Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Én úgy mint a phalákat. Nekem 3 van, abból egy folyamatosan virágzik, kettő nem. Levelek, gyökerek, új hajtások sorba jönnek. Aztán a közepén ahol jönne a virágszár, van valami kis dudor de semmit nem csinál.
Igazából nem tudom miért. Mind a három ugyan abba az ablakba van egymás mellett. Érdekes, mert az egyik meg ontja a virágokat...
Szia!!
köszönöm szépen a választ, ki is nyomtattam, és igyekszem otthon követni az útmutatást, remélem még megmenthetők. Teszek fel képet este róluk. Néha vannak az orchideáim között ilyen kis muslinca-szerű bogarak a földből jönnek szerintem, de nem sok, és nem gondolom, hogy nagyon bajt tudnak okozni, mert pl a sima orchideákat nem zavarja, azok szépen virágoznak.
Szerinted esetleg az is lehet baj, hogy áttettem a csónakorhideát is átlátszó cserépbe? még ezen is gondolkodom. Köszi, hamarosan jövök képekkel!
Sziasztok.
Van kettő dendrobium phalaenopsisem és azokkal egyszerűen semmire nem megyek. Már 3-4 éve megvannak, de virágot azt azóta még nem hoztak, csak új leveleket, szárakat.
Azokat ti hogy gondozzátok?
Szia!
Nálam úgy néz ki a dolog, mivel mi is panelban lakunk nem sok jövőt jósoltak a cymbiknek.
Eddig (lekopogom) elég jól vannak :) sőt.
Megpróbálom neked összefoglalni én mit csinálok velük.
Nos az egyiket novemberben vettem a másikat márciusban.
Teleltetése úgy nézett ki, hogy egy fűtetlen helyiségbe tettem, ami az akkori munkahelyemen megoldott volt. Kb. 8-12 °C lehetett a helyiségbe.
Amikor ilyen 15°C volt már kint akkor haza hoztam és kitettem az erkélyre. Azóta kint van. A másikat amelyiket márciusba vettem már kezdetektől kitettem. Csak akkor hoztam be őket, amikor márciusba esett a hó. Azért azt nem kockáztattam meg.
Ahogy elnézem egyébként élvezik a hőingadozást, mert nagyon megindultak. Rengeteg új bulbát hoz mindegyik és gyönyörűek, egészségesek. Az árnyékolást én úgy oldottam meg, hogy egy fehér lepedőt méretre vágtam és felragasztottam az erkély üvegére, így nem égnek meg. A locsolást én általában úgy rendezem az egyik kedves fórumozótársam tanácsára, hogy csak óvatosan. Mert könnyen ki lehet rohasztani. Én a magam részéről akkor szoktam amikor már száraznak látom a földet. Ja és még valami nálam általában esővizet kapnak. Amikor esik az eső kint vannak és kapnak egy nagyobb adagot, akkor egy darabig nekem nem kell utána locsolni.
Te mennyi időközönként locsolod őket, mert gyanítom, hogy sok vizet kaphatott és ezért elrohadtak a gyökerei...Esetleg képet ha tennél fel róla lehet többet tudnánk segíteni. Esetlegesen kizárni, hogy nem-e valami kártevő okozza a bajt...
Köszönöm a válaszod. Végül is nagyjából akkor mindent úgy csinálok ahogy te. :D
Na a "locsolás" nálam is hasonlóképp megy.
Múlt héten kaptak kétszer merítést amikor az a buta meleg volt, de egyébként napi egy, de pl. tegnap nem kaptak, mert nem száradtak ki annyira.
Én is kiszoktam tenni a kis erkélyre, egy fehér lepedővel "árnyékolok" nekik, hogy ne égjenek meg. Ez a Cymbik miatt találtam ki még.
Tavaly a lila anyaVanda sajnos megadta magát a tőrothadásnak, de a picit sikerült kimenekítenem. Nem sokat jósoltam neki, mert alig volt még gyökere. Aztán végül összekapta magát. Most rengeteg gyökeret növeszt és levelet is hoz, már a másodikat. Szóval úgy tűnik jó neki ez így. De nem is várok virágot még tőle, mert még azért nagyon pindúr. A másikat most sikerült beszereznem úgy 2-3 hete. Hát egyenlőre úgy tűnik jól érzi magát, gyökeret növeszt és egy levélkét véltem felfedezni minap. Most virágzott el, szóval akkor kb. egy fél év múlva kellene neki ha minden adott?
Alig várom már :D mert a lepkéket már nem akkora kihívás virágzásra bírni :D bár azért azok közt is akad amelyik nem virágzott mióta itt van nálam viszon levél és gyökér fejlődés meg van rendesen.
Bocsi kicsit hosszúra sikeredtem.
Még egyszer köszi a válaszodat.
már csak pár nap és nyílnak. a kinti utólérte a bentit, ennyit számít a nap.
igazából tudni kéne, hogy van-e szüksége a pihenőidőre vagy sem. aminek kell, az anélkül biztosan nem fog virágozni, szerintem én ott rontom el, hogy nem merem eléggé szárítani. fene tudja, próbáld meg.viszont napfény biztosan kell mindnek.
ami többször virágzott már, az az 500 ft-os kis mentett drágaságom, és ha minden jól megy, akkor most fog a 3 éve mentett először nyílni. többiek annyira nem akarnak ám.
mindet egyformán tartom, ilyenkor kint az erkélyen, fa valamennyire árnyékol, de kapnak napot rendesen. télen déli ablakban és pótfénnyel. bár a rendszeresen virágzó kékem pótfényt nem kapott, szerintem ezért virágzik most a tavalyi április helyett.
egy vödörbe szoktam őket beáztatni naponta 15-45 percre, ahogy sikerül, utána csöpögnek most kint,a szél szárít, télen radiátor felett vannak, szóval nem gond, hogy vizes marad a levélköz.
tápot néha teszek a vízbe egy csipettel, de pl. nemis emlékszem mikor kaptak utoljára. áprilisban már kitettem őket és abban a kutya hideg időben is kint voltak,de akkor csak 2-3 naponta kaptak vizet. kb ennyi :-)
És a Cattleyaid hogy állnak? Mekkorák a bimbók?
Az enyémek, tudod amikre azt hittem, hogy virágok lesznek, talán mégse, mert teljesen megálltak. Most jobban reménykedem a tasakban, de azt most nem lenne jobb kitenni a hidegre és 2-3 hétig nem locsolni? Mit gondolsz?
Már régóta szeretném tőled megkérdezni, de mindig elfelejtem. :)
Nálad már nem egyszer virágoztak a Vandák. Elárulnád mi a titok? :P :)
lepkéknek kérdezed? nyáron félárnyékos, direkt napot még függönyön át is csak akkor, ha hozzá van szokva a növény. viszont fény kell azért neki sok :-). télen simán mehet neki direkt napsütés. víz rajtad és a lakáson múlik,figyeld a gyökereket, ha zöld, nem szomjas. pára: minél több, annál jobb, ideális a 60-70 %. hűvösebb időben még véletlenül se maradjon levélközben víz, mert kirohad.
részemről télen déli ablakban tartom, nyáron az erkélyen olyan helyen, ahová nem süt a nap és hőmérséklettől függően locsolom, mindig van alattuk vizes agyaggolyó a pára érdekében.
tápozni nyáron 2 hetente, télen 4 hetente lehet, adagolást be kell tartani, mert nem szereti, ha sok. szintén célszerű néha átfolyatni a közegen tiszta vizet,hogy ne halmozódjanak fel a sók.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Ha van valakinek macskariasztó és szúnyogirtó növénye kérem küldjön nekem 1-1 tövet, természetesen nem kérem ingyen. Csak már se a virágpiacon sem a nagypiacon nem találtam belőle :S
Köszönöm :)
Sziasztok!Én még minidg és folyamatosan harcolok a kártevők ellen,több orchim is áldozat már,de még tartják magukat,virágoznak szépen a megtámadottak is.Hiába locsolom őket Sunmite-vel meg Actarával,egyszerűen a kártevők nem pusztulnak el, a virágok viszont nagyon megsínylik.Van amelyiknek a levele sárgul le és fonnyad el,van amelyik foltos levelű és van egy nagyon durva aminek a levele olyan mint a kemény fakéreg,olyan érdes és szürke.Gondolokodtam hogy ezt kisdobom,de végül úgy gondoltam hogy amíg él a növény addig semmiképpen sem dobom ki.Márpedig ez is gyönyörűen virágzik annak ellenére is hogy a közegből(már átültettem pedig)gyakran repülnek ki rovarok.Eléggé horror a dolog,így ezt kitettem a lépcsőházba,de a virágja gyönyörű!Most is van rajta 12virág.
Szóval küzdök folyamatosan,csak már nem tudom milyen fegyvert vegyek elő?
Sziasztok! Most találtam rá erre a fórumra, és szeretném a segítségeteket kérni. Kb egy éve kaptam egy általam csak "tigrisnek" nevezett Cambria orchideát. Gyönyörűen virágzott, aztán szinte egyik napról a másikra elkezdett tönkre menni. Először csak a levelén jelent meg egy sötétebb folt, amit a neten keresgetve talán napégésnek gondoltam. Aztán pedig a levelek a csúcstól indulva elkezdenek elszíneződni, míg a végén teljesen elsárgulva lepotyognak. Már át is lett ültetve, mégsem sikerül megállítanom az elhullást. Most pedig még egy virágszár is bújik kifelé, de félek, hogy nem fogja kinevelni. Akinek van valami tapasztalata ilyen téren, kérem, hogy adjon tanácsot, mi baja lehet a növénynek? Az adatlapomra töltöttem fel pár képet, hogy jobban lehessen látni, miről is van szó.
Előre is köszönöm. :)