Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Sziasztok! Vettem kb két hónapja egy orchideát, csodaszép volt... azóta az összes virágát lehullajtotta, de bimbók nincsenek... levághatom a szárát? és ha igen mennyit?
ami serkentheti a virágzást: átültetés (csak orchidea közegbe), megfelelően adagolt táp, esetleg éjszakai és nappali hő közötti 5-10 fok különbség és fény, fény, fény.
de még az is lehet, hogy "elfáradt" a növény, nekem is van olyan, ami 2 évig nem virágzott és most hoz virágszárat.
Sziasztok,
Évek óta vannak orchideáim de nem virágoznak. Mikor elszáradt a virágja az egyiknek levágtam a szárát teljesen, újranőtt virágzott, másik évben már nem. A másiknál is szintén levágtam, nem nőtt újra, a 3-4-nél hagytam a szárat, de elszáradt az is.
Van orchidea tápom is, de nem használ.
Hogy bírjam virágzásra őket?
Nem olvasok vissza, mert nem tudom meddig kéne hogy a választ megkapjam. Ezért kérlek titeket írjátok le légyszíves nekem.
Sziasztok lányok!! Nagy bajban vagyok. Az egyik orchim nagyon dobja lefele a virágait, pedig még ki sem nyíltak, bimbósak. Valahogyan meg kell állítani, hogy ne dobja le a virágokat!!Nem tudom, hogy a meleg miatt van e, vagy valamit rosszul csinálok. Heti egyszer alulról kapnak vizet, és ennyi. Viszont tegnap spricceltem mindegyiket!!
Válaszokat előre is köszönöm!!!
Nekem is van orchideám, és ebben a melegben minden nap megpermetezem a leveleit. Tudniillik az orchidea őshazája az őserdő, ahol nagyon magas a páratartalom. Az orchideát tilos öntözni! Csakis permetezni szabad! Nálam most elvirágzott, de ősszel újra fog virágokat hozni. Meg kell nézni, hogy a gyökerén vannak-e már új hajtások, és ha elég sok van, akkor át kell ültetni másik, nagyobb cserépbe. Az elkorhadt részeket óvatosan le kell szedni a gyökeréről. A kertész áruházakban kapni orchidea táptalajt, nem földet! Átültetéskor ebből az új anyagból kell a cserépbe tenni. Ha ablakban van a növény, fordítsuk úgy, hogy a virágja inkább ne érjen a függönyhöz. És csakis permetezni lehet, venni kell kézi spriccolót, amin lehet állítani a permet finomságát. Én mindig a legfinomabbra állítom.
Én már láttam. De előbb mint ahogy ezt olvastam. Nem is értettem mire jó:O) Most esett csak le:O)
Majd megnézem, bár sajnálom megbolygani, mert lehet, hogy nagyobb kárt teszek vele, mint hasznot. :(
Jól van csak arra gondoltam,hogy ha majd nyílik kifelé,esetleg sérűl a szirom,vagy mit tudom én:O)
Nekem szinte minden orchideám ablakban van és java részük hozzá ér a függönyhöz. Ha nem a levele akkor növekedés közben a szára és a bimbója úgyszintén. A levelek növekedése és igazodása miatt nem nagyon tudom forgatni őket. De gondolnám, hogy zavarja őket.
Tettem fel lyukasztott képet.
Én átültetném, akkor látnád milyenek a gyökerei.
Lehet, hogy belül berohadtak a gyökerek.
Nekem azt a tanácsot adta egy nálamnál okosabb, akinek botanikai orchideái is vannak, hogy a cserépen körbe több lyukat csináljak, mert akkor könnyebben szellőzik.
Meg is csináltam minden orchideámnál, úgy vettem észre, hogy jót tett nekik. A felesleges víz könnyebben elfolyik.
A lyukakat úgy csináltam, hogy a férjem pákájával kiégettem.
Majd teszek felolyan képet ahol jól látszik.
Végülis nem föld, hanem forgácsok vannak benne, mint mindegyikben.
Lehet, hogy afotó rossz minösége miatt látszik sárosnak.
Így vettem, nem ültettem át.
En úgy veszem észre, hogy orchideaföld.
A Miltóniát milyen földbe ülztetted? Mintha sáros lenne.
Nekem is hozzáér, és semmi baja nincs, sőt ki is nyílt:)
Sziasztok. Szeretném kérdezni,hogy az baj e ha a bimbókhoz ér a függöny? Olyan hülyén jöttek a virágszárak,hogy fent 3 felé ágazik három irányban mint egy fa. És akárhogy forgatom a párkányon kettő mindig hozzáér. Mit csináljak? Nem merem,és nem is nagyon tudom máshová tenni,ahol ennyi fényt kapna:O((
Tettem fel képeket a naplóba.
Megnéznétek, hogy most mi van a miltóniával. 07.04-nél is van kép, olyan volt, most pedig ilyen.
Szintén a 07.04-nél még bimbósom kinyílt, és a pöcpk tovább növekedett, amit nem tudok mi lesz.
Hát gyökeret azt egyet sem hozott még, most két virágot látok rajta, ami elég furcsa, mert még elég kicsike a növény.
Igen szerintem is a bulbára gondolt.
De valyon ha gumónak hívta, remélhetőleg nem ültette be rendes földbe?
Szép gyüjteményed van. Nekem csak 16 van.
Én is általában úgy vásárolok, ha le vannak értékelve. sokszor hallottam már, hogy van aki 300 Ft-ért veszi, én még ilyennel nem találkoztam. Általában 1000 pénz körüli áron veszem, de nem teljesen lepusztultakat.
Legutóbb olyat vattem amelyiken virágszár is volt már. Vettem már 700-ért is, ami március óta virágzik.
Szerintem a bulbára gondol a cambrián.
Csak úgy lehet leszedni a növénykét, ha már van léggyökere. Én szaporítottam így 4 db-ot, hirtelen megindultak, már van kettőnél gyenge virágszár, de mintha most megálltak volna egy jó ideje.
Még nem számoltam újra, de kb. 50 biztos van. Most a hétvégén is vettem 4 értékcsökkentettet, meg 2 db normálisat elfogadható, olcsó áron, neon sárga ciklámenes nyelvvel. Én sosem veszek teljes áron, vagy lepusztultat, vagy amikor marha nagy akciók vannak. Én nem tudok ezreket adni egy db-ért.
nincs rajta semmi, se sérülés, sem kártevő...
végülis szárgumó, úgyhogy nem tévedtél nagyot
csak sárgul? nincs a növényen sérülés vagy kártevő?
amúgy olyan is van pl. a Pleione vagy a Bletilla, meg biztos sok más is, ezek főként szabadföldiek
Cambria.
Ha nem voltam túl szaxerű, bocsi:)
olyan gumósra gondolsz, ami a földben van? nevét nem tudod?
Milyen orchidea az, amelyiknek gumója van?
További ajánlott fórumok: