hát nem tudom...
Lehet, hogy könnyen beszélek, mert van 2 férfi is (férj, gyerek), így nem gond ilyenekbe belevágni.
Egyébként, teljesen megdöbbentem most a csöveken, stb. amit említesz, ezt pont én csinálom, mármint én mérem, jelölöm, stb. és még sosem rontottam el. Szabó vagyok, lehet, hogy ezért?
Az első laminált padlózásunk, nekünk is egy olyan lakásban volt, mint neked. Parkettára tettük le és párazáró fóliát tettünk alá. Sok ajtó, csövek, ablaknál rozetták vagy mi a fene, nem derékszögű helységek, stb.
Aztán a fiúk, egy ismerősnél is padlóztak, szintén ilyen lakásban.
És most a házban padlóztunk újra 4 szobát és 2 nappalit. Betonra, párazáró fóliát tettünk alá itt is. Na itt azért elég jó falakat csináltak, így nem voltak beugrók, bár nem egyenes falak igen;)
A lakásban 8 évig használtuk, szép volt végig.
Itt a házban, 4 éve van lent. Semmi gondja.
Természetesen, nem szeretnék rábeszélni senkit ahhoz, hogy belekezdjen!
Kreatív embernek tartom magam, a környezetem is. Viszont amikor egyik szobába ilyen burkolatot választottam, egy hozzáértő ismerőst kértem meg, hogy letegye. Nem volt egyszerű, régi lakás a fal sem egyenes. A diletációra nagyon kell ügyelni. Ha nincs helye mozogni akkor, felpúposodhat,recseghet, szétnyílhat, de a szoba közepén dombocskád is lehet. Egyik rokonomnál láttam, úgy gondolták majd sk. megoldják, 2 év múlva újra kellett csináltatni nekik, annyira eldeformálódott. Nálam ugye írtam gond volt a fal, ajtótok régi, barázdált, csak oda egyik oldalára 6 féle vágás kellett, összesen 12, ha van cső a fal mellett, oszlop, netán kandalló, hát nagyon gyakorlottnak kell lenni, hogy beszabják. Az sem mindegy hogyan kezded a sorokat, ez elég precíziós munka. Az első 2–3 sor beállítása általában a legfontosabb, ha az jó, a többi sokkal könnyebben megy. Csúsztatva kell lerakni, hogy ne legyen mesterkélt. Nekem van alatta lépésálló hab csökkenti a kopogó hangot, lépéshangot, "üres" műanyag padlóhangot. Ha fsz.-i, akkor nem árt a párazáró fólia sem.
Sok sikert, ha mégis úgy döntesz magad készíted! Le is felejtettem, hogy ehhez még szerszámok is kellenek.
Milyen hangja van?
Mivel aránylag kemény felület, mindenképp kopog egy kicsit, ha olyan papucsban, cipőben járkálunk rajta.
Más hangja nálunk nincs.
Betonra tettük le és párazáró fólia van csak alatta.
Természetesen akinek van hozzá érzéke annak biztos.
Nekem nem lenne könnyű mert nem tudom hogy kell csinálni, azt se tudnám hogy fogjak hozzá.
Persze, aki egy kicsit sem kreatív, nincs semmi elképzelése, hogyan kezdjen bármihez, stb., az ne kezdjen hozzá.
Én tudok szerszámokat is használni. Mindig kipróbálom, hogy működik, azaz tudok fúrógépet, dekopírt, flexet, körfűrészt, csavarozógépet, szögbelövőt, keverőszárat, stb. használni.
Azaz, nekem nem okoz gondot lefűrészelni valamit, vagy lefesteni, leburkolni stb.
Ha viszont FI nem tud ilyeneket, akkor inkább ne kezdjen bele.
Párazáró fólia.
Én biztos azért veszem, könnyedén ezeket, mert elég kreatív vagyok és ügyes is.
Nekünk nem volt gond a nem derékszögű fal sem. Olyanra vágtuk a padlót, amilyenre kellett.
Ahol volt ilyen a házban, ott tégláig levertük a vakolatot és vízüveggel lekentük, majd újra vakoltuk, gletteltük, mély alapozóval lekentük és mehetett rá a tapéta.
Nem magunktól tudtuk. Interneten utánaolvastunk, videókat néztünk, illetve ismerős szakiktól (burkoló/kőműves) kérdeztünk.
Amikor megvettük a házat, az összes falról levertük a vakolatot. 3 helységben volt jó a fal.
Szinte mindenhová gipszkarton került. A gipszkartonozást nem mi csináltuk, de a glettelését, tapétázását/festését már igen.
Azért ne feledjük azt sem, hogy nem mindegy milyen felületre lesz lerakva az a parketta!
És alá is kellhet dolgozni, meg pl. kopogásgátló fólia...
Ezt is meg kell venni!
Nyilván nem állnék neki egyedül, és semmi tudással, mert kellhet hozzá némi szakértelem, hogy a nem egyenes és derékszögű falakat is megfelelően meg tudja oldani az ember...
Vannak ezek a klikkes összepattintható műpadlók, ezeket sima sniccerrel lehet vágni, könnyű lerakni.
Pl [link]
a festés, tapétázás2
Ne légy olyan biztos benne
Beázott falat hogy tapétázol vagy salétromos omladozó vakolatot hogy festesz?
Én a beázott fal tapétázását és festését saját káromon megtanultam, függetlenül hogy kiokítottak mit hogy csináljak
További ajánlott fórumok:
- Padlószőnyeg vagy laminált padló?
- Panelban nagyon recseg a parketta. Laminált rárakása megszűnteti-e ezt? Aki tud adjon tanácsot.
- Szerintetek a laminált padlo vagy a parketta a jobb?
- Miért cserélnétek le a padlőszőnyeget laminált parkettára, és miért cserélnétek le a laminált parkettát szőnyegre?
- Milyen laminált padlót érdemes venn és hogy kell lerakni sajátkezűleg?
- Laminált padlót szeretnék lerakni a konyhában. Tapasztalatokat várnék, kinek mi a véleménye?