Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Vicces látvány lehet :D
Nálam 16-ból 6 virágzik 7 pedig virágszárat hoz (ebből 3 meglepi színű) 3 lustálkodik, de én elégedett vagyok :)
Minden lepkém túlélte a költözést és sikerült nekik elsőre jó helyet választanom.
Viszont nem bírom őket rábírni még hogy virágszárat is növesszenek ne csak leveleket és gyökereket.
Sziasztok!
Én azt szeretném kérdezni, hogy a lepkeorchidea leveleiről mivel ajánlatos lemosni a port?(Hát ugye az összegyülik) Mert én a többi virágomról sörrel szoktam, nekem még anyukám javasolta azzal szokta, de a lepkéről is le lehet?
Előre is köszönöm a válaszokat!!
:D
Most inkább öntözd még, és majd télen játszd ezt el - persze akkor ne az erkélyen ;)
ezt konkrétan még nem olvastam, köszönöm :)
A szárításban nincs hiány, mivel csak ők egy külön szobaablakban vannak, marha ritkán jut eszembe locsolni, csont szárazak szoktak lenni... :o
De télen is a szobában vannak, nem 10 fokban, ezt ki fogom próbálni, és ilyenkor nyáron se szoktam kitenni őket, féltem a széltől, ugyanis azt olvastam, hogy egyik orchideafajta sincs nagyon oda a huzatért...nálunk pedig gyakran van viharos erejű szél (Kisalföld).
Kriszti nekem is van, virágosan vettem, 4 babát már én is levettem róla, de most már nem hajt újabbakat. Alulról a cserépbol is hajtott pár új hajtást. Ezt találtam a gondozásáról, lehet, hogy segítek vele, ha még ezt nem olvastad!
Dendrobium kingianum gondozása
A Dendrobium kingianum tél végén vagy tavasszal megjelenő virágai ugyan kisméretűek, de kellemes illatúak, és egy nagyobb tő még így is lenyűgöző látványt nyújt virágzáskor! Több színvariánsuk is létezik, nálunk leggyakrabban a lila, rózsaszín és fehér változatok találhatóak meg.
A Dendrobium kingianum orchidea Kelet-Ausztrália óceán parthoz közel eső területein 50-1200 méter között csupasz sziklákon és korhadt növényzettel borított sziklákon él.
A Dendrobium kingianum könnyen kezelhető, kezdőknek is ajánlható orchidea. Nyáron - ha lehetőségünk van rá - helyezzük ki a kertbe egy lombos fa árnyékába, bőven öntözzük, kéthetente/havonta tápozzuk orchidea tápoldattal. Félárnyékos helyen, esetleg szórt napfényben kitűnően fejlődik, a páratartalomra nem igényes.
Ősszel helyezzük a téli pihenő helyére. Fokozatosan csökkentsük az öntözést és tápozást, majd teljesen hagyjuk el, télen tartsuk hidegben (10 fok környékén) és szárazon Dendrobiumunkat. A virágok tél végén és tavasszal jelennek meg a pihenő hatásának következtében. Ekkor, illetve az új hajtások megjelenésekor lehet elkezdeni fokozatosan újra az öntözést és tápozást.
A Dendrobium kingianumot tavasszal, elvirágzás után kell átültetni átlátszó orchidea cserépbe, darabosabb orchidea ültetőközegbe, abban az esetben, ha a régi föld már összetömörödött, vízáteresztő képessége csökkent, vagy ha a növény annyira bebokrosodott, hogy már nem fér el régi cserepében.
Nekem dendro kinganum-om van, ami évek óta "csak van"! Ezek a dendrok mind ilyenek?
Egy tő volt eredetileg, ami folymatosan ontotta a babákat, nem győztem szétültetni őket, most van 7-8 cseréppel, ők is hoznak időnként újabb leveleket és hajtásokat, de virágot azt egyik sem! Csak a helyet foglalják az ablakban, már megfenyegettem őket, hogy lassan kiteszem a szűrűket!
Cymbidium
Tartásuk:
A Cymbidiumok tartása nem okoz gondot, ha megfelelő helyet tudunk biztosítani számukra. Nyáron szabad levegőn, kertben, vagy teraszon tartsuk , ahol bőven éri őket a napsugár, télen válasszunk számukra hűvös, de világos helyet, pl. egy világos lépcsőházat, vagy egy fűtetlen szobát. A Cymbidiumok tavasztól (március vége, április eleje) őszig (október vége) kint maradhatnak a kertben. Egész évben a szobában tartott Cymbidium nem virágzik. Téli hőmérséklet igénye 10-12 ˚C.
Öntözés, tápozás:
Nyáron rendszeresen és bőségesen öntözzük és tápozzuk a Cymbidiumokat, pl. Wuxallal augusztus végéig kéthetente, szeptembertől pedig virágzásindító, orchideák számára készült folyékony tápoldattal a virágzás megindulásáig. Télen, különösen ha hideg helyen tartjuk a növényt, csak keveset öntözzük, és a tápozással is takarékoskodjunk.
Átültetés:
A Cymbidiumokat két évente ültessük át, orchideák számára készült, készen kapható ültetőközegbe, amihez némi szerves anyagot is keverünk. (Pl. egy vödör ültetőközeghez egy marék szárított marhatrágyát.) Ne válasszunk túl nagy cserepet számukra, csak akkorát ami a két évi fejlődést lehetővé teszi. A Cymbidium szeret szorongani a cserepében, túl nagy cserépben nem virágzik jól. Ha lehet, agyag cserepet válasszunk, mert ez stabilabban megtartja a növényt, és nem fenyeget az a veszély, hogy felborul a növény, és mivel az agyag cserép porózus, átengedi a levegőt, kisebb a valószínűsége annak, hogy a túlöntözés következtében elrohadnak a gyökerek.
Betegségek, kártevők:
A Cymbidiumok legsúlyosabb betegsége a vírusosság, ami sajnos gyógyíthatatlan. A vírusos növény levelein jellegzetes sárga vonalkák jelennek meg a levélerek közötti területen, amik később barnára színeződnek, és végül a levél elpusztul. A Cymbidium mozaik vírussal fertőzött növényt meg kell semmisíteni a cserepével együtt, a kerti eszközöket, ollókat, késeket, amikkel dolgoztunk, alaposan fertőtleníteni kell. A vírus betegség fertőző, ha nem intézkedünk időben, a többi növényt is megfertőzheti.
A legyengült, nem megfelelően gondozott Cymbidiumokat pajzs-, illetve gyapjas tetű támadhatja meg. Ellenük vegyszeres permetezéssel védekezhetünk. A növényt állítsuk párás helyre, öntözzük, tápozzuk megfelelően, hogy visszanyerje az ellenállóképességét.
A kertben tartott Cymbidiumokat csigák is megtámadhatják, erre különösen figyelni kell. Egyébként a jó karban lévő, megfelelően gondozott Cymbidiumok hosszú évekig gyönyörűen virágoznak minden ősszel, vagy tavasszal, és nem hajlamosak a betegségekre, nem kényes növények.
forrás: MOT