Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást! (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Nem kell hogy a szemetesben landoljon, főzz ki valami teljesen mást!
No akkor ha vettél egy csomag szalámit, de úgy kenyérrel nem ízlik igazán, akkor kidobás helyett el lehet használni azt is melegszendvicsre. Nem szeletben, hanem a krémbe keverve, apróra vágva.
De raktam már ilyet babfőzelékbe is, apróra kockázva, hogy szétfőjön, ne is látszódjon.
nevezheted így is, de egy főre képtelenség olyan keveset készíteni, hogy ne legyen maradék.
Tehát ha már tudom azt előre, hogy a maradékot a következő napon hogyan fogom hasznosítani, akkor azzal már eleve elértem azt, hogy egy kanálnyi, vagy fél bögrényi maradékot ne dobjak ki.
Technikai kérdés: a pizzasonkát hogy a viharba pirítod meg szalonnaként?
Talán ledarálnám valami rakottas ételbe akár más darált hússal keverve. Vagy simán ledarálva melegszendvics-krémbe, sajtkrémmel vagy ömlesztett sajttal kombinálva.
Jó amit cicaa írt,
- vagy hideg-tálba,
- serpenyős zöldségek közé,
- esetleg ham&eggs-nek tojássa
- Spencer hagymás-babja is símán benyelné! :))
Valamilyen rakott egytálételben nagyon el tudom képzeli, én például simán beletenném a Francia rakott krumpliba. (A receptek között megtalálod )
Vagy rakott karfiol, rakott brokkoli, amit csak szerettek.
- Sült hús maradékból brassóit (oldalas, vagy tarja, tehát ha valami szaftos hús)
- Főtt hús maradék jó tartáros hideg salátába, mint pl. az orosz hússaláta, hasonlók, de ide jó pl. egy db-ka főtt virsli is, vagy éppen egy megmaradt főtt/sült lecsó kolbász
:D A süket disznó azért zabálja a búzát, mert nem hallja, hogy hatan közelednek ordítozva, hogy kihajtsák?
Múltkor megmaradt egy adag resztelt csirkemáj, rizzsel. Egybe szedtem, lefagyasztottam.
Van nekem külön gomba, nyersen fagyasztva. Pár fejet kiszedek belőle, hagymán megpárolom, rárakom a májas rizst. Szerintem elég jó vacsora lesz, habár talán szokatlan a párosítás, én nem találom bizarrnak. Vannak májas-gombás receptek.
Tegnapról maradt nokedli. Abból ma este vacsora lesz, ha ismét felmelegítem, egy pici olajon átforgatva vagy sajtos-tejfölös lesz, vagy tojást ütök rá, majd még kiderül.
Ma-holnapi ebédre a currya-fokhagymás sült máj mellé petrezselymes rizsből készítettem valamivel többet, a maradék jó lesz még egy vacsorára sült kolbász/virsli mellé.
De volt, hogy a "mindent bele zöldségleves" már a könyökömön jött ki, leszűrtem, a rengeteg vegyes zöldséget össze aprítottam, és zöldség-fasírtnak sütöttem meg.
Palacsintának egyik felébe raktam a párolt hordós káposztát, négyrét hajtottam, bepaníroztam, és hagymás krumpli-körettel, cékla-salátával úgy zabáltam, mint süket disznó a búzát. Most hirtelen ennyi.
Rendben van, de milyen kajára gondolsz?
Nokedli, vagy pörkölt maradék, vagy fasírozott, esetleg sült tarja, vagy főtt csirke, vagy mi a búbánatról írjak?
Igazad van. Az is megforult a fejemben, hogy talán a háztartási ismeretekre lehetne pár tanórát szánni.
Nem kellene egész tanévre kiterjedően, talán be lehetne építeni valamelyik tantárgyba, de legyen kötelező és legyen osztályozva.
Ne hívjuk spórolásnak, hívjuk családi gazdálkodásnak.
Főzni tudó férfiként szeretnék egy-két gondolatot megosztani veletek:
Alapjában véve azért egy dolgot világosan kell látni, hogy a pazarlás az egyenesen arányos az életszínvonallal.
Mert igaz, hogy a szegényeknél alig van pazarlás, de a gazdagabbak már megengedhetik maguknak, hogy ha nem tetszik valami vagy megmarad, akkor azt kidobják, mert nincs szükségük arra, hogy spóroljanak és kell a hely a frissen vásárolt dolgoknak.
Ezen lehet sopánkodni, hogy így helytelen, meg úgy helytelen, de tudomásul kell venni, hogy a spórolás a szegényebbek lételeme.
Sajnos, az én véleményem is hasonló a mai fiatalokról, mint a cikkíróé. Elenyésző köztük azok száma, akiket érdekel a főzés, és egyáltalán főzni tudnának. A takarékosságról és a spórolásról nem is beszélve. Sokuk azt sem tudja, hogy mi az. Igaz, ez is nagymértékben összefügg az életszínvonallal, melyben élnek. Persze köztük is akadnak azért kivételek.
De szerintem a cikk azokról és azoknak szól, akik szerényebb anyagi lehetőségeik ellenére sem tudnak spórolni vagy különböző ötletekkel a megmaradt élelmiszereket újrahasznosítani.
Ezért nem kéne az örök fanyalgóknak (szándékosan nem írok neveket, mert talán magukra ismernek) a cikk íróját támadni és semmitmondónak titulálni a témát, amiről írt.
Nincs mikróm, de ha felenged, akkor is olyan, mint a tegnapi.
Pláne ha eszembe jut, hogy papír között engedjem fel.
(Mármint a kenyér.) - Mostanában a felét eleve lefagyasztom, mert többször penászes lett a kilós kenyér vége.
Le is lehet fagyasztani. Nekem néha a fél kiló is sok, így néhány szeletet mindig lefagyasztok.
Mikrózva olyan, mint a friss.
Egyébként az igazi kereskedő ad kóstolót.
Én azt is hiányolom, hogy krémekből nincs ingyenes próba-adag. Megveszi az ember több ezerért esetleg és kicsapja a bőrét...?
A régebbi maszek hentes is adott kóstolót a kolbászokból. Ő azt mondta, a leendő vevőt ezzel lehet megfogni, bőven megéri.
Én egy külön szekrény-részben tartom a kenyeret. Mivel szeleteltet szoktunk venni, nejlonban.
Ha marad, akkor kiveszem, hogy ne penészedjen meg. Alaposan megszárítom a napon, és lereszelem prézlinek.
(Eleve vannak kutyáim, néha kapnak egy-egy darab kenyeret, ha sok van. Szóval én se szárítom meg mindig.)
Elég, ha egy példát írsz :)
Más meg majd egy másikat :)
További ajánlott fórumok:
- Miért kell segítenünk azoknak a deviza hiteleseknek, akik teljesen feleslegesen vettek fel hitelt?
- Szakítás után - Miért kell teljesen elválni?
- Szerintetek Teljesen közel kell magunkhoz engedni az embereket?
- Mi kellene még, hogy teljesen boldog legyél?
- Fütyikérdés: kell tornáztatni? Mikor fog feljönni teljesen?
- Fagyasztott hekkfilét ha kirántva szeretném elkészíteni ki kell olvasztani teljesen?